--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSkrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 264 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Re: Skrzynia automatyczna AF-40 wymiana oleju
Ja też wymieniałam statycznie, coś ponad 350zł u mnie w moim ASO, a za 10tys km od tej wymiany mam przyjechać na kolejną, więc łącznie wyjdzie to samo co za dynamiczną
Radio 357 :)
-
kazim
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0T
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Małopolska
Czyli cenowo w normie. Teraz tylko do którego aso się wybrać w okolicy?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
To chyba bez znaczenia, bo wymiana przecież nie jest skomplikowana i wszyscy zrobią to podobnie. Ja bym wybrała aso z najwygodniejszą strefą klienta 

-
CEHU
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2012
- Miasto:
No dobra ale wszyscy tu piszecie o wymianie statycznej. Ta jednak średnio mnie interesuje i chce zrobić to dynamicznie, ktoś w okolicach Wrocławia robił to i ma godny polecenia zakład?
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Serwis opla w Lesznie robi .
Wysłane z mojego NX551J przy użyciu Tapatalka
-
CEHU
- Nowicjusz
- Miasto:
-
P405
- Zapaleniec
Mam manualną, serwis znam b.dobrze , robią bez problemu. Cenę mogę sprawdzić. Oficjalna ok 1500 zł, ale coś mogę pomóc.
-
CEHU
- Nowicjusz
- Miasto:
Ok wymianę będę robił dopiero w grudniu, gdybym nie znalazł niczego bliżej godnego uwagi to będę pisał, dzięki!
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2018, o 11:35 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
P405
- Zapaleniec
Pisz, załatwię jakiś rabat.
- marcin167
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 CDTI
- Rok produkcji: 2011
- Miasto:
Witam Panowie,
Mam zagwostkę, mianowicie zatarł mi się mój A20DTH. Został wyremontowany i do automatu wlali mi taki oto olej:
COMMA MVATF PLUS (fully synthetic)
Wg tego co znalazłem w Internecie, to jest zgodny z AW-1, ale jakoś nie jestem przekonany i stąd moje pytanie, czy ten olej jest dobry, czy zrobić 2 wymiany statyczne na oryginalny olej GM żeby pozbyć się większości tego oleju?
Mam zagwostkę, mianowicie zatarł mi się mój A20DTH. Został wyremontowany i do automatu wlali mi taki oto olej:
COMMA MVATF PLUS (fully synthetic)
Wg tego co znalazłem w Internecie, to jest zgodny z AW-1, ale jakoś nie jestem przekonany i stąd moje pytanie, czy ten olej jest dobry, czy zrobić 2 wymiany statyczne na oryginalny olej GM żeby pozbyć się większości tego oleju?
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Witam, Wiecie gdzie w sklepie internetowym można kupić komplet uszczelek do korków potrzebny do wymiany ATF?
-
Kukis
http://www.opel-e-sklep.pl/uszczelka-pi ... -3053.html
W tym sklepie kupowałem oring + podkładkę
W tym sklepie kupowałem oring + podkładkę
- pro-choice
- Nowicjusz
- Auto: GTS z20net+
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Szczecin
- Kontakt:
Nie upierajcie sie na te dynamiczne wymiany bo to wcale nie jest takie rewelacyjne rozwiazanie a raczej "chwyt marketingowy". Serwisy naprawiające skrzynie automatyczne zazwyczaj odradzają wymiane dynamiczną i jeśli nie ma takiej konieczności a w AF40 nie ma, to robi sie zwyczajną statyczną wymiane z potrójnym spuszczaniem i dolewaniem oleju i macie wymienione 99% oleju w skrzyni.
Wymiana 3L oleju to kpina i nie wiem kto dopuścił taką procedure i nazywa to wymianą oleju
Wymiana 3L oleju to kpina i nie wiem kto dopuścił taką procedure i nazywa to wymianą oleju
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Ja robiłem w zeszłym tygodniu dynamiczną wymianę i z tego co mi serwisant powiedział, to dynamiczna czyści skrzynię biegów od środka, łącznie z "odrywaniem" jakiegoś przyklejonego brudu i po takiej wymianie, może się okazać, że skrzynia pracuje gorzej niż przed, szczególnie jeżeli olej był mocno zużyty. Przy mocno zużytym wykonują wymianę tylko i wyłącznie na ryzyko zlecającego. Osobiście jestem zadowolony po wymianie dynamicznej i pewnie po kolejnych 30k km zrobię kolejny raz dynamicznie.
Wywód teoretyczny:
Zakładając, że w skrzyni jest 7l oleju, a statycznie wymieniamy 3.5l (50%), między kolejnymi wymianami olej wymiesza się idealnie, a w skrzyni mamy powiedzmy 100g "brudu", to statystycznie przy pierwszej wymianie pozbędziemy się 50g "brudu", przy drugiej 25g, a przy trzeciej 12.5g, co daje łącznie 87.5g. W skrzyni zostaje nam 12.5g "brudu" + to 25% tego co się nagromadziło miedzy pierwszą, a drugą wymianą oraz 50% "brudu" nagromadzonego miedzy druga, a trzecią wymianą. Myślę, że po wymianie dynamicznej ilość pozostawionego "brudu" jest bliska zera. W praktyce nie wiem jak to wgląda, może ktoś robił jakieś badania, jak wygląda zanieczyszczenie oleju po N wymianach częściowych.
Wywód teoretyczny:
Zakładając, że w skrzyni jest 7l oleju, a statycznie wymieniamy 3.5l (50%), między kolejnymi wymianami olej wymiesza się idealnie, a w skrzyni mamy powiedzmy 100g "brudu", to statystycznie przy pierwszej wymianie pozbędziemy się 50g "brudu", przy drugiej 25g, a przy trzeciej 12.5g, co daje łącznie 87.5g. W skrzyni zostaje nam 12.5g "brudu" + to 25% tego co się nagromadziło miedzy pierwszą, a drugą wymianą oraz 50% "brudu" nagromadzonego miedzy druga, a trzecią wymianą. Myślę, że po wymianie dynamicznej ilość pozostawionego "brudu" jest bliska zera. W praktyce nie wiem jak to wgląda, może ktoś robił jakieś badania, jak wygląda zanieczyszczenie oleju po N wymianach częściowych.
-
raffa73
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
To dobrze, ze w silniku nie musimy wymieniac tylko polowy oleju bo inaczej "brud by sie oderwal"xul pisze:Ja robiłem w zeszłym tygodniu dynamiczną wymianę i z tego co mi serwisant powiedział, to dynamiczna czyści skrzynię biegów od środka, łącznie z "odrywaniem" jakiegoś przyklejonego brudu i po takiej wymianie, może się okazać, że skrzynia pracuje gorzej niż przed, szczególnie jeżeli olej był mocno zużyty.
Znam te urban legend od 22 lat. Niestety, jako ze jestem gleboko niewierzacy wole kierowac sie doswiadczeniem, fizyka oraz zdrowym rozsadkiem. W kazdej mojej automatycznej skrzyni zmieniam dynamicznie olej. Nigdy "oderwany brud" nie sprawil, ze skrzynia po wymianie dzialala gorzej niz przed.
Jesli czlowiek kierowalby sie zaleceniami i poradami producenta, ASO i mechanikow to samochody musialby zmieniac co pare miesiecy (i nie wymieniajac przy tym zadnych cieczy eksploatacyjnych - vide oleje buhahaha longlife, czy skrzynie automatyczne z olejem niby dozywotnim).
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Coś mi tam gadał o przytkanych kanalikach czy czymś takim, że się z czymś problem robi, generalnie dla mnie czarna magia, ja się na tym nie znam. Polecano mi dynamicznie i na logikę też mi się wydaje, że jest to lepsze rozwiązanie, to też tak zrobiłem. Działa lepiej niż działała, więc jestem zadowolony, no może poza ceną.
-
raffa73
- Nowicjusz
- Auto: Astra
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
Ja w Chryslerze robie wymiane dynamiczna metoda domowa. Czyli olej leci od dolu a od gory zalewam czystym olejem az olej na dole tez zacznie byc czysty. Skrzynia ma juz ponad 400000 km.
W Oplu wymieniam w zakladzie w Berlinie, ktory serwisuje i naprawia miedzy innym taksowki, ktore tez jezdza po 400000 km. Tam z tej urban legend smieja sie tak, ze wymiana trwa godzine dluzej bo nie moga wstac z podlogi
W Oplu wymieniam w zakladzie w Berlinie, ktory serwisuje i naprawia miedzy innym taksowki, ktore tez jezdza po 400000 km. Tam z tej urban legend smieja sie tak, ze wymiana trwa godzine dluzej bo nie moga wstac z podlogi
-
P405
- Zapaleniec
Przy dynamicznej wymianie dają środek, który najpierw ma rozpuścić cały syf w skrzyni. Dopiero później rusza wymiana. Kończy się jak na powrocie jest czysty olej.
-
Bodex
A gdy Henia rozpuszcza to uszczelki też?
Lepiej przegonić 200 km na autostradzie 200 km h i się rozpuszczą i wymieszają i odrazy zlać i wtedy
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
Lepiej przegonić 200 km na autostradzie 200 km h i się rozpuszczą i wymieszają i odrazy zlać i wtedy
Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka
- dokia
- Ekspert
- Kontakt:
Ja jestem w trakcie wymiany statycznej w ASO, w trakcie, bo jedna wymiana już była, a kolejna za 10tys km od pierwszej, więc jeszcze jakieś 3 tys mi zostały, bo pamiętam że w "połowie" do wymiany oleju silnikowego.