Witam.
Czy ktoś, forum wymieniał sterownik hydrauliczny skrzyni AF40 lub regenerował?
Jeśli tak to jaki koszt oraz jakie były objawy uszkodzonego sterownika ?
--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuWymiana sterownika hydraulicznego skrzyni AF40
-
fifi68
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 160
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lipinki
-
pawto
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Re: Wymiana sterownika hydraulicznego skrzyni AF40
Wymieniałem na nowy w 2018. Koszt samego sterownika ponad 4000 zł (nowy nie regenerowany). Dodatkowo koszt robocizny 1000 zł i wymiany oleju 500 zł oraz programowanie (adaptacja) sterownika 360 zł. Kolejno zrobiłem łącznie jeszcze 3 wymiany oleju (statycznie) 1000 km, 10000 km i 10000 km. Skrzynia działa ok. tak jak działała od nowości. Przebieg od wymiany ok 50000 km.
Regeneracja jest dużo tańsza, ale musisz ocenić, w jakim stanie jest sterownik. Ja się nie zdecydowałem. Cylinderki były już powycierane (zużycie widoczne gołym okiem - brudny olej). Kostki (tworzywo jak bakelit), do których podłącza się zawory (przy regeneracji) ponadpalane. Przyczyna niewymienianie oleju. Zalecenia ASO
Pojazd od nowości serwisowany.
Wymieniałem przy pierwszych objawach (sporadyczne b. mocne szarpanie, jakby ktoś najechał na tył pojazdu). Samochód eksploatowany na autostradach, więc olej był pewnie często przegrzany. Brak potrzeby wymieniania oleju to bujda. Rozszerzyłem komputer o temp. oleju w ASB. Można też zamontować chłodnicę, jeśli jeździsz szybko (olej grzeje się mocno przy ok 190 km/h).
Regeneracja jest dużo tańsza, ale musisz ocenić, w jakim stanie jest sterownik. Ja się nie zdecydowałem. Cylinderki były już powycierane (zużycie widoczne gołym okiem - brudny olej). Kostki (tworzywo jak bakelit), do których podłącza się zawory (przy regeneracji) ponadpalane. Przyczyna niewymienianie oleju. Zalecenia ASO
Wymieniałem przy pierwszych objawach (sporadyczne b. mocne szarpanie, jakby ktoś najechał na tył pojazdu). Samochód eksploatowany na autostradach, więc olej był pewnie często przegrzany. Brak potrzeby wymieniania oleju to bujda. Rozszerzyłem komputer o temp. oleju w ASB. Można też zamontować chłodnicę, jeśli jeździsz szybko (olej grzeje się mocno przy ok 190 km/h).
-
fifi68
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 160
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Lipinki
Ok. Dzięki za odpowiedź
ja mam identyczny problem przy zmianie z R na D jest mocne szarpnięcie jak skrzynia jest dobrze rozgrzana i czasami przy redukcji z 4 na 3 lubi szarpnąć. Ma przelotu przeszło 280 tyś i samochód prawdopodobnie użytkowała firma we Włoszech.
Na allegro znalazłem sterownik hydrauliczny po regeneracji za przeszło 1000 zł z gwarancją ciekawi mnie czy będzie dobry.
Na allegro znalazłem sterownik hydrauliczny po regeneracji za przeszło 1000 zł z gwarancją ciekawi mnie czy będzie dobry.
-
pawto
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
Koszt stosunkowo niewielki, jeżeli będzie niewypał. Można zaryzykować, zakładając, że ze skrzynią wszystko ok.
Ryzyko jest takie, że jeżeli w skrzyni nie był zmieniany olej, to jest pewne prawdopodobieństwo , że przy 280 tys km może być już w jakimś stopniu zużyta i problem powróci. Trudno powiedzieć, nikt nie jest jasnowidzem.
Wiem, że samochód ma już stosunkowo niską wartość do kompleksowej naprawy skrzyni, ale chyba już lepszym rozwiązaniem byłoby szukanie w miarę świeżej używki (nie za 1500 zł) ale takiej z auta z niskim przebiegiem w granicach 4000 zł.
Ryzyko jest takie, że jeżeli w skrzyni nie był zmieniany olej, to jest pewne prawdopodobieństwo , że przy 280 tys km może być już w jakimś stopniu zużyta i problem powróci. Trudno powiedzieć, nikt nie jest jasnowidzem.
Wiem, że samochód ma już stosunkowo niską wartość do kompleksowej naprawy skrzyni, ale chyba już lepszym rozwiązaniem byłoby szukanie w miarę świeżej używki (nie za 1500 zł) ale takiej z auta z niskim przebiegiem w granicach 4000 zł.