--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuGaśnie w czasie jazdy
-
toni69
Gaśnie w czasie jazdy
Witam wszystkich, mam pewien problem. Od około miesiąca trzy razy mój Opel Insignia zgasł w czasie jazdy na biegu jałowym. W trakcie tych sytuacji przeżyłem horror ponieważ przestało wszystko mi działać w samochodzie. Po zatrzymaniu od razu można uruchomić silnik. Byłem w serwisie, w którym po podłączeniu komputera nie stwierdzono jakichkolwiek błędów. Dokonano w nim jedynie zresetowania EGR, koła zamachowego. Nie wiem co robić, wielokrotnie zastanawiałem się co może być tego przyczyną. Samochód jest stale serwisowany. Pojazd ma przejechane 156.000 km. Jedynie nie wymieniłem świec żarowych, ale to raczej nie jest przyczyną. Tankuję najlepsze paliwo Diesel, co jakiś czas wlewam do paliwa uszlachetniacze. Drodzy klubowicze, proszę o pomoc 
- peja-1991
- V-ce Prezes ds organizacyjnych
- Auto: Insignia
- Kod silnika: D16SHT
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Warszawa
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 98 razy
- Kontakt:
Re: Gaśnie w czasie jazdy
a w jakich sytuacjach zgasł ?
opisz coś więcej..
zjeżdżałeś z górki i wrzuciłeś luz ?
opisz coś więcej..
zjeżdżałeś z górki i wrzuciłeś luz ?
"Krytyk i eunuch z jednej są parafii
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi" Tadeusz Boy-Żeleński
- yerry
- Prezes ICP
- Auto: Insignia B GS
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=52&t=8653
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 26 razy
- Otrzymał piwo: 99 razy
- Kontakt:
Przestawało działać łącznie z elektryka czy tylko sam silnik gasł?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk 4
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalk 4
Wymiana na HMI2.5 z Android Auto CarPlay | Aktywacja Android Auto | Aktywacja kamery cofania
https://insipro.pl/
https://insipro.pl/
-
siktom
Witam,
u mnie też zaczyna się pojawiać ten problem - nie za często, a jednak. Zwłaszcza na zimnym silniku, na przykład przy dojeżdżaniu do świateł, nagle gaśnie, wszystko, elektryka też, ale zapala bez problemu. Udało Ci się może znaleźć, gdzie leży problem i możesz podsunąć jakieś rozwiązanie ?
Mój samochód to Insignia z grudnia 2010 roku, 2.0 cdti ecoflex 131 km, w chwili obecnej ma przejechane 179 tys.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
u mnie też zaczyna się pojawiać ten problem - nie za często, a jednak. Zwłaszcza na zimnym silniku, na przykład przy dojeżdżaniu do świateł, nagle gaśnie, wszystko, elektryka też, ale zapala bez problemu. Udało Ci się może znaleźć, gdzie leży problem i możesz podsunąć jakieś rozwiązanie ?
Mój samochód to Insignia z grudnia 2010 roku, 2.0 cdti ecoflex 131 km, w chwili obecnej ma przejechane 179 tys.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
-
pawi
Też mi się zdarzyło coś takiego. Przypuszczam, że u mnie problem wynika z tego, że na zimnym silniku mocno falują mi obroty, jednak nie zawsze. Przy tym na zimnym silniku na małych obrotach podczas wolnego ruszania przy małym gazie dźwięk silnika jest trochę jak traktor. Póki co nie próbowałem tego diagnozować, brak czasu, ale nie jest to na pewno dwumasa.
-
tower1988
Witam, jestem nowy na forum. Insignie mam 2 miesiące przebieg 110tyś km. Dziś podczas jazdy silnik nagle stracił moc pojawił się komunikat awaria pojazdu skontaktuj się z serwisem i silnik zgasł. Musiałem próbować 2 razy żeby odpalił i się udało i później już jechał dobrze. Zauważyłem że obroty od odpalenia utrzymywały się na biegu jałowym w okolicach 1000. Jak dojechałem do domu dodam że było ciemno i wysiadłem to poczułem zapach spalonego oleju. Czy miałem wypalany w tym momencie filtr ciężko mi stwierdzić, bo pierwszy raz mam auto z tym cudem tchniki -dpfem. Jak dojechałem do domu to po wyłączeniu auta chodził wentylator i dopiero po ponownym przekreceniu kluczyka zgasł. Co mogło być przyczyną że auto zgasło, jakie mogą być konsekwencje że auto prawdopodobnie nie wypaliło filtra bo go zgasiłem. Może macie jakieś rady. Moja insignia 2010r. 160km cdti ekoflex.
- k.olix
- Klubowicz
- Auto: Insignia 2.0 160PS
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Zamontuj diodę i będziesz wiedział kiedy filtr się wypala. Zgasisz parę razy podczas wypalania filtra auto to pozostanie Ci tylko serwisowe wypalanie plus wymiana oleju.
Krzysztof
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Ewidentnie problem z DPFem. A jeśli wyskoczył komunikat, auto straciło moc i silnik zgasł, to tym bardziej jeszcze większy problem z DPFem. W celu diagnozy podepnij się pod komputer żeby odczytać błąd bo zachował się w pamięci. Możliwe, że jest już na tyle zapchany, że trzeba go będzie wypalić serwisowo. Montaż wspomnianej wyżej diody jest obowiązkiem, skoro masz pierwszy raz styczność z filtrem.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
tower1988
w moim przypadku pierwszy kontakt z tym to będzie pewnie wycięcie tego ustrojstwa, wiecie może jakie ceny są za taką usługę???
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Jako pierwszy kontakt radziłbym zapoznać się z forum, poszukać i poczytać, bo takie i inne informacje już kilkakrotnie się przewalały.
Zakres cenowy za usunięcie DPFa od 1000-1500 zł w profesjonalnym warsztacie.
Zakres cenowy za usunięcie DPFa od 1000-1500 zł w profesjonalnym warsztacie.
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
pablosss123
Na 99% wina DPF zapchany. Miałem ten problem kiedy przez dłuższy czas robiłem małe przebiegi. Wystarczy przegonić silnik na obrotach pow 2000 przez kilkanaście km i powinnu ustąpić.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
tower1988
i tak zrobiłem, wczoraj zrobiłem nią ponad 800km głownie autostradami i zero problemów. Mysle jeszcze o chipie ale nie wiem sam czy warto, byłem na hamowni i pokazała 166KM i 416 nM wydaje mi się ze coś tych nm za dużo mi pokazała ale sam nie wiem, jak myslicie warto?? i czy przy chipie jest sens zostawiac dpf??
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Może być mocna seria, może jakiś błąd. Chip warto zrobić, jak będziesz miał diodę i będziesz pilnował wypalania to z filtrem nie ma problemu.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
mula001
witam wszystich mam taki problem z moja insignia 2.0 cdti 160sri. jadac samochod utracil moc szybko zjechalem na pobocze zgasilem auto i po chwili zaczalem krecic ciezko ale auto odpalilo. po przejechaniu kilkunastu kilometrow powtorzylo sie to samo tylko juz auto nie odpalilo. na kompie u mechanika wyszlo ze jest za wysokie cisnienie paliwa. moj mechanik zmienił pompe wysokiego cinienia sprawdzal wtryski i wszystko oki. auto ciezko odpala jak odpali chwile jedzie normalnie kilkaset metrow i gasnie. czy ktos moze pomoz jestem zrozpaczony a moj mechanik rozklada rece.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2018, o 22:54 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
Bodex
Ciśnieniem pompy steruje komputer przez zawór i czujnik na listwie, więc zrobił najgłupszą rzecz.
Niech ci spowrotem odda pompę i zwróci kasę i uciekaj od partacza.
To są janusze wymieniacze, naprawi, dalej defekt i mówi ale masz nowe.
Za duże ciśnienie oznacza , że pompa jest sprawna , jeśli na drugiej też to samo, to oznacza , że zawór ciśnienia pompy wykluczony i trzeba sprawdzić czujnik ciśnienia na listwie, a ostatecznie może być problem z prądami do komputera lub samym komputerem.
Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka
Niech ci spowrotem odda pompę i zwróci kasę i uciekaj od partacza.
To są janusze wymieniacze, naprawi, dalej defekt i mówi ale masz nowe.
Za duże ciśnienie oznacza , że pompa jest sprawna , jeśli na drugiej też to samo, to oznacza , że zawór ciśnienia pompy wykluczony i trzeba sprawdzić czujnik ciśnienia na listwie, a ostatecznie może być problem z prądami do komputera lub samym komputerem.
-
mula001
czujnik ciśnienia też zamieniony i to samo. a co wlasnie z tymi pradami czy moze byc za male napięcie?
-
Bodex
Komputer jak kazdy może sie zepsuć.
U mnie inny samochód tez gasną , dopiero ogarniety elektronik sprawdził , że było brak napięcia miedzy komputerem a pompą..
Jakieś zimne luty, czy przegrzany procesor , gdy był zimny palił , a po 10 km pach i stoi.
U mnie inny samochód tez gasną , dopiero ogarniety elektronik sprawdził , że było brak napięcia miedzy komputerem a pompą..
Jakieś zimne luty, czy przegrzany procesor , gdy był zimny palił , a po 10 km pach i stoi.
-
mula001
witam a czy to moze byc problem z czujnikiem polozenia walu? i czy w aso wykaze mi bledy. bo na kompie mojego mechanika firmy snap on wykazuje tylko problem z za wysokim ciśnieniem paliwa
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2018, o 21:24 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mula001
kod błędu to p0088. i czy ktos wie jakie cisnienie paliwa powinno byc na listwie u mnie jest okolo 630psi
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2018, o 21:26 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie isz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj". Regulamin forum. Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
Powód: Nie isz posta pod postem. Użyj funkcji "edytuj". Regulamin forum. Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8
-
eMGie
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST manual
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Gdańsk
- Otrzymał piwo: 1 raz
Nie jestem pewien, ale to ciśnienie chyba się zmienia z zależności od potrzeb. Powinny być dwa parametry "żądanie ciśnienia" i "ciśnienie".
630psi to ok 43 bar, na pewno dobrze odczytane? nie powinno tam być ok 10x więcej?
630psi to ok 43 bar, na pewno dobrze odczytane? nie powinno tam być ok 10x więcej?