--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

ODPOWIEDZ
bolek

Re: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

Post autor: bolek » 22 maja 2014, o 22:24

Na drugim forum zapytalem goscia o lokalizacje map sensora , zerknij gdzie jest i sprobuj go wyczyscic

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik
Auto: BMW F10
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Toruń

Post autor: Radek_TRN » 23 maja 2014, o 17:33

Wojtek moze to śmieszne ale wczoraj wracając przez Czechy miałem dokładnie to samo. Przy wyprzedzaniu mocno przycisnalem i wyskoczył mi błąd ale bez konsekwencji. Dzis komp i wychodzi przeładowanie turbiny... Wyskoczył tylko raz.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Bero

Post autor: Bero » 23 maja 2014, o 18:44

wojtas: na kompie tylko ten błąd przeładowania turbo, mój mechanor tak wyczaił że to ten zaworek od doładowania, ten co niektórym buczy. Po wynianie błędu nie ma ale turbo pogwizduje jak wolno jadę, np. ruszam. Czy to normalne i ten typ tak ma czy można to jakoś naprawić? Mechanior stwierdził że turbo teraz pogwizduje bo zaczęło pacować z nowym zaworkiem. Różnicy w osiągach nie czuję tyle że błędu nie ma.

Awatar użytkownika
osa
Klubowicz
Auto: Insignia HB 2.0
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2009
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 2 razy

Re: Odp: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

Post autor: osa » 23 maja 2014, o 19:18

To jest ten minus, że pokazuje błąd a przyczyn może być kilka. Najłatwiej zacząć od tego zaworka i czekać czy bedzie następny komunikat. Ja w weekend przeczyszcze EGR może i ten Map sensor również. Zachciało się mi klekota mieć :P

Wysłane z Note
Obrazek

Awatar użytkownika
Alex
Zapaleniec
Auto: Peugeot 508
Rok produkcji: 2017
Miasto: Iława
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Alex » 23 maja 2014, o 23:37

Bero pisze:Po wynianie błędu nie ma ale turbo pogwizduje jak wolno jadę, np. ruszam. Czy to normalne i ten typ tak ma czy można to jakoś naprawić?
Powtórzę po raz enty, a internet i spece od turbosprężarek to potwierdzą - turbosprężarka o zmiennej geometrii zawsze będzie pogwizdywać. Jeśli gwizd się nasila z liczbą przejechanych kilometrów albo gwiżdże na biegu jałowym, to wiadomo co to znaczy, turbo do wymiany.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014

bolek

Post autor: bolek » 24 maja 2014, o 11:24

Nie mogę tego czytać,jade w tym roku na urlop do Włoch 1230km w jedną strone,na 90% jestem przekonany że nie dojade :cry: W końcu mam 131 tyś.km przebiegu :roll:

bolek

Post autor: bolek » 24 maja 2014, o 14:53

Jasne i wymiana silnika w Italii 5 tys euro 8-)

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik

Post autor: Radek_TRN » 24 maja 2014, o 17:51

Ja z każdej trasy wracam z czymś :) i jadąc obiecuje sobie, ze to ostatni raz i sprzedaje. Tak robilem z każdym autem, jak bmw wróciłem z Hamburga na lawecie to w ciągu tygodnia juz sprzedawalem. Insignia jak dotychczas z błędami ale zawsze dojechalem i to ja ratuje :D

SAFIK
Użytkownik
Auto: Insignia GS 1.6 T
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: lubelskie
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: SAFIK » 24 maja 2014, o 21:16

bolek pisze:Nie mogę tego czytać,jade w tym roku na urlop do Włoch 1230km w jedną strone,na 90% jestem przekonany że nie dojade :cry: W końcu mam 131 tyś.km przebiegu :roll:
Przebieg jak u dziewicy w tym roku produkcji...

blade2

Post autor: blade2 » 24 maja 2014, o 21:18

Boleknh, ja robie dwa razy w tygodniu trase do Niemiec, jeden wypad średnio 2500tyś km,
i nic sie nie zapala.... Zawsze kręcę do 3 - 3,5 tyś,
z twoich postów wnioskuje ze nie jeździsz jak goście którzy kupili insignie i na 6 biegu walą po banie 110 Aż mnie krew zalewa....
a potem "moja mi pali 5,1 , ale super wynik,ale sie ciesze,wow!" - ..... Żenujące jak dla mnie
ciśnij jej przez cała drogę i nic sie nie stanie,

bolek

Post autor: bolek » 24 maja 2014, o 21:22

Zrobiłem Insią 40tyś.km ,byłem nią nad morzem x2,na mazurach x2,na nartach w IT ale teraz mam już chory przebieg jak na Cdti czyli dobijam pod 150 tys.km a turba nie ruszałem,w sumie to oprócz poprawienia wtyczki commonrail zaslepienia egr i usunięcia dpf-a nic nie robiłem,dlatego mam czeski film że kiedy jak nie teraz ;D

blade2

Post autor: blade2 » 24 maja 2014, o 21:46

Bolek, mam 170 tyś, orginał turbo i tez zaworek też orginał,

-- 24 maja 2014, o 22:46 --

Bolek, mam 170 tyś, orginał turbo i tez zaworek też orginał,

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 25 maja 2014, o 18:38

Bolek głowa do góry :) mamy te same roczniki , przybliżone przeloty(ja dobiegam do 150 tkm) i do tego mam egr, dpf i też wybieram się na południe (Ljublana ,Triest Wenecja) :) i wiem ,że wsio będzie OK :lol: u mnie jak i u Ciebie :D A może spotkamy się gdzieś po drodze ;) (ja wyjeżdżam 29 lipca) Do tej pory w isce wymieniłem 1 świece , wiązkę od abs oraz kabelek od amora (flexride) i mam nadzieję, że na tym kloniec :lol:

bolek

Post autor: bolek » 25 maja 2014, o 18:48

Ok jade Insią ,przekonaliście mnie,tempomat na 140km/h i jakoś dolece :D maniunio57 ja lece 4 lipca,szkoda bo na dwa auta by się super jechało

maniunio57

Post autor: maniunio57 » 25 maja 2014, o 19:51

Masz rację na dwa auta by było super :) (ale Ty masz trochę bliżej do Italiji :lol: bo ja z pod Szczecina )Ja też żałuję ,może następnym razem się spotkamy (zapraszam na browara do Lubczyny) :) :D

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE

Re: Odp: Awaria pojazdu..... tryb serwisowy

Post autor: kicaj » 26 maja 2014, o 08:10

bolek pisze:Jasne i wymiana silnika w Italii 5 tys euro 8-)
Robiłem w italii w serwisie Mercedesa moje mondeo. Wyszło taniej i lepiej za więcej niż to co w Niemczech...
Jakby tak wszyscy się bali to by nikt autem nie jeździł dalej niż 15km od domu. Gwarancją spokoju assistance i przegląd przed wakacyjny z gwarancja mobilności...

W Austrii bym nie leciał 140 na tempomacie bo radary
Ze Szczecina nie jest tak źle przez Niemcy...

Sent from mobile.

nomad1983

Post autor: nomad1983 » 21 cze 2014, o 17:25

tak sobie kiedyś czytałem i miałem nadzieję, ze w tym temacie nie będę musiał się udzielać ...BŁĄD :-) kolega poprosił mnie i moją dziewczynę by go podwieźć do Londynu na lotnisko...jedziemy jedziemy, wszystko pięknie, pogoda gra muzyka..korek...i nagle informacja" awaria pojazdu skontaktuj sie z serwisem"...złapałem za komórkę i szybko na forum, mówię do mojej dziewczyny, gdy ruszysz to moc Ci spadnie( w głębi duszy miałem nadzieję, że się mylę..ale nie) 30 mil do lotniska w korku jechaliśmy jakieś 20 mil/h gdy przyśpieszyliśmy, nie dało się :-)dziewczyna spanikowana, sobota , nie ma gdzie pojechać bo wszystko zamknięte więc czekamy do poniedziałku i pojedziemy na serwis zobaczyć co będzie...dobrze , że było z górki czasem nawet 70 mil/h dało radę pod górkę i na prostej to już inna sprawa....uroki posiadania auta...albo Insignii hehe :-) ciekawość co to może być mnie zżera...mam nie dość miłe doświadczenia z angielskimi mechanikami więc obawiam się, że scenariusz będzie ten sam, wydana kasa i nie ma efektu...może ktoś z UK , może z okolic Birmingham zna jakieś miejsce? aby do poniedziałku ...

Awatar użytkownika
Radek_TRN
Użytkownik

Post autor: Radek_TRN » 21 cze 2014, o 18:57

Rura od IC cała??

nomad1983

Post autor: nomad1983 » 21 cze 2014, o 22:41

Tego nie sprawdzałem.... Jutro to zrobię... W poniedziałek na serwis... W końcu za coś place co miesiąc więc niech sprawdzą :-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

kicaj
Użytkownik
Auto: I
Rok produkcji: 2015
Miasto: B/DE

Post autor: kicaj » 22 cze 2014, o 09:44

A tak z ciekawości-metoda gaz-hamulec znana z silników Z19DTx nie działa w serii A20xxx?
Jak nie rura od turbo to może przepływka?

Sent from mobile.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”