--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlapy w kolektorze ssącym
- wojtekski
- Użytkownik
- Auto: insignia, 207cc
- Rok produkcji: 2016
- Miasto: Suwałki
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Klapy w kolektorze ssącym
Przy robocie klapek każdy czyści kolektor i stąd różnica w odczuciach jest. Same czyszczenie kolektora jak ktoś ma przebieg powiedzmy około 150 tyś i odczuje różnicę.
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
55565592 - czy ten numer kolektora bez klap fabrycznie moge zamontować do 2.0CDTI 09r? bedzie pasował?
reasumując próbował ktoś odpiąć tylko sterowanie klap i sterownik wszystko zostawić? klapy beda w pozycji otwartej wtedy?
reasumując próbował ktoś odpiąć tylko sterowanie klap i sterownik wszystko zostawić? klapy beda w pozycji otwartej wtedy?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Pisane wcześniej:
Po odłączeniu napięcia klapy automatycznie się otwierają, więc jeżeli wyprogramowanie klap ktoś zrobił jedynie jako ignorowanie przez ecu błędu ze sterownoika to trzeba odpiąć wtyczke bo innaczej sterownik dalej obracałby klapami.
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
A jeszcze wcześniej też
Czytać
-- 2 lis 2017, o 21:00 --
Spóźniłem się z odp
Wniosek ?rataj73 pisze:Nie można wyprogramować klap w pozycji zamkniętej bo za orwarcie ich odpowiada sprężyna wewnątrz sterownika. Po odłączeniu napięcia klapy automatycznie się otwierają, więc jeżeli wyprogramowanie klap ktoś zrobił jedynie jako ignorowanie przez ecu błędu ze sterownoika to trzeba odpiąć wtyczke bo innaczej sterownik dalej obracałby klapami.
Czytać
-- 2 lis 2017, o 21:00 --
Spóźniłem się z odp
Insignia 2.0D MY2012.
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
Jag XE 2,0D AWD ,MY2020
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Ja wiem że to może głupie. Chociaż z drugiej strony jak coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie
Przed oddaniem auta do mechanika w celu usunięcia klap wirowych chciałem sprawdzić czy w ogóle takie klapy wirowe są (być może zostały usunięte wcześniej, bo już była w moim aucie przygoda z silnikiem).
Czy jest jakaś metoda za pomocą której sprawdzę jak wyglądają klapki?
Nie jestem w stanie odczytać nr kolektora a chce to zrobić przed oddaniem do mechaniora. Jedyne co przychodzi mi do głowy to kamera endoskopowa. Włożyłbym ją od strony przepustnicy. Pytanie czy uda mi się ją tak wygiąć aby zobaczyć te klapki?
Przed oddaniem auta do mechanika w celu usunięcia klap wirowych chciałem sprawdzić czy w ogóle takie klapy wirowe są (być może zostały usunięte wcześniej, bo już była w moim aucie przygoda z silnikiem).
Czy jest jakaś metoda za pomocą której sprawdzę jak wyglądają klapki?
Nie jestem w stanie odczytać nr kolektora a chce to zrobić przed oddaniem do mechaniora. Jedyne co przychodzi mi do głowy to kamera endoskopowa. Włożyłbym ją od strony przepustnicy. Pytanie czy uda mi się ją tak wygiąć aby zobaczyć te klapki?
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Uda się tylko trzeba uważać żeby obiektywu nie umoczyć w mazucie ani nie obruszyć żadnej grudki.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Andrzej
Myślę że gdybyś przyłożył telefon i zrobił zdjęcie to też zobaczysz, raz od spodu gdzie są ośki, dwa w otwór przepustnicy głównej
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie no telefonem to klapek nie zobaczy nawet tej pierwszej od przepustnicy.
Tylko endoskop i to taki w którym można zgiąć końcówkę w bardzo małym promieniu.
Od spodu to tylko widać sterownik i listwę a klapki są w czeluściach kolektora
Tylko endoskop i to taki w którym można zgiąć końcówkę w bardzo małym promieniu.
Od spodu to tylko widać sterownik i listwę a klapki są w czeluściach kolektora
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Mechanizm sterujący klapkami mam, bo zagladalem ostatnio. Więc została kamerka endoskopowa.
-
hubertus
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2,0 cdti
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
W tym roczniku klapki były zbyt słabo mocowane na ośkach do tego same ośki miały wadliwe łożyskowanie. Ryzyko urwania klapki jest duże. W rocznikach z 2010 roku i z końca 2009 montowano już zmienione kolektory. Gdzie nie ma rak dużych problemów z klapkami.szafran93 pisze:2009, 218 tys.
To, że komos po zmianie turbo a za razem pozbyciu się klapek auto jedzie lepiej z dołu. To nie znaczy, że to zasługa wyjętych klapek. Po prosu nowe turbo robi robotę. A jest to częsty element zmieniany w skutek urwanej klapki. Z nowym turbo i klapkami było by jeszcze lepiej. Do tego czyści się MAP sensor itd i dlatego takie wrażenie.
Nie ma co tu dyskutować. Każdy kto choć trochę orientuje się w zasadach działania silnika spalinowego wie po co są te klapki.
-
lukasz2008
- Forumowicz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: UK
- Otrzymał piwo: 1 raz
Bez klapek w przedziale 1500-2500rpm czyli jazda po miescie itp.
Spalanie wzrośnie o około 0.5 litra/ 100km ktoś już tak zrobił i potwierdzal
W silniku A20dt nie ma klapek fakt ale też jest inne mniejsze turbo ..
Odpięcie wtyczki od sterownika klap wywala błąd po 10 min .
Sterownika też nie da się odkręcić od kolektora bo śruby są od strony bloku silnika .
Właściwie nie da się na próbę odpiać klap.
Żeby sprawdzić jak działa dpf i jak ze spalaniem na otwartych klapach
Spalanie wzrośnie o około 0.5 litra/ 100km ktoś już tak zrobił i potwierdzal
W silniku A20dt nie ma klapek fakt ale też jest inne mniejsze turbo ..
Odpięcie wtyczki od sterownika klap wywala błąd po 10 min .
Sterownika też nie da się odkręcić od kolektora bo śruby są od strony bloku silnika .
Właściwie nie da się na próbę odpiać klap.
Żeby sprawdzić jak działa dpf i jak ze spalaniem na otwartych klapach
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
całe sterowanie klapkami jest od dołu? nie widać tego z góry jak np. w 1.9 cdti ?
Ostatnio zmieniony 4 lis 2017, o 20:33 przez sychie, łącznie zmieniany 1 raz.
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Nie. Wszystko jest od spodu kolektora ale jak wsadzisz ręke to poczujesz i nawet telefonem zdjęcia czy film zrobisz. W 1.9 jak się przycierały klapy to spadało cięgno, w 2.0 poprawili
i tu cięgno nie spada tylko urywa klapki 
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Miasto: Bielsko-Biała
Po wyczyszczeniu kolektora i fizycznym usunięciu klap, średnie spalanie w trasie wyniosło 6,3 l/100 km, czyli o 0,5 l mniej !
Obecnie przeprowadzam testy miejskie.
Obecnie przeprowadzam testy miejskie.
- kombiii
- Forumowicz
- Auto: Insignia CDTI sedan
- Miasto: Bielsko-Biała
Po 220 000 km jedna się urwała i wpadła w cylinder, niszcząc zawór. Turbo ocalało. Pozostałe klapy i kolektor były w stanie tragicznym. (czytaj na stronie 8 tego wątku moją smutną historię ...
)
- markogl
- Użytkownik
- Auto: insignia ST
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: SRC
Panowie i Panie u mnie problem klap w dniu dzisiejszym został rozwiązany. Udałem się do warsztatu AUTO-KRAK w Rzemieniu woj. podkarpackie ok Mielca oddalonego ode mnie o 300km po wcześniejszym ustaleniu z szefem terminu oczywiście. Cała operacja trwała 5h w tym przerwa śniadaniowa mechanika Szymona. Co do mechanika to powiem krótko „wymiata ”fachowiec" z krwi i kości kompetentny, merytoryczny, rzetelny, no fachura nie z tej ziemi. Sam warsztat prowadzi małżeństwo Pani Agnieszka i Pan Zbigniew ludzie skromni bardzo życzliwi i przesympatyczni.Co zostało zrobione? Kolektor wymieniony na taki sam lecz już bez klap o takim samym numerze jak mój czyli 55566528,miejsce po ośkach zaślepione metalowymi śrubkami. Klapy wyprogramowane, egr wyprogramowany oraz optymalizacja/samochód mniej pali, brak turbo dziury, na niższych obrotach lepiej się zbiera/Godzina 13.00 wracam 220km a4 reszta to drogi lokalne. Zapytacie jakie wrażenie? Faktycznie pierwsze odczucie bardzo fajne samochód lepiej się zbiera od dołu, turbo dziury brak. Zużycie paliwa z całej powrotnej trasy 5.4 na komputerze przy prędkości 140km/h na A4 tak jechałem . DPF- nigdy z nim nie miałem problemów zawsze wypalał mi się od 7% teraz wypalania nie miałem .Zaraz po wjeździe na A4 pierwszy procent zapełnienia wskoczył po przejechaniu 41km następny już po 30 i następne podobnie 29,31,34 w tamtą stronę podobnie, przejechałem 300km wskoczyło 10% zapełnienia filtra. Co do filtra DPF w zasadzie nic się nie zmieniło zobaczymy jak będzie w cyklu miejskim. Sam kolektor zobaczcie na zdjęciu, trzy klapy ok, ale czwarta już tylko z fragmentem klapy. lżejszy jestem o 1100zł ale powiem szczerze warto. jest opcja tańsza za 750zł sam kolektor /wymiana ,wyprogramowanie/ ale Pan Zbigniew przekonał mnie jednak do pakietu z optymalizacja i wyprogramowaniem EGRa. Jak wspomniałem wcześniej bardzo fajmi ludzie zapytałem co sadza o oleju GM-odpowiedz: bardzo dobry olej mnóstwo ich klientów na nim jeździ i sobie chwalą, zwrócił uwagę na uszczelkę smoka żeby o niej nie zapominać bo jak się pokaże kontrolka niskiego ciśnienia oleju to może być już za późno raczej zapobiegawczo wymieniać co 40kkm.Co do stosowania oleju 2T -nie pomoże nie zaszkodzi.
-- 7 lis 2017, o 17:57 --
-- 7 lis 2017, o 18:04 --
No niestety nie mogę sobie poradzić z wklejeniem zdjęć plik jest za duży
-- 7 lis 2017, o 18:15 --
-- 7 lis 2017, o 17:57 --
-- 7 lis 2017, o 18:04 --
No niestety nie mogę sobie poradzić z wklejeniem zdjęć plik jest za duży
-- 7 lis 2017, o 18:15 --
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Bodex
Fajne , dzięki , za info o warsztacie , pewnie skorzystam i ja , nie daleko Leżajska jest.
A powiedz mi co według nich jest ta "optymalizacja"
Czipowany czy co ?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
A powiedz mi co według nich jest ta "optymalizacja"
Czipowany czy co ?
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
-
Andrzej
O warsztacie KRAK pisano już wcześniej jest też na YouTube, polecany przez wszystkich którzy tam byli. Ja niestety z Gdańska ale po rozmowie z mechanikiem właśnie firmy Krak szybko zdecydowałem się na usunięcie klap.