--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPanewki silnik B20DTH
-
variato
- Nowicjusz
- Auto: Sport Tuorer
- Kod silnika: B20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Pruszków
Panewki silnik B20DTH
Witam forumowiczów.
Zakupiłem jakiś czas temu Insignię poliftową z 2015r. 2.0 cdti 170KM w manualu i potrzebuję wymienić panewki korbowodowe, ponieważ górne są wytarte.
Dzwoniłem do ASO i tam nie wiedzą jakie mają zamówić, mimo tego że podałem VIN pytają mnie jaki kolor ma być oznaczenia tych panewek, czy ma być czerwony brązowy niebieski żółty itd.
Problem w tym, że po wyjęciu tych panewek oznaczenia na górnych są słabo widoczne i nie wiem czy czerwone czy brązowe, a dolne to na 100% niebieskie.
Podałem numery części z panewek ale to nic nie dało bo nie mają takich numerów w systemie.
Numery z moich panewek: górna panewka GM 55573887, dolna GM 55573881, moje panewki są bez zamkowe.
Czy ktoś może przerabiał ten temat i może doradzić jakie zamówić lub dać namiar na pasujące zamienniki?
Oczywiście w ASO nie ma możliwości wymiany jeśli nie będą pasować więc dla tego pytam o radę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zakupiłem jakiś czas temu Insignię poliftową z 2015r. 2.0 cdti 170KM w manualu i potrzebuję wymienić panewki korbowodowe, ponieważ górne są wytarte.
Dzwoniłem do ASO i tam nie wiedzą jakie mają zamówić, mimo tego że podałem VIN pytają mnie jaki kolor ma być oznaczenia tych panewek, czy ma być czerwony brązowy niebieski żółty itd.
Problem w tym, że po wyjęciu tych panewek oznaczenia na górnych są słabo widoczne i nie wiem czy czerwone czy brązowe, a dolne to na 100% niebieskie.
Podałem numery części z panewek ale to nic nie dało bo nie mają takich numerów w systemie.
Numery z moich panewek: górna panewka GM 55573887, dolna GM 55573881, moje panewki są bez zamkowe.
Czy ktoś może przerabiał ten temat i może doradzić jakie zamówić lub dać namiar na pasujące zamienniki?
Oczywiście w ASO nie ma możliwości wymiany jeśli nie będą pasować więc dla tego pytam o radę.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Panewki silnik B20DTH
Patrząc tu i tu to wychodzi, że czerwona ma numer niższy niż niebieska, a brązowa wyższy niż niebieska, ale to tylko przez analogię. Ja tematu nie znam, mam benzynę.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Logika i przeczucie mówi mi, że obie panewki powinny być tego samego koloru. Bo jeśli by miały być różnych, to znaczyłoby że oba gniazda mają różne średnice wewnętrzne? Inaczej myśląc - jak w takim przypadku zmierzyć jaka panewka nam jest potrzebna? No chyba, że z panewkami brązowymi są w komplecie sprzedawane np. niebieskie i do tego oznaczone, która jest na górę a która na dół...
Zaznaczam jeszcze raz - nie jestem pewien, że co co napisałem wyżej jest prawdą.
Ale kolejne co mi przychodzi na myśl to to, że właśnie dlatego że masz różne kolory panewek to są one przytarte. Sprawdź czy te przytarte są grubszymi w oznaczeniu Opla. Jeśli tak, to będziesz miał odpowiedź co było przyczyną.
Jeszcze jedno pytanie które trzebaby sobie zadać jako następne - czy ktoś taki "składak" zrobił świadomie czy nie? Jeśli tak, to dlaczego?
Na koniec zaznaczę jeszcze, że nie jestem mechanikiem, więc moje ww. przemyślenia/porady/pytania proszę traktować jako wskazówki
A na koniec taki filmik:
Zaznaczam jeszcze raz - nie jestem pewien, że co co napisałem wyżej jest prawdą.
Ale kolejne co mi przychodzi na myśl to to, że właśnie dlatego że masz różne kolory panewek to są one przytarte. Sprawdź czy te przytarte są grubszymi w oznaczeniu Opla. Jeśli tak, to będziesz miał odpowiedź co było przyczyną.
Jeszcze jedno pytanie które trzebaby sobie zadać jako następne - czy ktoś taki "składak" zrobił świadomie czy nie? Jeśli tak, to dlaczego?
Na koniec zaznaczę jeszcze, że nie jestem mechanikiem, więc moje ww. przemyślenia/porady/pytania proszę traktować jako wskazówki
A na koniec taki filmik:
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
-
markrk
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Rok produkcji: 2017
- Miasto:
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Ten silnik miał być pozbawiony wad..... historia lubi się powtarzać..
Jaki przebieg, jaki olej w silniku...co ile wymiana?
Jaki przebieg, jaki olej w silniku...co ile wymiana?
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Otrzymał piwo: 41 razy
Należałoby jeszcze, albo raczej, spytać - Jaki styl jazdy uprawiał poprzedni kierowca?
Silnik może być bez wad, ale na pewno nie pancerny. Jak ktoś bezmyślnie mocno deptał w tym manualu gaz przy niskich obrotach, to pewnie przyczynił się do przyspieszonego zużycia panewek...
M.
Silnik może być bez wad, ale na pewno nie pancerny. Jak ktoś bezmyślnie mocno deptał w tym manualu gaz przy niskich obrotach, to pewnie przyczynił się do przyspieszonego zużycia panewek...
M.
-
variato
- Nowicjusz
- Auto: Sport Tuorer
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Pruszków
W Auto pasji nie mieli do czynienia jeszcze z takim motorem.
Przebieg 113 000 po leasingowy, rozrząd na farcie jeszcze nie strzeli ale nie wiele brakowało bo zjechany ostro, dobrze że pompy nie trzeba robic. Olej nie wiem bo faktury w schowku, a auto u zaprzyjaźnionego mechanika stoi, ale przy takich panewka podejrzewam że gość przede mną wymieniał co 25k i na dodatek lał ten szajs oplowski bo w końcu to leasing więc w ASO nic porządnego nie wleją.
Swoją drogą to jest nienormalne że dzwonisz do ASO a oni po VINie nie wiedzą, które to mają być tylko zamawiaj na swoją odpowiedzialność, tragikomedia poprostu.
Spróbuję jeszcze po ludziach popytać co mają po kilka różnych kompletów panewek do Isi na aledrogo powystawianych, może oni coś ogarną.
Przebieg 113 000 po leasingowy, rozrząd na farcie jeszcze nie strzeli ale nie wiele brakowało bo zjechany ostro, dobrze że pompy nie trzeba robic. Olej nie wiem bo faktury w schowku, a auto u zaprzyjaźnionego mechanika stoi, ale przy takich panewka podejrzewam że gość przede mną wymieniał co 25k i na dodatek lał ten szajs oplowski bo w końcu to leasing więc w ASO nic porządnego nie wleją.
Swoją drogą to jest nienormalne że dzwonisz do ASO a oni po VINie nie wiedzą, które to mają być tylko zamawiaj na swoją odpowiedzialność, tragikomedia poprostu.
Spróbuję jeszcze po ludziach popytać co mają po kilka różnych kompletów panewek do Isi na aledrogo powystawianych, może oni coś ogarną.
-
Mustaff
- Nowicjusz
- Auto: Insignia B
- Miasto: Wrocław
Były jakieś objawy uszkodzenia tych panewek ? Dziwna praca silnika, klekot, stuki ? Na zimno, na ciepło czy cały czas ?
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Znając życie to gdyś robił w ASO to i pewnie nagle by wiedzieli jakie panewki
- Major601
- Użytkownik
- Auto: Opel Astra H
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Siemianowice Śląskie / Czechowice Dziedzice
- Otrzymał piwo: 4 razy
Jeśli samochód po leasingu to wiele tłumaczy. Tymi samochodami nikt delikatnie nie jeździ, katowanie od zimnego silnika, dodatkowo olej GM niezbyt często wymieniany. Ja mam swoim B20dth ponad 110000km i jeszcze jest ok, większość przebiegu to poza miastem, ale wątpię że silnik wytrzyma więcej niż 200000km
-
markrk
- Użytkownik
- Miasto:
Widziałem insignie A B20DTH w Niemczech w jednej z firm, przebieg 330 tys. silnik oryginał.. Z tym że jeździ po autostradach...
Nawet ogłoszenia się pojawiają.... https://www.mobile.de/pl/Samochod/Opel- ... 12233.html
Ostatnio zmieniony 2 mar 2019, o 09:38 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Kompletnie nic nie tłumaczy. Jakoś pełno jeździ w leasingu i nie widać,żeby katowali auta po ulicach .Każdy jeździ normalnie
-
markrk
- Użytkownik
- Miasto:
W sumie to nie uzyskaliśmy odpowiedzi dlaczego było tam zaglądane ?
Może kolega poczytal o uszczelce smoka i panewkach i zapobiegawczo zlecił rozbiórkę?
Może kolega poczytal o uszczelce smoka i panewkach i zapobiegawczo zlecił rozbiórkę?
- Major601
- Użytkownik
Znam osobiście dwóch ludzi z zarządu mojej firmy którzy jeżdżą do pracy służbówkami Superb w dieslu drogą ekspresową okolo 70km w jedną stronę, nie widać żeby spokojnie jeździli i jeden zatarł silnik przy 170000km a drugi przy 205000km...
Samochody serwisowane w ASO oddane i wzięli nówki, ciekawe ile pojeżdżą.
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
A odnośnie uszczelki smoka to temat jest nieaktualny w tym silniku, jest zupełnie inna konstrukcja i inna pompa oleju.
Na zimnym silniku ciśnienie jest doprężane cyklicznie i przy mocnym wciśnięciu gazu na rozgrzanym tak samo - obserwuje to na wskaźniku ciśnienia
Samochody serwisowane w ASO oddane i wzięli nówki, ciekawe ile pojeżdżą.
Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
A odnośnie uszczelki smoka to temat jest nieaktualny w tym silniku, jest zupełnie inna konstrukcja i inna pompa oleju.
Na zimnym silniku ciśnienie jest doprężane cyklicznie i przy mocnym wciśnięciu gazu na rozgrzanym tak samo - obserwuje to na wskaźniku ciśnienia
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Miasto: nec temere, nec timide
- Otrzymał piwo: 41 razy
Większość ludzi w ogóle nie dba o samochody i dziaduje na eksploatacji - byle rzadziej, byle taniej. Forum to trochę insza-inszość, bo tu ludzie bardziej się interesują.
M.
M.
- Major601
- Użytkownik
Taka prawda właśnie. Dobrym przykładem jest moj samochód. Świadomie kupiłem tą Insignię, bo wynegocjowałem dobrą cenę.
To samochód salonu i demo, zakupiony z przebiegiem 1400km, 3 miesięczny, który miał z widocznych objawów tarcze hamulcowe z rysami po 1mm a do tego zwichrowane, sprzęgło wymienić musiałem po 30000km bo ślizgało przy dodawaniu gazu w zakresie pracy turbiny na 5 i 6 biegu itd itd. Zobaczymy ile wytrzyma do większych napraw, robię 40000km rocznie
To samochód salonu i demo, zakupiony z przebiegiem 1400km, 3 miesięczny, który miał z widocznych objawów tarcze hamulcowe z rysami po 1mm a do tego zwichrowane, sprzęgło wymienić musiałem po 30000km bo ślizgało przy dodawaniu gazu w zakresie pracy turbiny na 5 i 6 biegu itd itd. Zobaczymy ile wytrzyma do większych napraw, robię 40000km rocznie