--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Insignia A Dokia

ODPOWIEDZ
jerzyk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto:

Re: Insignia Dokia

Post autor: jerzyk » 25 cze 2018, o 08:28

A kto tu kogo miał z prawej i kto zmieniał pas w ruchu okrężnym??
Pozdrawiam,
Jerzy

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Auto: Jaguar E-Pace 250hp
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: z Mazur :)
Postawił piwo: 261 razy
Otrzymał  piwo: 121 razy
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 08:32

@jerzyk, poczytaj proszę wcześniej, było pisane. Nie ma sensu abym pisała to samo znowu.
Radio 357 :)

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 25 cze 2018, o 09:24

Na rondzie jest kamera i warto by zgłosić by sprawdzili czy coś się nagrało jak nie sama kolizja to styl jazdy gościa się nagrał
Co do Policji to oszczędzili sobie roboty skoro Dokia już się przyznała lub też znali się z gościem lub jego kolegę od nich
Jak Cię czytam to gość był cwany i wziął Cię psychologicznie na wysokość kosztów w swoim aucie i tym przerzucił winę na Ciebie ponieważ jak pisałem wcześniej to on zmieniał pas na tym rondzie w obecnej sytuacji i on ponosi winę. Widziałem niedawno podobną sytuację w TV o pracy policji i tam winę przypisali do auta z lewej (notabene jechała nim pani blond :D ) czyli gościa w twoim przypadku lecz tam były kamery i zrobili co trzeba.
Ja bym skonsultował to u siebie(Ciebie) na Policji i złożył stosowne oświadczenie o odwołaniu winy. Sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie jak mówił Pawlak :D a tak na poważnie uważam iż nie powinno się darować takich rzeczy ponieważ być może to nie pierwszy raz gościa co sugeruje korozja być może po ostatniej stłuczce której nie naprawił. Popełniłaś już jeden błąd przyznając się do winy choć jej nie było w tej sytuacji co tam jest obecnie, drugi raz nie zabezpieczając nagrań z kamer (a masz dwie ! ) a teraz chcesz podarować bo nie chce Ci się stracić trochę czasu !
Lubisz brać na siebie winę za wszystko ? To złe podejście w życiu !

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 09:42

Grześ, ale mi pojechałeś teraz. Dobra zapytam brata policjanta jak tylko wrócę do siebie.

raffa73
Nowicjusz
Auto: Astra
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Post autor: raffa73 » 25 cze 2018, o 09:44

Dopiero teraz wspominasz, że masz brata policjanta?????????

:)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 09:48

No tak, mam.
No bo zawsze radziłam sobie sama, mniej lub bardziej kosztownie, ale radziłam. Dwóch braci męża też w policji, jeden w drogówce drugi w kryminalnej, tak więc mam psie nazwisko póki co, ale to też inne województwo niż te zdarzenie.

No i poza tym to się wstydzę przyznać w rodzinie mojej lub tej drugiej, że źle jechałam na tym rondzie. No. Mi od początku wydawało się że ten pan zrobił to specjalnie, ale to może moje imaginacje. Ja mam wjechane w jedno miejsce a on przerysowany prawie cały ten błotnik, tak jakby mi się w te drzwi wsunął i w sumie ewentualnie to jako nadużycie bym zgłosiła, co pewnie nie zmieni faktu, że iść musi z mojego AC. Nie zgłaszałam jeszcze do ubezpieczyciela bo zamierzam zrobić to jutro z ASO.

Bodex

Post autor: Bodex » 25 cze 2018, o 10:26

dokia pisze:Hmmm...a ile mam na to czasu? Wtedy sprawa idzie do sądu i będę musiała w tej sprawie do sądu do Olsztyna jechać? To dla mnie też i koszt i stracony dzień, o ile jeden dzień... i droga ta mazurska tam straszna, boję się żeby znowu czegoś nie zaliczyć na blachy.
Ja naprawdę go nie widziałam w żadnym lusterku. Zobaczyłam go w aucie moim jak usłyszałam łomot. Pechowa jestem.
Kluczowe byłoby nagranie z tylnej kamery a ta niestety nie nagrała..ehhh...

A taka niby jestem na wszystko przygotowana, a tu zonk... Obrazek
Te i inne koszty po wygranej sprawie ci wrócą, możesz załozyc mu sprawę cywilną

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 10:29

No właśnie, a jak nie wrócą, to no trochę żal.

raffa73
Nowicjusz
Auto: Astra
Rok produkcji: 2017
Miasto:

Post autor: raffa73 » 25 cze 2018, o 12:39

Porada u brata i w zależności od wyniku albo odwołanie albo nie (jeszcze lepiej zapytać sie adwokata). Ja na takie ewentualności mam ubezpieczenie (w sensie, że mam darmową poradę).

A Twoje ubezpieczenie poinformował bym niezależnie od decyzji o odwołaniu. Powiedział bym im, że najprawdopodobniej była to podstawka i gościu chce wyłudzić kasę. Jako dowód dołączyć zdjęcia.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 13:02

No więc tak, już byłam u znajomego, który pracuje teraz w moim PZU i sprzedaje mi polisy, aby też zapytać o OWU itp, a on pracował wcześniej w drogówce. Opowiedziałam o tym zdarzeniu, że no blondynka, że szybka decyzja moja co do przyjęcia mandatu a teraz rozterki. On uważa na teraz to samo co Grześ, że niezależnie od tego ile tam pasów, to ten z lewej strony ma patrzeć na to co z jego strony prawej i że znaki przed rondem są znakami tylko informacyjnymi, a potem poziome i te co na rondzie i że nie raz jeden miał na rondach takie zbuki. Pooglądał też fotki vw które tak mocno zniszczyłam :P i też chyba napiszemy informację dla PZU o ewentualnym wyłudzeniu. Ale to zrobię jak będę mogła już na stałe dziś wyjść z pracy. Nie badano alkomatem ani mnie , ani kierowcy vw, to nie jest konieczne? bo jak dostałam w zderzak tylny to i ja też musiałam dmuchać w Wyszkowie :)

Załatwiłam też sprawę zniszczonego zderzaka podczas lawetowania gdy pocięłam opony. Najpierw pracownik który moją Iśkę wciągał kategorycznie odmawiał uznania siebie winnym i wrócił na stanowisko pracy, ale jak poprosiłam kierownika i mu pokazałam zderzak i powiedziałam że robiłam też zdjęcia zanim przyjechała laweta, to bez słowa mnie zostawił przy aucie i poleciał na halę i zaraz wyszedł ten sam pracownik i powiedział że to zrobi :P
Jednak dobrze robić te zdjęcia- co prawda robię ich za dużo, bo mój zazdrosny syn mówi że mam więcej zdjęć mojej Iśki niż jego samego(ale sam to nie daje się fotografować :) )
Zapewne pomalują mi zderzak przedni przy lewym kole pędzlem, ale huk z tym, to i tak pod spodem

inmar
Użytkownik
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Jastrzębie Zdrój
Postawił piwo: 1 raz
Kontakt:

Post autor: inmar » 25 cze 2018, o 15:16

Z tym alkomatem to dziwne,bo chyba zawsze od tego zaczynają.

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 25 cze 2018, o 15:23

Nie mam właśnie pojęcia, może nie wygladalismy na nietrzeźwych a ja ze stresu zapomniałam zwrócić na to uwagę i życzyć sobie zbadania obu stron. Policjant wyszedł, zapytał kto gdzie jechał, powiedział kto winien zapytał czy przyjmuję mandat wziął dokumenty i poszedł do auta, potem podpisalam na oknie w aucie i to wsio.

"Sama w wielkim mieście" aczkolwiek ono nie takie wielkie ale zaskoczyło jak żadne inne do tej pory 😂

Awatar użytkownika
grzegorz13
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 v6
Kod silnika: A28NET
Rok produkcji: 2009
Miasto: Lubin
Otrzymał  piwo: 10 razy

Post autor: grzegorz13 » 25 cze 2018, o 16:42

W każdym zdarzeniu podstawa to alkomat ! chyba jednak gość dzwonił do kolegów bo miał coś na sumieniu czyli procenty i winę ! W takich przypadkach trzeba mieć zawsze tzw telefon do przyjaciela który doradzi co i jak na chłodno a tym bardziej jak masz w rodzinie funkcjonariuszy ! Nie będzie łatwo lecz proponuje to odkręcić ! W sumie najlepiej jak by się okazało iż gość też był policjantem ! bo wtedy patrol miał obowiązek wezwać prokuratora ponieważ nie mogą orzekać o winie innego policjanta i dlatego musi być prokurator w takim przypadku ! Powodzenia ! ja bym nie darował w końcu to nie twoja wina że gość pędził i jechał na pamięć

jerzyk
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Miasto:

Post autor: jerzyk » 25 cze 2018, o 17:47

Ależ czytałem, stąd moje zdziwienie, że lokalne zwyczaje ważniejsze od prawa o ruchu drogowym.
Serdeczności,
Jerzy

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2012
Miasto: Kraków
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 25 cze 2018, o 19:24

@dokia, dobrze, że moja opinia nie zasugerowała Ci odpuszczenia i przepraszam, nie chciałem Cię wprowadzić w błąd.
Oczywiście baczna uwaga @grzegorz13 też pomogła i jeśli rzeczywiście na rondzie nie było wymalowanych pasów to może to przesądzić sprawę na Twoją korzyść.
Natomiast tych znaków przed rondem nie należy lekceważyć nawet jeśli są tylko jak to napisałaś informacyjnymi. Może się skończyć tak, że Ty możesz dostać mandat za niezastosowanie się do oznaczeń pionowych przed rondem (wjechałaś na skrzyżowanie z zamiarem zawracania) i zrobiłaś to ze złego pasa ruchu, ale lepsze to niż cała wina po Twojej stronie tym bardziej jeśli drugi kierujący mógł wymusić całe zdarzenie.

Trzymam kciuki, żeby udało Ci się z tego wybronić.

Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
mauy
Nowicjusz
Rok produkcji: 2014
Miasto: Przedmieścia Warszawy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: mauy » 26 cze 2018, o 08:16

@dokia
Jak masz siły to walcz. Tak jak napisano wcześniej, znaki są informacyjne. Zgodnie z przepisami powinnaś zająć lewy ale nadrzędnym jest ustąpienie pierwszeństwa czego nie uczynił kierujący VW. No i gdzie zasada ograniczonego zaufania? Naciągane to... Po lekturze Twojego wątku o Isi i Twoich licznych przygodach (oby się nie przydała) lekcję na przyszłość masz i będziesz wiedzieć jak się zachować w obcym mieście ;)

Bodex

Post autor: Bodex » 26 cze 2018, o 09:45

Masz zgóry wygrane , bo gdzie diabeł nie może tam babę pośle

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

mirpo
Użytkownik
Auto: Astra 2.0 cdti ST
Kod silnika: A20DT
Miasto: WPR

Post autor: mirpo » 26 cze 2018, o 17:43

Ciekawa sytuacja z tym rondem. Popatrzyłem na Street view, no i sytuacja jest jasna... Niestety :( ale Dokia ma małe szanse według mnie na ugranie czegokolwiek. Znak przed rondem jasno pokazuje ile jest pasów na rondzie i jak można z nich jechać. Jezdnia jest szeroka i nie ma wątpliwości że może jednak jest to jeden pas ruchu. Osoba jadąca lewym pasem jechała prosto i nie musi ustępować kierującym na pasie prawym, bo tak wynika z organizacji ruchu na tym rondzie. Kierowca jadący pasem prawym nie ma prawa do skrętu w lewo. I nic nie ma tu do rzeczy zasada ograniczonego zaufania, prawej ręki itd.
Rondo nie miało znaków poziomych, OK, ale właśnie po to są znaki pionowe, żeby sytuacja była jasna. A jak w zimie śnieg zasypie rondo to powiecie policjantowi, że to nie wasza wina bo pasów nie widać? :) no chyba nie...
No i jeszcze hierarchia znaków, najpierw pionowe, później poziome ;)

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 26 cze 2018, o 18:38

@mirpo, tak masz rację, ja po przemyśleniach i rozmowach ze znajomym policjantem, oraz analizie wspólnej tegoż tam ronda, odpuszczam ten problem. Mandat i tak muszę zapłacić i tak, ale odpuszczam... zblondyniłam i tyle :P

Dziś już moja Lalka obcykana aparatem w ASO, szkoda zgłoszona, zapisana na likwidację w sierpniu dopiero, bo takie kolejki. Koszt mniej więcej 8tys zł. Zastępcze auto nie będzie mi wtedy przysługiwało z PZU (bo z Assistance tylko pierwsze trzy doby o ile auto lawetowane z miejsca zdarzenia), ale dadzą swoje auto za 100zł netto bez względu na długość czasu naprawy, pewnie nie Insignię a jakąś Astrę, ale dobrze że jakiekolwiek

Awatar użytkownika
dokia
Ekspert
Kontakt:

Post autor: dokia » 27 cze 2018, o 15:07

Muszę ponarzekać. Przysłali kosztorys za opony, wg nich w 2 miesiące zużyłam 52% opon.
Eh....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta klubowiczów”