--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Chwilowa utrata mocy, zawór turbo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik
Auto: insignia sports tour
Kod silnika: A20DT
Rok produkcji: 2014
Miasto: Emmerich DE/ Knurów PL
Otrzymał  piwo: 3 razy

Chwilowa utrata mocy, zawór turbo

Post autor: nika84-24 » 12 paź 2014, o 09:14

Witam,
chyba zbyt długo cieszyłem się bezawaryjną jazdą moja insignią bo coś zaczęło sie dziać.
Wczoraj ruszam ze świateł i na drugim biegu przydusiło go dwa razy i wywaliło komunikat "awaria i do aso"...
Tryb serwisowy więc zgasiłem silnik i ponownie odpaliłem ale dalej zero mocy i komunikat. Podpiąłem auto pod kompa i błędy:
U0121 - <Nieznany kod błędu>
(03) - Nie występuje

P2282 - <Nieznany kod błędu>
(51) - Obecny

P0402 - <Nieznany kod błędu>
(51) - Obecny

P0513 - <Nieznany kod błędu>
(00) - Nie występuje

P068A - <Nieznany kod błędu>
(00) - Nie występuje

Dodam jeszcze że z pół godz wcześńiej stojąc na parkingu słyszałem va jakiś czas puknięcie w silniku.

Zrobiłem co mogłem czyli wyczyściłem czujnik doładowania, egr (przycinał sie), sprawdziłem namacalnie węże turbo>ic>kolektor, wykasowałem błędy i po odpaleniu silnika zaczęła gwizdać turbina a nigdy wcześniej jej nie słyszałem. Lekko przegazowałem parę razy i po którymś razie tak go zdusiło i zaczęło falowac obrotami 500-1000obr/min że cała buda skakała.po chwili wszystko wróciło do normy i już isę nie pojawiło.

Miałem za to cały czas dwa błędy a postoju:
P2282 - <Nieznany kod błędu>
(51) - Obecny

P0402 - <Nieznany kod błędu>
(51) - Obecny

No ale nic z kompem jade na testy i w tabelach widze że turbo przy obciążeniu mocno przeładowuje 40-70kpa i po chwili "awaria pojazdu...."
błędy:
P0234 - <Nieznany kod błędu>
(11) - Obecny

P2263 - <Nieznany kod błędu>
(5B) - Nie występuje

P2263 - <Nieznany kod błędu>
(61) - Nie występuje

skasowałem i widzę że gdy nie przyśpieszam zbyt gwałtownie to błędu nie wywala. Zrobiłem z 10 km świst turbo stopniowo zanika i widzę że przeładowanie też jest coraz mniejsze. Przy obciążeniu silnika przeładowanie 15-25kpa.
Wyjazd na zakupy i błędy:
P0234 - Engine Overboost - High Input
(11) - Not present

P0108 - Manifold Absolute Pressure Sensor Circuit High Voltage
(00) - Not present

P0193 - Fuel Rail Pressure Sensor Circuit High Voltage - High Input
(11) - Not present

P2263 - Turbocharger Boost System Performance - <Unknown status byte>
(5B) - Not present

P0045 - Turbocharger Boost Control Solenoid Control Circuit
(00) - Not present

P2263 - Turbocharger Boost System Performance - Stuck
(61) - Not present

P003A - Turbocharger Boost Control Position Not Learned
(00) - Not present

Skasowałem błędy i poprawiłem wszystkie rozpinane wtyczki. Znowu jazda próbna i jest zaje..e :) jest moc od dołu ale na autostradzie powyżej 150km/h nie jedzie :( 5 czy 6 bieg bez różnicy...
Po chwili duszenia mam 180km/h i "awaria ..." zjechałem, zgasiłem, odpaliłem i jest ok.
Zapisane błędy:
P0234 - Engine Overboost - High Input
(11) - Present

Dodam że turbo już prawie nie gwiżdże, nic nie puka, nie szarpie ale od około 3tyś obr nie jedzie i "awaria..."

Turbo od strony zimnej ok, zero luzów, łopatki całe, geometria też chodzi. Co do n75 to po otwarciu maski zawsze buczy. Po odpieciu n75 z podciśnienia auto gorzej jedzie, więcej pali, jest nie doładowanie ale nie wywala błędu tylko znowu DPF dostaje po dupie.

Sorry za te wywody ale chciałem opisac wszystko... Co obstawiacie?
Dzięki Mariusz.

-- 12 paź 2014, o 10:14 --

Edit:

Znalazłem już potwierdzenie diagnozy wojatsssa elektrozawor-turbiny-t118-40.html . Wszystko wskazuje na N75 sterujący geometrią turbiny.

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik

Re: chwilowa utrata mocy, błędy i inne objawy...

Post autor: nika84-24 » 12 paź 2014, o 19:57

Musiałbym ale po wczorajszym meczu wolę za kółko nie wsiadać :) (130km w stronę)

-- 12 paź 2014, o 17:04 --

edit:

więc tak zaworek buczy więc go wymienię, ale zastanawia mnie jeszcze gwizd turbiny, który słychać na podłączonym zaworze od turbo. Po odpięciu zaworu nie słychać żadnego gwizdu... Do tego widzę ze jest jakby delikatna sadza z okolicy sworznia ramienia od sterowania turbo w miejscu wejścia sworznia do części gorącej... Osłona termiczna tez jest lekko przykopcona przy z góry tu gdzie widać koniec drażka od zmiennej/cięgna...

-- 12 paź 2014, o 20:53 --

edit:

Dobra chyba się trochę wyjaśniło z gwizdem, odpiąłem wąż ic>kolektor i gwizdu nie było więc na mój łeb gwiżdże, któryś wąż bo turbina chyba z wężami czy bez powinna gwizdać cały czas? Mylę się?

Najpóźniej w piątek trza wejśc pod auto i węże jeszcze raz dokładniej przetrzepać...

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik

Post autor: nika84-24 » 12 paź 2014, o 20:58

Z tego co wyczytałem to to jest kilka numerów tych zaworów ale chyba bez różnicy jaki kupię? Ten będzie dobry http://www.ebay.de/itm/DRUCKWANDLER-MAG ... 2c86fcad28 (55573362) ?

Dzięki Wojtasss za zainteresowanie.

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik

Post autor: nika84-24 » 13 paź 2014, o 21:51

Zamówiony :) zostało czekać na paczkę i znaleźć czas na demontaż węży...

-- 13 paź 2014, o 22:51 --

Więc tak, węże jeszcze raz sprawdzone i wyglądają na ok. Jedynie uszczelka wewnątrz węża na łączeniu z plastikową rurą przed przepustnica wydaję sie jakaś sfatygowana. Wąż na łączeniu z tą rurą plastikową dośc luźno lata po spięciu spinką . W dodatku ten wąż na zewnątrz był oklejony olejem więc jasne jest, że ta uszczelka wewnątrz węża przepuszcza...

Gwizd jak był tak jest czyli tylko na podpiętym zaworze sterujacym turbiną i podpiętych wężach za turbiną. Gdy odepnę podciśnienie od turbiny gwizdu nie ma. Tak samo gdy odepnę któryś z węży powietrza doładowanego to też gwizd ustaje. Gwizd jest tylko między 1400 a 1800obr/min i tylko na postoju lub na 1 /wstecznym biegu.

Gwizd dochodzi z okolicy turbiny ale czy uszkodzona turbina nie powinna gwizdać zawsze przy tych samych obrotach, niezależnie czy w podciśnienie podpięte lub czy węże podłączone do turbiny??

Mi to bardziej na jakąś nieszczelność wyglada, co powiecie?

Tak czy inaczej zaworek zamówiony w środę montaż.

Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 14 paź 2014, o 09:04

Daj później znać, czy nowy zaworek poprawił sytuację :)

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik

Post autor: nika84-24 » 14 paź 2014, o 21:29

Więc tak, nowy zwór zamontowany i nie buczy już nawet podczas otwieranie maski :)
Jazda próbna z opcomem i pierwsze 20 km fajnie trzyma ciśnienie zadane 4,5,6 i gaz w podłogę i jest ok do póki nie zaczęło sie wypalanie dpf bo wtedy przeładowanie cały czas o około 30-60kpa. Nie wiem czy tak ma być?. Skończyło się wypalanie i widzę, że już lekko przeładowuje około 10-15kpa ale żadnego błędu nie ma. Wjeżdżam do miasta, jazda ze świateł 1,2,3 i widzę że przeładowuje już o 30-40kpa i wywaliło błąd:
P0234-11 przeładowanie - ujemny.

Czyli albo czujnik, albo łopatki zmiennej w turbinie sie przycinają i nie wracają w pozycję neutralną, a do tego podejrzewam że jednak coś musiało przelecieć przez ciepłą stronę stąd ten gwizd którego nie było wcześniej.

Póki co podniosłem nieco blokadę pod ramieniem zmiennej geom. tak aby nie ładowała do max ustawionego fabrycznie. Pozbyłem sie tym samym gwizdu i jutro zobacze jak wartosci z doładowania tabele pokażą i czy wyskoczy błąd...

Turbo raczej do czyszczenia/regeneracji, luzów na osi nie ma żadnych, oleju nie ubywa i wężach też nie ma go za wiele więc nie puszcza oleju.

Teraz byle dojeździć do urlopu w PL pozbywamy sie:
- klapek,
- egr,
- dpf
- i może program,

Adam10

Post autor: Adam10 » 15 paź 2014, o 20:42

nie przycina Ci się czasem zawór upustowy od turbo? Sprawdź czy lekko chodzi ;)

Awatar użytkownika
nika84-24
Użytkownik

Post autor: nika84-24 » 18 paź 2014, o 10:06

Chodzi ci o gruche? Drążek od geometrii? Wczoraj sprawdzone jeszcze raz i przycina sie tzn nie wraca do pozycji neutralnej i staje w polowie. Jak lekko pociagne ten drążek do góry to wychodzi do konca. Prawdopodobnie wystarczy czyszczenie gorącej strony z sadzy.

-- 18 paź 2014, o 11:06 --

Temat można zamknąć, póki co jest dobrze.

finansowiec

Uszkodzone turbo? Mozliwe przez brak DPF'a i chip?

Post autor: finansowiec » 10 kwie 2016, o 12:55

Witam, czytalem forum, ale zdecydowalem sie opisac i poradzic sie w sprawie tego przypadku.

Mianowicie, jadac krotka rutynową trase, dodawałem gazu, na ponad 3500 obrotów silnik zawył, obroty mimo odpuszczenia gazu przez chwile się utrzymały, po czym wlaczył się tryb awaryjny i wezwanie serwisu, auto straciło moc, dojechałem do domu ( jakieś 5km) poczekałem i zgasiłem..

Wiem że to moze dziwne ale mam strach przed ponownym odpaleniem teraz:) podobna rzecz nie miała miejsca, dodam że dopiero kilka miesiecy Insignia jest w posiadaniu...

Silnik to 2.0 CDTI 160 km, automat, rok 2010 niedawno (miesiac) wyciety DPF, przy tym od razu zrobiony program ponad 190 kucy i ponad 450 Nm.

Czy poratujecie W sprawie możliwych przyczyn, może to mieć zwiazek z filtrem i programem?

Dodam że przebieg to ~250 tyś, i nie mam wiedzy o wymianie skrzyni czy remoncie turbo przed kupnem..
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, o 17:00 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par 5 pkt 8.

Awatar użytkownika
k.olix
Klubowicz
Auto: Insignia 2.0 160PS
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2009
Miasto: Kraków
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 7 razy

Re: Uszkodzone turbo? Mozliwe przez brak DPF'a i chip?

Post autor: k.olix » 10 kwie 2016, o 13:38

Sprawdź na początek rurę turbo. Odpal i zobacz czy komunikat widnieje cały czas.
Krzysztof

Awatar użytkownika
IBZI
Moderator
Auto: Insignia 2.0
Rok produkcji: 2013
Miasto: Gliwice
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 42 razy

Post autor: IBZI » 10 kwie 2016, o 13:41

Do tego OP-COM i zobacz co to dokładnie za błąd. Bez tego dalej można tylko wróżyć.

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 10 kwie 2016, o 14:32

Czyżby padło turbo? Przed uruchomieniem sprawdź stan oleju. Jeśli go ubyło. Mogła paść turbina. Puściło uszczelnienie, został zassany olej, dlatego obroty wzrosły i silnik zawył. Jeśli to jest ok to pozostaje tylko podłączenie kompa.

finansowiec

Post autor: finansowiec » 11 kwie 2016, o 12:06

Odpalił, błąd się nie pojawił, silnik ma moc, turbo działa, będę szukał ogarniętego magika z komputerem i dam znać co pokazał. A z wężykami i rurami wszystko wydaje się być ok, nie widać wycieków, pęknięć. Musi to sprawdzić mechanik...

hubertus
Zapaleniec
Auto: Insignia 2,0 cdti
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 2 razy

Post autor: hubertus » 11 kwie 2016, o 12:09

Tryb awaryjny spowodował utratę mocy. Podłączeni pod kompa pokaże co się stało. Lub przynajmniej naprowadzi w tym kierunku.

chrischris9033

Post autor: chrischris9033 » 12 kwie 2016, o 21:17

wymień zaworek różnicy doładowania turbiny znajduje się on przy chłodnicy prawa strona jest to zaworek z dwoma wężykami i wtyczką problem powinien ustąpić

-- 12 kwi 2016, o 22:22 --

jeszcze dodam że komp nie pokaże żadnego błędu ponieważ zaworek się czasami zacina jest to część często która często pada w insigniach

Bodex

Post autor: Bodex » 3 maja 2016, o 10:20

Miałem tak po mocnym depnięciu , tryb 80, potem jeszcze jeździłem i za około 3 tys km gdy się pojawił tryb serwis , juz było wiadomo, winny brudny przepływomierz , który doprowadził do przeładowania turbo, i rozszczelnienia rury intercooler/kolektor .

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik diesla”