--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuMieszkanie nowe czy z rynku wtórnego
-
piston
Mieszkanie nowe czy z rynku wtórnego
Zastanawiam się jakie mieszkanie lepiej kupić? Nowe czy może "nowe" ale z drugiej reki. Widziałam kilka ofert mieszkań stosunkowo nowych, ale sprzedawanych już na rynku wtórnym... Są nieco tańsze od tych od dewelopera. Co o tym sądzicie?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Re: Mieszkanie nowe czy z rynku wtórnego
To trochę jak z olejem do naszych aut. Dla każdego będzie co innego dobre. Inni będą woleli nowe dla zasady innym to nie będzie przeszkadzać. Inni wolą mieć dobra infrastrukturę inni przestrzeń itp itd
- noirdk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Chcesz kupić mieszkanie dla siebie czy pod wynajem?
Przy rynku wtórnym płacisz dodatkowo wyższy podatek - PCC. (przy nowym jest to stawka ustalona w wysokości kilkudziesięciu złotych)
Przy rynku wtórnym płacisz dodatkowo wyższy podatek - PCC. (przy nowym jest to stawka ustalona w wysokości kilkudziesięciu złotych)
-
CraZy
- Użytkownik
- Auto: Insi
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: M-ce
- Postawił piwo: 1 raz
Dużo zależy od funduszy które posiadasz, musisz pamiętać że w gotowym mieszkaniu nie wszystko musi pasować, a ciężko znaleźć mieszkanie które będzie spełniało wszystko wymagania i moe coś będziesz musiał zrobić, poprawić, kolejna sprawa nie masz pewności jakich elementów użyto do remontu. Dużo osób remontuje byle czym byleby drożej sprzedać a później sam się martw.
Ja 3 lata temu kupowłem mieszkanie z rynku wtórnego do remontu, zaoszczędziłem jakieś 10.000
Ja 3 lata temu kupowłem mieszkanie z rynku wtórnego do remontu, zaoszczędziłem jakieś 10.000
- noirdk
- Użytkownik
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Jeszcze możesz doprecyzować czy to "nowe" z drugiej ręki jest w stanie deweloperskim czy już po jakimś remoncie bo koledzy sugerują, że przy rynku wtórnym czeka Cię większy wydatek na remont, który tak naprawdę może w Twoim przypadku wyglądać jak przy rynku pierwotnym.piston pisze:Zastanawiam się jakie mieszkanie lepiej kupić? Nowe czy może "nowe" ale z drugiej reki.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Tak naprawdę zależy ile masz $$$ i czy masz gdzie mieszkać, bo to jest kluczowa kwestia przy zakupie stanu deweloperskiego. Jak kupisz "goły beton" to na urządzenie musisz przeznaczyć kilkadziesiąt tysięcy i przynajmniej kilka tygodni, a czasem i więcej na wykonanie prac samemu lub przez ekipy remontowe. Jak kupisz 4-5 letnie mieszkanie z rynku wtórnego to tak naprawdę remont sprowadza się w głównej mierze do odświeżenia - odmalowanie ścian, doposażenie w brakujące sprzęty i można zamieszkać za ułamek kwoty potrzebnej na urządzenie się od zera. Ja osobiście kupiłem 5-letnie z rynku wtórnego.
Bywają też czasami fajne oferty, gdzie kupując mieszkanie można dokupić pakiet wykończenia pod klucz w kilku wariantach - od podstawowego do wersji premium. Znajomy korzystał - działa to całkiem nieźle i wchodzi się "na gotowe".
Wszystko zależy od grubości portfela.
Bywają też czasami fajne oferty, gdzie kupując mieszkanie można dokupić pakiet wykończenia pod klucz w kilku wariantach - od podstawowego do wersji premium. Znajomy korzystał - działa to całkiem nieźle i wchodzi się "na gotowe".
Wszystko zależy od grubości portfela.