--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuZawór zwrotny blow off
-
PR3Z3S
Zawór zwrotny blow off
witam! zastanawialem sie nad zamontowaniem zaworu zwrotnego do mojej igi (blow valve)
np. http://www.ebay.co.uk/itm/151358430331? ... 1423.l2649
czy ktos juz instalowal takie cos w swojej idze i czy dalo to pozadany efekt? czy komp nie wywalal jakis ledow?
moja iga 2.0 cdti 130 hp
np. http://www.ebay.co.uk/itm/151358430331? ... 1423.l2649
czy ktos juz instalowal takie cos w swojej idze i czy dalo to pozadany efekt? czy komp nie wywalal jakis ledow?
moja iga 2.0 cdti 130 hp
-
Adam10
Re: blow off
w celu..... dobre pytanie, bo zastosowania do auta drogowego to nie ma.
Takie rzeczy stosuje się w sporcie. Tutaj będzie to jedynie polepszenie samopoczucia kierowcy
Takie rzeczy stosuje się w sporcie. Tutaj będzie to jedynie polepszenie samopoczucia kierowcy
-
PR3Z3S
w jakim celu? bo mi sie podoba jak syczy 
tak jak powiedzial Adam10 : polepszenie samopoczucia
tak jak powiedzial Adam10 : polepszenie samopoczucia
-
Adam10
To odpowiadając na Twoje pytania:
Błędów być nie powinno - w teorii
Czy przyniesie pożądany efekt? - to zależy jakiego efektu się spodziewasz.... ale cudów bym się nie spodziewać
Laski pod remizą raczej na to nie polecą :p 
Błędów być nie powinno - w teorii
Czy przyniesie pożądany efekt? - to zależy jakiego efektu się spodziewasz.... ale cudów bym się nie spodziewać
-
7ups
Gdzies cos tam kiedys czytalem ze to nic dobrego dla disla ale jak co itp trza by było zapytac wujka google 
-
Adam10
Dlatego mówię, że to jedynie poprawi samopoczucie kierowcy... Dla mnie pakowanie tego do silnika wysokoprężnego jest co najmniej dziwne, bo diesel dysponuje takim momentem obrotowym, że to się mija z celem.
Ale skoro właściciel chce mieć szacunek ludzi ulicy to niech wkłada
a wg mnie efektów nie będzie żadnych (poza efektem placebo
)
Ale skoro właściciel chce mieć szacunek ludzi ulicy to niech wkłada
a wg mnie efektów nie będzie żadnych (poza efektem placebo
- michal26
- Forumowicz
- Auto: Insignia st
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
to może jest i fajne ale tylko w imprezie sti a nie w klekocie
proponuje jeszcze czerwone albo niebieskie neony i świecące wentylki, też nic nie dadzą ale będą lansiarskie, no laski będą się w drzwiach dusić
.
proponuje jeszcze czerwone albo niebieskie neony i świecące wentylki, też nic nie dadzą ale będą lansiarskie, no laski będą się w drzwiach dusić
- Alex
- Zapaleniec
- Auto: Peugeot 508
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Iława
- Otrzymał piwo: 8 razy
Odpuść sobie bo to mija się z jakimkolwiek celem. Ma to konkretne zastosowanie i poważni ludzie z tego konkretnie korzystają.PR3Z3S pisze:witam! zastanawialem sie nad zamontowaniem zaworu zwrotnego do mojej igi (blow valve
Jeżeli efektem dla Ciebie jest "kle kle kle psss, kle kle kle psss..." to ja wysiadam z tego tonącego statku.PR3Z3S pisze:czy dalo to pozadany efekt?
Zwycięzca konkursu na zdjęcie miesiąca CZERWIEC 2014
-
PR3Z3S
dlatego pisze tutaj otym zeby poznac opinie i moze ktos mial z tym doswiadczenie. niewiem jak to by dzialalo w cdti.
a co do lasek to mam juz jedna i wystarczy mi z nia klopotów
a co do lasek to mam juz jedna i wystarczy mi z nia klopotów
-
Adam10
to nie wkładaj tego. Diesel ma wysoki moment obrotowy i takie rzeczy mu nie są potrzebne
- Alex
- Zapaleniec
Tak samo jak w turbodoładowanej benzynie. Zorientuj się trochę, google i youtube stoi otworem.PR3Z3S pisze:niewiem jak to by dzialalo w cdti.
-
PR3Z3S
zle sie wyrazilem. wiem jak to dziala. bardziej mialem na mysli czy bedzie pasowalo do klekotu diesla....;]
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Blow off nie zadziała w klekocie bo ma on za zadanie upuszczenie ciśnienia w dolocie po zdjęciu nogi z gazu czyli po zamknięciu przepustnicy żeby nie dławić gwałtownie turbiny. W klekocie przepustnica działa innaczej niż w benzynie i służy wyłącznie do kulturalnego zgaszenia silnika w innych przypadkach jest cały czas otwarta więc blow off nie ma możliwości zadziałać.
A jak ktoś jeszcze pisze że klekot ma duży moment - a co ma piernik do wiatraka?
A jak ktoś jeszcze pisze że klekot ma duży moment - a co ma piernik do wiatraka?
- Alex
- Zapaleniec
W takim razie to jakaś magia ! I w kolejnym filmiku również, i w kolejnym i kolejnym, i tak w kółko.rataj73 pisze:Blow off nie zadziała w klekocie
A to, że od strony TECHNICZNEJ nic nie daje w klekocie to już druga sprawa. Ma gwizdać, piszczeć lub cokolwiek i tylko o to się rozchodzi.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lqMcyCv5WRg[/youtube]
-
Niedzwiedz
Najlepiej napisać ze blow off psuje turbine i będzie po temacie
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
Adam10
rataj73 pisze:Blow off nie zadziała w klekocie bo ma on za zadanie upuszczenie ciśnienia w dolocie po zdjęciu nogi z gazu czyli po zamknięciu przepustnicy żeby nie dławić gwałtownie turbiny. W klekocie przepustnica działa innaczej niż w benzynie i służy wyłącznie do kulturalnego zgaszenia silnika w innych przypadkach jest cały czas otwarta więc blow off nie ma możliwości zadziałać.
No proszę, to wytłumacz mi mistrzu jak działa przepustnica w silnikach diesla
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Mistrzem nie jestem ale proszę bardzo. Jak już wcześniej napisałem przepustnica w dieslu służy tylko do tego żeby przy gaszeniu nie telepało silnikiem, jak chcecie się o tym przekonać to ułamek sekundy przed zgaszeniem dajcie gaz do dechy zobaczycie jak gaśnie silnik , przez cały czas pracy silnika jest otwarta, a podczas gaszenia się zamyka. Jak macie inne informacje na ten temat to oświećcie mnie a nie odrazu cięcie łacha. To że mam kilka postów na forum nie znaczy że jestem zielony i do tego " mistrzu" 
A i jeszcze jedno jeżeli przepustnica w dieslu miała by to samo zadanie co w benzynie ( mówimy oczywiście o turbo) to bez blow offa by się nie obyło ale to dyskusja na iiny temat.
A i jeszcze jedno jeżeli przepustnica w dieslu miała by to samo zadanie co w benzynie ( mówimy oczywiście o turbo) to bez blow offa by się nie obyło ale to dyskusja na iiny temat.
-
Adam10
To teraz ja dam Tobie zadanie. Skoro uważasz, że przepustnica w silniku wysokoprężnym jest cały czas otwarta to ją wyjmij
Będziesz miał tylko problemy z gaśnięciem 
W wielu silnikach wysokoprężnych przepustnica zastępuje m.in. właśnie rozwiązania typu blow off - to i wysoki moment obrotowy diesla który jest dostępny "od dołu" powodują że montowanie dodatkowego blow off w dieslu mija się z celem. Oczywiście masz też rację, że ułatwia zgaszenie auta (ale należy pamiętać o tym że nie jest to bezpośrednią przyczyną zgaśnięcia auta). Są jeszcze bardziej rozwinięte kombinacje dla używania przepustnicy w dieslu... np do układu EGR.
Starsze diesle nie miały przepustnicy bo nie były tak naszpikowane elektroniką, ale świat się zmienia i komputery w autach sterują tyloma rzeczami, że i przepustnica zmienia swoje zadania
W wielu silnikach wysokoprężnych przepustnica zastępuje m.in. właśnie rozwiązania typu blow off - to i wysoki moment obrotowy diesla który jest dostępny "od dołu" powodują że montowanie dodatkowego blow off w dieslu mija się z celem. Oczywiście masz też rację, że ułatwia zgaszenie auta (ale należy pamiętać o tym że nie jest to bezpośrednią przyczyną zgaśnięcia auta). Są jeszcze bardziej rozwinięte kombinacje dla używania przepustnicy w dieslu... np do układu EGR.
Starsze diesle nie miały przepustnicy bo nie były tak naszpikowane elektroniką, ale świat się zmienia i komputery w autach sterują tyloma rzeczami, że i przepustnica zmienia swoje zadania