--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Ścięty klin uszkodzone dźwigienki popychaczy zatarty silnik

ODPOWIEDZ
mwprogress

Ścięty klin uszkodzone dźwigienki popychaczy zatarty silnik

Post autor: mwprogress » 6 maja 2018, o 20:23

Witam serdecznie, miałem ostatnio dziwną sytuację po raz 2 ścięło mi klin (przy odpaleniu samochodu). Za 1 razem obeszło się tylko z wymianą samego koła, 2 razem nie było już tak kolorowo. Uszkodzeniu a raczej połamaniu oprócz klina uległy wszystkie dźwigienki popychaczy :|

Wstawiłem auto do mechanika, wymienił klin, dźwigienki popychaczy + obudowę od płynu chłodzonego z przodu silnika i czujnik ciśnienia dpf .

Odebrałem samochód pojeździłem nim klika dni małe trasy po 40 km . W końcu nadszedł czas urlopu zapakowany z rowerami lecę w trasę. Po przejechaniu 200 km nagle zgasł mi silniki i już nie odpalił, jest zablokowany . NIe było żadnego komunikatu o niskim ciśnieniu oleju ani żadnych innych objaw.

Chciałem się podpytać czy powyższa naprawa mogła spowodować zatarcie silnika.

PS
Zawsze lałem olej castrola lecz mechanik zmienił na swój ale nie castrol

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Ścięty klin naprawa wymieniony olej, dźwigienki popychaczym 300 km zatarcie :(

Post autor: Rooff_ » 6 maja 2018, o 21:26

Pierwsze co mi przyszło na myśl, to jeśli to się stało więcej niż jeden raz, to należałoby szukac przyczyny. Były wyjmowane wałki i oglądane łożyskowanie?
Bo może nie być wystarczającego smarowania teraz, albo bardziej prawdopodobne, że nie było kiedyś i wałek/wałki pracują na przytarciu.

Bodex

Re: Ścięty klin naprawa wymieniony olej, dźwigienki popychaczym 300 km zatarcie :(

Post autor: Bodex » 7 maja 2018, o 10:47

Że ściina klin to musi być nagłe szarpnięcie.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 7 maja 2018, o 12:53

Nie koniecznie. Może coś w głowicy się zacierało. Mechanik zmienił klin i co tam jeszcze ale nie sprawdził przyczyny.

guzm1
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTH
Miasto: Warszawa

Re: Ścięty klin uszkodzone dźwigienki popychaczy zatarty silnik

Post autor: guzm1 » 8 paź 2018, o 18:11

Mwprogress doszedłeś co powodowało ścinanie klina ?
Też własnie wymieniam koło zębate...

Mr.D
Nowicjusz
Auto: EcoFlex 2.0 160 KM
Miasto: Tarnów

Post autor: Mr.D » 1 cze 2019, o 12:12

Mam podobnie właśnie. Jakieś pół roku temu wymieniłem rozrząd, po około dwóch miesiącach wymieniłem olej plus wszystkie filtry. Olej zmieniłem z Shella na Millers Oils EE Longlife C3 5W30, filtry Manna. No i się zaczęło, jakieś dwa dni po wymianie oleju, auto odmówiło współpracy pod sklepem. Rozrusznik kręci, silnik załapuje po czym gaśnie, kolejna próba odpala ale z trudem i pracuje głośno jak traktor, jedzie ale brak mocy, oczywiście komunikat "Awaria..." Podpięcie pod komputer: błąd czujnika wału. Rozbiórka, szukanie przyczyny: przestawiony rozrząd a w konsekwencji zerwany klin na dolnym kole, popychacze dźwigienek całe. Wymiana koła, próba wszystko ok, moc jest, pali dobrze. Po dwóch tygodniach, rano próbuje odpalić, rozrusznik kręci silnik próbuje, ale mu się nie udaje załapać, w końcu po trzeciej próbie odpala. Przejażdżka około 2 km wszystko w porządku, moc jest. Zgaszenie auta, próba odpalenia i znowu to samo, po 3, 4 razie odpala. Znowu rozbiórka i znowu ścięty klin na nowym kole, wszystko inne ok. Mechanik wymienia koło w ramach reklamacji. Wczoraj, a więc po około 2 miesiącach, sytuacja się powtarza, normalna jazda, parę załatwień, znowu jazda trochę obwodnicą miasta, gaszę na miejscu, wszystko ok po około 20 minutach próba odpalenia nie pali. Rozrusznik pracuje silnik próbuje zaskoczyć, ale bez skutku, brak błędów na desce, po podpięciu komputera błąd czujnika wału. Mechanik (kolega) stwierdza jeszcze bez rozkręcenia, że znowu klin ścięty. Ręce opadają, co może być powodem, jakieś pomysły? Dodam tylko, że olej wymieniam co roku lub 15tyś km wraz z filtrami, uszczelka od smoka wymieniana była, coś koło 2 lata temu.

Awatar użytkownika
jotef
Użytkownik
Auto: eSTe
Kod silnika: A20DTE
Rok produkcji: 2014
Miasto:
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 31 razy

Post autor: jotef » 1 cze 2019, o 13:50

... no ale Rooff_ napisał wyżej co wypadałoby sprawdzić o:o
bo może w Twoim info ' ... znowu ścięty klin na nowym kole, wszystko inne ok ... ' nie zawarło się sprawdzenie łożyskowania wałków rozrządu :?: :idea:

p.s. dodam jedynie, że co niektórzy mechanicy w tych silnikach koło zębate rozrządu obligatoryjnie wymieniają z rozrządem.

bob_dg
Forumowicz
Auto: Insignia
Miasto: Sosnowiec
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: bob_dg » 2 cze 2019, o 12:32

Chodziło Ci chyba o koło zębate wału korbowego w którym to ścina klin jak koledze wyżej.

Nie chcę Cię martwić ale jeżeli mechanik nie partoli roboty to może być bicie na wale korbowym

Mr.D
Nowicjusz
Auto: EcoFlex 2.0 160 KM
Miasto: Tarnów

Post autor: Mr.D » 3 cze 2019, o 16:57

Ok dzięki za podpowiedzi, auto narazie stoi w kolejce u mechanika.

maxi26
Nowicjusz
Auto: OPEL ZAFIRA C
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: BANINO

Post autor: maxi26 » 30 mar 2023, o 15:41

A może ktoś napisać jaki klin ( numer katalogowy części) jest potrzebny. Mam podobny problem tyle, że w Zafira C

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”