--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWątek budowlany - dom szkieletowy za i przeciw
-
Bodex
Re: Wątek budowlany - dom szkieletowy za i przeciw
Koło Łańcuta taki stoi już ze 4 lata profile stalowe ocynkowane obłożone izolacją , z zewnątrz niczym się nie różni od reszty .
Doświadczeń nie mam , ale z metaloznawstwa wiem , że trzeba uważać na wilgoć .
Punkt przemarzania czyli rosy by nie był na głębokości muru gdzie są belki.
Wujek z kolei budował z klocków styropianowych już 20.lat stoi.
Gdybym dzisiaj budował to dom pasywny .:
1, jednopoziomowy z płaskim dachem.
2. Bez kominów
3. Ogrzewanie wyłacznie pompą ciepła poziomą !
3. Rekuperatorem
4. Fotovoltanika na dachu.
5. Naświetlacze dachowe rzwm skylook.
Na te nowinki techniczne zebrałbym pieniądze z oszczędności :
1. Budowy klatki schodowej
2. Budowy kominu spalinowegi.
3. Budowy więźby dachowej.
4. Wykończeń połaci dachowej.
5. Dodatkowego metrażu elewacji szczytowych.
Na odśnieżanie dachu zastosowałbym podgrzewanie - śnieg by sie topił sam (nie cały czas) .
Oszczędności z fotovoltaniki byłyby na ogrzewanie.
Zaletą pompy jest chłodzenie pomieszczeń latem.
Ale już nie będę raczej budował
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Doświadczeń nie mam , ale z metaloznawstwa wiem , że trzeba uważać na wilgoć .
Punkt przemarzania czyli rosy by nie był na głębokości muru gdzie są belki.
Wujek z kolei budował z klocków styropianowych już 20.lat stoi.
Gdybym dzisiaj budował to dom pasywny .:
1, jednopoziomowy z płaskim dachem.
2. Bez kominów
3. Ogrzewanie wyłacznie pompą ciepła poziomą !
3. Rekuperatorem
4. Fotovoltanika na dachu.
5. Naświetlacze dachowe rzwm skylook.
Na te nowinki techniczne zebrałbym pieniądze z oszczędności :
1. Budowy klatki schodowej
2. Budowy kominu spalinowegi.
3. Budowy więźby dachowej.
4. Wykończeń połaci dachowej.
5. Dodatkowego metrażu elewacji szczytowych.
Na odśnieżanie dachu zastosowałbym podgrzewanie - śnieg by sie topił sam (nie cały czas) .
Oszczędności z fotovoltaniki byłyby na ogrzewanie.
Zaletą pompy jest chłodzenie pomieszczeń latem.
Ale już nie będę raczej budował
-
Luk
- Użytkownik
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 6 razy
Technologia szkieletowa nie jest zła. Wystarczy spojrzeć jak budują w północnych częściach świata np. Skandynawia, Kanada - tam to jest codzienność. Dla mnie minusem jest stosunkowo słabe wyciszenie podłóg i ścian. Najlepiej gdybyś gdzieś pomieszkał parę dni zanim podejmiesz decyzję.
@Bodex budowanie domu z płaskim dachem w PL nie wszędzie jest możliwe, a na południu Polski praktycznie niemożliwe.
@Bodex budowanie domu z płaskim dachem w PL nie wszędzie jest możliwe, a na południu Polski praktycznie niemożliwe.
- KaMYk
- Zapaleniec
- Auto: Dodge Charger R/T
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Mochowo
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 12 razy
Ja mieszkam w domu szkieletowym.
Generalnie, dla mnie ok, największa różnica jest taka, że ściany nie akumulują ciepła, zatem bardzo łatwo reguluje się temperaturę pomieszczeń. Niestety, ma to też wadę, ponieważ szybko pomieszczenia się wychładzają.
Po prostu ściany nie oddają ciepłą jak w domach murowanych.
Za to np latem, gdy są upały po 30 st. C to w nocy pomieszczenia się przyjemnie wychładzają.
Są na pewno oszczędniejsze w zapotrzebowaniu na energie niż murowane.
Pod warunkiem, że dobrze wyizolowany.
Na co trzeba zwracać uwagę w czasie budowy: na błędy wykonawców, jak będziesz zdecydowany, to możemy pogadać, skontaktujemy się telefonicznie, bo dużo by trzeba pisać.
Drugi raz też byłby szkielet
Generalnie bardzo dobrze nam się mieszka a do murowanego domu tez mam porównanie 
Generalnie, dla mnie ok, największa różnica jest taka, że ściany nie akumulują ciepła, zatem bardzo łatwo reguluje się temperaturę pomieszczeń. Niestety, ma to też wadę, ponieważ szybko pomieszczenia się wychładzają.
Po prostu ściany nie oddają ciepłą jak w domach murowanych.
Za to np latem, gdy są upały po 30 st. C to w nocy pomieszczenia się przyjemnie wychładzają.
Są na pewno oszczędniejsze w zapotrzebowaniu na energie niż murowane.
Pod warunkiem, że dobrze wyizolowany.
Na co trzeba zwracać uwagę w czasie budowy: na błędy wykonawców, jak będziesz zdecydowany, to możemy pogadać, skontaktujemy się telefonicznie, bo dużo by trzeba pisać.
Drugi raz też byłby szkielet
-
Bodex
Ja mam murowany tylko w środku cały zrobiłem sam "tymi recami o" w płytach gips-karton.
Ściany , sufity , nadproża, to na profilach stalowych a gdzieniegdzie klejone , między murem , a płytą jest 2,5 cm powietrza, nie igrzewam muru , szybko stygnie , ale jest komfort cieplny , który zapewnia gips.
Mur to MAX na główkę 29 cm i 10 cm styropian . 160 metrów ogrzewanie gazem + woda użytkowa to 700 zł w mrozy ,
Czemu szkieletowe ? Taniej , czy co ?
Ściany , sufity , nadproża, to na profilach stalowych a gdzieniegdzie klejone , między murem , a płytą jest 2,5 cm powietrza, nie igrzewam muru , szybko stygnie , ale jest komfort cieplny , który zapewnia gips.
Mur to MAX na główkę 29 cm i 10 cm styropian . 160 metrów ogrzewanie gazem + woda użytkowa to 700 zł w mrozy ,
Czemu szkieletowe ? Taniej , czy co ?
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Bodex normalnie z ciebie to człowiek renesansu. Wszystko robiłeś, na wszystkim znasz się najlepiej, w każdej kwestii się wypowiesz...
Szok
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Szok
- KaMYk
- Zapaleniec
Bo tak wybrałem za pierwszym razem i po czasie uważam to za dobrą decyzję. Szybciej się buduje i moim zdaniem, lepiej się oddycha w szkieletowym.Bodex pisze:Czemu szkieletowe ?
-
Bodex
Niestety, nie wszystko, elektroniki nie łapię, tak jak Ping, chociaż jako chłopak to radia lutowałem regulatory temperatury, a inaczej PC to budowałem dla córki na płycie Asus NX na procku Athlon Barton i działa do dziś na W XP, ekrany w smartfonach dzieciom naprawiam ale softu, czy ratowanie już głowa za stara niestety, albo leniwa, a dzisiaj ręcznie zaktualizowałem androida na Asus Zenfone2 języki trudniej, każdy z nas ma jakieś talenty. O jeszcze motocykle, silniki naprawiłem za czasów lat 90 tych kolegom i sobie.coolmobil pisze:Bodex normalnie z ciebie to człowiek renesansu. Wszystko robiłeś, na wszystkim znasz się najlepiej, w każdej kwestii się wypowiesz...
Szok
Dom..
Budowałem, oczywiście ekipa mury instalacje, ale wykończenie sam robiłem, płytki, panele, docieplenie poddasza, to mam wiedzę trochę z muratora trochę z doświadczenia, taki tam, majsterkowicz.
Potrzeba matką wynalazków..
A teraz,? teraz to spawam kotły w Bosch w Gunzenhouse z nierdzewki i kazali mi robić TÜV na 135 spoiny PG ZNACZY pionowe blachy doczołowe czarna z białą.
Pewna wiedza jest, chociaż nie pełna
Kamyk nie zauważyłeś rozszerzalności belek względem temperatur ? Zwłaszcza w części poddasza?
Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2017, o 20:36 przez Bodex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Bodex
Tak pytam, bo mi dach latem pstryka jak się nagrzeje .
- KaMYk
- Zapaleniec
może jeszcze się dosusza, dla drzewa nie tyle temp. jest ważna, w sensie wydłużeń termicznych jak dla metalu czy plastyków, a zmiany wilgotności, jak jest ciepło i sucho to się wysusza i skręca. Niestety drzewo ma to do siebie, że jak się robi wilgotno, deszczowo, to znów wilgoć ciągnie z powietrza, a latem znów się wysusza. Po kilku latach się stabilizuje.
U mnie nie słychać. Mam drzewo sezonowane 5 lat z naszych gór, okolice Nowego Sącza. Dom mi budował 60 letni góral, który od dzieciaka nic więcej nie robił, tylko domy budował z drewna, w tym wiele lat szkielety w Stanach i w Finlandii.
Sam mi doradził zmienić nie co projekt, który zakładał deski na szkielet 10x4cm i co 60 cm, a on zrobił 16x5 i co 40 cm, tak samo strop, deski 25x5 cm pionowo, tak samo więźba dachowa.
Efekt taki, że nawet w największe wichury, mrozy, czy upały nic nie trzeszczy
Polecił mi go dobry znajomy i nie zawiodłem się. Taki rzemieślnik starej daty, dla którego honor i uczciwość znaczyły więcej niż kasa.
U mnie nie słychać. Mam drzewo sezonowane 5 lat z naszych gór, okolice Nowego Sącza. Dom mi budował 60 letni góral, który od dzieciaka nic więcej nie robił, tylko domy budował z drewna, w tym wiele lat szkielety w Stanach i w Finlandii.
Sam mi doradził zmienić nie co projekt, który zakładał deski na szkielet 10x4cm i co 60 cm, a on zrobił 16x5 i co 40 cm, tak samo strop, deski 25x5 cm pionowo, tak samo więźba dachowa.
Efekt taki, że nawet w największe wichury, mrozy, czy upały nic nie trzeszczy
Polecił mi go dobry znajomy i nie zawiodłem się. Taki rzemieślnik starej daty, dla którego honor i uczciwość znaczyły więcej niż kasa.
-
piston
Zgadzam się z kolegami wyżej, ze technologia szkieletowa to dobra opcja i sprawdza się w naszych warunkach atmosferycznych. Zalet jest wg mnie więcej niż ewentualnych wad. Wylewasz fundamenty, następnie przyjeżdża ekipa i montuje całą konstrukcję, to co ma się znajdować nad. To co jest istotne, to aby dobrze zostało to zrobione, zgodnie ze sztuką. Dobra izolacja termiczna jest ważna, aby zlikwidować wszystkie miejsca przez które może uciekać ciepło (to się chyba nazywa słupy termiczne). Kamery termowizyjne chyba są do tego wykorzystywane. Najlepiej domek parterowy, wtedy w podłodze dajesz ogrzewanie podłogowe i masz naprawdę ciepło i przyjemnie. Ściany - niska absobrcaj ciepła, wysoki współczynnik izolacji termicznej. Generalnie krąży wiele fałszywych opinii, że technologia szkieletowa to lipa - a to bzdura.