--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZakup Opel Insignia 2017 a Mazda 2018
-
LEM
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Grand Sport
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
Re: Zakup Opel Insignia 2017 a Mazda 2018
Wyluzuj co się tak pieklisz.
To, że "inni" to dla mnie żadny argument. Jak w cennik wpisuję 99 tys za podstawową wersję, a po wejściu klienta do salonu witam go słowami "Dzień dobry, mam dla pana rabat 10 tys" to auto nigdy nie miało kosztować 99 tys a Ty dałeś się nabrać, że masz jakiś rabat i coś ugrałeś.
Mentalność mam swoją, więc po co w ogóle się czepiasz?
To, że M32 jest wadliwa to chyba daleko szukać nie trzeba będąc na forum Opla Insigni? Bo manual w Insigni B to też M32. A jeśli powielam z przeszłości, to znaczy, że chyba coś jest na rzeczy i nie widzę powodu aby usprawiedliwiać tym coś co widocznie jest ewidentnie bublem.
Silnik mam 165KM dlatego porównanie 165KM do 260KM jako kolejnego w cenniku silnika benzynowego i alternatywy przy wyborze. Chyba ma sens, nie?
To, że "inni" to dla mnie żadny argument. Jak w cennik wpisuję 99 tys za podstawową wersję, a po wejściu klienta do salonu witam go słowami "Dzień dobry, mam dla pana rabat 10 tys" to auto nigdy nie miało kosztować 99 tys a Ty dałeś się nabrać, że masz jakiś rabat i coś ugrałeś.
Mentalność mam swoją, więc po co w ogóle się czepiasz?
To, że M32 jest wadliwa to chyba daleko szukać nie trzeba będąc na forum Opla Insigni? Bo manual w Insigni B to też M32. A jeśli powielam z przeszłości, to znaczy, że chyba coś jest na rzeczy i nie widzę powodu aby usprawiedliwiać tym coś co widocznie jest ewidentnie bublem.
Silnik mam 165KM dlatego porównanie 165KM do 260KM jako kolejnego w cenniku silnika benzynowego i alternatywy przy wyborze. Chyba ma sens, nie?
- KenyBDG
- Użytkownik
- Auto: Insignia B
- Kod silnika: B15XFT
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 4 razy
Jeździłem poprzednią Insignią więc do pewnych kwestii jestem przyzwyczajony. Na pewno zgodzę się że zamykanie i otwieranie bagażnika w GS jest tragiczne, nie wiem dlaczego nie zrobili elektrycznej klapy, tak jak w ST.
W mojej opinii gama silników benzynowych jest uboga, 1,5 165KM i od razy 2.0 260KM ze spalaniem 13l/100
W mojej opinii gama silników benzynowych jest uboga, 1,5 165KM i od razy 2.0 260KM ze spalaniem 13l/100
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Żeby 13 
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
@LEM
Co masz na myśli pisząc o "krótkich / długich" przełożeniach? Faktyczne przełożenia (stopniowanie) skrzyni, czy po prostu zakres ruchów lewarka?
Zgadzam się, że w Oplach ruchy są dłuuugie i w zakresie I.- II. biegu - nieprecyzyjne (haczące).
Akurat Mazda znajduje się na przeciwnym biegunie (ojciec ma Mazdę 6 "GH" z 2010) - lewarek chodzi krótko jak joystick. W mieście znacznie przyjemniej operuje się lewarkiem Mazdy, ale już w trasie ten z Opla zupełnie mi odpowiada i między III. a VI. zmienia się przyjemnie (choć oczywiście nadal długimi ruchami - ale jest przynajmniej czas na międzygaz przy redukcji
Zgadzam się również, że w nowej Insignii GS całkowicie polecieli sobie w ch...a z plastikiem kierownicy
Rolki sterowania i przyciski, a do tego manetki kierunków/wycieraczek to faktycznie Matiz...
Nawet w kierownicy sportowej są tak samo gówniane. A w starej Insignii były takie ładne, z dużo lepszego plastiku, przyozdobione srebrnymi wstawkami. Uwielbiam kierę w swojej Insi, a na tą nową patrzę z poniejakim niesmakiem - podobnie jak na mocowanie i gniazda pasów bezpieczeństwa - zarówno w tylnej kanapie, jak i z przodu. Nie mówiąc o braku regulacji wysokości kotwiczenia pasów. Vectra C miała tę regulację nawet z tyłu (!)
M.
Co masz na myśli pisząc o "krótkich / długich" przełożeniach? Faktyczne przełożenia (stopniowanie) skrzyni, czy po prostu zakres ruchów lewarka?
Zgadzam się, że w Oplach ruchy są dłuuugie i w zakresie I.- II. biegu - nieprecyzyjne (haczące).
Akurat Mazda znajduje się na przeciwnym biegunie (ojciec ma Mazdę 6 "GH" z 2010) - lewarek chodzi krótko jak joystick. W mieście znacznie przyjemniej operuje się lewarkiem Mazdy, ale już w trasie ten z Opla zupełnie mi odpowiada i między III. a VI. zmienia się przyjemnie (choć oczywiście nadal długimi ruchami - ale jest przynajmniej czas na międzygaz przy redukcji
Zgadzam się również, że w nowej Insignii GS całkowicie polecieli sobie w ch...a z plastikiem kierownicy
Rolki sterowania i przyciski, a do tego manetki kierunków/wycieraczek to faktycznie Matiz...
M.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Kolego Lem pytałem o silnik ponieważ myślałem że miałeś porównanie praktyczne tak samo jak jaki masz silnik i skrzynię ponieważ z profilu czy postu to nie wynika jaki masz silnik i skrzynię !
A przywary z przeszłości to tak jak mój kolega zapytał dlaczego kolejny raz kupiłem rdzewiejącego opla ! odpowiedziałem mu iż ja mam opla który ponoć rdzewieje a on jeździ mercedesem z dziurami w progach (to był fakt) zaśmiał się i mi przytaknął że to przywara ciągnąca się za oplem która nie ma potwierdzenia obecnie
Co do upustów to powiem iż mam kolegę pracującego w branży telefonów w jednej z sieci i jak kiedyś opowiadał miał klienta który chodził tydzień ba chciał kupić telefon X a on mu doradzał by kupił Y bo miał z Y większa prowizję z sprzedaży choć faktycznie X był lepszy i gdy w końcu gość się zdecydował to skończyła się promocja na Y a weszła na X i sprzedał Y by nie robić z siebie idioty choć stracił na tym marżę !
Podobnie jest z autami jeden się potarguje drugi nie lecz bądź pewny że na obydwu zarobią !
A to że obecnie się na wszystkim oszczędza to nie tylko w oplu tak jest ponieważ inne marki robią tak samo ! Grupa VW już dawno dzieli klientów z tych droższych modeli na lepszych od tych podstawowych ! zobacz w pierwszym salonie czym się różni np pasat z podstawowej wersji od tej wypasionej a będziesz w szoku że tak można traktować klienta
A przywary z przeszłości to tak jak mój kolega zapytał dlaczego kolejny raz kupiłem rdzewiejącego opla ! odpowiedziałem mu iż ja mam opla który ponoć rdzewieje a on jeździ mercedesem z dziurami w progach (to był fakt) zaśmiał się i mi przytaknął że to przywara ciągnąca się za oplem która nie ma potwierdzenia obecnie
Co do upustów to powiem iż mam kolegę pracującego w branży telefonów w jednej z sieci i jak kiedyś opowiadał miał klienta który chodził tydzień ba chciał kupić telefon X a on mu doradzał by kupił Y bo miał z Y większa prowizję z sprzedaży choć faktycznie X był lepszy i gdy w końcu gość się zdecydował to skończyła się promocja na Y a weszła na X i sprzedał Y by nie robić z siebie idioty choć stracił na tym marżę !
Podobnie jest z autami jeden się potarguje drugi nie lecz bądź pewny że na obydwu zarobią !
A to że obecnie się na wszystkim oszczędza to nie tylko w oplu tak jest ponieważ inne marki robią tak samo ! Grupa VW już dawno dzieli klientów z tych droższych modeli na lepszych od tych podstawowych ! zobacz w pierwszym salonie czym się różni np pasat z podstawowej wersji od tej wypasionej a będziesz w szoku że tak można traktować klienta
-
Dugi
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
Jestem posiadaczem Astry J z 2011 r. i Insigni FL z 2014 r. Oba samochody kupione jako nowe w salonie. I jedyne co mi się nasuwa to powiedzenie które kiedyś, gdzieś słyszałem....
"Gorycz niskiej jakości i awaryjności pozostaje długo po tym kiedy słodycz niskiej ceny i rabatów dawno już minęła"
Niestety to już ostatnie moje ople...
Następne będzie z Japonii.. Lexus
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
"Gorycz niskiej jakości i awaryjności pozostaje długo po tym kiedy słodycz niskiej ceny i rabatów dawno już minęła"
Niestety to już ostatnie moje ople...
Następne będzie z Japonii.. Lexus
- UTK2011
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS260KM 4x4
- Miasto: z centrum
Trochę tu z tym spalaniem nowej GS 260 KM 4x4 przeginacie ciężko wejść na automacie sporo ponad 10l /100 km użytkownicy pewnie potwierdzą
z moich obserwacji po przejechaniu 16 tyś km to tak:
- jazda po trasie spokojnie 8-9 l na 100 km przy normalnej jeździe, u mnie żona schodzi poniżej 8 ale ja tak nie potrafię jeździć
- jazda pół na pół w granicach 9-10 litrów
- jazda po mieście 10-11 litrów nie ma opcji spalić 13l/100 km nawet przy bardzo dynamicznej jeździe tyle mi się nie udało chyba że ktoś ciśnie cały czas na manualu i przeciąga mocno to wtedy może uwierze
za cały okres 16 tyś mam obecnie spalanie 10,3 litra nie ma tragedii nie wiem czy do wyniku auto liczy webasto, ale chyba nie
Silnik jest bardzo oszczędny moim zdaniem ze względu na ten 8 biegowy automat auto trzyma obroty w granicach 1500 RPM przy normalnej jeździe z racji krótkich przełożeń skrzyni
co do gwarancji ja brałem 5 lat i 150 tyś km robię około 30 tyś w rok więc mi powinna starczyć.
Natomiast rabaty to Opel daje dosyć dobre mi cennikowo z rozszerzoną gwrancją i dodatkowym zestawem opon wyszło 207 tyś, ale rabat dostałem satysfakcjonujący, na około 15% wydaje mi się że możesz liczyć.
Natomiast co do Mazdy 6 co kto lubi ja na jeździe testowej i po zapoznaniu się na żywo z autem oceniam to tak
- silnik 2.5 192 KM dla mnie mulił bez porównania do Insignii 260KM
- skrzynia biegów tylko 6 przełożeń i czuć zmiany biegów u siebie nic takiego nie wyczuwam nie wiem jak manual bo mnie nie interesują
- zamiast normalnego HUD-a szkiełko
- co do spalania się nie wypowiem za dużo bo za mało jeździłem
- w środku jakość materiałów widać, że gorsza sporo trzasków, fotel też mi trzeszczał handlowiec mówił że to demo i wytłuczony w nowych niby tak nie ma
- pod kierownicą pełno jakiś styropianów i bebechów czemu tego nie zabudowali...?
- hałas w kabinie dosyć duży przy wyższych prędkościach o rozmowie zapomnij
- lampy bez porównania gorsze jak w Insignii
- system info rozrywki miałem wrażenie że jakiś biedniejszy
- prowadzenie na pewno gorsze jak Insignia szczególnie w zakrętach
Insignia też ma wady jak każde auto i pisałem o nich w opisie swojego auta, ale Mazdy na pewno bym nie kupił.
Co można rozważyć:
- Volkswagen Arteon - trzeba liczyć drożej, ale auto bardzo ciekawe jak ktoś nie zwraca uwagi na koszta
- Alfa Romeo Gulia - tutaj mnie zaskoczyli sporym rabatem, auto bardzie przyjemne
- Skoda Superb - auto poprawne we wszystkich aspektach, ale dla mnie jakieś za nudne było
z moich obserwacji po przejechaniu 16 tyś km to tak:
- jazda po trasie spokojnie 8-9 l na 100 km przy normalnej jeździe, u mnie żona schodzi poniżej 8 ale ja tak nie potrafię jeździć
- jazda pół na pół w granicach 9-10 litrów
- jazda po mieście 10-11 litrów nie ma opcji spalić 13l/100 km nawet przy bardzo dynamicznej jeździe tyle mi się nie udało chyba że ktoś ciśnie cały czas na manualu i przeciąga mocno to wtedy może uwierze
za cały okres 16 tyś mam obecnie spalanie 10,3 litra nie ma tragedii nie wiem czy do wyniku auto liczy webasto, ale chyba nie
Silnik jest bardzo oszczędny moim zdaniem ze względu na ten 8 biegowy automat auto trzyma obroty w granicach 1500 RPM przy normalnej jeździe z racji krótkich przełożeń skrzyni
co do gwarancji ja brałem 5 lat i 150 tyś km robię około 30 tyś w rok więc mi powinna starczyć.
Natomiast rabaty to Opel daje dosyć dobre mi cennikowo z rozszerzoną gwrancją i dodatkowym zestawem opon wyszło 207 tyś, ale rabat dostałem satysfakcjonujący, na około 15% wydaje mi się że możesz liczyć.
Natomiast co do Mazdy 6 co kto lubi ja na jeździe testowej i po zapoznaniu się na żywo z autem oceniam to tak
- silnik 2.5 192 KM dla mnie mulił bez porównania do Insignii 260KM
- skrzynia biegów tylko 6 przełożeń i czuć zmiany biegów u siebie nic takiego nie wyczuwam nie wiem jak manual bo mnie nie interesują
- zamiast normalnego HUD-a szkiełko
- co do spalania się nie wypowiem za dużo bo za mało jeździłem
- w środku jakość materiałów widać, że gorsza sporo trzasków, fotel też mi trzeszczał handlowiec mówił że to demo i wytłuczony w nowych niby tak nie ma
- pod kierownicą pełno jakiś styropianów i bebechów czemu tego nie zabudowali...?
- hałas w kabinie dosyć duży przy wyższych prędkościach o rozmowie zapomnij
- lampy bez porównania gorsze jak w Insignii
- system info rozrywki miałem wrażenie że jakiś biedniejszy
- prowadzenie na pewno gorsze jak Insignia szczególnie w zakrętach
Insignia też ma wady jak każde auto i pisałem o nich w opisie swojego auta, ale Mazdy na pewno bym nie kupił.
Co można rozważyć:
- Volkswagen Arteon - trzeba liczyć drożej, ale auto bardzo ciekawe jak ktoś nie zwraca uwagi na koszta
- Alfa Romeo Gulia - tutaj mnie zaskoczyli sporym rabatem, auto bardzie przyjemne
- Skoda Superb - auto poprawne we wszystkich aspektach, ale dla mnie jakieś za nudne było
Ostatnio zmieniony 30 sty 2018, o 01:24 przez UTK2011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
coolesh
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 1.6 TURBO
- Kod silnika: B16SHL
- Rok produkcji: 2016
- Miasto:
No to teraz ja: jeździłem mazda cx5 z 2.5 w automacie. Spod świateł rusza genialnie, wręcz wbija w fotel. Skrzynia AT bardzo spoko. Co do plastików to bez przesady. Nie są gorsze niż w oplu tyle ze stylistyka jest „bez szaleństw”. Technicznie uważam ze żaden europejski producent mazdy nie dogoni, niestety Opel również. Nie kupiłem mazdy z kilku względów, ale gdyby przyszło zmieniać to poważnie bym o niej pomyślał. No i nie polecamy sobie tu skody plz, kura w znaczku nie jest tak prestiżowa jak błyskawica 
- grzegorzsto
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto:
siedziałem i jechałem czy to Oplem czy to Mazdą , wrażenia no cóż każdy inaczej patrzy na samochód , mnie bardziej podoba się Insignia , czy to na zewn.czy wewn. jeśli chodzi o awaryjność to raczej na razie oba są bezawaryjne
-
Dugi
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
Insignia pewnie dlatego, że stoi jeszcze w salonie.. 
Wysłane z iPhone X za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone X za pomocą Tapatalk
- UTK2011
- Użytkownik
Widzę że większość dodaje w dziale nasze auta głównie mocne silniki kiedyś to się jeździło Golfem III 1.6 75 KM i też człowiek był z niego zadowolony
Ciekaw jestem jak sprawują się te słabsze jednostki:
1.5 Turbo 165 KM i 2.0 CDTI 170 KM to chyba najbardziej optymalne wersje pod względem oszczędności paliwa w stosunku do dynamiki, i wybór najbardziej rozsądny na tą chwilę bo te mniejsze mogą mieć paradoksalnie większe spalanie. Diesel ma swojego większego brata 210 KM ale chyba nikt na forum tego silnika nie ma i nim nie jeździł, w benzynie zrobili totalną przepaść 100 KM różnicy powinno być też jakieś 200-220 KM
co do mnie to jestem już spaczony silnikami z większą mocą i jak coś poniżej 200 KM to dla mnie mało dynamiczne, ale wiadomo że jak ktoś już jeździł dłużej czymś powyżej 200 koni i 4x4 to jak coś słabszego to od razu czuć brak gazu pod nogą bo człowiek przyzwyczajony do innego stylu jazdy, ale coraz więcej widzę na drogach nowych Insignii B w różnorakich konfiguracjach. Możliwe że forum się rozrośnie o jakiś użytkowników to niech dają znać jak auta się sprawują
1.5 Turbo 165 KM i 2.0 CDTI 170 KM to chyba najbardziej optymalne wersje pod względem oszczędności paliwa w stosunku do dynamiki, i wybór najbardziej rozsądny na tą chwilę bo te mniejsze mogą mieć paradoksalnie większe spalanie. Diesel ma swojego większego brata 210 KM ale chyba nikt na forum tego silnika nie ma i nim nie jeździł, w benzynie zrobili totalną przepaść 100 KM różnicy powinno być też jakieś 200-220 KM
co do mnie to jestem już spaczony silnikami z większą mocą i jak coś poniżej 200 KM to dla mnie mało dynamiczne, ale wiadomo że jak ktoś już jeździł dłużej czymś powyżej 200 koni i 4x4 to jak coś słabszego to od razu czuć brak gazu pod nogą bo człowiek przyzwyczajony do innego stylu jazdy, ale coraz więcej widzę na drogach nowych Insignii B w różnorakich konfiguracjach. Możliwe że forum się rozrośnie o jakiś użytkowników to niech dają znać jak auta się sprawują
-
Jakub
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B ATX
Moja B 165KM pali 11-12 litrów po Warszawie. Nie stoję w wielkich korkach ani nie pałuję auta, a pali sporo.
Może to kwestia krótkich, kilkukilometrowych dystansów, może tego że auto przejechało dopiero 1500 km, nie wiem.
Może to kwestia krótkich, kilkukilometrowych dystansów, może tego że auto przejechało dopiero 1500 km, nie wiem.
- KenyBDG
- Użytkownik
Insignia B 1,5 AT 165KM
W moim przypadku wyglądało to tak:
- pierwsze 1500 km (cykl mieszany), spalanie około 10l
- zatankowałem 50l, przejechałem 610km (220km trasa/390 miasto) - wychodzi 8,19l
W moim przypadku wyglądało to tak:
- pierwsze 1500 km (cykl mieszany), spalanie około 10l
- zatankowałem 50l, przejechałem 610km (220km trasa/390 miasto) - wychodzi 8,19l
- UTK2011
- Użytkownik
@Jakub @KenyBDG Każde nowe auto na początku więcej pali u mnie też spalanie spadło około litr po 2-3 tyś krótkie trasy też mają wpływ bo na zimnym silniku więcej spala benzyny.
- KenyBDG
- Użytkownik
OK, rozumiem, pytanie jak długo.
W tej chwili mam przejechane 2,5kkm
W tej chwili mam przejechane 2,5kkm
- UTK2011
- Użytkownik
jak 8 litrów w takich proporcjach to na prawdę jest nieźle u mnie proporcje odwrotne mniej więcej 35% miasto / 65% trasa (chociaż w trasie prędkości dosyć spore) wczoraj właśnie stuknęło 17 tys i średnie dalej się trzyma 10,3 litra przypuszczam że jak proporcje były by odwrotne to mogło by skoczyć w okolice 11-12 litrów.
- grzegorzsto
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto:
nie rozumiem , spodziewacie się spalania poniżej 8l w benzynie?
no chyba że macie pandę:)
no chyba że macie pandę:)
- qrczaq
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Poznań
Jak kupujesz nowy, to weź gwarancje na 5 lat z serwisem i zapomnij o tym pytaniu. Kup to co Ci się podoba.
Obydwa samochody poprawne i nudne. Wydając 165.000zł można kupić dużo ciekawszy i lepszy samochód jak np. Kia Stinger.
Obydwa samochody poprawne i nudne. Wydając 165.000zł można kupić dużo ciekawszy i lepszy samochód jak np. Kia Stinger.
- Jaromat
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: OKR
- Otrzymał piwo: 3 razy
Wykończenie stingera to bajka, podsufitka czarna Alcantara no bajka oczywiście w wersji GT