Witam
Od jakiegoś czasu słyszę u siebie w Insigni taki oto zgrzyt https://www.youtube.com/watch?v=jORPRtf_Yn0 (23 sekunda). Filmik nie mój, znaleziony w internecie.
Co to może być?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZgrzyt od zawieszenia
-
Wnuk
- Nowicjusz
- Auto: SportsTourer EcoFlex
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Góra Kalwaria
-
Adam10
Re: Zgrzyt, co to może być? [film]
Na pewno nie sprężyny.
W jakich sytuacjach jest słyszalny ten dźwięk?
W jakich sytuacjach jest słyszalny ten dźwięk?
-
Wnuk
- Nowicjusz
Właśnie w takich jak na filmie. Bardzo często przy ruszaniu i kręceniu jednocześnie kierownicą.
-
Adam10
-
Wnuk
- Nowicjusz
-
Adam10
rozbierz i przeczyść hamulce, a szczególnie przyjrzyj się czy nie masz dużego rantu na przednich tarczach.
Gdyby to było coś od zawieszenia (np łożyska w Mcphersonach) to by było słyszalne szczególnie na postoju. Jeżeli pojawia się tylko gdy auto zaczyna się toczyć to trzeba szukać gdzieś indziej
Gdyby to było coś od zawieszenia (np łożyska w Mcphersonach) to by było słyszalne szczególnie na postoju. Jeżeli pojawia się tylko gdy auto zaczyna się toczyć to trzeba szukać gdzieś indziej
-
Wnuk
- Nowicjusz
Hmm. Być może masz rację Adam. Dziś sprawdziłem i tarcze oraz klocki są już cienkie. Wymiana w najbliższych dniach i zobaczę czy pomoże.
Jednak mam jeszcze jeden problem, gorszy do zdiagnozowania. Też dziwne dźwięki.
Gdy ruszam, bądź przyspieszam, szczególnie przy puszczaniu sprzęgła, wydobywa się taki dźwięk jakbym jechał po chropowatej linii pobocza (ta biała, ciągła linia pobocza). Dźwięk słychać rzadko, 2-3 razy w ciągu dnia. Trwa to około 5 sekund i przestaje. Bez różnicy czy ciepły silnik, czy nie. Jak nacisnę sprzęgło bądź mocniej przyspieszę to od razu przestaje. Bardzo delikatnie czuć to na pedałach oraz na kierownicy. Szczególnie dzieje się to pod większym obciążeniem auta (czytaj. włączona klimatyzacja, itp.). Co to może być? U mechanika nie byłem bo ciężko to pokazać, rzadko się to robi ale jednak.
Dodam jednak, że dwumas już lekko hałasuje na zimnym silniku, delikatne stuki. Czy to może być od tego?
Jednak mam jeszcze jeden problem, gorszy do zdiagnozowania. Też dziwne dźwięki.
Gdy ruszam, bądź przyspieszam, szczególnie przy puszczaniu sprzęgła, wydobywa się taki dźwięk jakbym jechał po chropowatej linii pobocza (ta biała, ciągła linia pobocza). Dźwięk słychać rzadko, 2-3 razy w ciągu dnia. Trwa to około 5 sekund i przestaje. Bez różnicy czy ciepły silnik, czy nie. Jak nacisnę sprzęgło bądź mocniej przyspieszę to od razu przestaje. Bardzo delikatnie czuć to na pedałach oraz na kierownicy. Szczególnie dzieje się to pod większym obciążeniem auta (czytaj. włączona klimatyzacja, itp.). Co to może być? U mechanika nie byłem bo ciężko to pokazać, rzadko się to robi ale jednak.
Dodam jednak, że dwumas już lekko hałasuje na zimnym silniku, delikatne stuki. Czy to może być od tego?
-
Adam10
Moze byc dwumas, ale tez kilka innych rzeczy, ale do tego to musialbym sie przejechać i zobaczyć