--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Dokia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Re: Insignia Dokia

Post autor: grzegorz13 » 24 cze 2018, o 17:11

Ja bym nie odpuścił bo moim zdaniem to jego wina a masz przecież nagranie z rejestratora w aucie ! sprawdź i zabezpiecz bo może nawet nie sygnalizował zmiany pasa ruchu ! Może też zadzwonił po kolegów którzy wrobili cię i dlatego to tyle trwało a na pewno musi być zarejestrowane na komendzie kto i komu zgłosił kolizję ! Jestem zdania iż takich rzeczy się nie odpuszcza bo dziś zwykła kolizja a za rok wrobią kogoś w coś poważniejszego a po drugie prawo jest dla wszystkich !

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 17:13

o, masz rację, sprawdzę zaraz nagrania z obu kamer. Z przedniej i tej z tyłu. Jak coś mam to fajnie, przejechałam 200km to mogły już się nadpisać pliki.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 24 cze 2018, o 17:21

Powinny się zapisać po wstrząsie jak jest to ustawione. Po drugie skora masz dwa i nie zapisałaś tego po kolizji to po co masz je założone ?

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 17:24

Grześ, w stresie byłam. Jak wyszłam z auta, jak w końcu nasze auta się rozdzieliły i zjechaliśmy z ronda, to ja cała się trzęsłam, aż mnie ten gość uspokajał że przecież nic się nie stało. Wstrząsu mogło nie być, bo on hamował, a ja wolno jechałam, i to taka głębsza ocierka. Kamery mam właśnie po to, mam też zapasowe dwie karty SD aby w takiej sytuacji wymienić. No nie wiem dlaczego tak nie zrobiłam, no naprawdę jak zakochana zachowuję się :)
Nie jechałam też sama, z tyłu były dzieciaki, tj mój syn i jego koleżanka, a obok mnie moja koleżanka. To inny stres, bo inna odpowiedzialność.
No i niestety, od godz 13:30 mam na przedniej kamerze, zdążyły się nadpisać :( w folderze SOS tylko wjazdy i wyjazdy z parkingów. A na tylnej kamerze ostatnie filmy mam z 13 maja, wtedy jak wracałam do domu z Dolnego Śląska i dostałam w zderzak :) no jak pech to pech.. filmów niet, czyli wsteczna kamera mi się zatrzymać musiała na klepnięciu w zderzak, nie sprawdzałam tego potem i tak jeżdżę, jak to blondynka :)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2018, o 17:44 przez dokia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 24 cze 2018, o 17:34

Wygląda na to że nie zastosowałaś się do znaków pionowych/poziomych. Nie można zawracać z zew pasa na takim rondzie.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 17:41

@noirdk, być może, poziomych nie było bo nie namalowali bo nowy asfalt, nie było też o zmianie organizacji ruchu, ja nie zawracałam tylko wracałam na kierunek równoległy do którego jechałam pierwotnie, objechałam całe rondo aby wrócić na tę samą ulicę z której wjechałam na rondo , tylko na przeciwny zwrot tej ulicy. No nie wiem jak to wytłumaczyć, jestem zmęczona i zrozpaczona i mam rozwalone blachy :(

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik

Post autor: noirdk » 24 cze 2018, o 17:45

Jasne, ale z tego co zobaczyłem na Google Street view to znaki pionowe są i nakazują jazdę odpowiednim pasem ruchu. Nowy asfalt jak najbardziej mógł zmylic.

Współczuję bo od kiedy jesteś ma forum to kojarzę już chyba trzecia Twoja przygoda.

raffa73
Nowicjusz
Auto: Astra
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 17:46

noirdk pisze:Wygląda na to że nie zastosowałaś się do znaków pionowych/poziomych. Nie można zawracać z zew pasa na takim rondzie.

A ja czytałem, że jazda dookoła ronda po zewnętrznym pasie nie jest zabroniona. Wręcz przeciwnie, instruktorzy nauki jazdy tak uczą.

http://fryga.szczecin.pl/index.php/2016 ... lko-po-co/

Jest jakiś zapis w kodeksie o ruchu drogowym, że nie można?

Edit: Chyba, że jest tak jak napisałeś (za późno przeczytałem), że znaki poziome pokazywały jak ma się jechać,.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2018, o 17:46 przez raffa73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 17:46

no OK, ale to tym zewnętrznym nie mogłam całego ronda objechać? być może nie mogłam, skoro jestem winna wg policji
No cóż, biorę to na klatę i już, mniej szminek kupię w tym roku i mniej lakierów do paznokci skoro mam już w tej chwili zwyżkę AC za pocięte opony i będę miała jeszcze z OC. Tyle lat jeździć bezszkodowo a w tym roku taka kumulacja- to umiem tylko chyba JA

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 cze 2018, o 17:54

Przykre, ale niestety wina leży po Twojej stronie. Jeśli pasy ruchu są wyznaczone, a w tym wypadku obowiązują znaki pionowe, to żeby zawrócić powinnaś zająć pas lewy. Dopiero na rondzie przed zjazdem, albo trochę wcześniej mogłaś zmienić pas na prawy lub zjechać ze środkowego, upewniając się, że po swojej prawej nie masz innego pojazdu.

Co do zderzaka to próbować możesz, jednak pewnie laweciarze będą się ostro bronić. Taką obcierkę mogłaś zaliczyć już później (domyślam się, że tak się nie stało, ale udowodnić tego nie będzie można za bardzo...). Ewentualnie pozostaje "dowalić" sobie do AC - ale to trzeba rozważyć czy jest opłacalne ze względu na zwyżki (czasami są zapisy w polisach, że jedna czy dwie szkody nie wpływają na zwyżki, a trzecia już tak - poczytaj OWU).

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik

Post autor: noirdk » 24 cze 2018, o 17:57

Zależy jak wygląda rondo. Tutaj przed skrzyżowanie znaki nakazują jazdę na wprost lub w prawo z zew pasa . To tak jakbyś na zwykłym skrzyżowaniu pojechał z prawego pasa w lewo.

Są ronda gdzie nie ma znaków nakazu i są dwa pasy na obwini i wtedy można jeździ na zew dookoła.
raffa73 pisze:
noirdk pisze:Wygląda na to że nie zastosowałaś się do znaków pionowych/poziomych. Nie można zawracać z zew pasa na takim rondzie.

A ja czytałem, że jazda dookoła ronda po zewnętrznym pasie nie jest zabroniona. Wręcz przeciwnie, instruktorzy nauki jazdy tak uczą.

http://fryga.szczecin.pl/index.php/2016 ... lko-po-co/

Jest jakiś zapis w kodeksie o ruchu drogowym, że nie można?

Edit: Chyba, że jest tak jak napisałeś (za późno przeczytałem), że znaki poziome pokazywały jak ma się jechać,.

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 17:59

Tak, właśnie zerknąłem na Google Street View :)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 18:04

No i dzięki chłopaki, to nie ma co abym robiła sceny i odwołania pisania. Chociaż nad tym nie muszę rozmyślać, bo zrobiliście to za mnie.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 24 cze 2018, o 18:48

Wpuść kota jak ucieknie to nieszczelne jest :D a tak na poważnie głośniej jest bo błotnik wgnieciony i powietrze wpada za drzwi ! nie sądzę iż drzwi się poddały i zawiewa do środka !
Co do ronda to powiem tak owszem z oznaczeń na jezdni wynika iż pierwszeństwo ma ten co opuszcza rondo bo oba pasu są skierowane na wyjazd -lecz w tym przypadku to jest jazda na pamięć ponieważ skoro na rondzie nie ma pasów bo nowy asfalt to stosujemy zasadę prawej dłoni która mówi iż przy braku znaków pierwszeństwo ma ten z prawej czyli gość chcąc opuścić rondo ma ustąpić pierwszeństwa tym z prawej Tak mówią przepisy a skoro nie ma pasów stosujemy przepisy ogólne czyli w tym przypadku zasadę prawej dłoni !
Ja bym się odwołał
Kolego nordik a ty jak byś postąpił gdy byś był na rondzie bez pasów i jechał w koło gdzie obowiązuje zasada iż pojazd na rondzie ma pierwszeństwo bo tak jest na większości rond poza takimi jak tu gdy są pasy (których w obecnej chwili nie ma ! a czy będą i jakie nie wiemy) Ja bym uważał iż skoro nie ma pasów to mam pierwszeństwo bo gość z mojej lewej zmienia pas to raz a dwa iż ma mnie z prawej !
Owszem w sytuacji jak na google map gdzie widać pasy to jest wina Doki lecz tam pasów w obecnej chwili nie ma więc nie mogła się do nich stosować bo nie wiedziała i nie ma czegoś takiego jak jazda na pamięć !
Dla mnie to w takiej sytuacji jaka jest obecnie na tym rondzie to zawinił gość !

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 19:00

Dobra, zatkam kotem :)
a jak tam na tym rondzie namalują pasy dziś w nocy, lub zaraz w czasie meczu? a huk tam z tym już, mam 7 dni na płatność mandatu, może nie zapomnę :P nie będę się wygłupiać, blondynka na rondzie bez pasów poziomych w obcym mieście i oooo....

drzwi mi opadają ciutkę, muszę mocno trzasnąć aby się zamknęły, tak jakby dolny zawias inaczej teraz był, ale mocowania drzwi ok.

Ale Grześ, pisałeś że cały tydzień taki skoro zaczęłam w poniedziałek tnąc opony... czyli to już koniec? już będę bezpieczna i moja Dokia też?

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 24 cze 2018, o 21:38

Pasy na jezdni są powtórzeniem tego, co jest wcześniej pokazane na znakach drogowych. W hierarchii znaki na jezdni są na ostatnim miejscu co do ważności.
grzegorz13 pisze:
24 cze 2018, o 18:48
[...]ponieważ skoro na rondzie nie ma pasów bo nowy asfalt to stosujemy zasadę prawej dłoni która mówi iż przy braku znaków pierwszeństwo ma ten z prawej czyli gość chcąc opuścić rondo ma ustąpić pierwszeństwa tym z prawej Tak mówią przepisy a skoro nie ma pasów stosujemy przepisy ogólne czyli w tym przypadku zasadę prawej dłoni ! [...]
grzegorz13 - jakbyś był uprzejmy przytoczyć, który przepis potwierdza to co napisałeś w zacytowanym przeze mnie fragmencie Twojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec

Post autor: grzegorz13 » 24 cze 2018, o 22:02

Nie obraź się ale jak nie znasz zasady pierwszeństwa z prawej strony to poczytaj sobie cały kodeks o ruchu drogowym ! bo ja nie bardzo rozumiem z czym tu masz problem a tym bardziej jakiej zasady nie rozumiesz Powołałem się dwa przepisu kodeksu pierwszeństwa z prawej strony i zasady zmiany pasa ruchu
Co do znaków to pokaż mi jakie ty tam widzisz patrząc w google map, i który pokazuje jakie masz stosować zasady po pierwszym skrzyżowaniu na rondzie
Masz znak o rondzie i ustąp pierwszeństwa, na rondzie brak pasów więc jakie tam obowiązują przepisy ? Na tej podstawie ja bym nie pozwolił zrobić się winny przez Policję, oczywiście w przypadku jak podaje Dokia iż nie ma tam pasów na jezdni !

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik

Post autor: noirdk » 24 cze 2018, o 22:06

grzegorz13 pisze:Wpuść kota jak ucieknie to nieszczelne jest :D a tak na poważnie głośniej jest bo błotnik wgnieciony i powietrze wpada za drzwi ! nie sądzę iż drzwi się poddały i zawiewa do środka !
Co do ronda to powiem tak owszem z oznaczeń na jezdni wynika iż pierwszeństwo ma ten co opuszcza rondo bo oba pasu są skierowane na wyjazd -lecz w tym przypadku to jest jazda na pamięć ponieważ skoro na rondzie nie ma pasów bo nowy asfalt to stosujemy zasadę prawej dłoni która mówi iż przy braku znaków pierwszeństwo ma ten z prawej czyli gość chcąc opuścić rondo ma ustąpić pierwszeństwa tym z prawej Tak mówią przepisy a skoro nie ma pasów stosujemy przepisy ogólne czyli w tym przypadku zasadę prawej dłoni !
Ja bym się odwołał
Kolego nordik a ty jak byś postąpił gdy byś był na rondzie bez pasów i jechał w koło gdzie obowiązuje zasada iż pojazd na rondzie ma pierwszeństwo bo tak jest na większości rond poza takimi jak tu gdy są pasy (których w obecnej chwili nie ma ! a czy będą i jakie nie wiemy) Ja bym uważał iż skoro nie ma pasów to mam pierwszeństwo bo gość z mojej lewej zmienia pas to raz a dwa iż ma mnie z prawej !
Owszem w sytuacji jak na google map gdzie widać pasy to jest wina Doki lecz tam pasów w obecnej chwili nie ma więc nie mogła się do nich stosować bo nie wiedziała i nie ma czegoś takiego jak jazda na pamięć !
Dla mnie to w takiej sytuacji jaka jest obecnie na tym rondzie to zawinił gość !
Pojechalbym tak jak nakazują znaki pionowe przed rondem.

Tak jak napisał @Roof_ w ostatniej kolejności znaki poziome. Jakby no. je śnieg zasypał to jedziemy jak mówi nam znak przed skrzyżowaniem a on jasno nakazuje jechać na wprost lub skręcić e prawo.

raffa73
Nowicjusz
Miasto:

Post autor: raffa73 » 24 cze 2018, o 22:07

Rooff_ pisze:Pasy na jezdni są powtórzeniem tego, co jest wcześniej pokazane na znakach drogowych. W hierarchii znaki na jezdni są na ostatnim miejscu co do ważności.
grzegorz13 pisze:
24 cze 2018, o 18:48
[...]ponieważ skoro na rondzie nie ma pasów bo nowy asfalt to stosujemy zasadę prawej dłoni która mówi iż przy braku znaków pierwszeństwo ma ten z prawej czyli gość chcąc opuścić rondo ma ustąpić pierwszeństwa tym z prawej Tak mówią przepisy a skoro nie ma pasów stosujemy przepisy ogólne czyli w tym przypadku zasadę prawej dłoni ! [...]
grzegorz13 - jakbyś był uprzejmy przytoczyć, który przepis potwierdza to co napisałeś w zacytowanym przeze mnie fragmencie Twojej wypowiedzi.
Może źle patrzyłem ale przed rondem nie zauważyłem znaków pionowych (czyli tych metalowych), które regulowały by ruch. Widziałem tylko znak ustąp pierwszeństwa oraz znak ruch okrężny. Nic więcej.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 24 cze 2018, o 22:09

No w sumie tak, śnieg to też nie wytłumaczenie,
Już no dobra dobra, no wiem noo :) zblondyniłam i mam co mam :lol:

To Wy tam jeździliście po google maps? ja tylko z góry popatrzyłam- nie mam jeszcze odwagi kolejny raz jeździć tam nawet na laptopie :P

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”