--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Ciśnienie oleju
Zapewne pompa olejowa nie ruszona? Przy regeneracji silnika. Te ciśnienia niziutkie, ale najgorsze jest opóźnienie.
Dokładne obejrzenie smoka, czy nie ma pęknięć (może to być przyczyną spływania oleju, poza uszczelką smoka). Jak będzie ok. wydaje się pompa do wymiany.
Dokładne obejrzenie smoka, czy nie ma pęknięć (może to być przyczyną spływania oleju, poza uszczelką smoka). Jak będzie ok. wydaje się pompa do wymiany.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Nie mialeś ostatnio czasem problemu z DPF?? ciśnienie za niskie, 5 bar powinno pokazywac juz po 2,3 zakręceniu rozrusznika przed odpalnieniem auta, ja stawiam na pompe, to ze masz regenerowany silnik to znaczy elementy ruchome silnika nie pompa:) pompy nie wymieniają, na ciepłym definitywnie nie mniej niż 1.7 bara, wymien pompe i po problemie.kada77 pisze:Witam wszystkich.
Też mam problem z tym komunikatem przy pierwszym odpaleniu.
Dzisiaj rano z kumplem mechanikiem pomierzyliśmy ciśnienie oleju było na zimnym 4,5 bara ale dopiero po ok 5 sekundach na ciepłym 1,4 bara.
Wymieniłem już uszczelkę między smokiem a pompą. Silnik jest po regeneracji 8 miesięcy temu.
Ktoś miał coś podobnego? i za co by się tu wziąć?
Pozdrawiam.
-
kada77
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia2.0cdti
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gliwice
DPF wycięty. Wymieniłem już tą uszczelkę między smokiem a pompom i tydzień był spokój. Jeszcze w środę kolega mechanik chce zajrzeć do jakiegoś zaworu zwrotnego w pompie olejowej może tam coś podeszło.OBY.angel_dark666 pisze:edit
Dodam że przy pierwszej wymianie oleju po 2000km jak zalecił gwarant silnika były opiłki w filtrze oleju.
Przy drugiej po 12000 już czysto.
Pozdrowionka.
-- 26 cze 2017, o 22:44 --
Miska już była zdjęta bo wymieniłem ten oring między smokiem a pompą wszystko było ok nawet ten oring miękki nówka ale i tak zmieni mi mechanik.Gregs pisze:Zapewne pompa olejowa nie ruszona? Przy regeneracji silnika. Te ciśnienia niziutkie, ale najgorsze jest opóźnienie.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2017, o 10:40 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
angel_dark666
- Użytkownik
Tak jak pisze oni pompy nie ruszają, jeżeli wymieniles oring i dalej nic to albo mechanika masz kiepskiego albo pompa do wymiany, dlatego wszystko wole sam zrobić, wymienić bo wiem co mam
Sent from my VFD 200 using Tapatalk
-
Damianq
Gregs pisze:"Cięższe" odpalenie może być konsekwencją słabego rozrusznika lub akumulatora.
Aku mam nowiutkie a rozrusznik raczej nie bo to zdarza się tylko i wyłącznie przy komunikacie. Ogólnie auto odpala od strzała.
@abgel_dark666 co ma DPF do tego?
- Gregs
- Użytkownik
To może coś się dzieje w pompie olejowej, że stwarza opór przy uruchamianiu silnika? Może dlatego odczucie "leniwego" odpalania?
-
Damianq
Kurde no daliście znowu kolejny powód, żeby jednak tą pompę jeszcze spróbować wymienić... Ktoś ogarnia jakie to koszty? Bo widzę że sama pompa chyba z 700 zł.. Pytanie czy faktycznie jest to możliwe, że raz działa ok a czasem się jej odwidzi i w tedy komunikat? Wcześniej jeszcze w sobotę to ciśnienie sprawdzę.
No i ...
No i ...
Zapytam hipotetycznie. Czy istnieje taka możliwość że ciśnienie będzie ok akurat w momencie mierzenia (bo akurat nie trafimy na odpalenie z komunikatem)? Czy jeśli faktycznie pompa nie domaga to od razu to zauważymy?
-
2nec
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto:
Damianq ja regeneruje silnik po zatarciu i pompa olejowa to priorytet co wymienie na nówke
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2013
Jaki miałeś przebieg przy zatarciu? Który rok auta?2nec pisze:edit
Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 27 cze 2017, o 10:41 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
2009 rok grudzien 210 tyś przy zatarciu mam go trzy miechy poprzedni własciciel poprostu nie dbał o niego jak @profek zamontował mi diode DPFa to wypalał sie co 200 km także to była kwestia czasu, nie zrażam się jednak nowy słupek będzie nowe serduszko i teraz będe wiedział co jest grane
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Mam goscia co w Łodzi prowadzi jakiś zakład który zajmuję się typowo tymi silnikami wstawia nowy słupek już przygotowany na nominałach i przekłada wszystkie podzespoły
-
angel_dark666
- Użytkownik
Dlaczego pisze o DPF? Malo kto wie ze podczas każdego dopalania aktywnego niewielka ilość ropy przedostaje się do oleju, jeżeli cos nie pypknie z dopalaniem i dopala się cały czas większą ilość ropy trafia do oleju i go rozrzedza, oczywiście komputer pounformuje nas o błędzie, ograniczy moc ale nie od razu.
-
Damianq
@angel_dark666 dzięki za info.
Panowie przeczytałem jeszcze raz cały nasz wątek (pfff siedzę od rana) oraz poszukałem w necie i na froum alfaholików mają podobny problem z niskim ciśnieniem (pewnie niektórzy już wiedzą) i wysunłem takie wnioski:
1. Faktycznie może być u mnie walnięta pompa - ciśnienie sprawdzę w sobotę. Z wątku wyczytałem, że przy rozruchu na zimnym ciśnienie 5 bar, na ciepłym ciśnienie 1.8 bar mam racje?
2. Na forum alfoholkików znalazłem taki przypadek: http://www.forum.alfaholicy.org/159_bre ... tdm-9.html
poluzowana pokrywa w pompie olejowej = nieszczelność =spływanie oleju. Tego u mnie nie sprawdzali na pewno bo pewnie nikt na to nie wpadł przede mną...
3. Podstawa filtra oleju
Na forum pisał ktoś tak:
Co Wy na to?
Panowie przeczytałem jeszcze raz cały nasz wątek (pfff siedzę od rana) oraz poszukałem w necie i na froum alfaholików mają podobny problem z niskim ciśnieniem (pewnie niektórzy już wiedzą) i wysunłem takie wnioski:
1. Faktycznie może być u mnie walnięta pompa - ciśnienie sprawdzę w sobotę. Z wątku wyczytałem, że przy rozruchu na zimnym ciśnienie 5 bar, na ciepłym ciśnienie 1.8 bar mam racje?
2. Na forum alfoholkików znalazłem taki przypadek: http://www.forum.alfaholicy.org/159_bre ... tdm-9.html
poluzowana pokrywa w pompie olejowej = nieszczelność =spływanie oleju. Tego u mnie nie sprawdzali na pewno bo pewnie nikt na to nie wpadł przede mną...
3. Podstawa filtra oleju
Na forum pisał ktoś tak:
Ciśnienie oleju zależy od stopnia zużycia silnika i luzu na panewkach czym bardziej wyeksploatowane autko tym większy luz i mniejsze ciśnienie oleju. Co do słupa oleju to ciężko utrzymać słup gdy jest pompa zębata i otwarty przelot na górze silnika co prawda w podstawie filtra jest zawór zwrotny ale działa tak jak wszystko w tym aucie swego czasu rozbierałem te podstawy i czyściłem zawory ale jest problem z uszczelnieniem bo nie ma uszczelek. Wymiana uszczelki smoka i podstawy filtra = niespływanie oleju do miski , ale nowa podstawa dostępna tylko w ASO za 1400zł.
Ponadto rozmawiałem dziś również z przypadkowym mechanikiem i opisałem mu problem przez telefon. Nadmienił coś podobnego o obudowie filtra oleju i jakimś kraniku i nieszczelności i że przez to może olej spływać i nie być słupa.dla tych którym po wymianie tej uszczelki problem nie znikł: możliwe że jest pękniętą obudowa filtra oleju,tam gdzie znajduje się kranik do spuszczania oleju z filtra- info od aso z austri- pech
Co Wy na to?
- Gregs
- Użytkownik
Oczywiście obudowę filtra olejowego trzeba zweryfikować, ale prawdopodobnie przy naprawach już to oglądali, chociażby przy wymianie filtra. Poza tym byłby tam wyciek oleju. O ile pamiętam poza objawem spływania oleju ciśnienie u Ciebie nie jest "rewelacyjne" i raczej wskazywałoby na winę pompy oleju. Pęknięta obudowa może być przyczyną spływania oleju ale nie ma wpływu na ciśnienie oleju podczas pracy silnika, bo czujnik jest przed filtrem.
-
Damianq
@Gregs u mnie właśnie ciśnienie podobno było ok. Po pierwszej wymianie pojechałem z żalem do nich, że tak się dzieje a przed wymiana nie zaobserwowałem komunikatu. Kazali mi zostawić auto na noc i rano podobno mierzyli ciśnienie. Pan potem telefonicznie poinformował mnie, że wszystko jest ok, następnie przy odbiorze pytałem jakie ciśnienie wskazało to nie potrafił konkretnie powiedzieć. Na pytanie ile wskazało powiedział "jeden", zapytałem jeden czego i nie dostałem odpowiedzi bo stwierdził, że to mechanik mierzył i nie wie jakich jednostek. Na papierze nie dostałem nic choć faktycznie mogłem poprosić - moja wina. Trochę to zignorowałem bo skorko mechanik stwierdził, że jest ok to powinno być ok. Teraz zaczynam się zastanawiać czy faktycznie było ok. Sam zmierzę w sobotę jak ogarnę manometr.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
"Jeden" XD bo mierzyli cisnienie dołączając mdi do obd i tam czujnik ciśnienia oleju faktycznie pokazuje albo 1 albo 0 ale to wartośc logiczna, takie mierzenie ciśnienia to sobie op comem można zrobić.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
- Gregs
- Użytkownik
Nie wiem gdzie byłeś, ale radzę nie jedź do nich ponownie. Jeżeli mierzą ciśnienie i nie wiedzą ile było i w jakich jednostkach to wskazuje na zwykłych partaczy. Jeżeli był jeden bar, to i tak zbyt niskie (a na zimnym, to już dramat). W jakich jednostkach by nie liczył. Czy atm, czy barach to i tak jeden, to zbyt nisko. A jeżeli mierzyli przez OBD, to wynik maja prawie taki sam jak na kontrolce w samochodzie. 1- kontrolka zgaszona, 0- kontrolka się świeci. Insignia nie ma czujnika liniowego. Dlatego tylko zegar pokazuje ciśnienie oleju.
-
Damianq
A co myślicie o pkt nr 2? Jest to możliwe u nas?
O podstawie filtra angel_dark666 u siebiew temacie auta pisał tak:
O podstawie filtra angel_dark666 u siebiew temacie auta pisał tak:
coś nowego oprócz pęknięcia. Napisalem do niego PW może nieco rozjaśni mi sprawę na ten temat.Następna typowa usterka insigni, zatarł sie zaworek zwrotny miedzy chłodniczka oleju a podstawą filtra, po wyłączniu silnika olej spływa do miski i po odpaleniu z zimnego mam przez pare sekund komunikat o niskim cisnienu oleju.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto: