--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuRdza w rynience dachowej
- czermar
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
Rdza w rynience dachowej
Witam!
Dzisiaj zauważyłem w swoim aucie oznaki korozji/rdzewienia w rynience (zagłębieniu) w dachu na długości ok 0,5m po stronie kierowcy w tylnej części, nad drzwiami pasażera aż do tylnej szyb - widać na załączonych zdjęciach.
Planuję to miejsce odtłuścić i zamalować zaprawką z linku poniżej (lakier kolor plus na to bezbarwny):
https://allegro.pl/oferta/lakier-zapraw ... 8060436736
Czy taki zabieg będzie wystarczający, aby zabezpieczyć to miejsce?
Z góry dzięki za porady z Waszej strony!
Dzisiaj zauważyłem w swoim aucie oznaki korozji/rdzewienia w rynience (zagłębieniu) w dachu na długości ok 0,5m po stronie kierowcy w tylnej części, nad drzwiami pasażera aż do tylnej szyb - widać na załączonych zdjęciach.
Planuję to miejsce odtłuścić i zamalować zaprawką z linku poniżej (lakier kolor plus na to bezbarwny):
https://allegro.pl/oferta/lakier-zapraw ... 8060436736
Czy taki zabieg będzie wystarczający, aby zabezpieczyć to miejsce?
Z góry dzięki za porady z Waszej strony!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jar-231
- Użytkownik
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Białystok
- Otrzymał piwo: 5 razy
Re: Rdza w rynience dachowej
Nie jestem lakiernikiem ale parę razy robiłem już takie rzeczy i z własnego doświadczenia wiem że takie zaprawki to na krótką metę. Samo odtłuszczenie i pomalowanie to słabo. Podstawa to porządnie oczyścić do gołej blachy dać dobry podkład i wtedy pomalować, zwłaszcza że to miejsce w którym cały czas płynie woda. Zaprawki to raczej na małe odpryski i to najlepiej od razu jak jeszcze nie ma rudej. Ja bym to oddał dla kogoś kto to zrobi dobrze. Nie trzeba przecież malować dachu można odciąć w samej rynience i nie będzie śladu. Takie jest moje zdanie.
-
Notcon
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Gostynin
Jak chcesz sam zrobić to przed zaprawkami musisz pozbyć się tej rdzy np papierem ściernym, potem coś ala brunox tzn penetrator rdzy i podkład w jednym.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Również nie jestem lakiernikiem, ale... Jeśli bym się miał za to zabierać, to podobnie jak @jar-231 - porządnie odrdzewić (są specjalne środki) i wyczyścić (w tym miejscu sprawdziłaby się szlifierka wysokoobrotowa np. dremel). Później podkład, lakier raczej w sprayu i na koniec bezbarwny też w sprayu. Jest to takie miejsce, które faktycznie można fajnie wyprowadzić, że nie powinno być widać łączenia lakierów. Jeśli ten Twój lakier to metalic, to wszelakie zaprawki będą się sporo różnić od koloru oryginalnego. Taki efekt nie występuje po malowaniu natryskowym.
A może faktycznie warto by spytać u jakiegoś lakiernika ile taka naprawa by u niego kosztowała. Wkońcu ma więcej wprawy i doświadczenia i powinien to zrobić porządnie
A może faktycznie warto by spytać u jakiegoś lakiernika ile taka naprawa by u niego kosztowała. Wkońcu ma więcej wprawy i doświadczenia i powinien to zrobić porządnie
Pozdrawiam, Michał
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)
- czermar
- Nowicjusz
Dzięki, czyli tak naprawdę nie ma co się samemu bawić. Podjadę do specjalisty 
-
gpawel
Pewnie "standard" i biorą jak za element, czyli 350-500 zł. Pewnie tutaj tej dolnej granicy, a nawet mniej. Ja za zrobienie progu w starym aucie płaciłem 300 zł, a roboty było dużo.
- czermar
- Nowicjusz
Dzięki za szacowane koszta. Będę wiedział jak rozmawiać z lakiernikiem
Pierwsza wycena po zdjęciach była na 500 zł co wydawało mi się trochę dużo. Myślałem, że ok 300 zł powinno wynieść. Zobaczymy jak inni wycenią.
-
Piotrek-kertoiP
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Kraków
- Otrzymał piwo: 2 razy
Hej, mam ten sam problem u siebie. Też jedynie w rynience po stronie kierowcy, z tym że nie ma jeszcze rdzy. Udało się polakierować samą rynienkę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Nie podejrzewałbym, że taki temat jest na forum... Jak to możliwe, że rdzewieje w tym miejscu? U mnie jest trochę rdzy przy mocowaniu tylnego amorka w nadkolu, ale rdzewiejący dach... 
-
Marek0
- Użytkownik
- Auto: Insignia GS 2019
- Kod silnika: B15XFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Opole
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Hm czy to napewno rdza , słabo widać. Miałem podobny temat w Corsie D kiedyś , ale zwyczajnie lakier się łuszczył po latach z elastycznego uszczelnienia. Rdza to może być tylko nalot z wody , uważam że auto musiało by być po dachowaniu żeby w tym miejscu rdzewiało .
-
AidenX97
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Chełm
- Postawił piwo: 2 razy
Hello, odkopuję ten temat bo od tygodnia mam Insignię z 2012 i już przy zakupie ten problem namierzyłem, czasy się zmieniły to i ceny. Orientuje się ktoś jaka cena może być teraz za taką usługę? No i co jeszcze sprawdzić przy okazji w tym aucie? Moja ma jeszcze nakładki opc-line na progach i myślałem czy tam by nie zajrzeć.