Witam,
mieszkam w Anglii i we wrześniu chcę kupić Vauxhall Insignia 1.8 w benzynie, 09/10 rocznik.
Zauważyłem, że jest temat dotyczący polepszenia osiągów w 1.8, ale głównie polecacie zmianę auta na 2.0 Turbo.
Niestety tych modeli jest bardzo mało i wyglądają na bardzo wysłużone.
Mimo niepochlebnych komentarzy apropo tuningu 1.8, "że nie warto, że drogo, że bez sensu", ja chcę powoli sobie coś zmieniać w moim przyszłym aucie.
Wizualne części typu przednie fotele, przednie lampy, może body kit już sobie wybrałem, bo tyle umiem, ale niestety jeśli chodzi o mechanikę to nie mam pojęcia co tam się dzieje.
Rzeczywiście chcę polepszyć osiągi, ale niekoniecznie myślę o 100 koniach więcej, w sumie to w ogóle nie myślę ile tych koni dojdzie. Chcę tak dla siebie zmienić coś jako hobby. W sumie to u mechanika będę to robił.
Myślę o nowym wydechu, od początku do końca, nie tylko sama końcówka. Jakie firmy są dobre? Czy lepiej pojechać do warsztatu gdzie oni od podstaw robią nowy wydech czy lepiej kupić w sieci i pojechać do zwykłego warsztatu?
Myślę o wymianie filtra na sportowy. Nie stożkowy, bo one ponoć więcej złego robią w zwyczajnym aucie.
Czy jak wymienię wydech i filtr to muszę zmienić jakiś podzespół silnika, żeby go wzmocnić?
Czy po takich modyfikacjach trzeba wymienić chłodnicę na mocniejszą?
Myślę o zmianie sprężyn na takie co delikatnie obniżą auto, ale czy do tego trzeba wymienić też amortyzatory?
Tak w sumie to nie wiem co można jeszcze wymienić w aucie.
Pozdrawiam Krzysztof
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku1.8 - tuning mechaniczny, pytania
-
marcin74uk
- Nowicjusz
- Auto: srinavturbo
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Re: 1.8 - tuning mechaniczny, pytania
Zrobić od podstaw.ChrisFalcon pisze:Myślę o nowym wydechu, od początku do końca, nie tylko sama końcówka. Jakie firmy są dobre? Czy lepiej pojechać do warsztatu gdzie oni od podstaw robią nowy wydech czy lepiej kupić w sieci i pojechać do zwykłego warsztatu?
Nie.ChrisFalcon pisze:Czy jak wymienię wydech i filtr to muszę zmienić jakiś podzespół silnika, żeby go wzmocnić?
Nie.ChrisFalcon pisze:Czy po takich modyfikacjach trzeba wymienić chłodnicę na mocniejszą?
Seryjny amor ogarnia obniżenie do -30 mm. Powyżej tej wartości, zainteresowałbym się wydajniejszymi amortyzatorami.ChrisFalcon pisze:Myślę o zmianie sprężyn na takie co delikatnie obniżą auto, ale czy do tego trzeba wymienić też amortyzatory?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
ChrisFalcon
Mechanicznie mogę zmienić układ wydechowy i filtry, czyli coś jednak można zrobić.norbi333 pisze:Mechanicznie nic nie polepszysz w tym aucie.
Wydaje mi się, że nawet jeśli chodzi o ten samochód to coś się zmieni pod kątem osiągów czy pracy silnika.
Tak jak wspomniałem. W obrębie 100 mil od mojego miejsca zamieszkania są tylko 4 modele 2.0 Turbo.marcin74uk pisze:Zbieraj kaskę na 2.0tnie będziesz disappointed
Niestety wg mnie już po samych zdjęciach nie są godne uwagi, a też wiadomo, że jak ktoś miał 200 koni to nie jeździł z babcią do kościoła.
Tak myślałem, że lepiej od podstaw w specjalizowanym warsztacie wykonać.
Jest możliwość wykonania podwójnego, tzn. po jednej rurze na stronie dla Insigni?
Wybrałem sprężyny co ponoć obniżają auto o 30mm czyli lepiej jest dokupić amortyzatory tak?
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Wszystko można zrobić, tylko czy da to jakiś efekt ? Hamownia wszystko weryfikuje.
Jest możliwość. Przecież Insignie wychodziły z dwoma końcówkami.
Źle zrozumiałeś. Seryjny amor ogarnia do -30 mm. Powyżej, czyli -35 mm, -40 mm, itd. warto byłoby zainwestować w coś wydajniejszego. Jakie firmy springi wybrałeś ?
Jest możliwość. Przecież Insignie wychodziły z dwoma końcówkami.
Źle zrozumiałeś. Seryjny amor ogarnia do -30 mm. Powyżej, czyli -35 mm, -40 mm, itd. warto byłoby zainwestować w coś wydajniejszego. Jakie firmy springi wybrałeś ?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
ChrisFalcon
Wybrałem takie, a raczej znalazłem takie w innym dziale.
Sprężyny EIBACH 30/30
One obniżą o 30mm czyli to już by był maksymalny próg, to tak dla bezpieczeństwa lepiej byłoby wymienić też amortyzatory, tak to zrozumiałem.
Czytając i oglądając różne artykuły o chiptuning stwierdziłem, że nie ma sensu tego robić, a tu spytałem pewną firmę w moich okolicach i niby około 21 koni mogą wycisnąć, a za to inna nawet nie podejmuje się przeróbki tego silnika.
Czy chiptuning można użyć jako update dla samochodu czy to tylko po to by zwiększyć moc i moment i nic innego się po nim nie uzyska, np. lepszej kultury pracy silnika czy mniejszego spalania, czy czegoś innego?
Sprężyny EIBACH 30/30
One obniżą o 30mm czyli to już by był maksymalny próg, to tak dla bezpieczeństwa lepiej byłoby wymienić też amortyzatory, tak to zrozumiałem.
Czytając i oglądając różne artykuły o chiptuning stwierdziłem, że nie ma sensu tego robić, a tu spytałem pewną firmę w moich okolicach i niby około 21 koni mogą wycisnąć, a za to inna nawet nie podejmuje się przeróbki tego silnika.
Czy chiptuning można użyć jako update dla samochodu czy to tylko po to by zwiększyć moc i moment i nic innego się po nim nie uzyska, np. lepszej kultury pracy silnika czy mniejszego spalania, czy czegoś innego?
- mxw
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Poznań
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mógł jeździć. Wiesz ile to pali? Nie każdy lubi tyle płacić za zupę.ChrisFalcon pisze:W obrębie 100 mil od mojego miejsca zamieszkania są tylko 4 modele 2.0 Turbo.
Niestety wg mnie już po samych zdjęciach nie są godne uwagi, a też wiadomo, że jak ktoś miał 200 koni to nie jeździł z babcią do kościoła.
Pozdro.,
MxW.