--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBrzęczenie buczenie podczas jazdy
-
sychie
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Poz
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Brzęczenie buczenie podczas jazdy
no więc wymiana tarcz na nowe + klocki nie pomogła... dalej słychać ten dźwięk... dałem też nowe łożysko podpory półosi ale dalej to samo.
-
dj1910
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A18XER
- Miasto: Łódź
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Cześć.
Chyba jestem zbyt świeżym userem forum i nie mogę zakładać nowych tematów.
Isia 1.8 140KM, przebieg 108tyś udokumentowany.
Huczenie z przodu w trakcie jazdy tylko i wyłącznie przy prędkościach 45-50km/h. Poniżej i ponad podanymi prędkościami ** zjawiska BRAK.
** - autem jechałem najszybciej 110km/h
Poza dźwiękiem brak jakichkolwiek drgań kierownicy, nadwozia bla bla.
Opony ? Łożyska ? Miał ktoś identyczny przypadek ?
Chyba jestem zbyt świeżym userem forum i nie mogę zakładać nowych tematów.
Isia 1.8 140KM, przebieg 108tyś udokumentowany.
Huczenie z przodu w trakcie jazdy tylko i wyłącznie przy prędkościach 45-50km/h. Poniżej i ponad podanymi prędkościami ** zjawiska BRAK.
** - autem jechałem najszybciej 110km/h
Poza dźwiękiem brak jakichkolwiek drgań kierownicy, nadwozia bla bla.
Opony ? Łożyska ? Miał ktoś identyczny przypadek ?
-
dj1910
- Nowicjusz
Bez względu na bieg i nawet specjalnie przy tej prędkości puściłem na jałowy.
Poza tym wracając z pracy wybrałem dłuższą trasę bardziej obok miasta i dźwięk jest z lewej strony (w sensie z lewego koła) i jego zakres skorygowałbym na 45-70km/h.
Bujnalem sie też 165km/h na A1 i kto wie może i huczalo ale wiadomo przy tej prędkości inne dźwięki mogą tej dźwięk ukryć.
Ogólnie mega wyraźnie słychać to w zakresie który podałem w tym poście.
Czy zużycie łożyska koła trochę po 100tys km to normalna przypadłość tych aut ? Bo mój nos mi mówi że to będzie łożysko.
Ja jestem VAGowy ziom więc nie wiem co tam w Oplach się pitoli na potęgę
Poza tym wracając z pracy wybrałem dłuższą trasę bardziej obok miasta i dźwięk jest z lewej strony (w sensie z lewego koła) i jego zakres skorygowałbym na 45-70km/h.
Bujnalem sie też 165km/h na A1 i kto wie może i huczalo ale wiadomo przy tej prędkości inne dźwięki mogą tej dźwięk ukryć.
Ogólnie mega wyraźnie słychać to w zakresie który podałem w tym poście.
Czy zużycie łożyska koła trochę po 100tys km to normalna przypadłość tych aut ? Bo mój nos mi mówi że to będzie łożysko.
Ja jestem VAGowy ziom więc nie wiem co tam w Oplach się pitoli na potęgę
-
dj1910
- Nowicjusz
Wczoraj byłem u mechanika który jest specem od zawieszeń, ogólnie układu jezdnego.
Łożyska wg niego wszystkie są ok.
Z resztą wyraźnie powiedział, że jak łożysko jest kaput to nie ma czegoś takiego jak huczenie w jakimś ograniczonym zakresie prędkości. Wtedy im szybciej się jedzie tym głośniej.
Postraszył mnie, że może być skrzynia aczkolwiek jak wrzucę na luz hałas jest bez zmian. No i zdecydowanie częstotliwość huczenia zgodna z częstotliwością obrotu opony wokół osi.
Poczytałem sobie o wyząbkowaniu opon i przejechałem ręką po przednich oponach i to chyba będzie to.
Ewidentnie wyczuwam ręką na przednich oponach regularne "zgrubienia", tylne opony mimo że starsze są gładziutkie.
Jutro jadę do mojego mechanika numer dwa który od razu przez telefon mówił, że to będzie wyząbkowanie. Ma mi dokładnie sprawdzić WTF.
Łożyska wg niego wszystkie są ok.
Z resztą wyraźnie powiedział, że jak łożysko jest kaput to nie ma czegoś takiego jak huczenie w jakimś ograniczonym zakresie prędkości. Wtedy im szybciej się jedzie tym głośniej.
Postraszył mnie, że może być skrzynia aczkolwiek jak wrzucę na luz hałas jest bez zmian. No i zdecydowanie częstotliwość huczenia zgodna z częstotliwością obrotu opony wokół osi.
Poczytałem sobie o wyząbkowaniu opon i przejechałem ręką po przednich oponach i to chyba będzie to.
Ewidentnie wyczuwam ręką na przednich oponach regularne "zgrubienia", tylne opony mimo że starsze są gładziutkie.
Jutro jadę do mojego mechanika numer dwa który od razu przez telefon mówił, że to będzie wyząbkowanie. Ma mi dokładnie sprawdzić WTF.
-
Maverick_86
- Użytkownik
- Auto: Insignia ST Cosmo
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Kraków
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Nie prawda. U mnie huczało, wyło w ograniczonym zakresie prędkości 100-130 km/h i było to łożysko w piaście. Po wymianie cisza w każdym zakresie prędkości.
-
dj1910
- Nowicjusz
Problem rozwiązany.
Z przodu były rozkutane/wyząbkowane opony Run Flat. Swoją drogą żal, bo Hankooki z rocznika 2014 z 5,5mm bieżnika
Założyłem nowe i wszystkie wyżej opisane problemy odeszły w niepamięć.
Z przodu były rozkutane/wyząbkowane opony Run Flat. Swoją drogą żal, bo Hankooki z rocznika 2014 z 5,5mm bieżnika
Założyłem nowe i wszystkie wyżej opisane problemy odeszły w niepamięć.
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Nie szło ich założyć na tył lub zamienić miejscami i ostrzej powchodzić w zakręty by je zetrzeć i wyrównać?
-
dj1910
- Nowicjusz
A szkoda zachodu by było. Buczenie było nieznośne, nie czułem tego jakoś bardzo ale przy nowych oponach nie ma żadnych wibracji przy przyspieszaniu.
Nie ma co Januszyć i rozwalać zawiechy lipnymi oponami.
Zwłaszcza, że udało mi się wyrwać Zeetex'y z rocznika 2019 za kwotę 260 zeta za sztukę.
Nie ma co Januszyć i rozwalać zawiechy lipnymi oponami.
Zwłaszcza, że udało mi się wyrwać Zeetex'y z rocznika 2019 za kwotę 260 zeta za sztukę.
- spiryt4
- Zapaleniec
- Auto: Insignia Grand Sport
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Świętochłowice
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 11 razy
Jakiś powód musiał być wyząbkowania opon,moim zdaniem wymiana na nowe to tylko pół środek i problem zapewne prędzej czy później wróci.Żeby mieć 100%pewność że będziesz się cieszyć długo nowo nabytymi oponami chyba by była przewidziana kontrola zawieszenia a w szczególności zbieżności zawieszenia.Może się nie znam jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
-
dzamej
- Użytkownik
- Auto: Insignia kombi 4x4
- Miasto: Wałbrzych
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 9 razy
Czyli nadal nie wiesz dlaczego się wyząbkowały
Rączki do tyłka przyrosły żeby spróbować? Czy zaraz będziesz gdzieś pisał ze opony tandeta bo się wyząbkowały?
Serio? Nie no... Nie Januszujesz jak nic. No cóż... Życzę przyczepności o ile to możliwe...
-
dj1910
- Nowicjusz
dzamej daruj sobie takie mądrości. Ego sobie na forum podnosisz czy co ? Nie rozumiem ludzi którzy tak się zachowują na necie. Zjawisko "Kozak w necie, pizda w świecie..."
spiryt4 W środę auto idzie wreszcie na umówiony po zakupie serwis u mojego zaufanego mechanika, aczkolwiek diagnosta na przeglądzie po sprowadzeniu z Niemiec nie miał do zawieszenia kompletnie żadnych zastrzeżeń.
Z resztą teraz czuć w trakcie jazdy.
Zawiecha pracuje bardzo cicho i przyjemnie. Kierownicą też nie ściąga, w przypadku poprzednich opon ściągało w prawo.
Przypuszczam, że turasy zdjęli dobre opony i założyli paździerze.
Częsta praktyka z oponami...bieżnik niby fajny więc nie ma się do czego przyczepić. Wizualnie były cacy.
A bieżnik i rocznik opony to zdecydowanie nie wszystko.
spiryt4 W środę auto idzie wreszcie na umówiony po zakupie serwis u mojego zaufanego mechanika, aczkolwiek diagnosta na przeglądzie po sprowadzeniu z Niemiec nie miał do zawieszenia kompletnie żadnych zastrzeżeń.
Z resztą teraz czuć w trakcie jazdy.
Zawiecha pracuje bardzo cicho i przyjemnie. Kierownicą też nie ściąga, w przypadku poprzednich opon ściągało w prawo.
Przypuszczam, że turasy zdjęli dobre opony i założyli paździerze.
Częsta praktyka z oponami...bieżnik niby fajny więc nie ma się do czego przyczepić. Wizualnie były cacy.
A bieżnik i rocznik opony to zdecydowanie nie wszystko.
-
czenkos
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 ctdi
- Miasto: Słupsk
Cześć,
Podepnę się pod temat. Podczas jazdy na równej drodze, przy prędkości od 80km/h do 120 pojawia się hałas taki jak na filmie. Na początku jest bardzo szybki, blisko 120km/h robi się wolniejszy i cichnie całkowicie po przekroczeniu tej prędkości.
Nie ma różnicy na którym biegu jadę, czy na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem. Zmieniłem z przodu koła na zimowe i jest tak samo. Hamowanie nie ucisza hałasu.
[youtube]https://youtube.com/shorts/jYSHIDQOTOE[/youtube]
Obejrzałem nadkole, wygląda ok, nic tam nie lata. Wcześniej miałem luźną lampę przeciwmgnielną, myślałem, że tamtędy wiatr dmucha tworząc taki hałas, ale to nie to.
Jakby ktoś miał podobny problem, to u mnie okazało się, że urwała się osłona silnika z jednej strony. Podczas jazdy wiatr ją podrywał i powodował taki hałas. Widoczne to było dopiero z kanału.
Podepnę się pod temat. Podczas jazdy na równej drodze, przy prędkości od 80km/h do 120 pojawia się hałas taki jak na filmie. Na początku jest bardzo szybki, blisko 120km/h robi się wolniejszy i cichnie całkowicie po przekroczeniu tej prędkości.
Nie ma różnicy na którym biegu jadę, czy na luzie czy z wciśniętym sprzęgłem. Zmieniłem z przodu koła na zimowe i jest tak samo. Hamowanie nie ucisza hałasu.
[youtube]https://youtube.com/shorts/jYSHIDQOTOE[/youtube]
Obejrzałem nadkole, wygląda ok, nic tam nie lata. Wcześniej miałem luźną lampę przeciwmgnielną, myślałem, że tamtędy wiatr dmucha tworząc taki hałas, ale to nie to.
Jakby ktoś miał podobny problem, to u mnie okazało się, że urwała się osłona silnika z jednej strony. Podczas jazdy wiatr ją podrywał i powodował taki hałas. Widoczne to było dopiero z kanału.