--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWypalanie filtra cząstek stałych DPF
-
adamm83pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST/MY2011
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Re: Wypalanie filtra cząstek stałych DPF
Panowie w jakim tempie zapycha się wam dpf w aplikacji? Np. ile % przybywa po przejechaniu 30km w miescie i na trasie?
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
- xylarion
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Warszawa
Wczorajsza akcja wypalania:
Aplikacja pokazała że wypalanie skończyło się na 34% (niestety wypalanie dopadło mnie w mieście).
Od wczorajszego porannego wypalania do dziś przejejechalem 471km (90% trasa) i stan na aplikacji wynosi 71%.
Insignia 2.0 cdti 160KM A20DTH ST 2013r
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aplikacja pokazała że wypalanie skończyło się na 34% (niestety wypalanie dopadło mnie w mieście).
Od wczorajszego porannego wypalania do dziś przejejechalem 471km (90% trasa) i stan na aplikacji wynosi 71%.
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Wychodzi ze 1%przybywa po przejechaniu 12-13km ja mam podobnie.
- xylarion
- Forumowicz
Dokładnie. Niebawem spróbuję wypalić w trasie, bo myślę że jutro dobiję do 80%.
Jestem ciekaw wyniku i "na ile starczy" przy wypalaniu właśnie w trasie.
Poprzednio wypalanie zaczęło się przy 80%.
Jestem ciekaw wyniku i "na ile starczy" przy wypalaniu właśnie w trasie.
Poprzednio wypalanie zaczęło się przy 80%.
- lukaszUKlukasz
- Użytkownik
- Auto: vauxhall insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: UK
Ja miałem problem z turbo lała olejem w wydech (wymienione turbo) myślałem ze nie uratuje dpfu wypalanie wychodziło mi od 130-200km max. Wypalał mi się na trasie do 27%.średnio na 10km przybywało 3%-4% teraz miałem wypalenie po 210km jazdy miejskiej wypalanie na expresówce i odziwo zeszlo do 7% i od tamtej pory wychodzi ze na ok 10km przybywa od 1-2%
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Ja zawsze staram się wypalc na trasie z racji dojazdu do pracy przeważnie kończy na 7-8%.
- takisobie
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
u mnie miasto max 1%/10km , wypalanie w mieście to różnie do 17% ostanio nawat tylko do 45%, dzisaj z Dortmundu do
12% , po wypalaniu przybywało dokładnie 1% co 30km (autostrada+szybkiego ruchu). paliwo ostanie 2 baki Aral ultimate a ostani bak dolałem jeszcze 2T ,różnicy nie odzułem w szybkościu zapełniania DPFu
12% , po wypalaniu przybywało dokładnie 1% co 30km (autostrada+szybkiego ruchu). paliwo ostanie 2 baki Aral ultimate a ostani bak dolałem jeszcze 2T ,różnicy nie odzułem w szybkościu zapełniania DPFu
Ostatnio zmieniony 3 lip 2017, o 08:29 przez takisobie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
adamm83pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST/MY2011
- Miasto:
Wypalanie zaczyna się coraz częściej. Zimą robiłem około 900km między wypaleniami, teraz nie przekraczam 400km, styl jazdy się nie zmienił, trasy również. Paliwo robi swoje.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Na zimowym paliwie zawsze wypala się o wiele rzadziej.
Krzysztof
-
Bodex
Leja tę breje bio z fabryki komoruskiego .
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
- takisobie
- Użytkownik
Aral ultimate niema zimowego , sam w sobie jest do -30 Ck.olix pisze:Na zimowym paliwie zawsze wypala się o wiele rzadziej.
- xylarion
- Forumowicz
Przy jakim przebiegu padło Ci turbo? Który rok Iśka? Po tym "zalaniu" jakoś czyściłeś dpf?lukaszUKlukasz pisze:Ja miałem problem z turbo lała olejem w wydech (wymienione turbo) myślałem ze nie uratuje dpfu wypalanie wychodziło mi od 130-200km max. Wypalał mi się na trasie do 27%.średnio na 10km przybywało 3%-4% teraz miałem wypalenie po 210km jazdy miejskiej wypalanie na expresówce i odziwo zeszlo do 7% i od tamtej pory wychodzi ze na ok 10km przybywa od 1-2%
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Paliwo ma duży wpływ na częstotliwość wypalania. Tak samo jak wpływ na częstotliwość mają warunki wypalania.
Ostatnio lałem ON z kanistra i na sitku lejka pojawiły się małe "glutki" chyba parafiny lub czegoś w tym stylu. Nie znam się. Dpf odpowiedział po kilkudziesięciu góra 100 km. I okres od poprzedniego wypalania był dość krótki. Pojechałem na trasę i wypalanie przebiegało dość długo. Od tamtego czasu już 600 czy 700 km miasto i trasa pół na pół i się jeszcze nie wypalał.
Po wypalaniu przy jeździe miejskiej, gdy spaliny mają dość niską temperaturę lub po wypalaniu na postoju. Tez następne wypalanie będzie szybciej. Takie wypalanie zwiększa też ryzyko przybywania ON w oleju silnikowym ze względu na większe dawkowanie paliwa w celu lepszego rozgrzania dpf.
Ostatnio lałem ON z kanistra i na sitku lejka pojawiły się małe "glutki" chyba parafiny lub czegoś w tym stylu. Nie znam się. Dpf odpowiedział po kilkudziesięciu góra 100 km. I okres od poprzedniego wypalania był dość krótki. Pojechałem na trasę i wypalanie przebiegało dość długo. Od tamtego czasu już 600 czy 700 km miasto i trasa pół na pół i się jeszcze nie wypalał.
Po wypalaniu przy jeździe miejskiej, gdy spaliny mają dość niską temperaturę lub po wypalaniu na postoju. Tez następne wypalanie będzie szybciej. Takie wypalanie zwiększa też ryzyko przybywania ON w oleju silnikowym ze względu na większe dawkowanie paliwa w celu lepszego rozgrzania dpf.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Też tak kiedyś myślałem, ale to tylko teoria która nie potwierdza się w praktyce. Znajomy ma duże gospodarstwo , ogólnie hodowlę zwierząt, i sam zaopatruje się hurtowo w paliwo, kupuje bardzo duże ilości i tylko zimą (chodzi o jakieś odliczenia z vat) , a więc przez cały rok ma tylko i wyłącznie zimowe paliwo. Ma kilka samochodów i mówi że w tych których wie że dpf się wypala widzi że latem przebiegi między wypalaniami są o połowę mniejsze. Jeżeli paliwo jest zimowe a styl jazdy zbliżony to nasuwa się tylko taki wniosek że duży wpływ ma temperatura zewnętrzna bo jak to inaczej wytłumaczyć ?k.olix pisze:Na zimowym paliwie zawsze wypala się o wiele rzadziej.
-
Bodex
Do wypalania Dpf przyczynia się sam ECU jego program EGR jest częściej nastawiony do otwierania w temp. powyżej 10 st C . Silnik Zasysa spaliny żeby obniżyć zawartość azotanów , al mniej powietrza znaczy więcej sadzy .
Jest preparat do paliwa xeramics DPF i STP który poprawia wypalanie DPF w mieście .
Ja 4ankuje ARAL ULTIMATE i latem tez interwały wypalania sie skróciły
Jest preparat do paliwa xeramics DPF i STP który poprawia wypalanie DPF w mieście .
Ja 4ankuje ARAL ULTIMATE i latem tez interwały wypalania sie skróciły
- Gregs
- Użytkownik
- Auto: Insignia HB
Jestem ciekaw efektów dodawania preparatów Xeramics DPF, STP formuła DPF czy K2 DPF. Zastanawia mnie czy te preparaty są skuteczne i czy nie jest to wyciąganie pieniędzy za dodatki niewiele dające.
Dolewanie oleju 2T podobno też wpływa korzystnie na zmniejszenie częstości wypalania DPF.
Dolewanie oleju 2T podobno też wpływa korzystnie na zmniejszenie częstości wypalania DPF.
- xylarion
- Forumowicz
Ja dolewam do paliwa monzol. Tankuje na Circle lub Shellu. Pytanie czy monzol ma wpływ na DPFa? Ciężko mi stwierdzić bo w dniu pierwszego tankowania po zakupie Iśki już miałem też monzol.
Tym samym pytanie czy takie dodatki mają rzeczywiście sens? I czy nie wpływają negatywnie na silnik czy osprzęt?
Tym samym pytanie czy takie dodatki mają rzeczywiście sens? I czy nie wpływają negatywnie na silnik czy osprzęt?
- takisobie
- Użytkownik
z preparatami xeramics DPF, STP DPF cleaner, MANNOL DPF Cleaner, ERC CatClean Reiniger itp. radzę uważać , substancja czynną obniżającą wydzielanie sadzy i obniżająca temperature zapłonu sadzy w DPFie podczas wypalania czyli jak w DPF mokrym (FAP) oparta jest na związkach żelaza w ilości 0,25-5 % i pozostaje one po wypaleniu w DPFie.
To taka uwaga dla tych co uważają przesadnie na zawartść popiołu w olej silnikowym
a co do efektów , osobiście zalałem ERC CatClean Reiniger od czasu pojawienia sie OPL DPF lite staram się obserwować i monitorować zapełnianie i wypalanie cały czas. wypaliło do 27% na trasie szybkiego ruchu ograniczenie do 80kmh, Na autostradzie zapełnialo w normalnym tempie około 1%/25km temperatura spalin w granicach 430-530C,
To taka uwaga dla tych co uważają przesadnie na zawartść popiołu w olej silnikowym
a co do efektów , osobiście zalałem ERC CatClean Reiniger od czasu pojawienia sie OPL DPF lite staram się obserwować i monitorować zapełnianie i wypalanie cały czas. wypaliło do 27% na trasie szybkiego ruchu ograniczenie do 80kmh, Na autostradzie zapełnialo w normalnym tempie około 1%/25km temperatura spalin w granicach 430-530C,
Ostatnio zmieniony 3 lip 2017, o 10:13 przez takisobie, łącznie zmieniany 1 raz.
- xylarion
- Forumowicz
Hmmm i znów wątpliwości z cyklu mniejsze zło....
Ja uważam że skoro wypala się tak jak powinien to może lepiej nie kombinować. Lać Monzol, dbać o olej i filtry i tyle.
Ja uważam że skoro wypala się tak jak powinien to może lepiej nie kombinować. Lać Monzol, dbać o olej i filtry i tyle.