--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Mieszkanie nowe czy z rynku wtórnego

...na tematy kwadratowe i podłużne
ODPOWIEDZ
piston

Mieszkanie nowe czy z rynku wtórnego

Post autor: piston » 5 mar 2018, o 13:33

Zastanawiam się jakie mieszkanie lepiej kupić? Nowe czy może "nowe" ale z drugiej reki. Widziałam kilka ofert mieszkań stosunkowo nowych, ale sprzedawanych już na rynku wtórnym... Są nieco tańsze od tych od dewelopera. Co o tym sądzicie?

kecraminsignia
Zapaleniec
Auto: Astra J ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2013
Miasto: LDZ
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Re: Mieszkanie nowe czy z rynku wtórnego

Post autor: kecraminsignia » 5 mar 2018, o 13:40

To trochę jak z olejem do naszych aut. Dla każdego będzie co innego dobre. Inni będą woleli nowe dla zasady innym to nie będzie przeszkadzać. Inni wolą mieć dobra infrastrukturę inni przestrzeń itp itd

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 5 mar 2018, o 13:42

Chcesz kupić mieszkanie dla siebie czy pod wynajem?

Przy rynku wtórnym płacisz dodatkowo wyższy podatek - PCC. (przy nowym jest to stawka ustalona w wysokości kilkudziesięciu złotych)

CraZy
Użytkownik
Auto: Insi
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: M-ce
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: CraZy » 5 mar 2018, o 16:27

Dużo zależy od funduszy które posiadasz, musisz pamiętać że w gotowym mieszkaniu nie wszystko musi pasować, a ciężko znaleźć mieszkanie które będzie spełniało wszystko wymagania i moe coś będziesz musiał zrobić, poprawić, kolejna sprawa nie masz pewności jakich elementów użyto do remontu. Dużo osób remontuje byle czym byleby drożej sprzedać a później sam się martw.
Ja 3 lata temu kupowłem mieszkanie z rynku wtórnego do remontu, zaoszczędziłem jakieś 10.000

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 6 mar 2018, o 08:45

piston pisze:Zastanawiam się jakie mieszkanie lepiej kupić? Nowe czy może "nowe" ale z drugiej reki.
Jeszcze możesz doprecyzować czy to "nowe" z drugiej ręki jest w stanie deweloperskim czy już po jakimś remoncie bo koledzy sugerują, że przy rynku wtórnym czeka Cię większy wydatek na remont, który tak naprawdę może w Twoim przypadku wyglądać jak przy rynku pierwotnym.

marcin.1987
Zapaleniec
Rok produkcji: 2010
Miasto: Gdańsk
Otrzymał  piwo: 13 razy

Post autor: marcin.1987 » 6 mar 2018, o 15:35

Tak naprawdę zależy ile masz $$$ i czy masz gdzie mieszkać, bo to jest kluczowa kwestia przy zakupie stanu deweloperskiego. Jak kupisz "goły beton" to na urządzenie musisz przeznaczyć kilkadziesiąt tysięcy i przynajmniej kilka tygodni, a czasem i więcej na wykonanie prac samemu lub przez ekipy remontowe. Jak kupisz 4-5 letnie mieszkanie z rynku wtórnego to tak naprawdę remont sprowadza się w głównej mierze do odświeżenia - odmalowanie ścian, doposażenie w brakujące sprzęty i można zamieszkać za ułamek kwoty potrzebnej na urządzenie się od zera. Ja osobiście kupiłem 5-letnie z rynku wtórnego.

Bywają też czasami fajne oferty, gdzie kupując mieszkanie można dokupić pakiet wykończenia pod klucz w kilku wariantach - od podstawowego do wersji premium. Znajomy korzystał - działa to całkiem nieźle i wchodzi się "na gotowe".

Wszystko zależy od grubości portfela.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy różne...”