--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuAktualizacja softu modułów samochodu
-
Bero
Aktualizacja softu modułów samochodu
Hej,
Komputer MDI wykazał że do mojej Isi MY2009 są aktualizacje do następujących modułów:
BCM,EBCM,HBSM,SDM,IPC,MSM,UHP,IMU,RADIO,ECC,SAS,TCM.
Pytanie które moduły warto zaktualizować i gdzie to można zrobić w znośnej cenie? Jeden ASO pytałem to cenę dali "koło 150 pln za jeden moduł".
Sent from my iPad using Tapatalk
Komputer MDI wykazał że do mojej Isi MY2009 są aktualizacje do następujących modułów:
BCM,EBCM,HBSM,SDM,IPC,MSM,UHP,IMU,RADIO,ECC,SAS,TCM.
Pytanie które moduły warto zaktualizować i gdzie to można zrobić w znośnej cenie? Jeden ASO pytałem to cenę dali "koło 150 pln za jeden moduł".
Sent from my iPad using Tapatalk
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Re: Aktualizacja softu modułów samochodu
Zapytaj o zrobienie aktualizację przy okazji jakieś wizyty w ASO. Wówczas policzą zupełnie inaczej niż jak pojedziesz tylko na samo programowanie. W moim przypadku, przy okazji innych prac, wykonano aktualizację wszystkich modułów za 150zł.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
-
tomek4985
Witam,
Czy ktoś z Was aktualizował soft w insigni z 2008/09/10 roku? Czy w ogóle jest jakaś aktualizacja?
Ja mam inisgnie z 2009 roku i używając kombinacji klawiszy config + info wchodzę do ukrytego menu i tam co jakiś czas przewijają się liczby 2008/2009 co pewnie oznacza datę softu. Jakiś czas temu byłem w ASO z zapytaniem czy niema coś do wgrania, powiedzieli że nie co mnie zdziwiło, gdyż niemożliwe jest by od 6 lat nie pojawiła się aktualizacja
Czy ma ktoś auto z 2008/09/10 i wchodzą w to ukryte menu ma datę inną niż rok produkcji auta (+/- 1 rok)?
Czy ktoś z Was aktualizował soft w insigni z 2008/09/10 roku? Czy w ogóle jest jakaś aktualizacja?
Ja mam inisgnie z 2009 roku i używając kombinacji klawiszy config + info wchodzę do ukrytego menu i tam co jakiś czas przewijają się liczby 2008/2009 co pewnie oznacza datę softu. Jakiś czas temu byłem w ASO z zapytaniem czy niema coś do wgrania, powiedzieli że nie co mnie zdziwiło, gdyż niemożliwe jest by od 6 lat nie pojawiła się aktualizacja
Czy ma ktoś auto z 2008/09/10 i wchodzą w to ukryte menu ma datę inną niż rok produkcji auta (+/- 1 rok)?
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
To co odczytałeś to soft radia i nawigacji. Aktualizację softu radia masz opisaną dokładnie tu: http://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=28&t=281 i możesz ją samodzielnie wykonać.
Inną sprawą jest aktualizacja oprogramowania poszczególnych modułów samochodu. Każdy moduł ma swój wewnętrzny soft, uaktualnienie wykonuje się poprzez wgranie w ASO lub u kogoś, kto ma dostęp on-line do bazy GM.
Inną sprawą jest aktualizacja oprogramowania poszczególnych modułów samochodu. Każdy moduł ma swój wewnętrzny soft, uaktualnienie wykonuje się poprzez wgranie w ASO lub u kogoś, kto ma dostęp on-line do bazy GM.
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
- nika84-24
- Użytkownik
- Auto: insignia sports tour
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ja za aktualizacje nic nie płaciłem. Zrobili mi przy okazji wizyty w innej sprawie, problem z AFL rok temu.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Posiadam Insignię z silnikiem A18XER ze słynnymi zmiennymi fazami rozrządu. Na forum marki opel znalazłem oficjalne zalecenia producenta w związku z awariami kół zmiennych faz. Czynności zaradcze są różne dla poszczególnych modeli marki Opel.
Konkretnie dla Insigni:
Czy aktualizacją zajmuje się ktoś z forum czy trzeba udać się do serwisu opla?
Konkretnie dla Insigni:
Zastanawiam się czy aktualizacja była robiona w przypadku mojego egzemplarza. Czy jest możliwość samodzielnego sprawdzenia jaki soft silnika posiadam w swojej Insigni?W biuletynach dotyczących Insigni (TIS ver. 113.G-11/2010 - Е0002143 z 11.05.2010 – TSB 2487) znów pojawia się wzmianka o dudnieniu kół :
Reklamacja: Ryk silnika po rozruchu zimnego silnika. Sporadycznie pojawia się podczas rozruchu zimnego silnika po długim postoju.
Powód: wywołana zbyt wczesna zmiana położenia siłownika wałka rozrządu, aby osiągnąć wymagany poziom ciśnienia oleju.
Producent: Zaawansowane oprogramowanie modułu sterowania elektronicznego wprowadzone do produkcji od numeru VIN W0LGM57C991077892 (maj 2009).
Rozwiązanie: W przypadku reklamacji klienta przeprogramować jednostkę sterującą TIS2Web zaawansowane oprogramowanie 5.5, które jest dostępne od 11 maja 2009 roku.
Czy aktualizacją zajmuje się ktoś z forum czy trzeba udać się do serwisu opla?
-
wojtas69
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.8T 4x4
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 8 razy
Osoby posiadające MDI lub VXDIAG i dostęp do SPS z forum mogą to zrobić 2 min 
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Lepiej jedz do serwisu, w Warszawie zapłacisz za coś takiego około 300 zł
-
wojtas69
- Użytkownik
Osoby posiadające dostęp do SPS mają dokładnie te same uprawnienia co serwis i zrobią to zapewne taniej 
- KenyBDG
- Użytkownik
Oczywiście, tyle że jak coś pójdzie nie tak to reklamacja do samego siebie.
Byłem już u dwóch "magików" którzy mieli MDI i próbowali coś zmienić metodą prób i błędów. Jak zapytałem czy jest pewien co robi, usłyszałem odpowiedź że nie powinno nic się stać
. Kazałem zwinąć sprzęt i podziękowałem.
Jeśli masz kogoś kto zna się na rzeczy to prośba podaj namiary.
Byłem już u dwóch "magików" którzy mieli MDI i próbowali coś zmienić metodą prób i błędów. Jak zapytałem czy jest pewien co robi, usłyszałem odpowiedź że nie powinno nic się stać
Jeśli masz kogoś kto zna się na rzeczy to prośba podaj namiary.
-
wojtas69
- Użytkownik
A ty myślisz, że ci z salonu wiedzą co robią to się mylisz. Mi salon powiedział że moduł radia uległ spaleniu w polifcie i trzeba kupić nowy a wystarczyło go zaprogramować ponownie, 1 minuta pracy!
- KenyBDG
- Użytkownik
... ci z ASO oczywiście mają marną wiedzę, ale jak coś zrobią nie tak to masz do kogo wrócić z reklamacją.
Kolega chce wgrać nowe oprogramowanie do silnika, z tego co pamiętam to nie jest prosta sprawa, 300 zł to nie jest duży wydatek. Wiem że ASO po za Warszawą ma niższe ceny, ktoś kiedyś pisał że w Olsztynie biorą 160 zł.
Kolega chce wgrać nowe oprogramowanie do silnika, z tego co pamiętam to nie jest prosta sprawa, 300 zł to nie jest duży wydatek. Wiem że ASO po za Warszawą ma niższe ceny, ktoś kiedyś pisał że w Olsztynie biorą 160 zł.
-
wojtas69
- Użytkownik
KenyBDG sorki ale widzę, że nie masz raczej pojęcia o programowaniu przez SPS i proszę o wypowiadanie się w temacie gdy mamy pojęcie na dany temat. Programowanie każdego modułu przy MDI zajmuje około maksymalnie 1-2 minutę, konfiguracja 2-4 minuty, dogrywanie kluczyków zajmuje 11 min i programowanie immobilisera, program specjalnie odczekuje 10 min i dopiero kończy programowanie, chyba forma zabezpieczenia żeby ktoś nie powołany nie dograł dodatkowe kluczyka w 1 minutę
Nie straszyć kolegów. Wiem z własnego doświadczenia a nie zasłyszenia 
-
adisz
Wojtas69 widze że ty masz małe pojęcie o SPS niektóre moduły programują sie nawet do godziny ,programowanie kluczy ma kilka czasów oczekiwania pierwszy zaczyna sie od 12 min potem kilka minutowych i pare kilkusekundowych w miedzyczasie trzeba wł i wył zapłon ,to wszystko trwa napewno nie 11 min
-
wojtas69
- Użytkownik
adisz masz rację, trwało to chyba z 13 min
Programowanie żadnego moduł przy użyciu MDI nie zajęło mi więcej niż 20-30 min a na pewno żadne nie trwało prawie godzinę, może masz trefny sprzęt
Wszystkie moduły programowałem bo autko jest wyposażone we wszystkie możliwe dodatki oprócz tylko podgrzewania kierownicy. W poliftowej Insigni też tak było. Najwięcej czasu chyba zajmowało programowanie radia, część modułów to programowała się w kilkadziesiąt sekund. Po wyłączeniu zapłonu przy każdym programowaniu, które tego wymaga każe odczekać 20 sekund a po włączeniu dalej się programuje bez czekania.
Gdy miałem VXDIAG to muszę przyznać, że programowanie z jego użyciem trwało dłużej.
Gdy miałem VXDIAG to muszę przyznać, że programowanie z jego użyciem trwało dłużej.
-
gostek_71
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Gostynin
Mój elektronik samochodowy doradził abym zaktualizował soft silnika. Dzwonię do serwisu a oni że jak najbardzej ale bedzie kosztowaać 300zł
Ostanie dwie atualizaje były za darmo. O co chodzi
Mam insignię z 2009r.
Proszę o wskazówki.
Ostanie dwie atualizaje były za darmo. O co chodzi
Mam insignię z 2009r.
Proszę o wskazówki.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Za darmo jak jest akcja serwisowa a tak to się płaci i dokładnie tyle teraz bo GM(PSA) podniósł stawki