--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuSamodzielne czyszczenie DPF
- rataj73
- Zapaleniec
- Auto: Opel Insignia CDTI
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Stolica Mazur
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 18 razy
Re: Samodzielne czyszczenie DPF
Ja od siebie polecam całkowite wyjęcie filtra na zewnątrz, wypsikanie preparatem do czyszczenia kominków, i potraktowanie myjką ciśnieniową od strony wylotu spalin.
Po tym zabiegu wyleciało bardzo dużo takiego rudego popiołu. Po wyschnięciu wody z posadzki i zamiecieniu tego nalotu było ok pół kilograma a raczej torebki po cukrze ( bo nie ważyłem).
Po tym zabiegu filtr w środku wyglągdadał jak nowy. Zresetowałem czujnik różnicy ciśnienia,
zaznaczyłem opcję wymiana filtra dpf i po robocie.
Po tym zabiegu wyleciało bardzo dużo takiego rudego popiołu. Po wyschnięciu wody z posadzki i zamiecieniu tego nalotu było ok pół kilograma a raczej torebki po cukrze ( bo nie ważyłem).
Po tym zabiegu filtr w środku wyglągdadał jak nowy. Zresetowałem czujnik różnicy ciśnienia,
zaznaczyłem opcję wymiana filtra dpf i po robocie.
-
kosa6091
- Nowicjusz
- Auto: Isia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Brzesko
Najskuteczniejszy sposób, również polecam
. Ja nawet poszedłem o krok dalej nauczony doświadczeniem z fap w moim Łosiu c30 (aktualnie małżonki), wyciągam filtr, wycinam, w tedy mam dostęp z obu stron mocze w płynie do mycia szyb kominkowych, myjka ciśnieniowa najpierw przeciwnie do przepływu spalin później zgodnie aż leci czysta nie pieniaca się woda, spawanie i montaż. Adaptacja nowego filtra i na tą chwilę śmiga. Operacja trwa do 5 godzin. Po rozcieciu nikt mnie nie namowi na jakieś środki do czyszczenia dpf czy fap albo wypalanie statyczne. W Łosiu czyszczony w okolicach 12.2017 i ani grama oleju nie przybyło, ale wręcz przeciwnie, a to mniej martwi niż stan powyżej max w 1.6D
( przeżyłem). Zdjęcia dpf z Iśki. 

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
. Ja nawet poszedłem o krok dalej nauczony doświadczeniem z fap w moim Łosiu c30 (aktualnie małżonki), wyciągam filtr, wycinam, w tedy mam dostęp z obu stron mocze w płynie do mycia szyb kominkowych, myjka ciśnieniowa najpierw przeciwnie do przepływu spalin później zgodnie aż leci czysta nie pieniaca się woda, spawanie i montaż. Adaptacja nowego filtra i na tą chwilę śmiga. Operacja trwa do 5 godzin. Po rozcieciu nikt mnie nie namowi na jakieś środki do czyszczenia dpf czy fap albo wypalanie statyczne. W Łosiu czyszczony w okolicach 12.2017 i ani grama oleju nie przybyło, ale wręcz przeciwnie, a to mniej martwi niż stan powyżej max w 1.6D
( przeżyłem). Zdjęcia dpf z Iśki. 

-
kosa6091
- Nowicjusz
Dół tuż nad spawem, jest tylko odchylony ponieważ mamy uchwyt którego nie ruszalem, a górę trzeba zlokalizować po odkreceniu czujnika który jest między katem, a zakichanym dpf
od cała historia ekologii.
od cała historia ekologii. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Łódź
- Otrzymał piwo: 13 razy
Tragedii nie było, narazie bez cięcia tylko chemia i karcher.
Przed

Po

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
Przed

Po

-
coffe
- Forumowicz
- Auto: Opel
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
Takie pytanie natury technicznej...bo piszecie o preparatach do czyszczenia kominków itp. a używał ktoś typowego preparatu/płynu do czeszczenia DPF (chodzi mi o takie specjalistyczne w bańkach np 5 litrów)? Cenowo jest spora różnica i oczywiście pytanie czy warto przepłacać, tylko z tym do kominków to podobno on też wypłukuje platynę z monolitu filtra ?
-
gosc
- Forumowicz
- Auto: opel
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Koszalin
Tak ja używałem takiego płynu. Zalałem płynem, na drugi dzień wylałem (czarny płyn)i zalałem ponownie. Następny dzień płyn był jaśniejszy, przepłukanie myjką ciśnieniową i montaż.
- Dan
- Użytkownik
- Auto: ST 160HP
- Rok produkcji: 2009
- Otrzymał piwo: 13 razy
Ja używałem w przeszłości chemii typowej do czysczenia filtrow czastek stalych ale najlepszy efekt widze po tym specufiku do kominków. (No chyba że to zasługa plukania dpf po plynie karcherem bo w tym roku dpf wyciagalem z auta do mycia)
On mi chyba rozpuścił caly dpf bo teraz po 700km mam 50% zapełnienia filtra. (Przed mialem +-400km przy 80%) jazda glownie miasto ale mialem teraz jeden wypad do wawy i z powrotem autostradą.
On mi chyba rozpuścił caly dpf bo teraz po 700km mam 50% zapełnienia filtra. (Przed mialem +-400km przy 80%) jazda glownie miasto ale mialem teraz jeden wypad do wawy i z powrotem autostradą.

-
kosa6091
- Nowicjusz
Wypad do Włoch na wakacje, 1280km rekord, apki używam dopiero od niedawna, czyszczenie opisałem wyżej
, odpukać na dpf jeszcze nie narzekam. 

, odpukać na dpf jeszcze nie narzekam. 

-
Stefan054
- Nowicjusz
- Auto: INSIGNIA
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: BIAŁA PODLASKA
Co się stanie lub jakie jest ryzyko, jeżeli po wyjęciu i przeczyszczeniu DPF włożę go i odpalę auto, bez wcześniejszego resetu czujnika różnicy ciśnień itd.?
- fuli
- Użytkownik
- Auto: GSI
- Kod silnika: B20DTR
- Rok produkcji: 2019
- Miasto: Polska
- Otrzymał piwo: 1 raz
To do mojego rekordu jeszcze brakuje
Ale zdarzyło mi się 2x ponad 2000.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka