--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Ciśnienie oleju
Faktycznie ja dwa razy w aso miałem zmieniany i zawsze na max. A przeważnie leją po połowie stanu lub 3/4 bo niby tak powinno być a i mechanik na oleju przyoszczędzi.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Też słyszałem ze ma byc max w tych silnikach, ale to nie wyjatek, nie tylko dla opli tak jest.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2017, o 22:02 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Słyszałem to, słyszałem tamto, mechanik mówił, mechanik zrobił ....
same plotki, żadnych konkretów, dodajcie chociaż, że to Wasza subiektywna ocena.
Nie powiem, też utrzymuję olej na górnym poziomie, ale raczej 3/4 do 4/4, na pewno nie przekraczam górnego znacznika, bo po co?
Mechanik też oleju nie zaoszczędzi, bo zawsze jeżdżę ze swoim.
Od wymiany do wymiany nie dolewam, bo nie ubywa, zatem też mi jakoś specjalnie oleju nie brakuje, aby oszczędzać, po prostu nie widzę sensu, aby się doktoryzować nad 1 mm do górnego znacznika na miarce.
Tolerancja w poziomie oleju po to jest, aby traktować to w sposób przybliżony, a nie precyzyjny.
Ktoś to przeczyta, sprawdzi, że ma w połowie i tak go wystraszycie, że po nocy będzie szukał oleju aby dolać.
same plotki, żadnych konkretów, dodajcie chociaż, że to Wasza subiektywna ocena.
Nie powiem, też utrzymuję olej na górnym poziomie, ale raczej 3/4 do 4/4, na pewno nie przekraczam górnego znacznika, bo po co?
Mechanik też oleju nie zaoszczędzi, bo zawsze jeżdżę ze swoim.
Od wymiany do wymiany nie dolewam, bo nie ubywa, zatem też mi jakoś specjalnie oleju nie brakuje, aby oszczędzać, po prostu nie widzę sensu, aby się doktoryzować nad 1 mm do górnego znacznika na miarce.
Tolerancja w poziomie oleju po to jest, aby traktować to w sposób przybliżony, a nie precyzyjny.
Ktoś to przeczyta, sprawdzi, że ma w połowie i tak go wystraszycie, że po nocy będzie szukał oleju aby dolać.
-
Bodex
Źle zrozumiałeś kamyk ,
Chodzi o to by mierzyć poziom oleju tak 5 - 10 minut po Zgaszeniu silnika i wtedy go regulować , kiedy olej nie ucieknie ze ścianek .
Wtedy ja mam poziom 1 mm pod Max i nie ruszam .
Ale gdy przez nic postoi to jest go więcej , powyżej Max .
Olej rozbryzgany po wnętrzu silnika , nie bierze fizycznego udziału w wstrzymaniu poziomu oleju w czasie pracy jednostki.
Przykład : na bagnecie rano Janusz ma 1/3 powyżej minimum . Fabryka zaleca jazdę od minimum do Max , no to jest ok i jedzie i to ostro po wioskach a silnik olej rozbryzga i faktyczny poziom oleju jest na minimum lub mniej.
Lepiej żeby w czasie pracy bylo lustro pod Max , ja tak jeżdżę już od 80 tys i jest dobrze , a przynajmniej nic się nie działo negatywnego.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Chodzi o to by mierzyć poziom oleju tak 5 - 10 minut po Zgaszeniu silnika i wtedy go regulować , kiedy olej nie ucieknie ze ścianek .
Wtedy ja mam poziom 1 mm pod Max i nie ruszam .
Ale gdy przez nic postoi to jest go więcej , powyżej Max .
Olej rozbryzgany po wnętrzu silnika , nie bierze fizycznego udziału w wstrzymaniu poziomu oleju w czasie pracy jednostki.
Przykład : na bagnecie rano Janusz ma 1/3 powyżej minimum . Fabryka zaleca jazdę od minimum do Max , no to jest ok i jedzie i to ostro po wioskach a silnik olej rozbryzga i faktyczny poziom oleju jest na minimum lub mniej.
Lepiej żeby w czasie pracy bylo lustro pod Max , ja tak jeżdżę już od 80 tys i jest dobrze , a przynajmniej nic się nie działo negatywnego.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Dobrze Cie zrozumiałem, i jestem przekonany, że temu Januszowi, co ma na zimno poziom 1/3 w zakresie min-max też nic się nie będzie działo negatywnego.
Ale każdy ma prawo do własnej oceny.
Zimą, większa ilość oleju z kolei działa negatywnie, bo większa ilość oleju nagrzewa się w dłuższym czasie, przez co dłużej olej ma większą gęstość. Także jak nie kijem go to pałką, wszystko trzeba wypośrodkować i producent silnika własnie to zrobił określając minimum i maksimum poziomu oleju. Poprawnie jest w tym zakresie, a nie tylko w jednym końcu tego zakresu. To tyle ode mnie
Ale każdy ma prawo do własnej oceny.
Zimą, większa ilość oleju z kolei działa negatywnie, bo większa ilość oleju nagrzewa się w dłuższym czasie, przez co dłużej olej ma większą gęstość. Także jak nie kijem go to pałką, wszystko trzeba wypośrodkować i producent silnika własnie to zrobił określając minimum i maksimum poziomu oleju. Poprawnie jest w tym zakresie, a nie tylko w jednym końcu tego zakresu. To tyle ode mnie
-
Bodex
Czyli chłodna kalkulacja i zaufanie do fabryki projektantów.
Tylko dzisiaj projekt powstaje w księgowości i ja im nie ufam , trochę własnej intuicji , ale bez przesady.
Tylko dzisiaj projekt powstaje w księgowości i ja im nie ufam , trochę własnej intuicji , ale bez przesady.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Jeszcze podczas tego doktoryzowania na temat poziomu oleju może napiszecie o wpływie temp. oleju na jego poziom. W tym temacie rozszerzalność też bierze udział

Miarka (bagnet) ma dwa zakresy i to jest wyznacznik dla mnie a już nie jedno auto zjeździłem i w żadnym się silnik nie rozleciał ani nie zatarł.
Miejmy nadzieję że dalej tak będzie
Miarka (bagnet) ma dwa zakresy i to jest wyznacznik dla mnie a już nie jedno auto zjeździłem i w żadnym się silnik nie rozleciał ani nie zatarł.
Miejmy nadzieję że dalej tak będzie
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
azjata1
Patrze i czytam, 90% wypowiedzi nic nie wnosi. Jakby ktoś chciał się coś dowiedzieć na temat ciśnienia oleju to musiałby przeczytać kilkadziesiąt stron pierdół.
Ciśnienie oleju: jakie powinno być, jakie są konsekwencje niskiego ciśnienia i szlus. A tu więcej pierdół niż faktów![Szalony ]:->](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Ciśnienie oleju: jakie powinno być, jakie są konsekwencje niskiego ciśnienia i szlus. A tu więcej pierdół niż faktów
-
Bodex
To nie jest książka typu poradnik , tylko forum na którym ludzie dyskutują.
Zbyszko , a jednak silniki się zacierają .
Zbyszko , a jednak silniki się zacierają .
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Zgadzam się, zacierają. Tylko czy jest to od oleju czy czynnik ludzki? Jak by tak procentowo obstawiał to ile na ile % ?
Nie pytam o awarie tylko o eksploatacje.
Kiedyś mojemu koledze zatarł się silnik (marka nieważna), auto nówka z salonu. Jakie jego zdziwienie było kiedy pojechał do salonu i mu powiedzieli że w aucie się kontroluje i zmienia olej, on o tym nie wiedział
Tacy ludzie też istnieją
Nie pytam o awarie tylko o eksploatacje.
Kiedyś mojemu koledze zatarł się silnik (marka nieważna), auto nówka z salonu. Jakie jego zdziwienie było kiedy pojechał do salonu i mu powiedzieli że w aucie się kontroluje i zmienia olej, on o tym nie wiedział
Tacy ludzie też istnieją
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
2nec
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto:
A ja mam ciągle problem z tym olejem albo coś mam z miarką wyciąłem DPFa niedawno a mimo to mam ze 2 cm ponad max olej wymieniany około 1,5 tygodnia temu
-
lukjach
- Forumowicz
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Toruń
- Otrzymał piwo: 1 raz
Po zakupie opelka olej wymieniłem i profilaktycznie uszczelkę smoka. Mam nadzieje że faktycznie w aso to zrobili bo nie mogłem być przy robocie
A następnym razem to kiedy uszczelke wymieniać?
-
Indianin
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
-
sawickid
- Nowicjusz
- Miasto:
michalbierun pisze:hehe ja na szczęście miałem tylko raz i oby ostatni
No mnie dziś dopadł komunikat niskie cienienie oleju wyłącz silnik komunikat nie gaśnie dopiero po dodaniu gazu znika. Uszczelkę smoka zmieniałem dwa miesiące temu 5000 tys zakład autoryzowany boscha. Jakieś pomysły ?oczywiście samochód ponownie w ty warsztacie. oczekuje sugestii do negocjacji z mechanikami
-
Damianq
Wygląda na to, że coś z pompą. Niech zmierzą ciśnienie na zimnym i ciepłym. Skoro dodajesz gazu i komunikat znika to znaczy, że rośnie ciśnienie w układzie więc czujnik już się nie czepia.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Daj znać co wymyślilisawickid pisze:michalbierun pisze:hehe ja na szczęście miałem tylko raz i oby ostatni
No mnie dziś dopadł komunikat niskie cienienie oleju wyłącz silnik komunikat nie gaśnie dopiero po dodaniu gazu znika. Uszczelkę smoka zmieniałem dwa miesiące temu 5000 tys zakład autoryzowany boscha. Jakieś pomysły ?oczywiście samochód ponownie w ty warsztacie. oczekuje sugestii do negocjacji z mechanikami
-
falko29
Jeśli komunikat gaśnie dopiero po dodaniu gazu to oznacza, że pompa nie pracuje tak jak trzeba i podczas swojej normalnej pracy na wolnych obrotach silnika, nie jest w stanie wytworzyć ciśnienia. Proponuję zmierzyć sobie ciśnienie oleju 
Polecam również zamontować sobie wskaźnik ciśnienia oleju. Troszkę roboty jest, ale dzięki temu mamy stały wgląd w pracę pompy i ciśnienie oleju w silniku
Co i jak, znajdziecie w dziale "zrób to sam" 
Polecam również zamontować sobie wskaźnik ciśnienia oleju. Troszkę roboty jest, ale dzięki temu mamy stały wgląd w pracę pompy i ciśnienie oleju w silniku
-
Damianq
Ja wczoraj wymieniłem podstawę i efektu nie dało. Dziś znowu komunikat. To auto już mnie doprowadza do szału. Wymieniłem już chyba wszystko oprócz pompy, która jak widzieliście ciśnienie daje książkowe. Jadę jeszcze za tydzień do jakiegoś magika. Tata mi ogarnął gościa, podobno od sytuacji nie do wyjaśnienia. Nie mam już sił...
Kupując to auto liczyłem się z bolączkami tego silnika, ale liczyłem na to, że zainwestuje porobie co trzeba i będzie jeżdzić a tutaj władowany worek pieniędzy i efektu żadnego. Zaczynam się zastanawiać czy to może nie coś z wiązką kabli albo samą wtyczką od czujnika. Tak lubię tą moją Isie, tak dbam a ona taka uparta... jak moja narzeczona... kropka w kropę 
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: SRC
Faktycznie ręce opadają może ten magik coś poradzi Ja za tydzień mam wyjazd 2500 kkm w jedna stronę zobaczę jaki mi numer moja wywinie?
- IBZI
- Moderator
- Auto: Insignia 2.0
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Gliwice
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
To zmień, jedną albo drugą
A tak na serio, to daj znać, co wymyślił ten magik i czy pomogło. Od dłuższego czasu śledzę Twoje perypetie i masz co najmniej dziwne objawy (szczególnie w kontekście wymiany tylu części).
A tak na serio, to daj znać, co wymyślił ten magik i czy pomogło. Od dłuższego czasu śledzę Twoje perypetie i masz co najmniej dziwne objawy (szczególnie w kontekście wymiany tylu części).