--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Wymiana półosi

ODPOWIEDZ
EvG

Re: Wymiana półosi

Post autor: EvG » 22 maja 2017, o 17:31

Miałem długo problem własnie z wibracjami przy przyśpieszaniu i jestem 2dni po wymianie półosi i jak na razie 100km jak ręką odjął, więc dla potomnych:

- Wibracje przy przyśpieszaniu insignia 2.0 cdti 160km 2010/2011 120tys. km manual. po prostu dodawanie gazu, głównie biegi 3 wzwyż, od 1800obr wyczuwalne wibracje na całej budzie z przodu. Opieram zwykle nogą o konsolę centralną i tam najwięcej było czuć, ale ogólnie wszystko chodziło i pasażerowie też wyczuwali problem. Na kierownicy czy gałce biegów nic się nie działo. Mocniejsze wibracje przy jeździe pod górę, na zakopiance było czuć jak bym miał jajo zamiast jednego koła. Czasem przestawało prawie całkiem ale po paru km znów wracało.

- Problem ciężki do zdiagnozowania, zero luzów czy dźwięków wskazujących na kończącą się półoś, w serwisie chłopaki ściągali mi półośki i sprawdzali - były proste, ale po poczytaniu kilku wątków na forach, a głównie tego, oraz uzbieraniu sobie kaski na wkurzające ale nie krytyczne problemy w mojej isi zdecydowałem się zlecić wymianę lewej półosi ze wzg. na to że większości użytkowników właśnie lewa padała. Jest ona jednoczęściowa (prawa dwu częściowa).

- Koszt półosi 570zł + montaż w zaprzyjaźnionym serwisie 79zł. Chłopaki musieli ze 2 razy odsyłać bo przysyłali nie takie jak trzeba, ostatecznie na f-rze model to OP-8-220-MT

Jak na razie jestem szczęśliwy bo wydaje się że problem rozwiązany w sumie niewielkim kosztem, ale może to chwilowy efekt (dokręcone śruby itp ;) więc pojeżdżę parę tys. km i dam znać czy sprawa jest zamknięta.

Arkadiu87
Forumowicz
Auto: Insignia Elite
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: UK/Belfast

Post autor: Arkadiu87 » 7 cze 2017, o 08:14

Panowie a jest gdzieś jakaś instrukcja jak samemu wymienić półoś? Czy to jest bardzo skomplikowana operacja? Ktoś to robił sam? Może podzielcie się swoimi doświadczeniami i radami?

-- 7 cze 2017, o 08:15 --

I może ktoś wie czy do 2.0 cdti 160KM 2009r skrzynia f40 jest jeden rodzaj półosi czy kilka?

marcin.1987
Zapaleniec
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 7 cze 2017, o 08:45

Wymiana prawej nie jest skomplikowana jeśli wymieniamy tylko półoś. Trzeba ją odkręcić od zwrotnicy i wyszarpnąć lub wybić z wałka pośredniczącego. Można to zrobić nawet pod blokiem. W przypadku wymiany całości lub lewej strony wydaje mi się że trzeba spuścić olej ze skrzyni, bo po wyjęciu półosi i tak się wyleje. Warto więc to połączyć z wymianą oleju w skrzyni i uszczelniaczy półosi.

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 8 cze 2017, o 19:32

Cholera musze wrócić do tematu panowie może coś doradzicie bo juz sam nie wiem co mam z tym robić półoś czy tuleja wahacza?
- Auto wpada w wibracje/bujanie podczas przyspieszania po zdjęciu nogi z gazu tak jak by wibracje ustają
- najbardziej odczuwalne są na biegach 3,4 i delikatnie na wyższych
- najbardziej odczuwalne podczas agresywnego przyspieszania
- podczas delikatnego przyspieszania wibracje prawie nie odczuwalne
- wibracje pojawiają się najczęściej w przedziale prędkości 60km - 100 km
- wygląda na to że wibracje ustają przy większych prędkościach a przy prędkości 140+ kierownica zaczyna delikatnie chodzić
- te wibracje raz są a raz nie
- coś zaczęło stukać przy skręcanie z lewej strony (żona mówi że pod jej nogami,auto to anglik) i zauważyłem że lewa tuleja ma większy luz niż prawa a mój mechanik jakiś czas temu też mi mówił że lewa wygląda trochę gorzej od prawej ale twierdził że nie ma tragedii
- mój mechanik również stwierdził że półosie według niego są ok (były sprawdzane na aucie)

Cholera wie co z tym robić. A szkoda by było pchać się w koszta.

Jedno wiem na pewno nie jest to nic związanego z kołami (wyważanie , krzywe felgi itp) bo problem taki przerabialem w obu moich Vectrach i to są całkowicie odmienne rodzaje wibracji/ bujania.
To jest takie uczucie jakby przód auta był jakimś oddzielnym zespołem i się buja na boki.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 8 cze 2017, o 20:15

Poduszki sprawdź.

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 8 cze 2017, o 20:59

Kurde niby poduszki też były sprawdzane.
Z tego wszystkiego wychodzi że auto to igła ale jednak coś jest z nim nie tak.
A jeszcze jedno zapomniałem dodać że po wymianie dwumasy wibracje są delikatniejsze.

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: michalm83 » 9 cze 2017, o 08:38

Do wymiany tylna tuleja wahacza przedniego. Ja wymieniłem i mam spokój. A tez walczyłem z półosią.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 10 cze 2017, o 08:10

Wczoraj jeszcze zerknalem na poduszki i wygląda na to ze są ok. Silnik siedzi sztywno,nie stuka nic na nierównościach a jak go szarpie to cała budą bujam a on sztywny.
Michalm83 powiem szczerze że trochę skłaniam się ku tym tuleją chyba od tego zacznę trochę łatwiejsza opcja i myślę że dam radę je sam wymienić.
Dziś jadę na przegląd i zobaczymy czy diagnosta coś powie o tych tulejach.

-- 10 cze 2017, o 09:25 --

A jeszcze mam pytanie odnośnie tych tulei
Które wybrać :
TRW czy Q-drive?

Awatar użytkownika
michalm83
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto:

Post autor: michalm83 » 10 cze 2017, o 15:08

Mi na szarpakach diagnosta powiedział że poduszka cała nie popękana ale jakaś miękka. Ja dawałem jakieś TRW . Wymiana prosta.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Major601
Użytkownik
Auto: Opel Astra H
Kod silnika: A18XER
Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Major601 » 12 cze 2017, o 07:07

Mam pytanie odnośnie wyciągnięcia samej półosi ze zwrotnicy - jak zrobić to najłatwiej - najszybciej w Insignii?

marcin.1987
Zapaleniec
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 12 cze 2017, o 07:53

Najszybciej to odkręcić nakrętkę mocującą do piasty, a później łącznik stabilizatora i odkręcić zwrotnicę od amortyzatora. Powinno się udać uchylić zwrotnicę na tyle, żeby wysunąć wieloklin półosi. Jak się nie uda to wtedy końcówka drążka kierowniczego.

robert j
Forumowicz
Miasto:

Post autor: robert j » 13 cze 2017, o 15:39

A po co tyle. Odkręć nakretke półosi i nakrętkę sruby sworznia wahacza,wyciagasz srube i odchylasz wahacz w dół i możesz robic z półosią co chcesz.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Major601
Użytkownik
Auto: Opel Astra H
Kod silnika: A18XER
Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: Major601 » 14 cze 2017, o 18:18

Mam nadzieję że wystarczy właśnie odkręcić tylko tą śrubę.
Czy po ponownym montażu należy zakładać nowe śruby i nakrętki?

robert j
Forumowicz
Miasto:

Post autor: robert j » 15 cze 2017, o 08:45

Nie trzeba,ja nie wymienialem,a juz kilka razy wyciągnąłem półoś

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 16 cze 2017, o 16:51

Panowie mam pytanie potrzebuje kupić prawą półoś tylko kompletną razem z tym wałkiem ponieważ odnalezlismy z mechanikiem luz na połączeniu obu części tak więc nie wiadomo która jest uszkodzona. Na alledrogo odnalazłem dwie sztuki obie po 650zl i obie są jakichś bliżej nie znanych mi producentów. Może ktoś je kupował i może się wypowiedzieć na ich temat? A może ktoś kupił gdzieś taki zestaw w dobrej cenie dobrego producenta i może dać mi jakieś namiary?

-- 26 lip 2017, o 16:26 --

Mam prośbę czy któryś z was Panowie mógłby dla mnie sprawdzić jedna rzecz? Mianowicie chodzi mi o to czy w waszych autach (w tych w których nie ma żadnych drgań/wibracji) jest jakiś luz na łączeniu prawej półosi z tym wałkiem/przedłużką? U mnie ewidentnie w okolicy tego łączenia jest jakiś luz i nawet słychać pukniecia jak się złapie za przegób wewnętrzny i się nim zacznie ruszać góra-dół. Czy możecie zerknąć w waszych autach czy też macie tam jakiś luz? Zastanawiam się czy czasem nie mam walnietego łożyska w podporze a szkoda by było kupować nowa półoś nadaremnie.

-- 13 lis 2017, o 00:10 --

Pany mam pytanie : ile waży półoś lewa? Może ktoś ma starą i może ja dla mnie zważyć?

Awatar użytkownika
DSLONY
Nowicjusz
Auto: Insignia 2,0 CDTI
Kod silnika: A20DTH
Miasto:

Post autor: DSLONY » 24 lis 2017, o 23:07

Witam serdecznie. Właśnie wymieniłem obie półosie + łoysko (lewa może chyba tak trochę na zapas) za 820 pln. Bujanie Isi na boki przy przyspieszaniu całkowicie ustało. Teraz pomiędzy 80 a 120 km/h jest cisza i spokój. Mam tylko pytanie czy po wymianie półosi trzeba wykonać regulację zbieżności?

gingop
Użytkownik
Auto: Insignia A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: gingop » 21 sty 2018, o 22:13

Jak chcę sprawdzić półoś od strony pasażera, to od strony koła do wejścia półosi do skrzyni nie powinno być w żadnym miejscu wyczuwalnego luzu?
Dlaczego wymieniacie półoś, krzywi się?

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 21 sty 2018, o 23:55

Tu nie do końca chodzi o krzywe półosie tylko o przeguby wewnętrzne które się wyrabiają i przez to auto wibruje. Wszyscy wymieniają półoś ponieważ przegób wewnetrzny jest ciężko dostępny i chyba całą półoś nie wychodzi dużo drożej a również jest łatwiej ja wymienić( można to zrobić samemu pod blokiem w godzinkę ).

Nie powinno być żadnych luzów. Sprawdź dobrze w okolicy przegubu wewnętrznego, złap za półoś tuż przy nim i staraj się ruszać góra dół jeśli jest wyczuwalny nawet delikatny luz to znaczy ze jest do wymiany.

Ja tak miałem wymieniłem prawą i nadal wibrowalo a okazało się ze to była lewa. Luz ledwie wyczuwalny a waliło autem od 57km/h zwłaszcza podczas przyspieszania. Teraz po wymianie bajka auto idzie jak po sznurku.

-- 21 sty 2018, o 23:59 --

Aha i tuż przy wejściu w skrzynie jest delikatny luz poziomy. Półoś wchodzi w skrzynie i tam się blokuje poprzez taki oring druciany (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) na wcisk w specjalny rowek wiec leciutki luz poziomy może być. To po lewej stronie a po prawej może być delikatny luz w miejscu połączenia półosi z przedłużką. Bynajmniej ja tak mam i miałem we wszystkich czterech półosiach .

gingop
Użytkownik
Auto: Insignia A20DTH
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: gingop » 22 sty 2018, o 09:31

Kilka dni temu miałem okazje jechać jako pasażer swoim autem. Dystans w sumie z 300 km. U mnie wibracje przy przyspieszaniu były, zależy jaka droga raz bardziej raz mniej a często też wcale . Ale jadąc jako pasażer jestem prawie pewien, że te wibracje są z prawej strony. Auto wydaje się trząść na boki przy przyspieszaniu. Jazda była mało komfortowa i męcząca.
1. Zamiennik nowej półosi kosztuje 400zł. Jak z jakością zamiennika? Są lepsze i gorsze?
Ciekawe jaka jest jakość samych osłon gumowych na przegubie. Kiedyś do poprzedniego auta kupiłem tanią osłonę coś około 10 zł i wytrzymała 1 rok.
2. Czy wymieniając prawą półoś muszę także kupić nową przedłużkę, czy zostawić oryginał?

Arkadiu87
Forumowicz

Post autor: Arkadiu87 » 22 sty 2018, o 09:42

Z tego co się orientuje to obie półosie są identyczne a prawa jedynie różni się tą przedłużką.
Ja wymieniałem na używki wiec brałem całą ale uważam iż nie ma potrzeby wymieniać tej przedłużki, no chyba że przywaliłeś w krawężnik bądź miałeś jakiegoś dzwona.

Z zamiennikami bywa różnie. Najlepiej jak byś kupił półoś gdzieś w lokalnym sklepie w razie jakichkolwiek reklamacji nie czekał byś długo.

Ja jeżdżę anglikiem i u mnie też dość mocno telepalo po prawej a jak pytałem żony czy i u niej czuć to twierdziła że coś czuć ale delikatnie.

Kup jedna wymień prawą a starą zostaw jak się okaże że dalej telepie to podmien druga i zobaczysz czy jest różnica.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zawieszenie + układ hamulcowy”