--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Choinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...

ODPOWIEDZ
Pietrek
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia CT
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2014
Miasto: Szczecin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Re: Choinka na desce rozdzielczej ABS TC poduszka czujniki...

Post autor: Pietrek » 27 mar 2019, o 01:05

Powiem szczerze, że też jedną z opcji brałem pod uwagę padnięty BCM ale nie pasuje mi to że wszelkie problemy potrafią zniknąć. Nigdzie wilgoci nie widać ale wilgoć ma wpływ na to co się dzieje. Od piątku nie mogłem uruchomić auta bo było sucho. W poniedziałek odpalił jak by nie było żadnego problemu a wtedy padał deszcz. Wieczorem przestało padać, auto było jeszcze mokre i po około 5 km znów zaczął świrować. Tak to wygląda jakby po rozgrzaniu silnika miejsce to wysycha i nie ma przepływu prądu. Gdzieś się nie domyka obwód i wygląda to na komorę silnika. Z drugiej strony chyba już wszystko przejrzałem i brakuje mi pomysłów. Problem pojawił się po myjce na ASO, w piątek rano też byłem na myjni. Tylko pytanie dlaczego po wymianie akumulatora były dwa tygodnie spokoju. Co do ASO to wg. nich winne było tylko zwarcie w aku przez co dochodziło do spadku napięcia. Tak tłumaczyli te błędy i brak komunikacji z niektórymi modułami. Nie biorąc pod uwagę tego, że miał zaledwie rok i przed zimą był sprawdzany. Najgorsze jest to, że w Szczecinie nie mogę znaleźć dobrego fachowca od opla.

Wysłane z mojego G8141 przy użyciu Tapatalka

Krol1979
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia ST
Miasto: Bierutów

Post autor: Krol1979 » 13 maja 2019, o 15:55

Witam,Panowie jest to mój pierwszy wpis na tym forum i jeżeli coś pomyliłem i nie tu to wpisałem to z góry przepraszam. Teraz opiszę mój przypadek. Jestem posiadaczem insigni z 2014r. 2.0 D. 4x4 195 km. i jest to moja pierwsza insignia(dokładnie mam ją od lutego tego roku)do tej pory nie sprawiała żadnych przykrości. Wczoraj tj.niedziela wszystko było ok.jezdziła i nic się nie działo. Dzisiaj rano odpaliła i po przejechaniu 100 metrów choinka na zegarach i wyświetlanie wszystkich informacji na środkowym wyświetlaczu, takiego typu jak: kamera tył,przód,układ zawieszenia,poduszki powietrzne,boczne strefy zgniotu i jeszcze wiele innych. Od razu zjechałem na parking i zgasiłem auto. odczekałem 1 min. i spróbowałem odpalić samochód raz jeszcze,niestety zero reakcji na przekręcanie stacyjki,pomyślałem że odepnę akumulator na chwilę i zobaczę co będzie po ponownym podpięciu(nic to nie pomogło auto dalej nie odpalało,tylko jakieś cykanie)Pomyślałem że odpalę go na kable z drugiego auta,i tak też zrobiłem.Insignia odpaliła ,ale choinka i wszystkie te informacje nie znikneły. Podjechałem do sklepu kupiłem nowy akumulator bo poprzedni miał już trochę lat. Podpiołem nowy aku. i wszystko wróciło do normy jak by nic się nie stało. Niestety moja radość trwała ok. 5 minut,wszystko znowu wróciło,ale odziwo auto odpalało. mineło jakieś 15-20 minut i insignia już nie odpala. Dziwne są jeszcze dwie rzeczy:1)zamek centralny działa, zamykam i otwieram auto z pilota,ale klapy bagażnika już niczym (dosłownie) nie otworzę.2)Po wyjściu z auta i zamknięciu go pilotem wskazówki dalej obracają się,na zegarach choinka, radio chodzi. Dopiero po około 30 sek. wszystko gaśnie. Jeśli któryś z was Panowie miał podobny przypadek to proszę o pomoc. Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam jeśli coś nie tak zrobiłem. Jeszcze jedno,sprawdzałem ładowanie alternatora,akumulatora,diagnostyka rozrusznika też była robiona i wszystkie te rzeczy chodzą w 100%.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 13 maja 2019, o 17:27

Gdzieś tu czytałem że ktoś tak miał jak mu zalało moduł klapy.

Krol1979
Nowicjusz

Post autor: Krol1979 » 13 maja 2019, o 19:23

U mnie z modułem klapy chyba jest ok. bo przed chwilą go odłączyłem,wyciągnąłem bezpiecznik i dalej to samo(czyli kontrolki i wskazówki wariują), ale gdy auto postoi dłużej odpala bez problemu tyle że choinka na zegarach jest dalej.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 13 maja 2019, o 19:49

A jakie błędy zczytałeś?

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 14 maja 2019, o 06:02

Jeśli przy wymianie akumulatora ruszyłeś przewody i chwilę działało to może problem tkwi w zaśniedziałych, zardzewiałych lub uszkodzonych połączeniach.
Sprawdziłeś miernikiem bezpieczniki i przekaźniki, bo to raczej podstawa przy takich problemach?

Krol1979
Nowicjusz

Post autor: Krol1979 » 14 maja 2019, o 09:26

Auto podpinałem do kompa z nie oryginalnym oprogramowaniem ,pokazał chyba 3 błędy. 1-to coś na 3 cylindrze,a dwóch pozostałych nie pamiętam. Zrobiłem jeszcze jedną rzecz ,zanurkowałem w bagażnik i po lewej stronie odłączyłem całą listwę z bezpiecznikami,tak samo zrobiłem z prawą stroną,wypiąłem te trzy kości.Chciałem zobaczyć czy choinka zniknie ale nic to nie dało. Bezpieczniki mam dobre żaden nie jest przepalony,ale przekazników nie sprawdzałem. Może przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. przypomniało mi się że od jakiegoś czasu nieregularnie pojawiał się komunikat o auto poziomowaniu świateł,ale to trwało tylko chwilę i zaraz gasło. A niekiedy w ogóle takiego komunikatu podczas jazdy nie było. Jutro chyba podniosę auto do góry i sprawdzę spód czy jakaś kuna nie poprzegryzała mi kabli.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 14 maja 2019, o 10:21

Błędy o niedziałaniu modułów mogą wynikać z braku komunikacji z nimi (brak zasilania albo uszkodzone magistrale komunikacyjne)

Krol1979
Nowicjusz

Post autor: Krol1979 » 20 maja 2019, o 10:14

Witam,auto oddane do serwisu opla.Wykryli usterkę ,walnięty sensor(radar)w tylnym zderzaku po lewej stronie. koszt całkowity 3tyś brutto. Do sprowadzenia z magazynu z Niemiec. Ciekawi mnie tylko co było przyczyną zepsucia się tego radaru w 5 letnim aucie.

xul
Zapaleniec
Auto: Insignia OPC
Kod silnika: A28NER
Rok produkcji: 2013
Miasto: Katowice (okolice)
Otrzymał  piwo: 73 razy

Post autor: xul » 20 maja 2019, o 11:18

Czyżby kolejne kombi z tym problemem? Jest cały wątek o tym https://insignia-club.pl/viewtopic.php?f=21&t=2989

Awatar użytkownika
mnieteczek
Użytkownik
Auto: PEUGEOT 508 GT
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2019
Miasto: Jastrzębie-Zdrój
Postawił piwo: 5 razy
Otrzymał  piwo: 21 razy

Post autor: mnieteczek » 20 maja 2019, o 11:27

@xul Kolejne i nie ostatnie :lol: ,a zaraz pewnie będzie wysyp padających modułów ;) .

@Krol1979 trzymaj się z tym z daleka od ASO,całkowity koszt zamknie ci się max. w 500zł ,poczytaj temat który ci podesłał @xul ;)

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 20 maja 2019, o 14:52

W końcu dopadnie to i habety 😜

Pietrek
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia CT
Miasto: Szczecin
Otrzymał  piwo: 1 raz

Post autor: Pietrek » 28 lis 2019, o 23:40

Też wziąłem się za te moduły. Najgorsze to, że tylko prawy jest dostępny. Zmagam się z tym problemem od marca. Po oczyszczeniu i zabezpieczeniu głównego przewodu masowego było trochę spokoju. Od miesiąca temat powraca. Po każdej jeździe w deszczu następnego dnia choinka i problemy z ponownym odpaleniem... Nawet rozrusznik po wymianie. Problem znów powraca. Te auto to jakaś masakra. Sprawdzone wszystkie połączenia kostki ect. i nic. Zero wilgoci a prąd mimo wszystko gdzieś ucieka. Zawsze to się dzieje następnego dnia po jeździe w deszczu.

Hrycenty
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Olsztyn

Post autor: Hrycenty » 9 mar 2020, o 16:21

Witam,

Panowie po błędach i choince o której wszyscy piszą od początku jest tak ja też sprawdziłem bezpieczniki etc. ale w końcu wyjąłem moduł nadwozia z bagażnika (prawa strona - schowek) i z wierzchu niby wszystko O.K ale po wypięciu kostki widać że zaśniedziały i sam moduł zalany :( Po wysuszeniu i oczyszczeniu niby wszystko O.K ale błąd airbag został. Teraz szukam elektronika co sprawdzi ścieżki ewentualnie co nieco poprawi i może da się skasować błędy. Poza tym zalanie powoduje najprawdopodobniej jakiś zbiorniczek wyrównawczy do spryskiwacza tylniej szyby (spocone przewody). Jak znajdę elektronika to napisze więcej jak się naprawa powiodła. Pozdrowienia dla wszystkich.

P.s. Może ktoś wie co to za zbiorniczek pod tylnią szyba bagażnika z dwoma przewodami (czy na pewno jakiś zbiorniczek wyrównawczy...?!).

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 9 mar 2020, o 17:03

W którym miejscu niby ten zbiorniczek? Jaka wersja nadwozia?

Hrycenty
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 CDTI
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Olsztyn

Post autor: Hrycenty » 13 mar 2020, o 01:29

ST a w środku jakiś różowy płyn i 2 przewody cieniutkie czarne. Chodzi o szybę tylną nadkola a nie klapy bagażnika (bo w poprzednim poście mogło wprowadzić w błąd).

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz

Post autor: mazmarcin » 13 mar 2020, o 05:31

Pompa siłownika tylnej klapy.

Dejwid88
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Głogów

Post autor: Dejwid88 » 12 lip 2020, o 12:50

Witam serdecznie,
Mam podbny problem, pacjent insignia 2.0 cdti automat. Choinka w komunikatach... Awaria abs, czujniki parkowania, esc, bark zakodowanych kluczykow, wylacza wspomaganie podczas jazdy, pulsujace zarowki ledowe wewn auta... Bledy zczytane informowaly o spadek napieca lub za wysokie napiecie. Pocztakowo problem ustal po sprawdzeniu pkt masowych -rzeczywiscie byly luzne. Problem ustal na okolo dwa miesiace po czym znow ta sama akcja, ponowione komunikaty doszedl blad hamulca recznego... Sprawdzalem dokrecenie klem i zauwazylem ze klema plusowa miala dosc wysoka temperature kolejna diagnoza kompem to samo info i znow dwa miechy przerwy... I powtorka z rozrywki zmienilem aku na zwykly bo predzej nie wiedziec czemu mialem agm podcxas gdy nie mam start/stop-u. Obecnie większych problwmow nie ma procz tego ze zamek drzwi tylnych lapie dopiero po drugim wcisnieciu na kluczu sytuacja powtarza sie zarowno przy zamykaniu jak i otwieraniu. Prosze o pomoc. Moze ktos rozwiazal podobny problem gdzie szukac przyczyny.

Dodano po 28 sekundach:
Dodam ze jesto isia po lifcie 2015 r.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2020, o 00:43 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
Bogoes
Użytkownik
Auto: Corsa D A13DTC
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2012
Miasto: Bydgoszcz
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Bogoes » 12 lip 2020, o 15:04

Rozumiem, że teraz chodzi Ci tylko o kwestię zamykania centralnego zamka drzwi. Prawdopodobnie w związku ze zmianą aku (przerwy w zasilaniu) przestawiły Ci się ustawienia funkcji komfortu... nie wiem, jak to się ustawia w insigniach, u mnie w corsie_D jest to w ten sposób: http://mr-fix.pl/wpis/opel-corsa-d-akty ... -komfortu/... i jest to pozycja P5 wśród siedmiu pozycji.
A przypadkiem nie używasz drugiego kluczyka, bo funkcje komfortu przypisuje się do każdego kluczyka, ot taka personalizacja dla każdego użytkownika (kluczyka) wg osobistych upodobań.

Dejwid88
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Głogów

Post autor: Dejwid88 » 12 lip 2020, o 17:10

U mnie niwstety ta opcja nie dziala... W sensie to z manetkami;) bardziej chodzilo mi o kwestie tych spadkow napięcia cxy ktos to przerabial obecnie mam wlozony tradycyjny ale uzywanynakuni nie wiem cxy bledy znow sie nie pojawia bo tak jak juz wspomnialem jakis czas temu juz po wymianie akj pojawila sie inormacja k braku zakodowanyxh kluczykow i nie moglem odpalic samochodu;( i jeszcze jedna kwestia czy wam tez grzeja sie groty kluczykow w stacyjce?

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Wlasnie odlaczylem aku by wymusic kalibracje szyb w kazdych drzwiach ale to nic nie zmienilo niestety tylne lewe drzwi zamyka dopiero po dwukrotnym wcisnieciu pozycji zamknij drzwi...

Dodano po 5 minutach 34 sekundach:
Wlasnie odlaczylem aku by wymusic kalibracje szyb w kazdych drzwiach ale to nic nie zmienilo niestety tylne lewe drzwi zamyka dopiero po dwukrotnym wcisnieciu pozycji zamknij drzwi...
Ostatnio zmieniony 13 lip 2020, o 00:44 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”