--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ciśnienie oleju

ODPOWIEDZ
Bodex

Re: Ciśnienie oleju

Post autor: Bodex » 7 paź 2017, o 19:07

Sprubuję podważyć tezę wadliwych panewek .
Otóż , skoro są wadliwe , to czemu zaciera się 3 cia , a nie pierwsza czy wszystkie ?
Gdyby były wadliwe to łuszczą się wszystkie po równo a nie jedna ?
Bardziej mi pasuje zjawisko drgań skrętnych wału tym większe im większe obciążenie silnika ( nie mylić z obrotami ) np. często na autostradzie .
Wał się będzie najbardziej skręcał w środkowej części , czyli 3-2 panewka, a nie krańcowe . Wał w tym miejscu skręcenia będzie się chciał wyginać w łuk tym samym naciskając mocno na panewki środkowe , teraz dodać do tego rozrzedzony ON i tak już żadki olej 5w30 i mamy przerwanie filmu olejowego.
Do nadmiernych sił skrętnych przyczynia się zużyta niekoniecznie całkiem dwumasa , która ma za zadanie niwelowanie sił skrętnych wału .
Znając budowę silnika i to jakie obciążenia panują na łożyskach ślizgowych, siły działania karbu, skrętne , czy pionowe łatwo sobie wyobrazić do jak olbrzymich nacisków powierzchniowych na czopy wału dochodzi , zbyt słaby olej nie utrzyma klina olejowego i dochodzi do zatarcia w miejscu gdzie wał najbardziej się wygina i dkatego zaciera sie na 3 ciej , a nie na korbowodach.

Klin olejowy jest taki sam jak klin wodny działający na oponę w czasie aquapkaningu.
I jeśli osobowy wjedzie z prędkością 100 km/h w kałużę o głębokości 2 cm to klin powstanie i opona nie styka się z podłożem.
Jednak jeśli w tę kałużę wjedzie tir dużo cięższy to klin nie powstanie .
Tak samo jeśli przeciążymy wał to zbyt duży nacisk czopa na panewkę przerwie film olejowy.
Oczywiście nieszczelności hudrauliki olejowej mają wpływ na trwałość klina olejowego .
Reasumując przy sprawnym i szczelnym silniku , może dojść do zatarcia panewek , gdy dwumasa będzie już w 50- 60 % zużyta plus interwał wymiany oleju 30 tyś i mocno obciążymy silnik np. na autostradzie.
Najgorszy scenariusz jest gdy na 6 biegu przy 110 km/h depniemy bez redukcji mając około 1800 obr i maksymalny moment obrotowy 350 NM bo to wtedy siły skrętne są największe.
Siły skrętne maleją wraz ze wzrostem obrotów dlatego pytałem jaki procent automatów ma taką awarię bo brak jest dwumasy, a dodatkowi gdy ja depnę mocno to automat zrzuci bieg na 4 i kręci od 3000 obr do 4500 i zmienia na 5 znowu od 3000 obr ciągnie do 4000 i potem 6.
Zauważcie że wraz z obrotami rośnie wydajność tłocznia pompy olejowej.

W sprawnym silniku poza startem i stopem nie dochodzi do stykania się powierzchni czopa wału i panewek .
Jednak kiedyś była taka teza rozpowszechniana , że każdy start sciera tyle silnika co przejechanie 600 km. w trasie.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2014
Miasto: DE
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: takisobie » 7 paź 2017, o 19:19

Bodex no weź wkońcu z tą wymianą co 30tysi , czego ty nie rozumiesz , 30 000 km to jest max. po której należy wymienić olej obojętnie od tego co pokazuje komputer o żywotności oleju czyli nawet gdy ci pokazuje 60% to go i tak masz wymienić, to nie jestr trudne , takie skomplikowane rzeczy tu wypisujesz a tego nierozumiesz

Bodex

Post autor: Bodex » 7 paź 2017, o 19:43

Ty wiesz, ja wiem żeby zmienic co 15 , ale to ułamek jest.
Już sam olej 5w30 ma słaby film gdy jest nowy przy tak mocnym silniku - ekologia

Awatar użytkownika
takisobie
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Miasto: DE

Post autor: takisobie » 7 paź 2017, o 20:01

no to nowe silniki na 0w20 będą padały jak lawinowo albo jeszcze szybciej , a te 15 to skad wziołes bo mi przy 15 to tylko z 10-20 % pokazuje , a jak bym chcial skrócic o polowe to wychodzi z jakieś 8000km czyli jak teraz nie żebym się czepiał ,

Bodex

Post autor: Bodex » 7 paź 2017, o 20:57

Czytaj ze zrozumieniem , a nie wyciagasz z kontekstu , co ty nasłany z nowoczesnej jesteś.?
Nowe tez padną , poczekajcie jak bedzie nalot 200 tys .
Praw fizyki nie da się bez końca naciągać.
Dzisiaj producentom nie zależy na tym by milion km jeździły , gwarancję wytrzymają , a dalej bujaj się Kowakski

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 7 paź 2017, o 21:06

Na automatach też padają silniki. Ja znam taki przypadek

Bodex

Post autor: Bodex » 7 paź 2017, o 21:56

Pewnie też , jednak automat oszczędza trochę silnik i sądzę , że jest ich mniej .
Ale to tylko domysł nie oparty na statystykach.

Awatar użytkownika
wojtekski
Użytkownik
Auto: insignia, 207cc
Rok produkcji: 2016
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: wojtekski » 7 paź 2017, o 22:03

To że teraz robią auta księgowi to wiadomo niestety.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 8 paź 2017, o 07:49

@Bodex uczepiłeś się tej dwumasy. A w automatach też się zacierają silniki jak ci już nie raz tu ludzie napisali. A ty dalej swoje w kółko klepiesz. Dwumasa, klin olejowy i jakieś drgania skrętne. Automat oszczędza silnik a w automacie też się zacierają. I masa ludzi z forum miała zatarte auta z automatem. Więc daj już sobie spokój z tymi teoriami. Bo widzę, że bardziej sam się pocieszyć chcesz i zaklinasz rzeczywistość bo jak dobrze kojarzę masz automat. Niż piszesz w oparciu o jakieś konkretne dowody.
Największe drgania skrętne wału na trzeciej głównej panewce? Skąd ci to przyszło do głowy? Gdyby to był polonez gdzie wał podparty był tylko na trzech panewkach głównych to może tak by było. Jednak w nowoczesnych silnikach np 4 cylindrowych wał podparty jest w 5 miejscach. I jak już to największe drgania skrętne może mieć najbliżej koła zamachowego. Bo tam "zbiera się" siła dostarczana z wszystkich cylindrów.
Ja nie twierdzę, że insignia ma wadliwe panewki na 100 % Ale wg mnie przypadki zatarcia na panewkach głównych i to w środkowej części silnika poniekąd wykluczają teorię uszczelki. Bo przy słabym ciśnieniu zacierają się panewki najdalej od pompy jak pisałem wyżej. Tak naprawdę nikt nie wie dlaczego panewki się zacierają.

falko29

Post autor: falko29 » 8 paź 2017, o 08:25

Witam, tak dorzucę się do tematu, bo akurat na dniach wypada i wymiana oleju... Juz zdecydowałem że bedzie to Motul , ale zastanawiam się nad 5w30 polecanym przez producenta, czy jednak wybrać 5w40? W aucie mam DPF , oraz zrobiony chip tuning na 200 kucy i niebawem wchodzi wymiana intercoolera i zmiana turbosprężaarki na hybrydową, czyli będzie jeszcze trochę więcej mocy . Może lepiej będzie wybrać 5w40 ? Nie znam się na olejach, dlatego pytam mądrzejszych.

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 8 paź 2017, o 08:27

Bodex pisze:Pewnie też , jednak automat oszczędza trochę silnik i sądzę , że jest ich mniej .
Ale to tylko domysł nie oparty na statystykach.

Znam przypadek gdzie padły dwa silniki w jednym aucie. Każdy przy przebiegu 200 kkm. Oczywiście na autostradzie. Skrzynia automatyczna.

Bodex

Post autor: Bodex » 8 paź 2017, o 08:42

Ja mówię że dwumasa się przyczynia, pogłębia problem sił skrętnych ,a nie jest tego winowajcą , ale oczywiście w automacie też one występują , w dodatku skrzynia dociąża silnik bo jest pompa olejowa skrzyni .
W automatach mogą sie tez zacierać gdy ktoś nie zmienił uszczelki smoka , każdy sie zatrze.

Bierz olej 5w40 C3 , lub nawet C4 to jest to samo co Dexos2 niskopopiołowy .
Ja tam wolę Milleresa Nano , szybciej odprowadza ciepło.
260 zł z filtrem Mann u kolegi Tomek evo z filrem.

Awatar użytkownika
elfiasty
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: Olsztyn
Otrzymał  piwo: 4 razy

Post autor: elfiasty » 8 paź 2017, o 08:45

A nie lepiej 0w40 ?

Bodex

Post autor: Bodex » 8 paź 2017, o 16:34

Jeśli jedziesz do Finlandii to lepiej .
Jeśli środkowa europa to po co przepłacać za coś nie potrzebnego ?
Lepiej dopłacić do Milleresa nano 5w40

Awatar użytkownika
kombiii
Forumowicz
Auto: Insignia CDTI sedan
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Bielsko-Biała

Post autor: kombiii » 12 lis 2017, o 19:33

Na początku od razu napiszę, że po zakupie Isi w zeszłym roku (listopad 2016) odrobiłem lekcje i po wyświetleniu kilka razy komunikatu "Niskie ciśnienie oleju, wyłącz silnik!" wymieniłem uszczelkę smoka w marcu 2017 (miska olejowa czysta, bez opiłek), zresztą opisywałem to chyba w tym temacie.
Ku mojemu zdziwieniu, wczoraj i dzisiaj, przy temperaturze 3 stopnie, ponownie pojawił się ów mrożący krew w żyłach komunikat! o:o
Od wymiany zrobiłem 6 000 km. Może ktoś mnie uświadomić, co tu jest grane? :?

-- 16 lis 2017, o 09:39 --

Dzięki za liczne wypowiedzi :D
Chcąc, nie chcąc, kupiłem uszczelkę smoka i umówiłem się z mechanikiem na dzisiaj. Jutro się okaże, dlaczego tak szybko zaszła konieczność wymiany uszczelki.

-- 17 lis 2017, o 18:05 --

Uszczelka smoka była pęknięta!
Pytanie jak długo jeździłem z tym defektem, czy całe lato, czy może jedynie kilka tygodni :oops:
Opiłek w misce nie było.

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Miasto:

Post autor: cinek08 » 16 lut 2018, o 20:22

Przeglądam wątek, ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Mam 135kkm, 2014r, wypalanie nie przerywane i zastanawiam się czy to już czas na zmianę słynnej uszczelki? Czy jeszcze poczekać

Awatar użytkownika
szymek1976
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 Elite
Kod silnika: A20DTE
Miasto: UK.
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 14 razy

Post autor: szymek1976 » 16 lut 2018, o 20:34

A pomiar robiłeś
Moja czarna

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Miasto:

Post autor: cinek08 » 16 lut 2018, o 20:46

Nie, a jak można to najprościej zrobić? Jakieś apki są by to odczytać?

kecraminsignia
Zapaleniec

Post autor: kecraminsignia » 16 lut 2018, o 21:00

Manometrem. W czujnik ciśnienia oleju trzeba się wkręcić.

Awatar użytkownika
cinek08
Użytkownik
Miasto:

Post autor: cinek08 » 16 lut 2018, o 21:02

A jest możliwość sprawdzić to jakimś złączem diagnostycznym? Nie mam manometru, a nie chce jeździć też po wszystkowiedzacych magikach

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”