--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuKlimatyzacja przestaje chłodzić
- darekk
- Użytkownik
- Auto: A-ST 2.0D: B-GS 2.0T
- Rok produkcji: 2021
- Miasto: Kielce
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Re: Klimatyzacja przestaje chłodzić
To nie takie proste, w Kielcach jest jeden polecany przez wiele osób serwis klimy i terminy około dwumiesięczne.
Mój mechanik ma maszynę do klimy ale nie jest to jego podstawowa działalność(serwis klimy), dlatego chcę się upewnić czy wszystko jest dobrze zrobione
Mój mechanik ma maszynę do klimy ale nie jest to jego podstawowa działalność(serwis klimy), dlatego chcę się upewnić czy wszystko jest dobrze zrobione
- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 31 razy
to jakaś 'tajemnicza' przypadłość Insigni > u mnie podobnie jestkurion pisze: ↑1 cze 2018, o 19:09[ ... ] w moim przypadku wymieniana była chłodnica klimatyzacji i nabijany czynnik.
Odpalam auto, włączam klime, i wszystko ładnie pięknie. Po przejechaniu 40 km klima przestaje chłodzić.
Wyłączenie na panelu sterowania klimy i włączenie nie pomaga.
Po przejechaniu nastu kilometrów włączam klime i znów działa. I w koło Macieju ....
właśnie autko po serwisie klimatyzacji > nowy kompresor + skraplacz.
objawy jakie były przed wymianą takie i zostały > zameldowane na pobyt stały w mordę
przed chwilą wróciłem z autka > błędów BRAK
wtf
- mnieteczek
- Użytkownik
- Auto: PEUGEOT 508 GT
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Jastrzębie-Zdrój
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 21 razy
@jotef miałem ostatnio podobny przypadek tyle że w audi ale sytuacja ta sama klima chodzi i przestaje winnym okazał się czujnik ciśnienia klimatyzacji(wystarczy że odczyta chwilową wartość ciśnienia poniżej/powyżej zakresu i wyłączy sprężarkę).
Wysłane z Galaxy S9
Wysłane z Galaxy S9

- jotef
- Użytkownik
- Auto: eSTe
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2014
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 31 razy
dzięki za wskazanie > czemu taki błąd nie jest wyłapywany przez system ?
a ten czujnik, to gdzie rezyduje bo skraplacz nówka NRF ?

a ten czujnik, to gdzie rezyduje bo skraplacz nówka NRF ?
-
janek578
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Puławy
Witam. Posiadam Insignie 2.0T 2009r i mam kłopot z działaniem klimatyzacji. 3 razy wymieniałem już przewód klimatyzacji "niskieg ciśnienia". Przewód aluminiowy za każdym razem pekal. Ciśnienie w tym miejscu nie jest wysokie i ten przewód nie powinien pękać a jednak coś jest nie tak. Klima działa około miesiąca i rurka pęka. Dwa razy rurka pękła poniżej taj gruszki/banki a raz strzeliło ba tej bańce. Miał ktoś podobna USTERKĘ? jaka może byc przyczyna. Przewód wygląda podobnie do tego co jest w tym linku. https://sprzedajemy.pl/opel-insignia-1- ... nr54618907
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Otrzymał piwo: 73 razy
Pewnie masz coś gdzieś zapchane. Jeżeli samochód trochę stał, to może być to osuszacz. Tam jest jakiś granulat czy coś, który jak nie jest używany, to traci swoje właściwości i coś tam zapycha. Nie znam się na tym, ale mojej mamie wywaliło czynnik przez zawór, okazało się, że jest za wysokie ciśnienie w układzie (nie wiem po której stronie) i winowajcą był osuszacz - tak mi to gościu od klimy wytłumaczył. Wymiana rozwiązała problem.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Kupiłeś nowy czy używany?
Może masz wywaloną poduszkę silnika i on ma za dużą możliwość ruchu w stosunku do karoserii i powoduje naciąganie i w konsekwencji pękanie?
Albo same przewody jakoś źle poprowadzone (pod złym kątem?)?
Może masz wywaloną poduszkę silnika i on ma za dużą możliwość ruchu w stosunku do karoserii i powoduje naciąganie i w konsekwencji pękanie?
Albo same przewody jakoś źle poprowadzone (pod złym kątem?)?
-
janek578
- Nowicjusz
Używaną rurkę, wiadomo to nie jest to samo co nowa (te rurki potrafią się utleniac) jednak były to rurki szczelne i nie miały defektów. Mało prawdopodobne jest źle poprowadzenie gdyż rurka inaczej zamontowana byc nie może niż obecne położenie. Ostatnio trafiłem właśnie na temat związany z drganiami od silnika. Silnik pracuje normalnie, na rurce wyczuwlana jest jego praca.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Ja nie piszę o drganiach tylko o w ekstremalnym przypadku o "wyrywaniu" tej rurki jeśli przyspieszasz i silnik się podnosi do góry, bo poduszka silnika mu za dużo pozwala. Chyba, że powód jest taki jak piszę @xul a Ty albo miałeś pecha z rurkami, albo ona w tamtych miejscach jest najsłabsza.
-
janek578
- Nowicjusz
Jeszcze moze opiszę sytuację w których miało to miejsce. Kiedy rurka pękła na tej gruszce było to podczas jazdy. Gorący dzień, klima i nawiew na Maxa i głośny strzał spod maski. Dwa pozostałe przypadki to w sumie normalne działanie klimy do samego końca, przerwa w używaniu na kilka chłodniejszych dni i później po kilku dniach już się nie załączała z powodu pelniecia tej rurki poniżej tej gruszki.