--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDPF
-
Bodex
Re: DPF
Ale wycięcie DPF skutkuje 10x większym truciem otoczeni ,azotany są mieszalne z woda i mocno truja nasz organizm .
Nasz rządad nic nie robi w tej sprawie nie uświadamia społeczeństwa , oraz tych co palą węglem i butelkami w zimie i mamy potem smog ,
A umieralności na raka rośnie i zawały, udary również .
Wycieczka 30 km. raz na 700 km. to nie tragedia znowu.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Nasz rządad nic nie robi w tej sprawie nie uświadamia społeczeństwa , oraz tych co palą węglem i butelkami w zimie i mamy potem smog ,
A umieralności na raka rośnie i zawały, udary również .
Wycieczka 30 km. raz na 700 km. to nie tragedia znowu.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2017, o 17:12 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Bodex czy mógłbym Cie prosić, jak i pewnie reszta kolegów, żebyś swoje posty pisał z większa starannością? Nie chodzi juz o polskie znaki, ale od literówek zaczynajac po ucięte wyrazy...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Z tym truciem to prawda. Chociaż może nie 10 razy i o tym trzeba też pisać. Dochodzi jeszcze problem sprzedaży auta nie zgodnego z homologacją osobie następnej, która kiedyś może mieć problem na stacji diagnostycznej jeśli się w końcu za to wezmą. Lub przy wyjeździe za granicę.
Co do wiercenia dziur w wkładzie wiertlem 10 mm. To w insigni nie przejdzie. Ze względu pozaginane rury na wlocie i wylocie. To oczywiście nie oszukuje żadnych czujników bo autor patentu z vectry napisał, że dpf się wypala. Po prostu cześć spalin wychodzi przez te dziury nie odkładając sadzy w wkładzie dpf. Czyli patent do wykrycia przy badaniu spalin. A bąki czarnego dymu mogą zainteresował tym autem odpowiednie służby.
Co do wiercenia dziur w wkładzie wiertlem 10 mm. To w insigni nie przejdzie. Ze względu pozaginane rury na wlocie i wylocie. To oczywiście nie oszukuje żadnych czujników bo autor patentu z vectry napisał, że dpf się wypala. Po prostu cześć spalin wychodzi przez te dziury nie odkładając sadzy w wkładzie dpf. Czyli patent do wykrycia przy badaniu spalin. A bąki czarnego dymu mogą zainteresował tym autem odpowiednie służby.
-
Arkadiu87
- Forumowicz
- Auto: Insignia Elite
- Miasto: UK/Belfast
Myślałem o tym że wiercenie w naszych filtrach jest problematyczne ale zawsze można to zrobić przewiercajac obudowę a następnie powstałe dziury poprostu zaspawać.
Co do ekologi i testów spalania to przy nawierceniu dajmy na to trzech otworów emisja aż tak znacząco by się chyba nie zmieniła a okresy między wypaleniami powinny się chyba lekko wydłużyć.
Aczkolwiek to tylko moja teoria.
Jak pisałem jak będę w polsce to się z tym chyba pobawie ale zanim zacznę to podjadę na stacje diagnostyczną i sprawdzę emisję.
Co do ekologi i testów spalania to przy nawierceniu dajmy na to trzech otworów emisja aż tak znacząco by się chyba nie zmieniła a okresy między wypaleniami powinny się chyba lekko wydłużyć.
Aczkolwiek to tylko moja teoria.
Jak pisałem jak będę w polsce to się z tym chyba pobawie ale zanim zacznę to podjadę na stacje diagnostyczną i sprawdzę emisję.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Można zregenerować. Poszukaj firmy eurovat.info.pl z Krzywinia. W prasie motoryzacyjnej mają dobrą opinię.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Bodex
Trujący diesel w ruchu miejskim .
Wycinanie DPF to tylko sobie serwujecie powolną śmierć .
Inna sprawa jest w przypadku TIR i autobusów A wiele z nich nie ma DPF .
W miastach zachodnich są Umleitung , ja mam E4 i mogę jeszcze do centrum wjeżdżać .
Przydałoby się to rozwiązanie w Krakowie.
A tu poczytajcie co tak szkodzi .
http://smoglab.pl/diesle-cykl-miejski-truja/
Wycinanie DPF to tylko sobie serwujecie powolną śmierć .
Inna sprawa jest w przypadku TIR i autobusów A wiele z nich nie ma DPF .
W miastach zachodnich są Umleitung , ja mam E4 i mogę jeszcze do centrum wjeżdżać .
Przydałoby się to rozwiązanie w Krakowie.
A tu poczytajcie co tak szkodzi .
http://smoglab.pl/diesle-cykl-miejski-truja/
Ostatnio zmieniony 12 cze 2017, o 18:32 przez Bodex, łącznie zmieniany 2 razy.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Po co kupować nowy dpf? Czyszczenie chemią nie pomogło? W ogóle było czyszczone coś? Radzę najpierw spróbować wyczyścić choćby chemią do czyszczenia wkładów kominkowych i myjką ciśnieniową. Jest pełno informacji w necie na temat jak to zrobić.
Co do trucia to racja powinni się za to lepiej wziąć. Bo z praktyki jazdy autem z dpf widzę, że mi się częściej wypala poza miastem niż w mieście. Więc gdy jeżdżę w mieście i mój dpf zbiera sadzę to mniej karmię ją ludzi idących chodnikami. Tak samo jak powinni wziąć się za stare dymiące rzęchy. Niestety żyjemy w komunizmie. Rząd ten czy poprzedni nie podejmie/podjął konkretnych kroków. Bo przecież w Polsce jest bieda i ludzi nie stać.
Co do trucia to racja powinni się za to lepiej wziąć. Bo z praktyki jazdy autem z dpf widzę, że mi się częściej wypala poza miastem niż w mieście. Więc gdy jeżdżę w mieście i mój dpf zbiera sadzę to mniej karmię ją ludzi idących chodnikami. Tak samo jak powinni wziąć się za stare dymiące rzęchy. Niestety żyjemy w komunizmie. Rząd ten czy poprzedni nie podejmie/podjął konkretnych kroków. Bo przecież w Polsce jest bieda i ludzi nie stać.
-
Exxon
Dziękuję za informację odnośnie Flex Ride. Powiedzcie mi czy DPF w Insigni 2.0 CDTI 163 KM po liftingu jest dopracowany i nie sprawia tak kłopotów jak w wersji przed liftem czyli 2008-2013 ? Czy posiada dodatkowy wtryskiwacz jak to ma FAP w Renault ?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2017, o 12:40 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony.
Powód: Post przeniesiony.
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
DPF jest ten sam. Ale w porównaniu z innymi markami wydaje się że jest to konstrukcja mniej kłopotliwa od innych (tzw. suchych DPF).
Trzeba tylko uważać aby nie wyłączać silnika w trakcie wypalania DPF. Dlatego instalacja diody informującej o procesie wypalania DPF wydaje się być obligatoryjna.
Trzeba tylko uważać aby nie wyłączać silnika w trakcie wypalania DPF. Dlatego instalacja diody informującej o procesie wypalania DPF wydaje się być obligatoryjna.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nie wiem skąd ludzie biorą teorie, że DPF jest kłopotliwy. Staje się kłopotliwy dopiero wtedy, gdy nieumiejętnie się go "obsługuje".
W naszych Oplach znajduje się suchy filtr i wydaje mi się, przynajmniej z porównania w praktyce, że mokry filtr jest zdecydowanie lepszy.
W naszych Oplach znajduje się suchy filtr i wydaje mi się, przynajmniej z porównania w praktyce, że mokry filtr jest zdecydowanie lepszy.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Podstawa to sprawny silnik. Dużo ludzi narzeka na dpf, a nie szuka przyczyny dlaczego są z nim problemy.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Ja bym do tego dodał dobre paliwo i odpowiedni olej. Duże zawartości np parafiny czy innych dodatków np roślinnych także sprawiają, że dpf częściej się wypala. A dodatki roślinne mogą być nie tylko w paliwach BIO.
Czy DPF insigni jest dobrym rozwiązaniem? Na pewno nie jest złym. Ale znam lepsze. W crafterze podoba mi się,że DPF na postoju się nie wypala. Oczywiście mogę i w insigni na postoju nie wypalać. Ale mój crafter ma 500 tys km. Przerywa wypalania na postoju. Jeździ przeważnie na krótkich trasach około 8 km. Nie ma diody. I nie mam w nim żadnych problemów z DPF aczkolwiek nie wypala się tak rzadko jak w insigni. Przebiegi to około 300 - 500 km/ Co ciekawe w crafterze oleju mi nie przybywa, wręcz minimalnie ubywa. A w insigni jest wciąż tyle samo. A wierzyć mi się nie chce, aby nic a nic nie brała.
Czy DPF insigni jest dobrym rozwiązaniem? Na pewno nie jest złym. Ale znam lepsze. W crafterze podoba mi się,że DPF na postoju się nie wypala. Oczywiście mogę i w insigni na postoju nie wypalać. Ale mój crafter ma 500 tys km. Przerywa wypalania na postoju. Jeździ przeważnie na krótkich trasach około 8 km. Nie ma diody. I nie mam w nim żadnych problemów z DPF aczkolwiek nie wypala się tak rzadko jak w insigni. Przebiegi to około 300 - 500 km/ Co ciekawe w crafterze oleju mi nie przybywa, wręcz minimalnie ubywa. A w insigni jest wciąż tyle samo. A wierzyć mi się nie chce, aby nic a nic nie brała.