--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuFotelik samochodowy dla dziecka
-
fuksq3
Re: Fotelik samochodowy dla dziecka
Ja wczoraj zakupiłem maxi cosi axissfix plus w Smyku, była przecena z 1600 zł na 1000 zł. Szybko się montuje i przede wszystkim dziecko wygodnie siedzi i nie marudzi oraz posiada wszystkie atesty bezpieczeństwa (być może nie najnowsze wg najnowszych standardów ale ma i firma sprawdzona).
- hubi_pl
- Użytkownik
- Auto: Panama
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Lista producenta listą, ale trzeba zawsze pamiętać że są różne kanapy (wersje) i różnie się układa. W iZi Modularze masz regulację oparcia także to Ci pomoże w znalezienie odpowiedniego pochylenia. Jak nie stoi tylko na nodze to jest ok.football_fan pisze:Hej baze i fotelik mam jeszcze z poprzedniego samochodu. Według danych producenta fotelika jest on jak najbardziej kompatybilny z Insignia. Teraz jak się wcisnely profile przy siedzisku to osiadł trochę lepiej na pewno nie stoi tylko na nodze.
Wszystko ok ale powody które podałeś zupełnie odbiegają od tych które się bierze przy kupnie fotela. Najważniejsze żeby fotel nie był pochylony na kanapie po wpięciu w ISOfix - nie pamiętam czy ten model ma regulowany ISOfix. Co do testów, tu się mylisz na swoja korzyśćfuksq3 pisze:Ja wczoraj zakupiłem maxi cosi axissfix plus w Smyku, była przecena z 1600 zł na 1000 zł. Szybko się montuje i przede wszystkim dziecko wygodnie siedzi i nie marudzi oraz posiada wszystkie atesty bezpieczeństwa (być może nie najnowsze wg najnowszych standardów ale ma i firma sprawdzona).
- Igorwlkp
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poznań
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ja jeszcze szukam
mam czas do sierpnia
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 20#p129797
Ja jeszcze szukam
https://www.insignia-club.pl/viewtopic. ... 20#p129797
-
football_fan
- Nowicjusz
- Auto: Sports Tourer 1.6T
- Kod silnika: A16XHT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
regulacje oparcia masz na myśli w foteliku czy w bazie ? Nie kojarzę żeby tam jakieś oparcie było regulowane.Lista producenta listą, ale trzeba zawsze pamiętać że są różne kanapy (wersje) i różnie się układa. W iZi Modularze masz regulację oparcia także to Ci pomoże w znalezienie odpowiedniego pochylenia. Jak nie stoi tylko na nodze to jest ok.
- pjoter1
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 3 razy
No to pionaIgorwlkp pisze: Ja jeszcze szukammam czas do sierpnia
U mnie na 17.
- Igorwlkp
- Zapaleniec
U mnie na 23 ,ale żona mówi że jak będzie chciała wyjśćhuki1 pisze:No to piona
U mnie na 17
I nie ważne co będzie ważne żeby była zdrowa córka
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Może źle się wyraziłem - łatwiej na żywofootball_fan pisze:regulacje oparcia masz na myśli w foteliku czy w bazie ? Nie kojarzę żeby tam jakieś oparcie było regulowane.Lista producenta listą, ale trzeba zawsze pamiętać że są różne kanapy (wersje) i różnie się układa. W iZi Modularze masz regulację oparcia także to Ci pomoże w znalezienie odpowiedniego pochylenia. Jak nie stoi tylko na nodze to jest ok.
-
football_fan
- Nowicjusz
- Miasto:
No tak ale co to ma do przerwy między siedzeniem a baza
swoją drogą dzisiaj nogę obniżyłem jeszcze jeszcse o jedno oczko i fotelik lepiej leży chyba tak już jest akceptowalnie. Z drugiej strony zastanawiam się ze producent fotelika nie zwraca w ogóle uwagi na to czy przerwa może być jeśli tak to jak duża itd.
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Przerwa między siedziskiem a bazą musi być jak najmniejsza - tak się dopasowuje foteliki i bazy do auta. Co do pochylenia - pozwala Tobie na znalezienie najlepszego dla Twojego dziecka w foteliku/aucie.
Producent fotelika nie może zwracać uwagi na setki typów kanap jakie montują producenci aut...producent fotelika właśnie zawsze zwraca uwagę że ma być jak najmniejsza - tak żeby fotel/baza stykały się z siedziskiem.
Producent fotelika nie może zwracać uwagi na setki typów kanap jakie montują producenci aut...producent fotelika właśnie zawsze zwraca uwagę że ma być jak najmniejsza - tak żeby fotel/baza stykały się z siedziskiem.
-
football_fan
- Nowicjusz
- Miasto:
Argumenty są jasne i niepodważalne i się z nimi zgadzam. Jedynie co mnie zastanawia ze w tych wszystkich instrukcjach i wbudowanych wskaźnikach prawidłowego zamontowania nie ma ANI JEDNEGO punktu o położeniu bazy względem siedziska w celu jego prawidłowego i bezpiecznego montażu. Co więcej jeśli producent w swoich papierach wskazuje dany model samochodu jako kompatybilny z ich rozwiązaniem to jest to moim zdaniem brakująca istotna informacja dotycząca bezpieczenstwa.
- Igorwlkp
- Zapaleniec
My tu rozmawiamy o bazie i foteliku a przy rozmowie z kolegami uważają Mnie za durnia jak mówię że chcę kupić fotelik + baza i jak mówię o cenie to każdy odpowiada kto bogatemu zabroni.
Moja odpowiedź jest prosta
-mogę się założyć że montować sam fotelik jest trudniej i popelniasz więcej błędów A tu wszystkie eliminujesz i masz bezpieczniej.
Tak samo nie rozumieją ze trzeba po wypadku zmienić fotelik,albo ze nie wolno nim rzucać
Nie rozumieją tego.
CIEMNOGRÓD
Moja odpowiedź jest prosta
-mogę się założyć że montować sam fotelik jest trudniej i popelniasz więcej błędów A tu wszystkie eliminujesz i masz bezpieczniej.
Tak samo nie rozumieją ze trzeba po wypadku zmienić fotelik,albo ze nie wolno nim rzucać
Nie rozumieją tego.
CIEMNOGRÓD
-
football_fan
- Nowicjusz
- Miasto:
Baza plus fotelik to moim zdaniem wygodniejsze a co najważniejsze i nadrzędne BEZPIECZNIEJSZE rozwiązanie. Oczywiście nie najtańsze ale jeśli ktoś jest w stanie odłożyć na samochód to powinien być tex w stanie wygospodarować dodatkowy grosz na bezpieczne wozenie swojego dziecka. Niestety ludzie jakby nie było mandatów woziliby dzieci chyba na kolanach no bo po co wtedy fotelik. Ja kupiłem bazę plus z zestawem fotelikow. Zwłaszcza przy nosidełko było mega praktyczne jak w domu dziecko pakowalem a w samochodzie wystarczyło tylko wpiąć w bazę. Teraz juz fotelik jeździ i nie ma to większej różnicy bo go nie wyciągam mimo tego dalej jest bezpieczniej niż na pasach.
-
Wojas76
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 16SIDI
- Miasto: Wrocław
co Wy wiecie? Najważniejsze żeby fotelik był z "Zyg-zakiem Mc Queen" Reszta to rzecz wtórna 
- Igorwlkp
- Zapaleniec
To jest przecież oczywiste ale dla starszych dzieci , a Zyg-zak jest lekiem na wszystko

- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Oj Panowie....baza ISOfix NIE zawsze poprawia bezpieczeństwo, ba często je pogarsza ponieważ totalnie rozwala kąt pochylenia fotelika. Dlatego ZAWSZE trzeba dopasować fotelik do auta i do dziecka - jak ktoś tego nie robi, to trochę bawi się w rosyjską ruletkę, może będzie ok.
- Igorwlkp
- Zapaleniec
Tak Ale jak już dobierzesz sprawdzisz kąty to jest pewne że fotelik jest dobrze wpiety. Miałem przykład w sklepie montujac fotelik bez bazy i okazało się że dłużej i Pani sklepowa pokazała Mi gdzie popełniłam błędy i ze fotelik jest nie stabilny. A zimą lub na szybko montowany zawsze będzie nie dokładniehubi_pl pisze:baza ISOfix NIE zawsze poprawia bezpieczeństwo,
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Ekspertem nie jestem ale jest jeszcze jeden argument przeciw isofix.
Wbrew pozorom zaczepy isofix i stopka maja dużo mniejsza wytrzymałość aniżeli PRAWIDŁOWY (zaznaczam to słowo aby nie dyskusji) zamontowany fotelik przy użyciu pasów.
W ekstremalnych zaczepy mogą nie wytrzymać i puścić.
O wygodzie i szybkości montażu nie ma co dyskutować bo tu isofix jest góra.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wbrew pozorom zaczepy isofix i stopka maja dużo mniejsza wytrzymałość aniżeli PRAWIDŁOWY (zaznaczam to słowo aby nie dyskusji) zamontowany fotelik przy użyciu pasów.
W ekstremalnych zaczepy mogą nie wytrzymać i puścić.
O wygodzie i szybkości montażu nie ma co dyskutować bo tu isofix jest góra.
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak poinformował nas sprzedawca w sklepie i polecił jeden artykuł (nie mogę go teraz odszukać). Poniżej inny który jak na moje potwierdza co powyżej napisałem. Isofix ma ograniczenia dużo niżej niż pasy.
https://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fote ... bciazenie/
Pewnie można stosować isofix powyżej 18kg dziecka ale raczej wtedy fotelik powinien być dodatkowo zabezpieczony np przez top tether czy jak to się nazywa (w isi jest mocowanie do tego z tylu oparcia kanapy)
https://foteliki-pod-lupa.pl/testy-fote ... bciazenie/
Pewnie można stosować isofix powyżej 18kg dziecka ale raczej wtedy fotelik powinien być dodatkowo zabezpieczony np przez top tether czy jak to się nazywa (w isi jest mocowanie do tego z tylu oparcia kanapy)
- hubi_pl
- Użytkownik
- Miasto:
- Kontakt:
Zaraz ale jak rozmawiamy o fotelikach dla dziecka montowanych tylko na ISOfix vs ta sama wersja montowana tylko na pasy - tutaj nie ma znaczenia.
Ogólnie to wiadome że pas jest wytrzymalszy, ponieważ utrzymuje osobę dorosłą o wadze dużo większej niż fotelik+dziecko. Nie rozszerzajmy teraz aspektu wagi poza te porównanie które napisałem w 1 zdaniu, bo o tym tu dyskusja jest
ps. strona bardzo fajna, nawet siebie tam znalazłem

Ogólnie to wiadome że pas jest wytrzymalszy, ponieważ utrzymuje osobę dorosłą o wadze dużo większej niż fotelik+dziecko. Nie rozszerzajmy teraz aspektu wagi poza te porównanie które napisałem w 1 zdaniu, bo o tym tu dyskusja jest
ps. strona bardzo fajna, nawet siebie tam znalazłem