--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuInsignia A Dokia
- coolmobil
- Zapaleniec
- Auto: Skoda Superb
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Insignia Dokia
Nie wiem czy dobrze widzę ale chyba masz wytarte opony z jednej strony, jeśli tak to może to świadczyć o złej geometrii.
Warto może by pojechać na sprawdzenie. Nie będziesz tak ścierać opon.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Warto może by pojechać na sprawdzenie. Nie będziesz tak ścierać opon.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 261 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Tak mówisz? sprawdzali pewnie ostatnio na badaniu technicznym czyli 2 grudnia. To jutro zrobię takie zlecenie, albo jeszcze zaraz podjadę.
Radio 357 :)
- coolmobil
- Zapaleniec
Insignia Dokia
Chyba ze źle zrobiona fotka lub ja złe widzę ale mam wrażenie ze lewa strona górnej opony jest bardziej wytarta niż reszta jeśli tak jest w rzeczywistości to sprawdziłbym geometrię.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
robiłam fotki na prośbę ubezpieczyciela sama, może źle robiłam, nie znam się na tym, a nie było nikogo żeby mi pomóc w tym. @coolmobil, wysłałam Ci na PW link do e-dysku z którego zdjęcia pobierało PZU. Zajrzyj i daj mi znać.
Może ja źle zrobiłam te pomiary, aczkolwiek opon nie wyrzuciłam , mam je w garażu, to jak coś uprę się aby przysłali mi Pana do domku a nie oceniali na podstawie moich zdjęć.
Może ja źle zrobiłam te pomiary, aczkolwiek opon nie wyrzuciłam , mam je w garażu, to jak coś uprę się aby przysłali mi Pana do domku a nie oceniali na podstawie moich zdjęć.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@jurass, nie rozumiem
@coolmobil wzbudził mój niepokój, to już byłam na pomiarach. Bieżnik też zmierzony i tam elektronicznym miernikiem stara opona ma 7mm a nowa 8mm, to nawet nie ma 15% zużycia. Dlatego będę musiała powalczyć o to, skoro niby Pan za biurkiem w Warszawie zobaczył 52% zużycia. Albo uwierzę że je gryzę czy latam jak w F1.
Oto moje obecne pomiary, podobno OK, ale ja się nie znam.
@coolmobil wzbudził mój niepokój, to już byłam na pomiarach. Bieżnik też zmierzony i tam elektronicznym miernikiem stara opona ma 7mm a nowa 8mm, to nawet nie ma 15% zużycia. Dlatego będę musiała powalczyć o to, skoro niby Pan za biurkiem w Warszawie zobaczył 52% zużycia. Albo uwierzę że je gryzę czy latam jak w F1.
Oto moje obecne pomiary, podobno OK, ale ja się nie znam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- coolmobil
- Zapaleniec
Insignia Dokia
Skoro Ok i skoro opony nie pościerane jak podsyłałem ci na priv to super i sorki za podniesienie ciśnienia
. Grunt ze się upewniłas.
Czy dobrze rozumiem ze Pan ze zdjęć wywnioskował 52% zużycia opon?
Ups coś namotałem z postem poniżej. Proszę o jego usunięcie bo sam nie mogę
Czy dobrze rozumiem ze Pan ze zdjęć wywnioskował 52% zużycia opon?
Ups coś namotałem z postem poniżej. Proszę o jego usunięcie bo sam nie mogę
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, o 06:15 przez coolmobil, łącznie zmieniany 1 raz.
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Tak, pan to policzył w jakiś kosmiczny sposób z tych moich zdjęć które oglądałeś na pw, aczkolwiek moje narzędzie pomiarowe to z jakichś chipsów chyba wyjęte ale w serwisie mierzyli normalnym elektronicznym i ja zaraz zgłaszam że się z pomiarem nie zgadzam. Niech wysyłają kogoś do mnie osobiście, przemiło go przyjmę 
Ale dzięki, że zwróciłes uwagę to od razu sprawdziłam bo bym nie spała nocami
Ale dzięki, że zwróciłes uwagę to od razu sprawdziłam bo bym nie spała nocami
-
lukjach
- Forumowicz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Toruń
- Otrzymał piwo: 1 raz
Tak przy okazji bo mam taki sam wzór felg możesz napisać jakie masz nasadki na śruby?
takie: http://sklep.dixi-car.pl/korek-nakladka ... -1886.html
?
takie: http://sklep.dixi-car.pl/korek-nakladka ... -1886.html
?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@lukjach, tak, dokładnie takie same.
Na zimowe też bym chciała bo takie podłe są, zardzewiałe i brzydkie, ale nie umiem sama dobrać nakładek, muszę gdzieś się udać w tym celu. Felgi zimowe mam śliczne pentagramy, tzn bardziej mi się podobają niż te letnie, tylko te okropne śruby
Na zimowe też bym chciała bo takie podłe są, zardzewiałe i brzydkie, ale nie umiem sama dobrać nakładek, muszę gdzieś się udać w tym celu. Felgi zimowe mam śliczne pentagramy, tzn bardziej mi się podobają niż te letnie, tylko te okropne śruby
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Właśnie wyjechał rzeczywisty rzeczoznawca i mierzył przy mnie te moje zużycia opon i zdjęcia robił, i jemu też wyszło 1mm na jednej i 1,5mm na drugiej (pewnie tej napędowej z przedniej osi), ale to i tak nie prawie 5mm jak poprzednie wyliczenia za biurkiem z moich zdjęć. Bardzo trzeba ich pilnować, bo wałki robią i właśnie szczególnie podobno PZU wiedzie prym z samodzielną likwidacją szkód z AC i OC. To teraz czekam już tylko na decyzję wypłaty, skoro poprzednią zaniżyli mi o 600zł czyli o cenę jednej nowej opony. 13 lipca minie 30dni to niech się ogarniają
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Mój błąd p2261 to nie ten zawór, który sugerował zakład w mojej miejścowości. To rozszczelniony jakiś zbiorniczek podciśnienia przy turbinie, koszt 1275 brutto, z 30% opustem za 900zł mi sprowadzą i zrobią. Zaliczkę pobrali 
Dobrze, że turbina OK i w silniku wszystko OK, bo też wszędzie zbadano ciśnienia.
Wymieniony też olej w skrzyni biegów dziś... możemy obie znowu ganiać bez stresu.
Wymiana oleju w skrzyni 380, dobrze, że są te jakieś tam zniżki.
Dobrze, że turbina OK i w silniku wszystko OK, bo też wszędzie zbadano ciśnienia.
Wymieniony też olej w skrzyni biegów dziś... możemy obie znowu ganiać bez stresu.
Wymiana oleju w skrzyni 380, dobrze, że są te jakieś tam zniżki.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Uo matko 
Za ok. 1000 zł to by Ci regenerację turbiny zrobili w zakładzie tylko tym się zajmującym
Swoją drogą ciekawe co Ci chcą wymienić - gruszkę?
Za ok. 1000 zł to by Ci regenerację turbiny zrobili w zakładzie tylko tym się zajmującym
Swoją drogą ciekawe co Ci chcą wymienić - gruszkę?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
@Rooff_, ja nie wiem co mi chcą wymienić, i zapewne się nie dowiem- przecież trzymają mnie tam na kanapie abym za dużo nie wnikała i się nie interesowała. Mam tylko zagrzać kartę na ich terminalu i tyle. Na zaliczce jest tylko nr zamówienia więc nie wiem co zamówiono, wymieniają mi 25 lipca to powinno być potem na fakturze co to tam zrobią. Wracałam już teraz te 100km bez błędu bo sami skasowali ale po rozebraniu i złożeniu tego wszystkiego, to nie wiem czy coś uszczelnili ale i turbinę mniej słyszałam i spaliła średnio 8,7l/100 benzyny, a rano jak zajechałam miała spalanie 11.8/100 a tak samo ganiałam się z ruskimi, klockami (TIRami) i taczkami (wywrotkami) w trasie. Więc z tego względu to mi się podoba. 
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Ja bym tego nie przebolał
Przynajmniej niech Ci palcem pokażą co zostało wymienione - czy rzeczywiście wygląda chociaż na nowe 
Chyba, że nie chcesz się denerwować?
Chyba, że nie chcesz się denerwować?
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Chcę się denerwować
to mam zresztą teraz na porządku dziennym, więc jest OK. No potem to się upomnę, dziś mi opowiadał tylko, dopytywałam czy to ten zawór, ale mówił że nie, że błąd dopisany jest z zaworem, ale to te rozszczelnienie, nawet nie wiem czy ja dobrze zapamiętałam czy w zbiorniku, czy w zasobniku, czy w czym tam... niestety to akurat nie moja bajka, nie znam budowy turbin w insigniach 
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Zakończona sprawa mojego błędu p2261, to nie elektrozawór, jak twierdzi każdy komputer, i jak twierdził mój miejski nieautoryzowany serwis, więc dobrze że coś mi nie dawało spać i sprawdziłam w ASO. Elektrozawór miał kosztować też ok 1200zł z wymianą, bo pod mój nr VIN był do sprowadzenia podobno aż 1 w kraju. Ale tego nie wiem, mogą mi wkręcać. Nawet gdybym go wymieniła byłoby nadal to samo.
Pod linkiem macie fotki zbiorniczka podciśnienia turbiny mojej. Takie zwykłe plastikowe pudełko. Cena brutto 1275zł, dostałam 30% zniżki na to coś. Wy pewnie umielibyście to jakoś posklejać, ja niestety nie, nawet nie wiem gdzie to siedzi w tej chwili. Tak więc z braku mężczyzny , który takie rzeczy za kobietę załatwi/poskleja/naprawi, muszę zarabiać więcej aby ktoś mi to zrobił za $
Nie mam też pojęcia jakie w tym pudełku panują ciśnienia robocze, czy naprawdę jakieś bardzo duże, czy nawet nie.
No to jakie były objawy oprócz wyświetlania się od maja błędu p2261, jako błędu historycznego co jakieś 200km??... Szeleściło mi coś podczas dodawania gazu, tak jakby suche liście tam fruwały, turbina pracowała dość głośno, nawet warczała, nawet w sumie głośniej niż w znajomej mi V6
Dzisiaj po wyjechaniu z ASO żadnego szelestu przy dodawaniu gazu, żadnego warczenia turbiny, słyszę tylko jak lekko pogwizduje, czyli chyba tak powinno być. W sumie to nie chcę nawet myśleć co by się mogło stać mojej turbinie jakbym tak latała kolejne 10-20tys km. Co by mogło być????
Oczywiście auto nie traciło mocy, nie pisało do mnie żadnych komunikatów, tylko dość głośno warczała turbina i ten szelest liści podczas dodawania gazu, słyszalny gdzieś niedaleko kierownicy po lewej (moja turbina siedzi między silnikiem a szybą)
W drodze powrotnej spalanie 8l/100, czyżby mogła teraz jarać mniej?
Fotki tego zbiorniczka, oraz nazwy z faktury co to takiego i nr części GM:
https://drive.google.com/open?id=1qEfUl ... V-3qkWxYay
Pod linkiem macie fotki zbiorniczka podciśnienia turbiny mojej. Takie zwykłe plastikowe pudełko. Cena brutto 1275zł, dostałam 30% zniżki na to coś. Wy pewnie umielibyście to jakoś posklejać, ja niestety nie, nawet nie wiem gdzie to siedzi w tej chwili. Tak więc z braku mężczyzny , który takie rzeczy za kobietę załatwi/poskleja/naprawi, muszę zarabiać więcej aby ktoś mi to zrobił za $
Nie mam też pojęcia jakie w tym pudełku panują ciśnienia robocze, czy naprawdę jakieś bardzo duże, czy nawet nie.
No to jakie były objawy oprócz wyświetlania się od maja błędu p2261, jako błędu historycznego co jakieś 200km??... Szeleściło mi coś podczas dodawania gazu, tak jakby suche liście tam fruwały, turbina pracowała dość głośno, nawet warczała, nawet w sumie głośniej niż w znajomej mi V6
Oczywiście auto nie traciło mocy, nie pisało do mnie żadnych komunikatów, tylko dość głośno warczała turbina i ten szelest liści podczas dodawania gazu, słyszalny gdzieś niedaleko kierownicy po lewej (moja turbina siedzi między silnikiem a szybą)
W drodze powrotnej spalanie 8l/100, czyżby mogła teraz jarać mniej?
Fotki tego zbiorniczka, oraz nazwy z faktury co to takiego i nr części GM:
https://drive.google.com/open?id=1qEfUl ... V-3qkWxYay
- Sebuś
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST EcoFLEX
- Kod silnika: A20DTL
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Czerwionka-Leszczyny
- Otrzymał piwo: 5 razy
Niech sobie wsadzą te zniżki skoro i tak okradają ludzi... Dobrze że chociaż znana przyczyna.
- grzegorz13
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 v6
- Kod silnika: A28NET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Lubin
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
To nie jest tak do końca że okradają ! Być może zwykły mechanik wymienił by zawór jak pokazuje błąd a tym bardziej gdy by zamówił a potem dodatkowo wymienił tę zbiornik wyrównawczy turbiny vacum ! Nie zawsze ASO jest najdroższe i to od nas zależy czy zostaniemy oszukani a tym bardziej przez kogo !
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Dokładnie, Grześ ma rację, gdybym zaufała "wymieniaczom" wymieniającym wg wskazań programu komputerowego to miałabym dodatkowo +1200zł wyjęte z kieszeni i w dodatku bez efektu. No i jednak jakieś zniżki dają stałym klientom w ASO, ja mam dodatkowo "załatwioną" tam protekcję przez kogoś.