w temacie http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f ... postingbox a tłumacz gogle przetłumaczył "P0405 Niskie napięcie w obwodzie czujnika, który steruje położeniem moduł sterujący silnika ECM DTC P0405 EGR lub P0406"Brzozers pisze:Prponowałbym podpiąć do pierwszego posta - jest to lista chyba wszystkich istniejących błędów w Iśce http://www.avtodiagnostika.by/Spisok-ko ... -opel.html. Co prawda w obcym języku ale google translate sobie radzi. Bo jak wiadomo np op-com odczytuje błędy ale nie zawsze są jakie kolwiek opisy.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuEGR
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Re: EGR
Jak podawał jeden z kolegów
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
Patryk274
Mam podobny problem. Auto nie chce jechac do 2-2,5 tys obrotow potem jedzie. Mam go od miesiaca zrobilem ok 5 000km i troszeczke lepiej ale z dolu dalej tak samo. Panowie auto ma 125 000. Ktos robil od 2011 roku 15 000 km rocznie. Zamulony bedzie? Targac dolot, egr? Czy zaslepic go i usunac? Dodam, ze mam 4x4 160km.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2017, o 21:39 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Ja wczoraj u siebie wyczyściłem gdyż miał czasami lekkie szarpnięcie około 1,5 tys obrotów to już wiedziałem że nadszedł czas teraz znów płynnie.
-
stanleypl
Hej,
czyściłeś dolot i/lub EGR? ile to czasu zajmuje? ja wątpię żeby to robił poprzedni właściciel bo on jeździł do ASO a tam nic nie czyszczą tylko wymieniają, więc pewnie przy nalocie 225 tkm by się przydało. może auto powinno lepiej się zbierać a ja nawet nie mam porównania?
czyściłeś dolot i/lub EGR? ile to czasu zajmuje? ja wątpię żeby to robił poprzedni właściciel bo on jeździł do ASO a tam nic nie czyszczą tylko wymieniają, więc pewnie przy nalocie 225 tkm by się przydało. może auto powinno lepiej się zbierać a ja nawet nie mam porównania?
-
Bodex
Im więcej jazdy w trasie , autostrada tym żadziej wypala się DPF , nie otwiera się EGR czyli czyściejsze spaliny i mniej ON w oleju = żywotność .
Ostatnio wypalił sie DPF do 8% i autostrada , średnia prędkość 137 km/h, spalanie 8,2 l/100 i patrzcie ile DPF sie zapełnił.
Sam w szoku jestem.
Diesel na trasy , do miasta tylko benzyna
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Ostatnio wypalił sie DPF do 8% i autostrada , średnia prędkość 137 km/h, spalanie 8,2 l/100 i patrzcie ile DPF sie zapełnił.
Sam w szoku jestem.

Diesel na trasy , do miasta tylko benzyna

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Otrzymał piwo: 17 razy
Dlaczego na trasie EGR nie otwiera się. To chyba tylko w niskiej temperaturze zewnętrznej nie otwiera się zawór.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ale ważna też jest temperatura zewnętrzna. O tym też pisał Ping
Nie pamiętam dokładnie jaka.
Znalazłem:
Co do wskazania egr. Dzisiaj temperatura przekracza 20stopni i egr na postoju otwrty jest w 24%, w czasie jazdy 11-12%. Poprzednio sprawdzałem przy temperaturze 14stopni i wtedy egr pokazywał 0%, dopiero po przekroczeniu 110km/h na 4 biegu egr pokazywał maksymalnie 10%
Do 18 raczej się nie otwiera powyżej tej temperatury otwiera się wiecej
Nie pamiętam dokładnie jaka.
Znalazłem:
Co do wskazania egr. Dzisiaj temperatura przekracza 20stopni i egr na postoju otwrty jest w 24%, w czasie jazdy 11-12%. Poprzednio sprawdzałem przy temperaturze 14stopni i wtedy egr pokazywał 0%, dopiero po przekroczeniu 110km/h na 4 biegu egr pokazywał maksymalnie 10%
Do 18 raczej się nie otwiera powyżej tej temperatury otwiera się wiecej
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
- Otrzymał piwo: 1 raz
mój na postoju nie otwiera wcale czy ciepło zimno , jedynie co około 30-40 sekund otwiera na 1-2s
wczoraj temperatura 4°C przy temperaturze wody 47°C otwarty na 23%, z tego co zauważyłem powyżej 55-60% obciażenia silnika EGR zamyka jak i na wolnych obrotach . przynajmniej jest tak w moim 163 KM według appki
wczoraj temperatura 4°C przy temperaturze wody 47°C otwarty na 23%, z tego co zauważyłem powyżej 55-60% obciażenia silnika EGR zamyka jak i na wolnych obrotach . przynajmniej jest tak w moim 163 KM według appki
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Nie koniecznie. Bo jeśli jest np temp otoczenia 20 st C to już po uruchomieniu zimnego silnika egr się otworzy. Jeśli jest zimniej to otworzy się dopiero przy pewnym nagrzaniu silnika. Oczywiście jeśli chodzi o wolne obroty. Czy to postój czy to jazdę z wolnymi obrotami. Natomiast zawsze egr się zamknie przy przekroczeniu około 2,5 tys obr.
1 sekundowe otwarcia na postoju mogą być z konieczności działania przeciwko zaklejeniu sadzą.
Ogólnie działanie egr podlega wielu zmiennym. temperatury silnika i otoczenia mają n to wpływ. Przykładem choćby zmieniona praca latem gdy jest gorąco i problemy z ruszeniem.
1 sekundowe otwarcia na postoju mogą być z konieczności działania przeciwko zaklejeniu sadzą.
Ogólnie działanie egr podlega wielu zmiennym. temperatury silnika i otoczenia mają n to wpływ. Przykładem choćby zmieniona praca latem gdy jest gorąco i problemy z ruszeniem.
- takisobie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: DE
no przy minus -1°C się nie otwiera (przy +2 też już nie) oczywiście temp. zewnętrzena wyświetlana na zegarach ( auto stoi minimum 14h pod chmurką
.
co do sekundowego otwierania to moja teoria jest to sprawdzanie czy działa EGR i nie jest zapchany .
ciśnienienie na dolocie (MAP) wzrasta z 80 - 85kPa do 100-110kPa i wtedy następuje otwarcie EGRa do ca.15% na 1-2 s , EGR zamyka , ciśnienie spada do 80 - 85kPa .
Dlaczego tak , sądze jadąc w dłuższa trase poza miasto gdzie nie muszę się zaczymywać nie wywala błędu EGR , w mieście to już na pierwszych światłach wywala błąd, gdy wzrasta do tych 100kPa i otwiera EGR a nic się nie zmienia do jest znak że coś nie tak, ale to tylko moja teoria
co do sekundowego otwierania to moja teoria jest to sprawdzanie czy działa EGR i nie jest zapchany .
ciśnienienie na dolocie (MAP) wzrasta z 80 - 85kPa do 100-110kPa i wtedy następuje otwarcie EGRa do ca.15% na 1-2 s , EGR zamyka , ciśnienie spada do 80 - 85kPa .
Dlaczego tak , sądze jadąc w dłuższa trase poza miasto gdzie nie muszę się zaczymywać nie wywala błędu EGR , w mieście to już na pierwszych światłach wywala błąd, gdy wzrasta do tych 100kPa i otwiera EGR a nic się nie zmienia do jest znak że coś nie tak, ale to tylko moja teoria
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Efekt który chcę osiągnąć to utrzymanie czystego dolotu. Wobec czego chciałbym pozbyć się EGR'a, a dokładnie wyprogramować go. Czy skoro zostanie on wyprogramowany=zamkniety(?) to potrzebne jest także jego zaślepianie? W wielu wątkach przewija się stwierdzenie "zaślepiłem i wyprogramowałem egr".
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Przed chwilą w innym źródle przeczytałem, że wyprogramowanie egr polega na tym, żeby nie sypał błędami po jego zaślepieniu, a ciągle myślałem, że wyprogramowanie polega na tym, że jest on zawsze w pozycji zamkniętej i wówczas zaślepianie jest zbedne. Jak to w końcu jest?
-
misiekbig
- Forumowicz
- Auto: Insignia HB
- Miasto: Grójec
Hej,
Dzis przy temp -1 , stojac na światlach zauwazyłem na apce od Pinga że egr od czasu do czasu sie otwiera nawet do 13 %. Dodatkowo obroty na jałowym byly podwyższone do 975.
Norma czy cos szwankuje???
Dzis przy temp -1 , stojac na światlach zauwazyłem na apce od Pinga że egr od czasu do czasu sie otwiera nawet do 13 %. Dodatkowo obroty na jałowym byly podwyższone do 975.
Norma czy cos szwankuje???