--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPrzegrzany silnik
-
legend66
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Rybnik
Przegrzany silnik
Witam dzis jechałem sobie po autostradzie i w pewnej chwili temp skoczyła mi z 90 na 130 st a komunikat na wyświetlaczu wyskoczył "przegrzany silnik, ~wyłącz silnik" i auto zgasło
Udało mi się zjechać ale niestety po schłodzeniu silnika i próbie odpalenia temp z mniej niż 50 st wskakiwała na 130 a silnik potelepotał i zgasł odgłos jagby paliwo nie dochodziło dodam ze nie zauważyłem żeby się wentylatory włączały
Miał ktoś taki przypadek co może być powodem Dzwoniłem do znajomego mechanika to powiedział ze mógł pójść jakiś czujnik
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Toruń
Re: Przegrzany silnik
Odłącz na chwile czujnik temperatury, silnik powinien przyjąć średnia wartość.
-
Adam10
jak padł czujnik to masz farta, chociaż czujniki temperatury padają niezwykle rzadko.
Najdziwniejsze jest, że wentylatory się nie włączały. Ja bym bardziej przyjrzał się przekaźnikowi od wentylatorów, bezpiecznikom od wentylatorów, czujnikowi temp w chłodnicy
Najdziwniejsze jest, że wentylatory się nie włączały. Ja bym bardziej przyjrzał się przekaźnikowi od wentylatorów, bezpiecznikom od wentylatorów, czujnikowi temp w chłodnicy
-
legend66
- Użytkownik
Dziś próbowałem odpalic na zimnym w momencie temp wskakuje na 130 silnik gaśnie wyskakuje komunikat o przegrzanym silniku a co zauważyłem to egr piszczy potem
- Radek_TRN
- Użytkownik
- Auto: BMW F10
- Kod silnika: A20DTH
- Miasto: Toruń
-
legend66
- Użytkownik
Odłączałem ale to nic nie dawało
Zmobilizowałem kumpla co na szybko mi prog wgrał do lapka po podłączeniu op-coma tylko ze do 2010mam prog ale pokazało błędy:
P2428
P2033
P2100
P0122
P2101
A po podłączeniu innego prog :
P2428 -czujnik temperatury spalin 1
-wysoka temperatura
- stałe
P2033 -czujnik temperatury spalin 1
-wysokie napięcie
- nieciągłe
P2100 -obwód sterujący zaworu przepływu powietrza dolotewego
-nieciągłe
P0122 -czujnik 1 położenia przepustnicy
-niskie napięcie
-nieciągłe
P2101 - obwód sterujący zaworu przepływu powietrza dolotowego
-nieciągłe
Po skasowaniu auto odpaliło
, klepał na wolnych aż sie zagrzał i włączyły wentylatory
Teraz pytanie czy
czy winny jest jakis czujnik ?
Na FORUM OPLA INSIGNI znalazłem też ten sam objaw ale metody usuwania różne
Zmobilizowałem kumpla co na szybko mi prog wgrał do lapka po podłączeniu op-coma tylko ze do 2010mam prog ale pokazało błędy:
P2428
P2033
P2100
P0122
P2101
A po podłączeniu innego prog :
P2428 -czujnik temperatury spalin 1
-wysoka temperatura
- stałe
P2033 -czujnik temperatury spalin 1
-wysokie napięcie
- nieciągłe
P2100 -obwód sterujący zaworu przepływu powietrza dolotewego
-nieciągłe
P0122 -czujnik 1 położenia przepustnicy
-niskie napięcie
-nieciągłe
P2101 - obwód sterujący zaworu przepływu powietrza dolotowego
-nieciągłe
Po skasowaniu auto odpaliło
Teraz pytanie czy
Na FORUM OPLA INSIGNI znalazłem też ten sam objaw ale metody usuwania różne
-
Adam10
-
legend66
- Użytkownik
-
Adam10
to wygląda na czujnik 
Wymień, ewentualnie sprawdź połączenie na kostce czy nie ma wilgoci
Wymień, ewentualnie sprawdź połączenie na kostce czy nie ma wilgoci
-
legend66
- Użytkownik
sprawdzałem nie ma czysta kostka ale czujnik wymienie dla pewności bo z kompem nie bede jezdził
-
Andrzej
komunikat przegrzany silnik w ASO stwierdzili czujnik temperatury spalania PDF diagnoza 220zł, czujnik 750zł i podobno wraz z czujnikiem trzeba wymienić wiązkę kabli 1200zł (zwariowali )
Zamówiłem czujnik nowy GM 399zł i tylko to wymienię,
Przy tak awaryjnym samochodzie każde podłączenie do kompa powinno być gratis
Zamówiłem czujnik nowy GM 399zł i tylko to wymienię,
Przy tak awaryjnym samochodzie każde podłączenie do kompa powinno być gratis
-
strojak
Miałem podobny objaw po tym jak kuna przegryzla izolacje na kablu od tego czujnika. Kabel naprawilem sam - tym razem koszt 0 pln
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
I mnie to spotkało
Iśka ostygła, przejechała się lawetą, i
teraz działa bez problemu
Iśka ostygła, przejechała się lawetą, i
teraz działa bez problemu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Andrzej
na 100 procent zawiesił się czujnik temperatury spalania PDF ja wymieniłem na nowy i już rok spokój
ten czujnik wchodzi w PDF jak otworzysz maskę to ten prosto pierwszy, być może wystarczy go wyjąć i oczyścić
po skasowaniu błędu przez aso jeżdziłem jeszcze 2 dni potem wymieniłem na nowy http://sklep2.equatro.ogicom.pl/media/p ... 1374048856
ten czujnik wchodzi w PDF jak otworzysz maskę to ten prosto pierwszy, być może wystarczy go wyjąć i oczyścić
po skasowaniu błędu przez aso jeżdziłem jeszcze 2 dni potem wymieniłem na nowy http://sklep2.equatro.ogicom.pl/media/p ... 1374048856
- cz@rny
- Użytkownik
- Auto: INSIGNIA HB
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: GDAŃSK
A czy on może stwarzać problem jeżeli ktoś ma wyprogramowany dpf? Bo ja już go nie mam.
- rataj75
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Mi też to dziś się zaświecilo,silnik zgasł i po uruchomieniu szarpał. Temperatura na budziku 130, faktyczna 90,zdiąłes Klemens z akumulatora i wszystko działa,. Musiałem zaprogramować tylko szyby. Po chwili znów zaczął wypalac dpf ale już błąd nie wyskoczył.
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
- rataj75
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
Komunikat wyskoczył mniej więcej po około 5 minutach od rozpoczęcia wypalania- sygnalizacja dioda.
--- edit ---
niestety sytuacja powtórzyła się kilka razy,laptop w aucie i szybkie kasowanie błędu. Kolejne 700 km spokoju do następnego wypalania. Chwilowo przemylem czujnik i zobaczę czy coś pomoże. Jeśli nie to czeka mnie wymiana czujnika. Zdiecie klemy tez pomaga jeśli ktoś akurat niema lapka w aucie
, czas około 3 minut wystarczy
--- edit ---
niestety sytuacja powtórzyła się kilka razy,laptop w aucie i szybkie kasowanie błędu. Kolejne 700 km spokoju do następnego wypalania. Chwilowo przemylem czujnik i zobaczę czy coś pomoże. Jeśli nie to czeka mnie wymiana czujnika. Zdiecie klemy tez pomaga jeśli ktoś akurat niema lapka w aucie
Ostatnio zmieniony 9 lut 2016, o 18:31 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zabronione jest pisanie postów pod postami. Należy używać funkcji "edytuj" - regulamin §5 pkt 6.
Powód: Zabronione jest pisanie postów pod postami. Należy używać funkcji "edytuj" - regulamin §5 pkt 6.
-
Slawko
Przegrzany silnik komunikkat
Witam przeczytałem dużo postów na tym forum lecz w dalszym ciagu nie ma odpowiedzie na moje pytanie. Opisze pokrótce moja sprawę z insignia wyjechałem z pracy i po przejechaniu jakiś 7 km na obwodnicy zapalił mi sie komuńikat silnik przegrzany zacząć chodzić jak by nie na wszystkie gary kopcił na biało temperatura wzrosła w sekundę z 90 na 130 po ostygnięciu auta sytuacja sie powtarza przy samym odpaleniem temperatura 130, wiec laweta i na warsztat na warsztacie komputer podłączanie i wyskoczyły błędy p039d cUjnik ciśnienia kobry spalania cylinder 1, p2428 temperatura splin poza zakresem , p039c czujnik cisńieńia komory spalania cylinder 1 zbyt niska różnica ciśnień, p1325 sygnał znacznika odniesienia wału korbowego zakłócenie działania, p2101 sterownik przepustnicy błędy zostały skasowane i silnik zaczął normalnie chodzić bez błędów i jakich Kolwiek objawów. Dodam ze dpf w samochodzie usunięty. CZy jest możliwość ze po 3 latach od usunięcia dpf coś sie zmieniło w oprogramowaniu. Z tego co wyczytałem to ze to cUjnik spalin lecz czy to jest rozW0LGS87M291054289iazanie problemu. Samochód insignia 2,0 160 km dziękuje za każda pomoc i podpowiedz
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, o 22:56 przez Engine, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę używać interpunckji, ponieważ posty pisane "ciągiem" są trudne do zrozumienia
Powód: Proszę używać interpunckji, ponieważ posty pisane "ciągiem" są trudne do zrozumienia
-
Andrzej
Re: Przegrzany silnik komunikkat
Ja tak miałem ale to była wina czujnika spalin ( mam DPF) po wymianie wszystko OK.
W twoim przypadku bez DPF-u, czujnika nie masz ? czyli była ingerencja w oprogramowanie
W twoim przypadku bez DPF-u, czujnika nie masz ? czyli była ingerencja w oprogramowanie
-
Slawko
Re: Przegrzany silnik komunikkat
Czujnik oczywiscie jest w aucie nadal zamontowany i wskazuje wartosci i zastanawiam sie juz czy to nie jego wina faktycznie i czy w oprogramowaniu wszytsko zrobili jak nalezy bo wczesniejszy wlasiciel usuwa dpf. i mam podejrzenie ze moze cos schrzanili oni z tym dpf-em juz saam nie wiem jezdze narazie drugi dien i nie ma bledu ale wczeniej jezdzlem 2 tygodnie i tez bylo ok zatanawiam siee czy czaem po usunieciu dpf-a w komputerze nie ma czego ze wypalaa go bez niego i przez to robi sie ten poblem
-- 16 kwi 2016, o 15:34 --
Nie miał nikt podobnego przypadku
-- 16 kwi 2016, o 15:36 --
Ok skupie się na pisowni lecz chyba nie ma to wpływu na zrozumienie tematu.
-- 16 kwi 2016, o 15:34 --
Nie miał nikt podobnego przypadku
-- 16 kwi 2016, o 15:36 --
Ok skupie się na pisowni lecz chyba nie ma to wpływu na zrozumienie tematu.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2016, o 23:23 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8.