--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
darek0808
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia kombi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 10 razy
Re: Ciśnienie oleju
Ja też trochę żałuję, że nie zobaczyłem jak wyglądają. Zmieniałem przy 140 teraz mam 170 z hakiem. Można badać olej, albo zmieniać go co 15 kkm dla świętego spokoju. Na pewno rozcieńczony olej i brak oleju lub mix z powietrzem przy pękniętej uszczelce robią negatywną robotę. Późniejsze zatarcia takie czy inne są tego konsekwencją. Prze ież są samochody mające powyżej 200 kkm bez remontu. A gdyby te panewki były takie wadliwe co drugi z wyższym przebiegiem wymieniałby silnik.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Kapnijcie olej na bibułe i zobaczcie jak będzie wyglądać po wyschnięciu. Jeżeli będą 2 kółka to jest ON.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
adamm83pl
- Forumowicz
- Auto: Insignia ST/MY2011
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Czy po odpięciu czujnika poziomu oleju(tego w misce olejowej) powinien się wyświetlić błąd?
-
kada77
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia2.0cdti
- Miasto: Gliwice
Witam.
Chyba znalazłem winowajcę za ten komunikat co mi się pojawia podczas porannego rozruchu.
Chyba znalazłem winowajcę za ten komunikat co mi się pojawia podczas porannego rozruchu.
-
2nec
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto:
-
kada77
- Nowicjusz
U mnie wyszło że to zaworek w podstawie filtra oleju nie trzyma. Już zamówiłem całą podstawę filtra oleju ponieważ osobno go nie dostaniesz. Cała podstawa w ASO 1.200 zł.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Tez to mialem, i wymieniłem, ale dla pewności warto sprawdzić ciśnienie oleju niz bezsensu wymieniac części, które swoja drogą nie są tanie.kada77 pisze:Witam.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Rozmaiałem z mechanikiem na temat tego zaworku i wymieni mi gumke bo tam tylko gumeczka jakaś badziewna jest ale twierdzi że ludzie mylą ten zaworek z zaworkiem na pompie oleju że to jednak tamten jest bardziej awaryjny daj znać za jakis czas @kada77 czy pojawia Ci sie info ponownie czy zniwelowane
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Bo ten w podstawie to by pas. Ma za zadanie umożliwić przepływ oleju gdy filtr się zapcha. Ale kieruje go do smarowania a nie do miski. A ten przy pompie to zawór zwrotny czy tam bezpieczeństwa. Wywala nadmiar oleju do misy, gdy pompa osiągnie maksymalne ciśnienie przewidziane w układzie.
-
kada77
- Nowicjusz
Tak to wygląda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Damianq
@kada77 @2nec czy mówicie o tej samej gumeczce?
Z @kada77 pisałem na PW i właśnie tłumaczył mi, że coś w tym tłoczku mu przepuszczało olej. @kada77 czy mógłbyś wrzucić jakieś fote z schematycznym rysunkiem co przepuszcza olej i gdzie wlać olej żeby sprawdzić czy przepuszcza?
@2nec możesz dać info jaka jest ta uszczelka i gdzie mechanik dostał. Może wystarczy kupić tylko zestaw uszczelek na allegro do chłodniczki i podstawy i tą gumeczkę, żeby nie płacić od razu 1200 zł za komplet nowy.
BTW: Ja ciśnienia dalej nie zmierzyłem bo czekam na manometr, jak tylko zmierzę dam znać. Może i u mnie problem nie tkwi w pompie tylko w tym zaworku.
Z @kada77 pisałem na PW i właśnie tłumaczył mi, że coś w tym tłoczku mu przepuszczało olej. @kada77 czy mógłbyś wrzucić jakieś fote z schematycznym rysunkiem co przepuszcza olej i gdzie wlać olej żeby sprawdzić czy przepuszcza?
@2nec możesz dać info jaka jest ta uszczelka i gdzie mechanik dostał. Może wystarczy kupić tylko zestaw uszczelek na allegro do chłodniczki i podstawy i tą gumeczkę, żeby nie płacić od razu 1200 zł za komplet nowy.
BTW: Ja ciśnienia dalej nie zmierzyłem bo czekam na manometr, jak tylko zmierzę dam znać. Może i u mnie problem nie tkwi w pompie tylko w tym zaworku.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
@Damianq, spróbuj może przeczyścić ten cały zaworek i pooglądaj czy nie ma glutów w obudowie filtra. Może się gdzieś tam coś blokuje jakimiś glutami z tej płukanki i nie zawsze dopływa olej do czujnika. Podstawa to oczywiście zmierzenie ciśnienia manometrem. Niezła kupa po tej płukance Ci sie porobiła 
-
Damianq
Filtr od tego czasu był zmianiany 3 razy a olej 2 więc to raczej nie gluty, chyba że jakiś glut właśnie w tym tłczku utknoł. Czekam najpierw na manometr i od tego zaczne. Choć i tak nie myślę, że to płukanka narobiła szkód.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Bardziej chodzi mibo te kanały w podstawie filtra, może coś tam w nich utknęło i sobie tam dopływa do czujnika i blokuje dopływ oleju do niego.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Kiedyś pisałem że płukanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nawet link z filmem wstawiłam.darek0808 pisze:@Damianq, Niezła kupa po tej płukance Ci sie porobiła
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
Sam już nie wiem czy ten moj mechanik mówi o tym ustrojstwie chyba tam pojade i zobacze na własne oczy
- profek
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 4 razy
Będzie dobrze,zrobisz remont i będziesz cieszył się samochodem.Nowy praktycznie silnik pozwoli ci na wiele kilometrów radości z jazdy.Jak sam będziesz dbał o wymiany oleju i filtra o wypalanie DPF .To raczej nic nie powinno się złego dziać.
-
2nec
- Użytkownik
- Miasto:
@Damianq chyba jednak nie da się tego kupić osobno bez obudowy, także jeśli chcemy to wymienić to musimy to zrobić jak @kada77, zamówić za cholernie duże pieniądze w ASO :/
Mnie niby mechanik to przeczyści ekstrakcyją ale cholera wie czy to za jakiś czas się nie odezwie
Mnie niby mechanik to przeczyści ekstrakcyją ale cholera wie czy to za jakiś czas się nie odezwie
-
kada77
- Nowicjusz
Witam.2nec pisze:edit
Dziś rano odpaliłem bez komunikatu tak że winowajcą był ten cholerny zaworek w podstawie Filtra.
Zobaczę jak będzie dalej ale myślę że ok. Szkoda tylko że samego zaworka nie można kupić tylko komplet.
Można też na Allegro kupić ale nie skusił bym się.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2017, o 12:45 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
darek0808
- Użytkownik
- Miasto:
Akurat nigdy nie testowałem, więc się nie wypowiadałem, ale też byłem/jestem sceptycznie nastawiony. Ale dziwne jest to, że komunikat nie pokazuje się zawsze. Wogóle serwis kopnął bym tam gdzie słońce nie dochodzi. Co to kurna znaczy, że ciśnienie było dobre. Przy takim komunikacie powinni sprawdzić na zimnym i na ciepłym i ze dwa razy oraz przekazać Klientowi protokół z pomiarów, albo chociaż jakiekolwiek zapiski. Nawet jeśli to Klient podjął decyzję o płukance, nie zostawia się go z ryzykiem zatarcia silnika. Dla mnie żenada.kecraminsignia pisze:Kiedyś pisałem że płukanie może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nawet link z filmem wstawiłam.darek0808 pisze:@Damianq, Niezła kupa po tej płukance Ci sie porobiła
@Damianq,
pomierz dokładnie, najlepiej w dwie osoby. zobacz czy ciśnienie w układzie pojawia się w momencie zakręcenia, czy dopiero za kilka/kilkanaście sekund.
Jakie jest na zimnym i na ciepłym. Na biegu jałowym i na wyższych obrotach. Dobrze byłoby rozczytać jakie powinny być prawidłowe wartości. Nie pamiętam, czy ktoś wcześniej podawał w tym temacie.