--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWibracje w kabinie drgania silnika
- SARCOidosis
- Forumowicz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 1 raz
Wibracje w kabinie drgania silnika
Byłem dziś w ASO. Wibracje w kabinie + przy dodawaniu gazu na jałowym wibracje.. to mało powiedziane. Dwumasa wykluczona. Zdiagnozowali, że to może być poduszka skrzyni biegów lewa... No cóż, może być. Pytanie odnośnie kosztów:
*Poduszka 309 zł (bo jakaś olejowa czy jakaś)
*Robocizna 316zł
*jakieś śrubki dwa i wkręty dwa - 150zł !
czyli wyszło prawie 800zł
Czy można zamienić taką poduszkę na jakąś tańszą, gumową ? Czy musi być taka sama jak była? Czy ktoś to robił z Was? Jeśli tak to ile zapłaciliście?
Plus zobaczyli, że niby hałasuje napinacz paska wielrowkowego a dodatkowo pasek niby ma dziure w środku.. jakby ktoś go przebił śrubokrętem. Nie wiem jakim cudem Oni też ale:
Pasek 140zł + napinacz 490zł + jakies drobnostki do tego i wyszło.. drogo.
Czy skoro pasek jest dziurawy to nie można wymienić samego paska bez napinacza? czy to napinacz hałasuje? Raczej zrezygnuje z napinacza, póki co przynajmniej.
**EDIT** Dowiedziałem się, że można spróbować wymienić sama rolkę napinacza za jakies 60zł zamiast całego napinacza to juz mamy 420zł zaoszczędzone na "pobocznych" naprawach. Jakies pomysły odnośnie powyższego? Dzięki
*Poduszka 309 zł (bo jakaś olejowa czy jakaś)
*Robocizna 316zł
*jakieś śrubki dwa i wkręty dwa - 150zł !
czyli wyszło prawie 800zł
Czy można zamienić taką poduszkę na jakąś tańszą, gumową ? Czy musi być taka sama jak była? Czy ktoś to robił z Was? Jeśli tak to ile zapłaciliście?
Plus zobaczyli, że niby hałasuje napinacz paska wielrowkowego a dodatkowo pasek niby ma dziure w środku.. jakby ktoś go przebił śrubokrętem. Nie wiem jakim cudem Oni też ale:
Pasek 140zł + napinacz 490zł + jakies drobnostki do tego i wyszło.. drogo.
Czy skoro pasek jest dziurawy to nie można wymienić samego paska bez napinacza? czy to napinacz hałasuje? Raczej zrezygnuje z napinacza, póki co przynajmniej.
**EDIT** Dowiedziałem się, że można spróbować wymienić sama rolkę napinacza za jakies 60zł zamiast całego napinacza to juz mamy 420zł zaoszczędzone na "pobocznych" naprawach. Jakies pomysły odnośnie powyższego? Dzięki
Ostatnio zmieniony 23 mar 2018, o 20:40 przez SARCOidosis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
marcin.1987
- Zapaleniec
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 13 razy
Re: Wibracje w kabinie drgania silnika
Napinacz z paskiem, czy też rolkę z paskiem można wymienić samemu lub poza ASO - będzie taniej. Nie jest to bardzo skomplikowana operacja.
Co do poduszki możesz spróbować poszukać zamiennika Lemfordera - i naprawę zlecić na częściach powierzonych.
Co do poduszki możesz spróbować poszukać zamiennika Lemfordera - i naprawę zlecić na częściach powierzonych.
- SARCOidosis
- Forumowicz
Dzięki za info odnośnie napinacza.
Niestety te poduszki hydrokinetyczne są wszędzie drogie nr czesci "614 030 0040" - nigdzie nie ma taniej niz 270zł więc.. Na pewno dam znać w następnym tygodniu czy wibracje ustały po tej operacji.. Fajnie by było..
Niestety te poduszki hydrokinetyczne są wszędzie drogie nr czesci "614 030 0040" - nigdzie nie ma taniej niz 270zł więc.. Na pewno dam znać w następnym tygodniu czy wibracje ustały po tej operacji.. Fajnie by było..
- SARCOidosis
- Forumowicz
Witam
Jestem po wymianie w aso tej poduszki oraz przy okazji napinacza i paska wielrowk.
Niestety następny tysiąc złotych poszedł w Isie a efektu brak - drgania zostały ...
Bardzo proszę Was o jakąs rade. Mechanik powiedział, że to może być dwumas ale głowy sobie nie da urwać zwłaszcza, że test na dwumas (rozpędzanie sie do 5 biegu, 1 tys obrotow i gaz do końca) wyszedł dobrze, przyśpieszało noramlnie bez szarpania + nie ma zadnych niepokojacych dźwieków ani szarpnięć. Co może powodować te wibracje ? Proszę pamiętać też o tym telepaniu jak sie doda gazu na jałowym. Dzięki!
Jestem po wymianie w aso tej poduszki oraz przy okazji napinacza i paska wielrowk.
Niestety następny tysiąc złotych poszedł w Isie a efektu brak - drgania zostały ...
Bardzo proszę Was o jakąs rade. Mechanik powiedział, że to może być dwumas ale głowy sobie nie da urwać zwłaszcza, że test na dwumas (rozpędzanie sie do 5 biegu, 1 tys obrotow i gaz do końca) wyszedł dobrze, przyśpieszało noramlnie bez szarpania + nie ma zadnych niepokojacych dźwieków ani szarpnięć. Co może powodować te wibracje ? Proszę pamiętać też o tym telepaniu jak sie doda gazu na jałowym. Dzięki!
- SARCOidosis
- Forumowicz
-
jpok
- Nowicjusz
- Auto: Insignia Sport/SRI
- Kod silnika: A20DT
- Miasto:
U mnie lekkie wibracje pojawiają się w pewnym zakresie obrotów. Widzę to po tylnej szybie jak drży. Przeglądam neta i jest dużo sugestii że to układ wydechowy, łącznik ewentualnie inne elementy. Mój tłumik jest skręcony za wysoko i czasami dotyka karoserii więc podejrzewam to. Na razie brak czasu żeby podjechać do tłumikarza, ale może to jakiś trop dla Ciebie.
- SARCOidosis
- Forumowicz
dzięki zjpok ale u mnie jest to ewidentnie silnik. Mam wpisane w ocenie diagnostyki nawet "drgania silnika" i jak sie podniesie klape widać, że drgania są większe jak podczas normalnej pracy silnika. Może wymienie zawór ciśnienia na listwie CR bo czasem lekko obroty zawirują.. nie wiem już pomysły się kończą a dwumasy nie będe wymieniał póki nie daje żadnych sygnałów dźwiękowych ani nic nie szarpie itp
-- 17 mar 2018, o 10:41 --
w ogóle mogę prosić o przeniesienie tematu do "Silnik Diesla" skoro to jednak silnik a nie poduszka skrzyni? dzięki
-- 17 mar 2018, o 10:41 --
w ogóle mogę prosić o przeniesienie tematu do "Silnik Diesla" skoro to jednak silnik a nie poduszka skrzyni? dzięki
- SARCOidosis
- Forumowicz
Cześć - wymyśliłem - przed w ogóle rozważaniem o wymianie dwumasy - sprawdzę wtryski. Poza drganiami od czasu do czasu lekko przyświrują obroty (silnik na słuch pracuję równo ale wskazówka miiinimalnie lata czasem) plus chwilowe spalanie na postoju za bardzo lata, zobaczcie filmik (wiem że na rozgrzewającym się silniku ale nie wydaję mi się, że powinno latać od 0.5 do 1.2).
https://youtu.be/8k5WC14OcP8
A no i w osobnym temacie na zimnym silniku opisałem cykanie/stukanie po dodawaniu gazu na zimnym silniku, tylko po dodawaniu gazu (ale to może nie mieć związku). Więc wydaję mi się, że warto to wykluczyć przed inwestowaniem kasy w dwumas.
W ASO na początku nowego tygodnia podepną pod VAG za darmo (podepną to pod koszt poprzedniej wizyty diagnostycznej z której nic nie wynikło) i później zobaczymy co dalej. Znalazłem firmę we Wro która za 300zł mi zdemontuję i zrobi test wszystkich wtrysków. Co myślicie o teście wtryskiwaczy przez vag tylko? Jest on miarodajny wykryje lejący/zepsuty wtrysk? Jak sprawdzić czy auto pali na wszystkie cylindry ? Czy cena 300zł to dobra cena za wyjęcie wtrysków, ich sprawdzenie i naturalnie montaż spowrotem? Dzięki!
https://youtu.be/8k5WC14OcP8
A no i w osobnym temacie na zimnym silniku opisałem cykanie/stukanie po dodawaniu gazu na zimnym silniku, tylko po dodawaniu gazu (ale to może nie mieć związku). Więc wydaję mi się, że warto to wykluczyć przed inwestowaniem kasy w dwumas.
W ASO na początku nowego tygodnia podepną pod VAG za darmo (podepną to pod koszt poprzedniej wizyty diagnostycznej z której nic nie wynikło) i później zobaczymy co dalej. Znalazłem firmę we Wro która za 300zł mi zdemontuję i zrobi test wszystkich wtrysków. Co myślicie o teście wtryskiwaczy przez vag tylko? Jest on miarodajny wykryje lejący/zepsuty wtrysk? Jak sprawdzić czy auto pali na wszystkie cylindry ? Czy cena 300zł to dobra cena za wyjęcie wtrysków, ich sprawdzenie i naturalnie montaż spowrotem? Dzięki!
- SARCOidosis
- Forumowicz
Witam ponownie,
Widze, że nikt nie umiał się wypowiedzieć w perspektywie wtrysków więc dla potomnych - podobno w wiekszości silników Insigni diesla, po podpięciu VAGa wartości są zawsze 0 i nawet jak będzie padnięty wtrysk nic to nie da więc trzeba demontować i sprawdzać na stole.... Tak dziś się w ASO dowiedziałem. Także Panowie w dalszym ciągu nie potrafili zdiagnozować wibracji silnika (na cieplym silniku) oraz "cykania" podczas dodawania gazu (osobny temat) na zimnym silniku... Także taka troche zerowa pomoc w tym ASO i będe próbował w innym serwisie po świętach, pozdrawiam
Widze, że nikt nie umiał się wypowiedzieć w perspektywie wtrysków więc dla potomnych - podobno w wiekszości silników Insigni diesla, po podpięciu VAGa wartości są zawsze 0 i nawet jak będzie padnięty wtrysk nic to nie da więc trzeba demontować i sprawdzać na stole.... Tak dziś się w ASO dowiedziałem. Także Panowie w dalszym ciągu nie potrafili zdiagnozować wibracji silnika (na cieplym silniku) oraz "cykania" podczas dodawania gazu (osobny temat) na zimnym silniku... Także taka troche zerowa pomoc w tym ASO i będe próbował w innym serwisie po świętach, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 mar 2018, o 15:18 przez SARCOidosis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
U mnie też test dwumas przeszedł dobrze, wszystko zostało sprawdzone poduszki, wtryski itp. Okazało się że dwumas się zapiekl. Po wymianie inne auto:-)
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
- SARCOidosis
- Forumowicz
angel to czemu wymieniłeś ? Jak sie objawiało ? Też drganiami?
-
tomekgliwice
Zaraz. Jak w innym serwisie? Dokonano błędnej diagnozy i wymian, za które zapłaciłeś. Nic to nie dało. To proszę robić tak długo, aż będzie zrobione. Postaw się trochę, miękną z reguły na hasła typu "proszę z dyrektorem salonu", "niezgodność towaru/usługi z umową".SARCOidosis pisze: ↑28 mar 2018, o 12:56Witam ponownie,
- SARCOidosis
- Forumowicz
Mówiłem, że coś nie tak - a Oni, że poduszka była tak czy siak do wymiany więc "tak czy siak trzeba było ją zrobić" ... szkoda, że nie poprosiłem o stare części. No nic. Ide na sprawdzenie wtrysków do innego serwisu bo w ASO za drogo, tam zapłace ok. 300zł z demontażem ("o ile łatwo wyjdą") i sprawdzeniem na stole. Jeśli to nie wtryski to wtedy już na 99% dwumas (tak mówią), póki co i tak brak funduszy na jego zrobienie.. ale dam znać co z wtryskami pewnie za tydzień+
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
- Auto: Astra J ST
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: LDZ
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 17 razy
Zanim pojedziesz z wtryskami zalej olej 2T cala butelkę na pełny bak. Nie zaszkodzi a może zobaczysz z czym problem.
U mnie było podobnie tylko trochę mniej niż na filmiku. Wypal cały bak.
Po dwóch bakach wszystko się unormowalo i silnik chodzi o wiele lepiej.
U mnie było podobnie tylko trochę mniej niż na filmiku. Wypal cały bak.
Po dwóch bakach wszystko się unormowalo i silnik chodzi o wiele lepiej.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Dokładnie, daj większą dawkę 2T, i wtedy zobaczysz. Wtryski zawsze możesz wyjąć.
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
2T raczej wtrysków nie przeczyści. Co nie zmienia faktu, że dodawanie 2T do paliwa nie zaszkodzi.
Do czyszczenia to bardziej 'KLEEN-FLO Dodatek do paliwa depresator 150 diesel'.
Oczywiście ten preparat nie jest cudotwórcą - jeśli wtryski są rzeczywiście w bardzo kiepskim stanie, to nic nie zastąpi czyszczenia mechanicznego (ultradźwięki) oraz rozebrania i czyszczenia.
Do czyszczenia to bardziej 'KLEEN-FLO Dodatek do paliwa depresator 150 diesel'.
Oczywiście ten preparat nie jest cudotwórcą - jeśli wtryski są rzeczywiście w bardzo kiepskim stanie, to nic nie zastąpi czyszczenia mechanicznego (ultradźwięki) oraz rozebrania i czyszczenia.
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Nie prawda. W moim przypadku bardzo pomógł. No chyba że są już bardzo uszkodzone. Wbrew pozorom którzy pisali aby zalać max 250 ml na bak bo więcej może zaszkodzić to w moim przypadku bardzo pomógł. Zauważalne różnice były po wypaleniu 1/2 baku. Silnik zaczął chodzić równo, przestał drgać i spalanie chwilowe unormowało się. Koszt 14.90 na cały bak.
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Niemcy lali litr na zbiornik w skrajnych przypadkach i często pomagało.
- mcrace
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Co to są skrajne przypadki?
Ja już chyba 6 zbiornik wyjeżdżam dolewając po 250ml 2T/ zbiornik.
Różnicy nie zauważyłem - czy zalanie teraz litra / zbiornik ma sens?
Ja już chyba 6 zbiornik wyjeżdżam dolewając po 250ml 2T/ zbiornik.
Różnicy nie zauważyłem - czy zalanie teraz litra / zbiornik ma sens?
-
kecraminsignia
- Zapaleniec
Ja polecam. Po przejechaniu na baku w proporcjach 250 ml na bak są mniej zauważalne różnice nic w proporcjach 1L na bak.
No chyba że wtryski są mocno uszkodzone to już może im nic nie pomóc
No chyba że wtryski są mocno uszkodzone to już może im nic nie pomóc