--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuŚwiecą Kontrolki układu stabilizacji trakcji i ABS
- Sebuś
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST EcoFLEX
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czerwionka-Leszczyny
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: Świecą Kontrolki układu stabilizacji trakcji i ABS
Ja już jestem po lutowaniu kabli na lewym czujniku.
-
marcin8806
witam,
podłącze sie pod temat, u mnie również taka awaria, po podłączeniu do kompa okazało się ze uszkodzony jest czujnik prawego tylnego koła, wymieniłem czujnik na nowy ATE, ale okazało sie ze to nie pomogło przy kasowaniu błędu po kilku kilometrach przy delikatnym hamowaniu czuć i słychać ze działa ABS ( tak jak bym na śniegu hamował lub lodzie), kolejne podpięcie kompa i dalej błąd uszkodzenie czujnika prawego tylnego koła, moze ktoś miał podobną sytuacje?
aaa tylne prawe koło to jest dla mnie te podwlewem paliwa?
chyba ze nie tą stronę rozbierałem
podłącze sie pod temat, u mnie również taka awaria, po podłączeniu do kompa okazało się ze uszkodzony jest czujnik prawego tylnego koła, wymieniłem czujnik na nowy ATE, ale okazało sie ze to nie pomogło przy kasowaniu błędu po kilku kilometrach przy delikatnym hamowaniu czuć i słychać ze działa ABS ( tak jak bym na śniegu hamował lub lodzie), kolejne podpięcie kompa i dalej błąd uszkodzenie czujnika prawego tylnego koła, moze ktoś miał podobną sytuacje?
aaa tylne prawe koło to jest dla mnie te podwlewem paliwa?
-
Andrzej
uszkodzony kabel przed wtyczką od kabla czujnika
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Rozepnij ponownie wtyczkę i spryskaj preparatem kontaktowym część wtyczki, do której wpina się czujnik. Być może zaśniedziała w środku. Jeśli po tym zacznie działaś to nie wyrzucaj starego czujnika, bo może być sprawny 
-
Marcys
Witam. Od pewnego czasu pala mi się kontrolki abs i ESP do tego komunikat sprawdź układ esp. Byłem na kompie i wywaliło błędy na każde koło-czujnik prędkości i obwód czujnika. GDZIE SZUKAĆ PRZYCZYNY? Bo wątpię czy padły 4 czujniki.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
Czy po wymianie czujnika, trzeba go jakos zaprogramowac na samochodzie? Czujnik firmy ATE.
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nie trzeba.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
Marcys
Mi po wymianie i przejechaniu kilkudziesięciu metrów kontrolki same zgasł.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
-
Krzemien
Witam. Podłączam się pod temat . U mnie tylne lewe koło błąd wedle op coma C0045-18 i ta końcówka "18" mnie troszkę boli ponieważ w opisie mam napisane " Obwód czujnika prędkości obrotowej lewego tylnego koła . Niska amplituda sygnału . Dodam że czujnik sprawdzany omomierzem i pokazuje wartość ok 18/20 OHM czyli czujnik działa . Kabel też nie bo błąd byłby inny z końcówką np.06" no i w opisie błędu napisane było by "obwód przerwany" lub cos w tym stylu .
I tu moje pytanie
Czy to nie jest czasem wina pierscienia na łożysku co się wiąże z wymianą całej piasty ?
Proszę o porade mądrzejszej głowy ode mnie w tym temacie . Jakies sugestie ? testy
z góry dzięki za informacje
I tu moje pytanie
Czy to nie jest czasem wina pierscienia na łożysku co się wiąże z wymianą całej piasty ?
Proszę o porade mądrzejszej głowy ode mnie w tym temacie . Jakies sugestie ? testy
z góry dzięki za informacje
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Sprawdź czy nie jest pęknięty, oraz w jakim stanie są ząbki lecz ja bym bardziej przyjrzał się czy szczelina nie jest za duża, może czujnik się poluzował. To że czujnik ma rezystancję w normie nie znaczy iż nie mógł się zepsuć.
Zacznij od stanu pierścienia i szczeliny a potem podmień jak coś czujnik
Zacznij od stanu pierścienia i szczeliny a potem podmień jak coś czujnik
-
Krzemien
Czujnik podmieniony na nowy orginalny i sytuacja cały czas bez zmian . Jutro zobacze jak wygląda pierścień ale tam nie ma zabków z tego co pamietam . sprawdzałem bloki pomiarowe chociaż to nic nie wyjaśnia ale prędkość w tym kole jest 0 i nawet nie drgnie
- grzegorz13
- Zapaleniec
Można kupić sam pierścień abs który wygląda tak
https://opel.eczesci.net/pierscien-czuj ... -0-2-8-v6/
Skoro czujnik nowy i było to samo to stary może być ok.
-sprawdź pierścień czy wygląda jak ten z linku, oraz czy nie jest pęknięty.
-sprawdź szczelinę pomiędzy czujnikiem a pierścieniem
-sprawdź wiązkę czy nie ma gdzieś uszkodzenia i nie wniknęła woda, na ciągłość sprawdzisz zwierając czujnik, wtedy pokaże ci zwarcie na obwodzie czujnika
https://opel.eczesci.net/pierscien-czuj ... -0-2-8-v6/
Skoro czujnik nowy i było to samo to stary może być ok.
-sprawdź pierścień czy wygląda jak ten z linku, oraz czy nie jest pęknięty.
-sprawdź szczelinę pomiędzy czujnikiem a pierścieniem
-sprawdź wiązkę czy nie ma gdzieś uszkodzenia i nie wniknęła woda, na ciągłość sprawdzisz zwierając czujnik, wtedy pokaże ci zwarcie na obwodzie czujnika
-
Krzemien
Niestety ja nie mam takiego pierścienia . U mnie jest pasek magnetyczny w łożysku ;( .
Przewody sprawdzałem , ale oczywiście sprawdzę jeszcze raz całość . Wydaje mi sie jednak że gdy jest przerwany obwód to inny błąd wywali a nie „........niska amplituda sygnału „ Chociaż w blokach pokazuje ze akurat to koło ma prędkość 0
Przewody sprawdzałem , ale oczywiście sprawdzę jeszcze raz całość . Wydaje mi sie jednak że gdy jest przerwany obwód to inny błąd wywali a nie „........niska amplituda sygnału „ Chociaż w blokach pokazuje ze akurat to koło ma prędkość 0
- grzegorz13
- Zapaleniec
Tak pokaże gdy masz uszkodzoną izolację i wodę w przewodzie ! która spłaszczy amplitudę czujnika do praktycznie zera.
-
jpok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Sport/SRI
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Dzisiaj podczas jazdy zaświeciły się kontrolki jak w temacie. Po kilku godzinach zgasły, jednak błąd c0045 pozostał.
Diagnoza zrobiona aplikacją od Pinga. Niestety nie mogę błędu wykasować. Co może być przyczyną ?
Diagnoza zrobiona aplikacją od Pinga. Niestety nie mogę błędu wykasować. Co może być przyczyną ?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
Musisz wymienić czujnik lub sprawdzić okablowanie w lewym tylnym kole.
-
jpok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Sport/SRI
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Myślałem że jak na zegarach już mi nie świeci to jest ok. Zastanawiałem się tylko dlaczego nie mogę usunąć błędu przez OPL DTC. Jednak z tego co piszecie wynika że usterka nadal pozostała ?
-
Ksysio1987
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia sedan
- Miasto: Tarnów
W moim samochodzie też zaświeciła się kontrolka ABS i ESP. Odczytany błąd to C0045 0F błąd lewego czujnika obrotu koła.
Na początek zamieniłem miejscami czujniki na tylnej osi, ale błąd nie zmienił się na prawe koło więc czujnik jest ok. Dziś odkręciłem koło aby zobaczyć czy na pierścieniu magnetycznym nie ma nalotów rdzy a tu taki widok. Uszkodzony pierścień i cała piasta z łożyskiem do wymiany.
Zastanawiam się czy widoczny na zdjęciu uszkodzony czarny pierścień odpowiada za pomiar prędkości obrotowej koła czy to jest osłona przeciw zabrudzeniom a pierścień magnetyczny znajduje się pod spodem.
Na początek zamieniłem miejscami czujniki na tylnej osi, ale błąd nie zmienił się na prawe koło więc czujnik jest ok. Dziś odkręciłem koło aby zobaczyć czy na pierścieniu magnetycznym nie ma nalotów rdzy a tu taki widok. Uszkodzony pierścień i cała piasta z łożyskiem do wymiany.
Zastanawiam się czy widoczny na zdjęciu uszkodzony czarny pierścień odpowiada za pomiar prędkości obrotowej koła czy to jest osłona przeciw zabrudzeniom a pierścień magnetyczny znajduje się pod spodem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.