--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlekot, głośna praca
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: Klekot, głośna praca
U mnie też pracował dosyć dobrze nie mogę narzekać jednak ciekawość była silniejsza. I wydaje mi się że właśnie na ciepłym trochę się poprawiło.
-
gingop
- Użytkownik
- Auto: Insignia A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 3 razy
Tutaj po 6,50$ za 10 sztuk. Grubość do wyboru:
https://pl.aliexpress.com/item/F00VC175 ... 5c0fA8qEg7
Słuchajcie.
Na tych podkładkach co link podałem wyżej, na obwódce jest taki jakby frez, tzn podkładka na na całej płaszczyźnie nie jest równa, ale tylko z jednej strony.
Teraz pytanie.
Którą stroną taką podkładkę wtrysku trzeba montować?
https://pl.aliexpress.com/item/F00VC175 ... 5c0fA8qEg7
Słuchajcie.
Na tych podkładkach co link podałem wyżej, na obwódce jest taki jakby frez, tzn podkładka na na całej płaszczyźnie nie jest równa, ale tylko z jednej strony.
Teraz pytanie.
Którą stroną taką podkładkę wtrysku trzeba montować?
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Mój też na zimnym ma większą kulturę pracy niż na ciepłym. Ale ja jeszcze podkładki mam standard.
Więc chyba ten typ tak ma w standardzie że na zimnym pracuje lepiej.
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale te febi maja średnice wewnętrzną 7 mm a ori Boscha 7.7 i tu może być problem , jutro jak odbiorę wtryski bo dałem do sprawdzenia to zmierzę średnice wtrysku , ale wszędzie jest 7.7 i to robi dużą różnice
- dante83pl
- Użytkownik
- Auto: Insignia Elite
- Miasto: Horley, UK
Rzeczwiście, posiłkowałem się tylko średnicą wewnętrzną 7mm a jest jeszcze druga 7.75mm.
Zobaczymy co mi przyjdzie z Chin
Zobaczymy co mi przyjdzie z Chin
-
Rademenes
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Włocławek
Wcześniej opisywałem mój problem z głośną pracą silnika i jeszcze głośniejszą przy dodaniu gazu na zimnym silniku.Jestem po regeneracji wtrysków z 15.5l spalania w miescie auto spala 13l. Po wymianie rozrządu również bez zmian.Po sprawdzeniu w aso błędów brak.Może jakaś podpowiedż .Insignia2009r automat 160km 2.0cdti. 200tyś.przebiegu
- dante83pl
- Użytkownik
- Auto: Insignia Elite
- Miasto: Horley, UK
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jeśli nie masz problemów ze skrzynią (jakieś szarpania, walenia lub inne niepokojące objawy) spróbuj skasować jej adaptację. Wg wielu osób powinno się to dać zrobić poprzez odłączenie aku na noc. Ja bym jednak polecał zresetowanie poprzez interface. Ja to ostatnio zrobiłem dla testów, i zaczęła zupełnie inaczej zmieniać błędy i krócej myśleć. I spadło spalanie. Niestety zrobiłem też kilka innych rzeczy, które mogły mieć wpływ na spalanie, więc na 100% nie potwierdzę, czy to na pewno ma związek...Rademenes pisze: ↑20 lut 2019, o 22:48Wcześniej opisywałem mój problem z głośną pracą silnika i jeszcze głośniejszą przy dodaniu gazu na zimnym silniku.Jestem po regeneracji wtrysków z 15.5l spalania w miescie auto spala 13l. Po wymianie rozrządu również bez zmian.Po sprawdzeniu w aso błędów brak.Może jakaś podpowiedż .Insignia2009r automat 160km 2.0cdti. 200tyś.przebiegu
A drugi trop to sprawdzenie stanu turbiny. Jak pojeździsz dynamicznie, to nie masz komunikatu 'Awaria pojazdu' lub ograniczenia mocy?
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
jar-231
- Użytkownik
25 Nm to dużo. Ja pierwszy raz ustawiłem na 25 bo też się sugerowałem książką i ukręciłem gwint w nakrętce. Całe szczęście że nakrętki są chyba miedziane. Dobrze że nie wyrwałem szpilki. Teraz ustawiałem na 20 i myślę że wystarczająco.
-
kozi1
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 4x4
- Miasto:
Dzisiaj odwiedziłem serwis Bosch-a gdzie regenerują miedzy innymi wtryskiwacze celem zakupu podkładki. Numer z powyższego postu się zgadza. Jednak panowie stanowczo odradzają montaż grubszych podkładek. Jak twierdzą podniesienie wtryskiwacza może spowodować iż rozpylone przez wtryskiwacz paliwo może trafiać na ściankę głowicy czego skutkiem może być nawet wypalenie dziury w tłoku. Zalecają wymontowanie wtryskiwacza i jego sprawdzenie według nich większa podkładka nie uleczy wtryskiwacza a co najwyżej może doprowadzić do poważnej awarii silnika.
Ps u mnie po sprawdzeniu stetoskopem 4 wtryskiwacz głośno działa.( stuka zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku) No i na tym cylindrze poleciała mi ostatnio świeca żarowa oczywiście PSG Trzeci wtrysk chodzi trochę głośniej a 1 i 2 cicho - miękko pracują. Jak jest u Was?
Ps u mnie po sprawdzeniu stetoskopem 4 wtryskiwacz głośno działa.( stuka zarówno na ciepłym jak i zimnym silniku) No i na tym cylindrze poleciała mi ostatnio świeca żarowa oczywiście PSG Trzeci wtrysk chodzi trochę głośniej a 1 i 2 cicho - miękko pracują. Jak jest u Was?
- Rooff_
- Zapaleniec
A co Ci panowie z Boscha mają powiedzieć, skoro oni na regeneracji czy nawet sprawdzeniu wtryskiwaczy zarabiają 100x tyle, co na tej podkładce? 
Teoretycznie podniesienie wtrysku o 1 mm, spowoduje "uniesienie" całego stożka, w który się rozchodzi paliwo, również o 1 mm. Ale czy na pewno? Śmiem twierdzić, że rozwarcie stożka jest na tyle małe, że paliwo trafia w odpowiednie miejsce tłoka i dopiero rozchodzi się po komorze spalania.
Jakby ktoś pokazał standardową podkładkę 2 mm wyjętą spod wtryskiwacza, albo jeszcze lepiej jakby zmierzył jej grubość, to by było wiadomo czy ona się czasami nie "wyklepuje" od drgań i w jakimś sensie wtryskiwacz się nie przesuwa w stosunku do bazowego położenia. Przypuszczam, że dobry efekt dałaby już wymiana podkładek na nowe, oryginalne 2 mm. Alternatywnie można te 3 mm podkładki zeszlifować 0,5 mm - wtedy ryzyko "pryskania po ściankach" powinno się zmniejszyć - jeśli takie w ogóle wystepuje.
Ot takie moje dywagacje
Teoretycznie podniesienie wtrysku o 1 mm, spowoduje "uniesienie" całego stożka, w który się rozchodzi paliwo, również o 1 mm. Ale czy na pewno? Śmiem twierdzić, że rozwarcie stożka jest na tyle małe, że paliwo trafia w odpowiednie miejsce tłoka i dopiero rozchodzi się po komorze spalania.
Jakby ktoś pokazał standardową podkładkę 2 mm wyjętą spod wtryskiwacza, albo jeszcze lepiej jakby zmierzył jej grubość, to by było wiadomo czy ona się czasami nie "wyklepuje" od drgań i w jakimś sensie wtryskiwacz się nie przesuwa w stosunku do bazowego położenia. Przypuszczam, że dobry efekt dałaby już wymiana podkładek na nowe, oryginalne 2 mm. Alternatywnie można te 3 mm podkładki zeszlifować 0,5 mm - wtedy ryzyko "pryskania po ściankach" powinno się zmniejszyć - jeśli takie w ogóle wystepuje.
Ot takie moje dywagacje
Pozdrawiam, Michał
-
angel_dark666
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Irlandia
- Otrzymał piwo: 3 razy
Przy dokręcaniu wtryskiwaczy zawsze ta podkładka trochę się splaszczy o te ok 0.5mm, miedź jest miękka i o to chodzi żeby uszczelnilo, po za tym ten kto wymieniał chyba widział jak stara wyglądaRooff_ pisze:...
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 23 lut 2019, o 20:40 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
-
blejku
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Łódz
Witam i jak parę dni już minęło od tego jak założyliście 3mm jest lepiej czy nie warto kombinować?
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 30 sekundach:
Witam a jeszcze mam taka sugestie umnie byl robiony remont silnika i była planowana głowica czyli teoretycznie wtryskiwacz jest blizej tłoka to jak dam wieksza podkładke to moze sie ten dystans wyrówna?
Dodano po 58 minutach 7 sekundach:
Dodano po 45 sekundach:
Od 3:40 jest cos ciekawego
Dodano po 1 godzinie 36 minutach 30 sekundach:
Witam a jeszcze mam taka sugestie umnie byl robiony remont silnika i była planowana głowica czyli teoretycznie wtryskiwacz jest blizej tłoka to jak dam wieksza podkładke to moze sie ten dystans wyrówna?
Dodano po 58 minutach 7 sekundach:
Dodano po 45 sekundach:
Od 3:40 jest cos ciekawego
-
jar-231
- Użytkownik
Dokładnie właśnie po to są stosowane grubsze podkładki. Żeby wyrównać ten dystans. Po planowaniu głowicy to niekoniecznie bo tam powinni ci dać grubszą uszczelkę żeby wyrównać to co zebrali przy planowaniu ale głównie się daje po frezowaniu gniazd od wtrysków jeżeli wymaga tego sytuacja. Wtedy jak ci zbiorą milimetr zamiast 2mm to dają 3mm.
A odnośnie jazdy z podkładkami 3 mm to powiem że jest dobrze. Ale że osobiście nie miałem większych problemów z wtryskami to jakiejś ogromnej różnicy nie widzę. Na zewnątrz wydaje mi się że jest ciszej natomiast w środku jest tak samo. Było w miarę cicho i jest tak samo.
Panowie nie oszukujmy się dobrze wiemy że nasze silniki do najcichszych nie należą to nie PSA czy volkswagen i żadna podkładka nie uratuje pracy tego silnika
A odnośnie jazdy z podkładkami 3 mm to powiem że jest dobrze. Ale że osobiście nie miałem większych problemów z wtryskami to jakiejś ogromnej różnicy nie widzę. Na zewnątrz wydaje mi się że jest ciszej natomiast w środku jest tak samo. Było w miarę cicho i jest tak samo.
Panowie nie oszukujmy się dobrze wiemy że nasze silniki do najcichszych nie należą to nie PSA czy volkswagen i żadna podkładka nie uratuje pracy tego silnika
-
maciej 37
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2017
- Miasto: Dolnoślaskie
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Witam. Co oznaczają te parametry cylindra? Na jednym jest wyższa wartość niż w pozostałych. Jeszcze powracające błędy. Chodzi o błędy z cylindrów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rooff_
- Zapaleniec
W 3 świecach Ci nie działa pomiar ciśnienia spalania. Zresztą to widać po błędach - na 2 cylindrze działa 
Do tego albo odpięta wtyczka od EGR, albo może wyprogramowany, ewentualnie coś nie działa
Do tego albo odpięta wtyczka od EGR, albo może wyprogramowany, ewentualnie coś nie działa
Pozdrawiam, Michał
- Rooff_
- Zapaleniec
Masz świece z czujnikami ciśnienia (najprawdopodobniej masz, albo powinieneś mieć) i wygląda, że ten pomiar nie działa. Same świece żarowe jako "grzałki" raczej dzialają, bo brak grzania to inny nr błędu.
Na próbę możesz zamienić świecę 2 z którąś inna. Zobaczysz co się stanie ze wskazaniami
Tylko nie ukręć
Na próbę możesz zamienić świecę 2 z którąś inna. Zobaczysz co się stanie ze wskazaniami
Tylko nie ukręć
Pozdrawiam, Michał