--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

ODPOWIEDZ
hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Obracające panewki 2.0 CDTI A20DTH

Post autor: hubertus » 16 lis 2017, o 10:29

Profilaktyczna wymiana panewek to już spore koszta. Bo trzeba silnik lub skrzynię wyjąć. By wyjąć wał. Na pewno jednak mniejsze niż remont silnika po zatarciu. Ja bym zalecał kontrolę panewek w przypadku, gdy komunikat już się zaświecił i decydujemy się na wymianę uszczelki smoka. Jeśli kontrola wypadnie negatywnie oczywiście wymiana. Na kontrolę przy zmianie uszczelki zdecydować można się w przypadku gdy kupimy auto powiedzmy już 7 letnie z tak naprawdę nie znanym przebiegiem. Nawet gdy komunikat się nie zaświecił.

azjata1

Post autor: azjata1 » 17 lis 2017, o 15:53

Panowie o czym wy piszecie? Profilaktyczna wymiana panewek? To jest jak profilaktyczna wymiana wątroby, bo kiedyś może ją szlak trafić. Po co mi takie auto jak mam myśleć o profilaktycznym remoncie silnika. Insignia to kupa i tyle, silniki DTH TO siet. Przesiadam się na Toyotę i na pewno takich problemów nie będzie(oczywiście benzyna)

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 17 lis 2017, o 16:21

Miło było Cię poznać. PA

lukasz2008
Forumowicz
Auto: Vauxhall Insignia
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2009
Miasto: UK
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: lukasz2008 » 17 lis 2017, o 17:15

Trzeba stanąć w prawdzie. .
2.0 cdti to pomyłka mieszkam w UK też mnóstwo zatartych przebiegi od 130-190k
można się oszukiwać dbać jak o dziecko
Ale też warto być obiektywnym

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 17 lis 2017, o 17:46

Ludzie mają ponad 300 tys i jeżdżą. Nie twierdzę, że jakość insigni jest super ale tragedii też nie ma. Ja myślę, że na forach jest trochę histerii. Zobaczcie ile insigni jeździ po ulicach.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 17 lis 2017, o 17:51

azjata1 pisze: Insignia to kupa i tyle, silniki DTH TO siet.
Może Twoja i tak :D .Ja mam już trzecią i każdą sobie chwaliłem.Ba , przedlift jak się sprzeda to będzie chyba kolejna Insignia :lol: :lol:

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 17 lis 2017, o 18:39

Bo te shit-y to zazwyczaj te perełki po których niemiec płakał jak sprzedawał :D .
Gdyby się okazało że te pozacierane cacuszka mają po 700 czy 800 tysiecy ale na liczniku poniżej 200 to by wyszło że to całkiem niezłe silniki.

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: kecraminsignia » 17 lis 2017, o 19:01

Po części jest w tym trochę prawdy.

lukasz2008
Forumowicz
Auto: Vauxhall Insignia
Kod silnika: A20DTL
Miasto: UK

Post autor: lukasz2008 » 17 lis 2017, o 19:32

Oczywiście każdy na swoje zdanie
Ja spotkałem się osobiście z 3 autami 130k 150k 170k km orginalne przebiegi i dbane rozmawiałem z właścicielami w 2 przypadkach nie było komunikatu.
Można wszystko napisać i wszystko powiedzieć że mają po 600-800tyś :)itp
Osobiście nie znam innych przypadków zatarcia innych silników 2.0 D niż w Insigni
Jeśli znałbym problem tylko z forum to zapewne bronił bym tego silnika tak działa ludzka natura

Awatar użytkownika
rataj73
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia CDTI
Rok produkcji: 2014
Miasto: Stolica Mazur
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 18 razy

Post autor: rataj73 » 17 lis 2017, o 19:53

Dlatego napisałem zazwyczaj. Inna sprawa że nawet na tym forum spotkałem się z opisem jak to jeden z drugim łykał kilometry niemieckich autostrad z przelotową prędkością 180-200 km/h a to przy dłuższej jeździe nie szkodzi tylko samochodom sportowym, a na pewno nie służy dieslom.
Przy tak szybkiej jeździe i zasłonietym spodem silnika olej po porostu się smaży, a chłodnica oleju nie jest w stanie utrzymać temperatury w odpowiednim przedziale.

azjata1

Post autor: azjata1 » 18 lis 2017, o 00:00

Dobry przykład na to, że Insignia to gówno, innym silnikom nie przeszkadza zasłonięty spód silnika?

krawcutbg

Post autor: krawcutbg » 18 lis 2017, o 00:20

Taka prawda, każdy mechanik Ci powie że ten silnik to niewypał, sam gdybym wcześniej wiedział jakie są w tym aucie jaja z panewkami a już nie wspomnę o dwumasie, klapach wirowych, egr i dpf to bym się nie pchał w diesla tylko kupił benzynę.
Bo poza tym wszystkim auto jest naprawdę ładne i wygodne, świetnie się prowadzi.

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Igorwlkp
Zapaleniec
Auto: Opel Insignia
Miasto: Poznań
Postawił piwo: 4 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Igorwlkp » 18 lis 2017, o 00:29

Panowie
Większość z was się rozpisuje o obracających panewkach
zadam wam pytanie dla ilu osób panewki się obróciły?? i to nie koniecznie w Isi??
w tym temacie mam jakieś doświadczenie bo miałem przyjemność przekręcić panewki dwa razy i to w jednym aucie ( ALFA 156 2,0 ts 155km ) czytając wpisy na forach i innych goglach że to wada fabryczna a tak naprawdę to po prostu to inny typ materiału i tyle bo gdyby była wada fabryczna to dawno była by akcja serwisowa.
:arrow: za pierwszym razem o bo to Alfa że szrot itp. idt ( 3 dni po zakupie naprawa na koszt sprzedającego )
:arrow: za drugim razem a bo to jeszcze większe g.. itd. itp. ( po roku koszt z własnej kieszeni 3tysie )
i tak było do pewnej chwili aż nie pojechałem do ASO NAGURSCY pod Poznaniem ( POLECAM ) na wymianę zawieszenia miła atmosfera, rozmowa i wtedy się okazało dlaczego padają panewki
* pełna kita na zimnym ( tak jeździłem )
* zmiana oleju na gorszy jakościowo niż zalecany np. rzepakowy z biedy ( tak robiłem )
* wymiana oleju co 15tysi a jak 22 pykło to też się nic nie stanie ( tak było )
* długa jazda na pełnej prędkości ( jak była prosta pewnie )
* katowanie do odcięcia ( a jak często )

panewki same się nie obracają i niech ktoś komu się przekręciły nie mówi że same z siebie bo na pewno coś musiało być
dlaczego nikt nie opisuje stylu jazdy no może ostatnie metry ( jechałem i padło )
więc kończąc ten smętny wywód powiem tak
ktoś komu się panewki przekręciły nie jest bez winy a jak już raz to zrobił to auto ( raczej wydana kasa ) nauczyło go dbać
JAK DBASZ TAK MASZ

;D kurka dlaczego klubowicze i forumowicze nie maja kłopotów z panewkami??
tylko nowicjusze z perełek za 26tysi ;D

krawcutbg

Post autor: krawcutbg » 18 lis 2017, o 02:35

Słyszałeś żeby tak obracalo panewki w 1.9 Cdti np w Vectrze ?

Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka

P405
Zapaleniec
Auto: Insignia CDTI
Miasto: Leszno
Otrzymał  piwo: 28 razy

Post autor: P405 » 18 lis 2017, o 08:52

Generalnie to jeden z lepszych silników przy rozsądnej eksploatacji. Dolewka ON do oleju wykończy każdy silnik. Popatrzcie na niemieckie forum jakie tam mają przebiegi bez problemu. Zacierają się inne silniki, które nie mają uszczelki smoka. Wszystko zależy jak kto dba o auto i czy ma od nowości czy kupione z jakimś przebiegiem. Nawet używany z przebiegiem 150 tysięcy może być w fatalnym stanie. Miałem przykład na aucie, którym jeździła dziewczyna po mieście, dużo dziennie, ale same krótkie odcinki. O czymś takim jak dpf to pewnie nawet nie słyszała. Serwis co 30 tysięcy, Nawet po wyjeździe z serwisu jak długo miała dobry olej? Przez 2-3 tysiące? a później mieszanina z ropą. I tak znowu przez 30 tysięcy do kolejnego serwisu. Jeżeli taki silnik wytrzymuje 200 tysięcy to dla mnie super sprawa. Tak naprawdę to świeżym oleju auto jeździ ok 30 tysięcy, reszta na mieszaninie. Znam auta z floty, które mają ponad 300 tysięcy, ale przyjeżdżają co 15 tys na zmianę oleju ( tylko GM) i jadą dalej.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Miasto:

Post autor: hubertus » 18 lis 2017, o 09:16

Sam narzekałem na insignie. Bo miałem sporo usterek jak na salonowe auto z Polski z pewnym przebiegiem. Ale do silnika nie mogę mieć większych zastrzeżeń. W miarę dobra dynamika jak na tę masę. Przyzwoite spalanie.Padł co prawda zawór n 75, rozszczelniła się rurka przy akumulatorze podciśnienia, do tego był przewód wspomagania, łożysko tylnego koła, rolka paska wieloklinowego przy 109 tys i przy tym samym przebiegu rypienie, skrzypienie rozrządu na zimnym. Była też świeca żarowa. Ale świece zdarzało mi się już kiedyś w pasku 1,9 tdi wymieniać przy podobnym przebiegu.
Ale co do panewek to ktoś słusznie zauważył. trzymanie na autostradzie 180 - 200 km/h to przesada. panewkom nie służy. Tak samo jak deptanie po gazie na zimnym.
Dwumasa to wolna jazda na wysokich biegach. Przyspieszanie z niskich obrotów bez redukcji itd. Szerokie i duże koła tez odbierają jej zdrowie.
Klapy wirowe i egr to znowu jazda miejska na niskich obrotach. Bo przecież nikt po mieście nie kręci do co najmniej 2,5 tys obr. I takich obrotów długo nie utrzymuje. Dpf to samo jazda miejska. Która niestety nowoczesnemu dieslowi nie służy. Dlatego wielu właśnie powinno wybrać benzynę.
Jedyny poważniejszy problem w tym silniku to panewki. Ale na ile to wada np uszczelka czy panewki. Na ile sposób eksploatacji to też nie jesteśmy w stanie ponad wszelką wątpliwość udowodnić.
Jak dla mnie jakość insigni nie jest jak u vag np passat nie mówiąc o a4. Ale bez przesady nie jest to jakiś szrot.

Awatar użytkownika
Dan
Użytkownik
Auto: ST 160HP
Miasto: Łódź
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: Dan » 19 lis 2017, o 11:40

Ja też nie narzekam, z resztą w fordach też obracają się panewki albo "wyrabia" się gniazdo sworznia tłoka, więc to nie jest tak że tylko w opel i renault zdarzają się wpadki z silnikiem (a w focusie ST siedzi silnik volvo) także jak widać nawet całkiem udane konstrukcje można wykończyć np. złym traktowaniem na "zimnym" czy wymianami oleju w trybie LL.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fZquhPlhDjw[/youtube]
Ostatnio zmieniony 19 lis 2017, o 11:49 przez Dan, łącznie zmieniany 1 raz.

andrli
Nowicjusz
Auto: insignia
Miasto:

Post autor: andrli » 27 lis 2017, o 18:54

witam
nie dawno kupiłem insignie, przeczytałem ten temat i prawie się obsrałem :D
Czy ktoś może podpowie jakiegoś dobrego mechanika w warszawie czy w okolicach, który za rozsądne pieniędzy wymieni mnie tą uszczelkę smoku
z góry dzięki

pawel_insignia
Użytkownik
Auto: Insignia 2.0 160KM
Miasto: Gdańsk
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: pawel_insignia » 27 lis 2017, o 19:07

Poprzedni właściciel juz mojej insignia wymieniał ta uszczelkę w autosalomea w warszawie i dał mi fakture, tam była kwota nieco ponad 400zł

Awatar użytkownika
pjoter1
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2011
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: pjoter1 » 27 lis 2017, o 19:41

Spytaj w swoim Aso a jak za drogo to polecam Niezależny serwis opla w Wesołej.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”