--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Sygnalizacja niezapiętych pasów

Awatar użytkownika
mxw
Zapaleniec
Auto: Insignia 2.0T ST 4x4
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2011
Miasto: Poznań
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Sygnalizacja niezapiętych pasów

Post autor: mxw » 13 lut 2017, o 18:52

Można to wyłączyć takim wichajstrem z ASO - wetkniętym na chwilę w zapięcie pasa. ;-)

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.

martinosb
Nowicjusz
Auto: opel insignia
Kod silnika: A20DT
Miasto:

Post autor: martinosb » 13 lut 2017, o 19:25

Chciałem programowo, denerwuje mnie brzęczenie jak ruszę samochodem, a pasażer jeszcze nie zapiął pasów

titanium
Użytkownik
Auto: Insignia
Rok produkcji: 2012
Miasto:
Otrzymał  piwo: 3 razy

Post autor: titanium » 13 lut 2017, o 23:13

mxw pisze:Można to wyłączyć takim wichajstrem z ASO - wetkniętym na chwilę w zapięcie pasa. ;-)

Pozdro.,
MxW.

Wysłano z H815 za pomocą Tapatalk2.
Można coś dokładniej ?

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 13 lut 2017, o 23:33

Najprościej tak: http://allegro.pl/zapinka-pasow-stoper- ... _c=Product albo tak http://allegro.pl/przedluzacz-do-pasow- ... _c=Product przy zachowaniu pełnej funkcjonalności pasów. Jeśli denerwuje Cię ten dźwięk to 15 zł lub 25 (ten polecam, bo pasy nadal pełnią swoją funkcję) to nie jest duży wydatek.
Obrazek
Obrazek

Ale to jest temat o OP-COMie. Proponuje więc powrót do meritum wątku.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec
Auto: IB/ST
Kod silnika: B20DTH
Rok produkcji: 2017
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=53&t=8662
Miasto: WWL
Postawił piwo: 23 razy
Otrzymał  piwo: 58 razy

Post autor: zubek » 14 lut 2017, o 19:56

IBZI pisze:ten polecam, bo pasy nadal pełnią swoją funkcję
Ja bym jednak nie był taki ufny, że kosmiczna technologia która na aliexpresie kosztuje 1,5 dolara (z wysyłką), jest w stanie zapewnić ten sam poziom bezpieczeństwa co pasy. Jak ktoś w to uwierzy to może stracić zdrowie a nawet życie.

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Rok produkcji: 2010
Miasto: Czerwionka-Leszczyny
Otrzymał  piwo: 5 razy

Post autor: Sebuś » 14 lut 2017, o 20:05

Taki temat jak jazda bez zapiętych pasów wcale nie powinien być tutaj poruszany :!:

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 14 lut 2017, o 20:19

Jeśli będziesz miał np. żonę w ciąży, zatrudnisz się w służbach, albo np. zostaniesz taksówkarzem, to może zmienisz zdanie. Od obowiązku posiadania zapiętych pasów jest sporo odstępstw. Ciąża to najlepszy przykład.
Podałem rozwiązanie, nikt nikogo nie namawia do łamania prawa, które jako takie podaje długą listę odstępstw.
zubek pisze:Ja bym jednak nie był taki ufny, że kosmiczna technologia która na aliexpresie kosztuje 1,5 dolara (z wysyłką), jest w stanie zapewnić ten sam poziom bezpieczeństwa co pasy. Jak ktoś w to uwierzy to może stracić zdrowie a nawet życie.
- nie wiem jak te z linku, ale widziałem takie z certyfikatami bezpieczeństwa.
I ostatni raz przypominam, że to jest temat o OP-COMie. Następne posty nie na temat będą usuwane. Zapraszam do działu Off Topic - tam możecie sobie podyskutować.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 14 lut 2017, o 20:25

Temat wydzielony z dyskusji o interfejsie OP-COM.
Tutaj proszę dyskutować na tematy związane z bezpieczeństwem jazdy bez zapiętych pasów.
Pozdrawiam
Moderator

Awatar użytkownika
Sebuś
Użytkownik
Auto: Insignia ST EcoFLEX
Kod silnika: A20DTL
Miasto: Czerwionka-Leszczyny

Post autor: Sebuś » 14 lut 2017, o 20:31

Nie zauważyłem aby ktoś pisał cokolwiek o ciąży. Jakiś czas temu wyczytałem że kobiety w ciąży powinny zapinać pasy ale pod warunkiem odpowiedniego ułożenia lub zastosowania specjalnych adapterów dla kobiet w ciąży. Nie zapominajmy że to jedyne zabezpieczenie.

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec

Post autor: zubek » 14 lut 2017, o 22:07

Jeszcze opieprz dostałem bo wytknąłem polecony ewidentnie niebezpieczny gadżet. Co do zapinania pasów - to, że nie wszyscy muszą, to nie znaczy, że to bezpieczne. Ktoś, kto wyleci przez szybę albo przywali w deskę z siłą kilku ton raczej odniesie większa krzywdę niż od ucisku prawidłowo założonego pasa. Dotyczy to zarówno kobiet w ciąży jak i leniwych taksówkarzy. A służby to wiadomo... połowa jest nieśmiertelna a druga połowa zapina pasy ;)
A statystyki:
Najwięcej zgonów dzieci nienarodzonych jest spowodowane śmiercią lub obrażeniami matki doznanymi wskutek wypadku, podczas którego przyszła mama nie miała zapiętych pasów.

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator

Post autor: IBZI » 14 lut 2017, o 22:42

I bardzo dobrze, że dyskutujecie. Temat został wydzielony, więc spokojnie można zabrać głos. Chodziło tylko oto, by nie śmiecić w temacie o OP-COMie.
Osobiście nie wnikam w motywację autora pytania. Po prostu podałem rozwiązanie ze wskazaniem na produkt, który (chociaż teoretycznie) dalej zapewnia możliwość używania pasa bezpieczeństwa. Sam miałem podobny problem (pasażer przez pewien czas nie mógł mieć zapiętych pasów) i było to jakieś rozwiązanie.
A co do zapinania pasów, to są przepisy i organy, które powinny egzekwować ich stosowanie. Bardziej natomiast ciśnienie podnosi u mnie np. widok dziecka w foteliku na przednim siedzeniu (przodem do kierunku jazdy)... a jak do tego dochodzi jeszcze włączona poduszka, to już w ogóle...

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 16 lut 2017, o 05:14

A jaki jest problem z fotelikiem z przodu?

Awatar użytkownika
zubek
Zapaleniec

Post autor: zubek » 16 lut 2017, o 21:10

IBZI pisze: Bardziej natomiast ciśnienie podnosi u mnie np. widok dziecka w foteliku na przednim siedzeniu (przodem do kierunku jazdy)... a jak do tego dochodzi jeszcze włączona poduszka, to już w ogóle...
norbi333 pisze:A jaki jest problem z fotelikiem z przodu?
Zabronione (i bardziej niebezpieczne) jest przewożenie dziecka na przednim siedzeniu w foteliku zamontowanym tyłem do kierunku jazdy jeśli poduszka jest aktywna.

Khemlish
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Pomorskie
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Khemlish » 12 wrz 2018, o 13:48

P405 pisze:
20 lut 2015, o 21:39
Też miałem takich co odpinali pasy wcześniej. Metoda była prosta, w momencie odpięcia ostry stop i pytanie "już wysiadasz ". Teraz odpinają pasy jak zgaszę silnik.
Przyznam że chociaż metoda skuteczna to i tak trochę drastyczna :lol:
Putridum pisze:
16 lut 2016, o 14:48
Co do dźwięku niezapiętych pasów to ostatnio się wielce zdziwiłem kiedy sygnał przestał wyć pomimo niezapiętych "szelek", sygnał wyłącza się po około 2 minutach ;) więc nie trzeba nic kombinować.
A po pewnym czasie znowu zaczyna pikać :roll:
Engine pisze:
16 lut 2016, o 15:16
Tak samo wystarczy ruszyć żeby zaczęło pikać, zatrzymać się, cofnąć kawałek i znowu ruszyć do przodu - też przestaje pikać :D

Wysłane z Sony Xperia Z3 przez Tapatalk
No to już przypomina kody do konsoli Playstation lub Xbox, mogłeś jeszcze napisać że raz skręcić kołami w lewo raz w prawo i przytrzymać włącznik świateł awaryjnych :lol: :lol:

Od siebie dodam że kiedyś w przepisach było coś takiego że zapinanie pasów w mieście nie było konieczne, co prawda to były czasy kiedy na ulicach spotykało się Fiaty 126p, 125E, Polonezy, Syrenki, Trabanty, Warburgi, Żuki i inne pojazdy czasów PRL. W sumie było to logiczne małe zaludnienie, mniej pojazdów na drogach, mniej KM pod maską,mniej zagrożeń, teraz tego wszystkiego jest więcej. O ile po za miastem uważam że rozsądnie jest mieć zapięte pasy o tyle w mieście już nie za bardzo ja np nie zapinam z jednego względu dla wygody a uzasadnieniem jest fakt że teraz w miastach więcej niż 20km/h nie da się jechać chyba że jest to ulica przelotowa jak np Grunwaldzka w Gdańsku (przelatuje całe trójmiasto) i jest tam 70km/h. Jak dla mnie idealnym rozwiązaniem było by zwiększenie prędkości do pikania np. pika od 50km/h (zapinam pas) i po problemie, natomiast poniżej tej wartości, ponowne pikanie np takie ciągłe, że mogę odpiąć pas. Nie zawsze jednak można mieć wszystko co się chcę także puki co w korkach jestem przywiązany jak pozostawiony pies do drzewa w lesie :(
Ktoś z was może testował taki patent? Wszak nic to nie kosztuje :P

Kub@
Użytkownik
Rok produkcji: 2016
Miasto: Warszawa
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 8 razy

Post autor: Kub@ » 12 wrz 2018, o 20:15

Żarówki świateł "STOP" też proponuję zdemontować, przecież jeździmy wolno i w krokach
W mojej opinii pomysł do... kosza, a patent z yt do d...py.
Skoro chcemy żyć i jeździć bezpiecznie to po co mamy coś wyłączać, co odpowiada za poziom naszego bezpieczeństwa; tylko dlaczego bo ktoś jest leniwy i nieuczciwy wobec innych użytkowników drogi - paranoja

Khemlish
Użytkownik
Auto: Insignia ST
Rok produkcji: 2009
Miasto: Pomorskie
Postawił piwo: 1 raz

Post autor: Khemlish » 13 wrz 2018, o 15:25

A czy paranoją nie jest osądzać innych o to że poruszają się niebezpiecznie tylko dlatego że nie mają zapiętych pasów, kiedyś też byś tak powiedział? (gdy to przypisy nie wymagały zapiętych pasów w mieście)... To że nie mam zapiętych pasów nie świadczy o tym czy poruszam się bezpiecznie pamiętaj że z drugiej strony może być ktoś kto ma zapięte pasy a np. wyprzedza pod górkę i po łuku. Jak bym miał patrzeć taką kategorią to niech wszyscy włączają w dzień światłą mijania a nie dzienne po pierwsze jesteśmy bardziej widoczni a po drugie z tyłu świecą się światła obrysowe a nie tylko stop jak hamujemy. Zamiast poruszać się 120km/h autostradą jeździjmy wszyscy prawym pasem z prędkością 60km/h :lol: będzie bezpieczniej. Przez ponad 15lat miałem łącznie 7 punktów karnych i jedną kolizję bo gość z przodu zahamował a ja po prostu po 12h pracy, na nogach byłem już dłużej, zwyczajnie miałem wolniejszą reakcję i w gościa wjechałem z prędkością (nie wiem jaką, samochód sam jechał swoją prędkością bo nie dodawałem gazu - automat) i nie miałem zapiętych pasów i żyję on także. Uważam że to dobry wynik jak patrzy się na innych. Nie zapinam pasów dla wygody nie lenistwa - nie myl tych dwóch pojęć.

Po co mam coś zapinać dla jazdy bezpiecznej i życia skoro wystarczy posiadać olej, nie tylko w silniku i baku, ale i w głowie.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 13 wrz 2018, o 16:38

Rób jak chcesz. Ja jeśli nie zapnę pasa to mam wrażenie jakby coś było nie tak, że czegoś nie zrobiłem. Nawet dźwięk mi nie musi przypominać :) Ot takie przyzwyczajenie i odruch. Może ze dwa razy mi się przez przypadek udało jechać bez pasów - za każdym razem mi dopiero dźwięk przypomniał. Stało się to tylko i wyłącznie dlatego, że miałem przewieszoną po skosie ciała taką małą, meską torbę na dokumenty i inne duperele, a że jechałem niedaleko to jej nie ściągałem.

Awatar użytkownika
noirdk
Użytkownik
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: noirdk » 13 wrz 2018, o 18:15

^^ mam tak samo :)

A co w przypadku jak otworzy się poduszka powietrzna - bez pasów może być nieciekawie.

Awatar użytkownika
SiDo
Użytkownik
Auto: Insignia A
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Nowy Sącz

Post autor: SiDo » 13 wrz 2018, o 19:28

Jeżdżę zawodowo po europie i na początku też zapinałem pasy za plecami tylko po to by nic mi nie pikało, ale napatrzyłem sie już jakie są skutki gdy ludzie nie zapinają pasów i co po nich zostaje. A po drugie droga zabawa dla kieszeni kiedy cie nakryją za jazde bez. Dlatego w osobówce już automatycznie z przyzwyczajenia zapinam i pilnuje żeby pasażerowie również to zrobili.

jar-231
Użytkownik
Auto: Opel Insignia
Miasto: Białystok

Post autor: jar-231 » 15 wrz 2018, o 17:23

Ale fakt jest taki że tego dźwięku to nie żałowali :D Dla porównania ostatnio jeździłem octawią i volvo to ten dźwięk byl taki subtelny i delikatny a tu to aż uszy bolą.

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”