--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBrak mocy problem z turbo 2.0 CDTI
-
Leon_opc
Re: Brak mocy problem z turbo 2.0 CDTI
Sciągnij przewód wychodząc na gruszke VNT turbiny i zobacz czy zassysa .
Na przewodzie który sciagasz jest podcisnienie Vacum z silnika ?
Na przewodzie który sciagasz jest podcisnienie Vacum z silnika ?
-
lnowak_t
Jest ale bardzo słabe. Jak przykładam do policzka to ledwo co łapie.
-- 5 paź 2017, o 22:16 --
Sprawdziłem przewód który jest poprowadzony do gruszki. Jest w nim wyczuwalne podciśnienie. A jaka wartość podciśnienia powinna być?
-- 5 paź 2017, o 22:19 --
Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić czy ma podobną nieszczelność w tym układzie?
-- 5 paź 2017, o 22:16 --
Sprawdziłem przewód który jest poprowadzony do gruszki. Jest w nim wyczuwalne podciśnienie. A jaka wartość podciśnienia powinna być?
-- 5 paź 2017, o 22:19 --
Czy ktoś z Was mógłby sprawdzić czy ma podobną nieszczelność w tym układzie?
-
Leon_opc
Kolego ten układ jest prosty jak cep.
wychodzace cisnienie z vacum około 0.8 bara idzie wezem do zaworka n75 który przepuszcza 100% ( na postoju)
zawór procentowo zamyka dopływ cisnienia do gruszki. Szukaj nieszczelnosci na przewodach. Sprawdz na wejsciu do n75 czy jest takie samo ciśnienie jak i za
wychodzace cisnienie z vacum około 0.8 bara idzie wezem do zaworka n75 który przepuszcza 100% ( na postoju)
zawór procentowo zamyka dopływ cisnienia do gruszki. Szukaj nieszczelnosci na przewodach. Sprawdz na wejsciu do n75 czy jest takie samo ciśnienie jak i za
Ostatnio zmieniony 8 paź 2017, o 16:52 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8
-
mario1234
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
Witam wszystki mam taki problem auto nie ma mocy błedy p003a .p0299 p2263 aktualnie jestem za granicą wiec zanim poejchałem do serwisu poczytałem forum i stwierdziłem ze to moze byc ten zawór podcisnienia montowany koło chłodnicy zakupiłem nowy- niestety nie pomogło a wiec udałem sie na umówiona wczesniej wizyte w oplu no i pan podpioł kompa błedy te same. Nastepnie zassał podcisnienie turbiny stwierdził ze ten bolec przy turbinie sie podnisł wiec ok nastepnie podpioł sie pod rurke podcisnienia tą ktora jest wyrzej na zaowrze i tam było zero reakcji czyli jak by dmuchać przebitą opone twierdził ze to tu gdzies jest problem nastepnie odpioł rurke od vacum i vacum ciągneło. Uznał ze problem jest gdzieś w tych rurkach albo w jakiejs nieszczelności puszki czy czegos do czego idą te rurki. Na tym jego czas sie skonczył gdyz konczył prace i kazał umowic sie w innym terminie czyli za 10 dni ( pierwszy wolny termin ) lol. Moje pytanie jest takie co o tym myslicie i do czego ida te rurki z tego co mi sie wydaje to chłodniczka egr ? Ale czemu te rurki tam ida czy faktycznie ta cześć moze być nieszczelna ?? Czy ciezko wymienic te rurki i gdzie je moge zdobyć ???
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 20:14 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Miałem nie dawno podobnie. Brak doładowania. Podciśnienie na pompie vacum było. Na rurce doprowadzającej podciśnienie do zaworu n 75 podciśnienie praktycznie nie było. Zatknąłem palcem rurkę, którą zakłada się na pompę vacum dmuchnąłem w rurkę, którą zakłada się na zawór i okazało się, że gdzieś między nimi jest nieszczelność. Zdemontowałem rurę prowadzącą powietrze od ic do kolektora. Odkręciłem ją tylko od kolektora i odgiąłem. U mnie nieszczelność była na zbiorniczku/akumulatorze podciśnienia. Rozpadł się przewód zgrzany na końcu zaślepiający jedno z wyjść. Znajduje się jak dobrze pamiętam na górze obok dwóch innych. Założyłem kawałek innego w który wkręciłem śrubkę i jest dobrze.
-
mario1234
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
No własnie zaczołem tam dzisiaj zagłodac i znalazłem 3 węzyki w tym zbiorniczku podcisnienia( chłodniczka egr) ten srodkowy był jakby ucięty albo przetaryy szukam jakiegoś schematu czy tam jest rurka czy zaslepka czy jak ??? Ale ze widze ze z tego co piszesz to jest zaslepka kurde gdzie taką kupić ?? Jutro sprawdze czy da sie to jakos zatkać i jaki.bedzie efekt dzieki za odpowiedz
-- 14 paź 2017, o 15:05 --
Zrobiłem jak kolega i tymczasowo zaślepiłem rurke srobką. Moc wróciła błędy same znikneły
taka błachostka a tyle nerwów moze napsuć Pozdrawian wszystkich
-- 14 paź 2017, o 15:05 --
Zrobiłem jak kolega i tymczasowo zaślepiłem rurke srobką. Moc wróciła błędy same znikneły
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 22:23 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Tak ma być. Jeden jest zaślepiony. Drugi leci do zaworu podciśnienia turbiny, a trzeci gdzieśtam. Wymień najpierw te gumowe przewody na nowe i zobacz efekt.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Jeśli zaślepił ten dziurawy to po co ma inne wymieniać skoro działa. A ten wężyk gdzieś tam to nie jest czasami od egr?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Odpisałem już po tym, jak kolega wyedytował posta 
Nie usuwałem, bo może komuś innemu się przyda.
Nie usuwałem, bo może komuś innemu się przyda.
-
lnowak_t
Witam, u mnie problem rozwiązany. Powodem braku mocy była nieszczelność w układzie podciśnienia. Jeden z wężyków wychodzących z chłodnicy EGR był nieszczelny. A dokładnie ten który ma ok 4 cm długości i jest zaślepiony. Takiego wężyka w OPLU kupić nie można. Występuje tylko w zestawie naprawczym z dwoma innymi wężykami podciśnienia ale kosztują ponad 400 zł. Poszedłem do sklepu motoryzacyjnego z tym przewodem i dobrano mi podobny od innej marki z układu wtrysku paliwa i zapłaciłem za niego 1 zł. Powodzenia.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Miasto:
Ten zbiorniczek z którego wychodzą te dwa węże i zaślepka umieszczony miedzy skrzynią a silnikiem to nie chłodnica ehr tylko akumulator podciśnienia.
-
coollvip
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam!
Od jakiegoś czasu mam niestety problem z blokowaniem się mocy w mojej Insigni 2.0 CDTi 160 Km silnik: A20DTH.
Stąd moje pytanie dowiedziałem się że prawdopodobnie zaczęły się blokować kierownice turbiny (zmienna geometria) i chciałbym się do niej dostać ale nie wiem do końca jak a nie chcę nic uszkodzić. Mam ogromną prośbę czy mógłby ktoś wrzucić jakiś opis, schemat jak zdemontować na początek turbinę a później jak ją rozebrać żeby to ustrojstwo wyczyścić i złożyć tak żeby wszystko grało.
Ps. Dodam że sprawdzałem błędy w komputerze i wyszły dwa: P0234 oraz P003A
Pozdrawiam coollvip
Od jakiegoś czasu mam niestety problem z blokowaniem się mocy w mojej Insigni 2.0 CDTi 160 Km silnik: A20DTH.
Stąd moje pytanie dowiedziałem się że prawdopodobnie zaczęły się blokować kierownice turbiny (zmienna geometria) i chciałbym się do niej dostać ale nie wiem do końca jak a nie chcę nic uszkodzić. Mam ogromną prośbę czy mógłby ktoś wrzucić jakiś opis, schemat jak zdemontować na początek turbinę a później jak ją rozebrać żeby to ustrojstwo wyczyścić i złożyć tak żeby wszystko grało.
Ps. Dodam że sprawdzałem błędy w komputerze i wyszły dwa: P0234 oraz P003A
Pozdrawiam coollvip
- Martinim
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto:
Na temat tej turbiny jak również błędów o jakich napisałeś są na forum odpowiednie tematy
wystarczy poszukać
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wystarczy poszukać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
To jest zapewne turbina garreta, kiedyś na forum passata był tutorial jak rozkręcić ta turbine. Może nie jest taka sama, ale chyba obydwie mają zmienna geometrię. Ja z passata wyciągnąłem swoją i rozkręciłem, złożyłem z powrotem i zapakowalem do auta. Może jak nie znajdziesz tutaj pomocy to na tamtym forum. W Insignii chyba dostęp do trubiny jest lepszy niż w pasku.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Możesz spróbować coś takiego:
http://www.petrostar.pl/forte/forte-die ... p706712400
http://www.petrostar.pl/forte/forte-die ... p706712400
-
tomek evo
- Użytkownik
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Archoil AR6400D-max też potrafi wiele zdziałać ale każdy tego typu preparat (dobrych jest naprawdę mało) ma ograniczoną "moc sprawczą" więc nie ma się co nastawiać , że na 100% pomoże. Wychodzi niestety dbanie o turbinę, stosowanie odpowiedniego oleju z odpowiednim interwałem wymiany i jakość paliwa (a także profilaktyczne stosowanie dodatków czyszczących), która wpływa na pracę wtryskiwaczy i spalanie mieszanki.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Demontaż turbiny jest bardzo prosty szczególnie w insigni. Odkręcasz osłonę termiczną, potem 3 nakrętki od kolektora i 2 od dpf-u, 2 śrubki od powrotu smarowania i jedna od zasilania olejem . Po odpięciu wtyczki od gruszki masz już turbinę na wierzchu. Max godzina roboty.
Problemy się zaczynają jak chcesz sprężarkę rozpołowić bo są 3 śrubki wewnątrz na tyle cienkie i przegrzane że zazwyczaj się zapiekają i pdzy odkręcaniu urywają.
Prostrzym a zarazem równie skutecznym sposobem jest odkręcenie dodatkowo gruszki i zanurzenie całej turbiny ( a przynajmniej strony gorącej) w nafcie na całą noc. Potem wystarczy dobrze wszystko wypłukać np ropką, poskładać do kupy i cieszyć się jazdą.
Jest jeszcze prostrzy sposób tylko czasami mniej skuteczny, wystarczy przy zgaszonym i najlepiej zimnym silniku poruszać dźwignią od zmiennej geometrii np śrubokrętem albo trzonkiem od młotka tzn mocno wciskać ją na dół do oporu aż się oprze o ogranicznik. Sadza z kierownic na pewno odpadnie tylko że jak ktoś rzadko daje w palnik to czynność trzeba powtarzać co jakiś czas no ale nie trzeba wtedy demontować turbiny.
Problemy się zaczynają jak chcesz sprężarkę rozpołowić bo są 3 śrubki wewnątrz na tyle cienkie i przegrzane że zazwyczaj się zapiekają i pdzy odkręcaniu urywają.
Prostrzym a zarazem równie skutecznym sposobem jest odkręcenie dodatkowo gruszki i zanurzenie całej turbiny ( a przynajmniej strony gorącej) w nafcie na całą noc. Potem wystarczy dobrze wszystko wypłukać np ropką, poskładać do kupy i cieszyć się jazdą.
Jest jeszcze prostrzy sposób tylko czasami mniej skuteczny, wystarczy przy zgaszonym i najlepiej zimnym silniku poruszać dźwignią od zmiennej geometrii np śrubokrętem albo trzonkiem od młotka tzn mocno wciskać ją na dół do oporu aż się oprze o ogranicznik. Sadza z kierownic na pewno odpadnie tylko że jak ktoś rzadko daje w palnik to czynność trzeba powtarzać co jakiś czas no ale nie trzeba wtedy demontować turbiny.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Jeżeli chodzi o to zanurzanie w nafcie to bym polemizowal. Jeżeli nafta niedokładnie obmyje wirnik części gorącej to przy obrotach rzędu x tys na minutę może dojść do jego rozchustania z powodu nierównomiernego osadzenia sadzy (a właściwie jej pozostałości - brak odpowiedniego wyważenia wirnika) co spowoduje uszkodzenie turbo. Ja gdy czyscilem swoje turbo, to największym problemem nie były zapieczone śruby (tu można sobie poradzić takimi środkami jak penetrus) ale rozłączenie cześć zimnej turbosprężarki od części goracej. Tutaj masz link jak to zrobili w passacie. Korzystałem z niego, z tym że moje turbo bylo stosunkowo czyste dzięki temu że często dawałem w palnik passatowi
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=373199
A tak w ogóle co się dzieje że chcesz się do turbo dobierać? Może wcześniej warto sprawdzić wężyki podciśnienia, zawór podciśnienia, rurę turbo a na końcu turbine? Albo tak jak pisze Rataj wystarczy rozruszać sztangę turbo? Można też podczepić przewód do gruszki i zasysać strzykawką i wtedy rozruszać łopatki turbo...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=373199
A tak w ogóle co się dzieje że chcesz się do turbo dobierać? Może wcześniej warto sprawdzić wężyki podciśnienia, zawór podciśnienia, rurę turbo a na końcu turbine? Albo tak jak pisze Rataj wystarczy rozruszać sztangę turbo? Można też podczepić przewód do gruszki i zasysać strzykawką i wtedy rozruszać łopatki turbo...
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Tam są takie obroty że nie jest w stanie na powierzchni osadzić się nagar lub sadza która nie zeszła by od przetarcia palcem a co dopiero po moczeniu naftą. Teoretycznie nawet gdyby coś takiego zostało to oderwałoby się przy pierwszej przygazówce.
Jak kierownice zapieczone w skrajnych położeniach to tylko mechaniczne rozruszanie cos da. Strzykawka nie da rady.
Jak kierownice zapieczone w skrajnych położeniach to tylko mechaniczne rozruszanie cos da. Strzykawka nie da rady.