--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuDzwięk po przekręceniu zapłonu A16LET
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Sosnowiec
Dzwięk po przekręceniu zapłonu A16LET
Witam,
mam do Was pytanie:
Czy po dłuższym postoju (konkretnie noc) występuje u Was po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję zapłonu zauważalny dźwięk? Takie ni to zaskrzypienie, ni to zachrobotanie? Domyślam się że to może mieć związek z pompowaniem paliwa? W poprzednim aucie (LEON) zawsze słyszałem taki 'wtrysk' a tu taki dźwięk zaskrzypienia/chrobotnięcia pojawia się jedynie po stosunkowo długim postoju. Ktoś zna temat?
Dopowiem, że gdy nawet nie włączę silnika wyjmę klucz i ponownie włożę przekręcając w pozycje zapłonu dźwięk już się nie pojawia.
mam do Was pytanie:
Czy po dłuższym postoju (konkretnie noc) występuje u Was po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję zapłonu zauważalny dźwięk? Takie ni to zaskrzypienie, ni to zachrobotanie? Domyślam się że to może mieć związek z pompowaniem paliwa? W poprzednim aucie (LEON) zawsze słyszałem taki 'wtrysk' a tu taki dźwięk zaskrzypienia/chrobotnięcia pojawia się jedynie po stosunkowo długim postoju. Ktoś zna temat?
Dopowiem, że gdy nawet nie włączę silnika wyjmę klucz i ponownie włożę przekręcając w pozycje zapłonu dźwięk już się nie pojawia.
- huciap
- Użytkownik
- Auto: Insignia 1.6T
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice
- Otrzymał piwo: 1 raz
Re: Dzwięk po przekręceniu zapłonu A16LET
Posiadam ten silnik i ostatnio też miałem taki dźwięk i też po nocy. Też się zastanawiałem ale widziałem że już ktoś pisał więc uznałem że jest to normalne.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
- MiszaElk
- Użytkownik
- Auto: ASTRA J COSMO AT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Ełk
Dźwięka na pewno pochodzi z komory silnika? To nie klimatyzacja? U mnie klimatyzacja przestawia klapki nawet kilkanaście minut po wyłączeniu. Po włączeniu, mimo, że klima nie jest na auto, też potrafi coś tam sobie poprzestawiać.
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
HUCIAP
miałeś, ale tylko raz? Czy miewasz tak zwykle? Bo własnie zauwazyłem że ja tak poprostu mam z rana po nocy. Od kiedy? Ciezko stwierdzić bo mam Insignie od miesiąca. Poźniej nie wystepuje już ten dźwięk.
Masz a16let? bo w profilu widzę inny

Co do klimy.. hm myślę że bardziej od paliwa ale? możliwe że od klimy - z tym że wtedy miałbym tak częściej niż pierwszy raz po nocy i tylko przez moment (tak myśle)
miałeś, ale tylko raz? Czy miewasz tak zwykle? Bo własnie zauwazyłem że ja tak poprostu mam z rana po nocy. Od kiedy? Ciezko stwierdzić bo mam Insignie od miesiąca. Poźniej nie wystepuje już ten dźwięk.
Masz a16let? bo w profilu widzę inny
Co do klimy.. hm myślę że bardziej od paliwa ale? możliwe że od klimy - z tym że wtedy miałbym tak częściej niż pierwszy raz po nocy i tylko przez moment (tak myśle)
- huciap
- Użytkownik
Tak mam A16LET (profil klamie), insignie mam już rok a właśnie w ta zimę dopiero zdarzyło mi się to dwa razy.
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
Kurczę, ciekawe czy ktoś jeszcze tak ma i jakie ma podejrzenia co do przyczyny. Niby nie awaria, ale Mnie to nurtuje 
- huciap
- Użytkownik
Paweł zapraszam na spota w Gliwicach 18
02.2018 godzina 12. Parking przy C.H Europa Centralna. Może ktoś będzie jeszcze miał ten silnik albo koledzy powiedzą co to może być:) będzie sporo forumowiczów.
02.2018 godzina 12. Parking przy C.H Europa Centralna. Może ktoś będzie jeszcze miał ten silnik albo koledzy powiedzą co to może być:) będzie sporo forumowiczów.
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
Na spotach wzorem leonclubu będę się regularnie pojawiał. Ale kupiłem auto na letnich oponach i to się może okazać przeszkodą w dotarciu
Przy sprzyjającej pogodzie będę się chciał zjawiać regularnie.
- huciap
- Użytkownik
Paweł poczytaj ten temat viewtopic.php?f=13&t=1099 . Ogólnie nie ma tam o naszym silniku ale wspominają o 1.8 albo 2.0.
-
PawelSOSNOWIEC
- Nowicjusz
Czytałem huciap, ale tam piszą bardziej nt. dzwięku po odpaleniu - a mi docelowo chodzi o dzwięk po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu. Nie musze włączac silnika by usłyszeć
Więc domniemywam że to moga być dwie różne sprawy