--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Bodex » 12 cze 2017, o 18:27

Filtry oleju mają zawór te metalowe to i tu w układzie być powinien .
Pompa sama może i nie ma , jednak , każda pompa hydrauliczna musi być zalana cieczą lub zanurzona poniżej lustra cieczy inaczej się nie zassa.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Gregs
Użytkownik
Auto: Insignia HB
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Gregs » 12 cze 2017, o 20:29

Pompa nie ma zaworu zwrotnego. Przed spływaniem oleju z układu smarowania zabezpiecza szczelność układu i smok zanurzony w oleju (w misce olejowej). Taki układ dzięki zasadom hydrostatyki zabezpiecza przed cofaniem się oleju i spływaniem do miski. Jeżeli uszczelka nie działa, to zaczyna puszczać powietrze do układu i olej z pompy spływa do miski. Po odpaleniu silnika pompa przez moment "pracuje na sucho" i wyskakuje komunikat o niskim ciśnieniu (w czasie mrozu olej jest bardziej gęsty i zasysanie go do pompy trwa dłużej). Po kilku obrotach pompa zasysa olej i ciśnienie niby zaczyna być normalne, ale pompa tłoczy nie olej a raczej pianę olejową (olej zmieszany z powietrzem zasysanym pod uszczelką). Dlatego w celu diagnozy smarowania ważne jest ciśnienie w momencie uruchamiania silnika i po jakim czasie osiąga normę (w zasadzie już po pierwszym obrocie wału powinno być nominalne ciśnienie oleju). Opel modyfikuje soft w którym czujnik ciśnienia reaguje z opóźnieniem i komunikat nie wyskakuje tak często. Jest to oszukiwanie użytkowników, a nie naprawa wady.

Bodex

Post autor: Bodex » 12 cze 2017, o 20:52

Tak to by wyjaśniało ten komunikat , a nieszczelność może być w całej magistrali z różnego punktu .

Damianq , zmiana oleju nic nie pomoże , sprawdź uszczelkę czy im sie nie podwinęła , i sprawdź panewki i ciśnienie .

Damianq

Post autor: Damianq » 12 cze 2017, o 22:28

@Bodex

Uszczelka nie była raczej wymieniana bo w historii nie ma nic na ten temat. Ponadto poprzedni właściciel nie wiedział nawet co to. Myślę że poprostu była jeszcze w dobrej kondycji. Przy wymianie miska była sprawdzana i podobno nic w niej nie było. Zaraz po pierwszym komunikacie pojechałem do nich i zostawiłem auto. Rzekomo zmierzyli ciśnienie i wszystko było ok i nie widzą problemu. Widzisz Tobie mówią że płukanka to dobro a u mnie się uczepili i podają to jako jeden z głównych powodów, samo zło. Sam już nie wiem co robić. Czy zwalać ta miskę już czy zmienić jeszcze ten olej. Zmiana oleju potwierdzi tylko że mechanicznie jest coś nie tak jeśli komunikat się pojawi czego z resztą i tak im nie udowodnię. Nawet jakby jednak się okazała że spartaczyli robotę to i tak się do tego nie przyznają. Skasują hajs i tyle. Nie wiem czy auto odprowadzać jeszcze raz do nich czy gdzie indziej bo przecież mechanik i tak zwali na poprzedniego. Błędne koło. A ja chcę tylko albo az pozytywnego finału tej sprawy...

Bodex

Post autor: Bodex » 13 cze 2017, o 02:53

Rzeczoznawcę zamówić i jeśli będzie uszczelka uszkodzona to zwrot kosztów..
A ludziom bym nie wierzył , niektórzy to dobrzy aktorzy są .

Damianq

Post autor: Damianq » 13 cze 2017, o 09:45

Co trzeba zrobić żeby sprawdzić stan panewek?

Awatar użytkownika
konikkr
Klubowicz
Auto: Buick Regal GS
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Syrynia
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: konikkr » 13 cze 2017, o 09:59

Miske ściągnąć i odkrecic korbe

Wysłane z mojego Samszunga

Damianq

Post autor: Damianq » 13 cze 2017, o 14:23

Panowie ja już się zakręciłem. Serwis postanowił rozłożyć koszty ponownej wymiany 50/50 więc trochę korespondencji mailowej wykonałem i mam takie pytania ponieważ poprosiłam o czyszczenie pompy, separatora i odmy. I teraz tak:

Czy odma i separator to to samo?
Bo:
Proszę o zdefiniowanie co Pan rozumie pod pojęciem "odma". Z mojego punktu widzenia "odmę", czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej silnika, stanowi w tym samochodzie wspomniany we wcześniejszym mailu separator oleju (załączam szkic sytuacyjny, na którym separator oznaczony jest No 30). Jak pisałem wcześniej, nie jest możliwe jego czyszczenie a jedynie wymiana.

Czy separatora nie da się wyczyścić przy zrzuceniu miski?
"Podczas naprawy nie dokonywaliśmy czyszczenia separatora oleju. Szczególnie, że taka czynność jest niewykonalna. Separator skrzyni korbowej stanowi nierozbieralny element i, z uwagi na jego konstrukcję i zasadę działania, jest elementem jednorazowym."

I czy żeby sprawdzić panewki:
"Kontrola stanu panewek głównych i korbowodowych, z uwagi na specyfikę zabezpieczenia przed odkręcaniem i dokręcenia właściwym momentem, wymaga użycia nowych śrub."

Jestem umówiony na rozebranie tego, ponowną wymianę uszczelki i zalanie oleju GM i filtra tak jak oni chcą. Jak to nie pomoże to idę z nimi na wojnę. Nie będę akceptował tłumaczenia, że płukanka zdziałała cuda.

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 13 cze 2017, o 16:05

@Damianq z tego co się doczytałem prawie napewno to pompa olejowa :(

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 13 cze 2017, o 16:33

Z nowymi śrubami się zgodzę , bo wtedy jest pewność że wszystko gra. Gdybym robił sam dla siebie dałbym stare ale serwis chce się zabezpieczyć i da nowe. Teoretycznie wystarczy sprawdzić panewkę na 4 cylindrze bo jest najdalej od pompy i jak tam będzie dobrze to reszta też powinna być ok.
Ktoś już tu na forum opisywał przypadek że po wymianie uszczelniacza dalej był komunikat i po ponownym zdjęciu miski był uszkodzony nowy uszczelniacz podczas montażu. Jeżeli uszczelniacz był źle włożony do pompy olejowej lub miska podczas montażu była ruszona to uszczelniacz mógł się przyszczypać i ciągnie przez niego powietrze. Trzeba przypilnować ASO żeby zdjęli miskę przy tobie i pokazali uszczelniacz bo w przeciwnym razie nie wezmą winny na siebie, a jak będzie uszkodzony to nie zapłaciłbym im nawet zeta a wręcz zażądał zadośćuczynienia.

Damianq

Post autor: Damianq » 13 cze 2017, o 17:58

takisobie pisze:@Damianq z tego co się doczytałem prawie napewno to pompa olejowa :(
Nagle pompa siadla po wymianie? Szansa że zgrało się to w czasie to jak wygrać w totka... Pomijając to da się ta pompę jakoś sprawdzic?
@rataj73
Na pewno będę rzadal starej (nowej) uszczelki do wglądu. Przy serwisie niestety nie mogę być bo praca... Wiem że nawet jeśli to i tak podmienia...

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 13 cze 2017, o 18:04

bywają problemy z zaworem nadciśnienia który jest z pompą ,w samochodach z start-stop podobno ten problem nie wystepuje bo zawór jest elektryczny. w 2012 podobno w silniku średnica niektórych kanałów olejowych została zwiększona stare się przytykały . Możliwości jest jak widać wiele :?
Ostatnio zmieniony 13 cze 2017, o 21:11 przez takisobie, łącznie zmieniany 1 raz.

Damianq

Post autor: Damianq » 13 cze 2017, o 18:58

Wole wersje Rataja :D Mam nadzieję że źle założyli uszczelkę i po ponownej wymianie będzie ok

Bodex

Post autor: Bodex » 13 cze 2017, o 20:22

I mnie sie to wydaje ze usczeka , a olej Milleres msz Nowy , nakaż zlać go do czystej bańki , jak się ustoji bedzie jak znalazł na wymianę..

Damianq

Post autor: Damianq » 13 cze 2017, o 22:38

Jak zaleją teraz GM i będzie ok to już nie ruszam i będę lał GM...

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 14 cze 2017, o 06:06

Nie będzie ok, bo nawet gdybyś wlał tam olej roślinny z biedronki albo najtańszy superol to ciśnienie powinno być . Jeżeli na początku po nocy nie ma ciśnienia to na pewno nie jest to wina oleju. Stawiam na źle wykonaną wymianę uszczelniacza, ale nawet jak tak było to się tego nie dowiesz bo serwis upaprze nowy uszczelniacz olejem i powie że to ten zamontowany wcześniej i wcale nie wynika to z partactwa, przecież każdy może coś zrobić nie tak, tylko że taki mechanik ma swojego szefa który obciążył by go kosztami kolejnej naprawy, a nieświadomy klient zapłaci z niewielkim rabatem i jak wszystko będzie dobrze to nawet będzie zadowolony.

Damianq

Post autor: Damianq » 14 cze 2017, o 07:17

Miałem na myśli, ze po ponownej wymianie zaleją olej GM. Powiem Ci szczerze, że nawet gdyby było jak piszesz to też bym był zadowolony byle by w końcu do ogarnęli !

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 15 cze 2017, o 16:09

Damianq pisze:Jak zaleją teraz GM i będzie ok to już nie ruszam i będę lał GM...
Nie zaleją, poprostu tobie powiedzą że wymienili olej i jest ok już, a tak na prawdę to wymienią uszczelniacz nie uszkadzając go tym razem, a ty zapłacisz 199zł za serwis olejowy (135 roboczo godzina, 65 część) i kasa dla serwisu się będzie zgadzała i klient będzie zadowolony :) Tak że jak olej masz teraz świeży to sie nawet nie kapniesz, ba nawet pomyślisz że ten gm nie jest taki zły :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 15 cze 2017, o 17:29

Bajki piszesz. Jak wpiszą wymianę to i wymienią

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Rok produkcji: 2009
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 15 cze 2017, o 19:17

Oby ale papier wszystko przyjmie. Narazie to wygląda na spapraną robote aso i chcą wyjść z tej sytuacji z twarzą szkoda tylko że kosztem klienta "zmienimy olej na gm bo millers jest za dobry może" no plisss :)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”