--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuBłąd U1519 Nie działa sterowanie lusterek
-
KaienDemon
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wodzisław śląski
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Błąd U1519 Nie działa sterowanie lusterek
Witam serdecznie nazwa tematu bardzo ogólna , gdyż borykam się z paroma problemami . Nie działa sterowanie lusterek oraz ich składanie , z pilota składa się tylko lusterko pasażera .
Dodatkowo nie działa podgrzewanie obu foteli .
Dtc wyświetla się tylko 1 w module grzania foteli oraz w module pamięci foteli u1519.
Ma ktoś może jakiś schemat który PIN zaatakować ?
Dodatkowo nie działa podgrzewanie obu foteli .
Dtc wyświetla się tylko 1 w module grzania foteli oraz w module pamięci foteli u1519.
Ma ktoś może jakiś schemat który PIN zaatakować ?
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
Re: Błąd U1519 Nie działa sterowanie lusterek
Jeżeli chodzi o lusterka, to sprawdź bezpieczniki pod maską, spotkałem się z dość podobnym problemem w ZC. Brakowało zasilania w sterowaniu lusterek i szyb od strony kierowcy. Szyby indywidualnie działały.
Generalnie, to prześwietliłbym wszystkie bezpieczniki, bo może fotele trapi to samo.
Generalnie, to prześwietliłbym wszystkie bezpieczniki, bo może fotele trapi to samo.
kuba89 pisze:...
U1519 - sterowanie/pamięć foteli, lusterka itd. Błąd komunikacji z urządzeniem 9. Wszystko niby działa a błąd rownież nie pierwszy raz sie pojawil.
...
-
KaienDemon
- Nowicjusz
dane auta insignia 2011 a20dth 4x4 kombi.
Nie działa sterowanie lusterek oraz ich składanie .
Z pilota składanie działa lecz składa się tylko lusterko pasażera. Dodam jeszcze ze funkcja przyciemniania lusterka kierowcy działa
Następnym moim problemem jest brak grzania foteli , nagle przestały grzać oba fotele .
Czy jest możliwe by te dwie rzeczy mogły być razem połączone ? Dodam ze brakuje również podświetlenia w panelu pamięci fotela .
Błąd który się wyświetla w opcomie to u1519 LIN bus 1 Lost communication with device 9
Błąd o tym numerze wyświetla mi się w module pamięci fotela oraz gdy sprawdzam błędy z modułu grzania przednich foteli .
Ma ktoś może jakiś schemat jak to ugryźć ?
Bezpieczniki są wporzadku
Panel sterowania lusterek również wymieniłem .
Dodano po 28 minutach 4 sekundach:
Tak tylko panel sterowania szybami działa bez problemu , czy na bezpieczniki sterowania lusterek tj. F61 powinno być jakieś zasilanie ?
Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
Aha zapomniałem dodać , wyświetla mi również w liczniku awaria prawego światła mijania a dtc który wyświetla w module świateł to również u1519
Nie działa sterowanie lusterek oraz ich składanie .
Z pilota składanie działa lecz składa się tylko lusterko pasażera. Dodam jeszcze ze funkcja przyciemniania lusterka kierowcy działa
Następnym moim problemem jest brak grzania foteli , nagle przestały grzać oba fotele .
Czy jest możliwe by te dwie rzeczy mogły być razem połączone ? Dodam ze brakuje również podświetlenia w panelu pamięci fotela .
Błąd który się wyświetla w opcomie to u1519 LIN bus 1 Lost communication with device 9
Błąd o tym numerze wyświetla mi się w module pamięci fotela oraz gdy sprawdzam błędy z modułu grzania przednich foteli .
Ma ktoś może jakiś schemat jak to ugryźć ?
Bezpieczniki są wporzadku
Panel sterowania lusterek również wymieniłem .
Dodano po 28 minutach 4 sekundach:
Tak tylko panel sterowania szybami działa bez problemu , czy na bezpieczniki sterowania lusterek tj. F61 powinno być jakieś zasilanie ?
Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
Aha zapomniałem dodać , wyświetla mi również w liczniku awaria prawego światła mijania a dtc który wyświetla w module świateł to również u1519
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, o 16:21 przez yerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie dubluj tematów. Scaliłem w jeden wątek.
Powód: Nie dubluj tematów. Scaliłem w jeden wątek.
-
xul
- Zapaleniec
https://cardiagn.com/holden-opel-insign ... 2013-2017/ - tu masz schematy, częściowo powinny pokrywać się z Twoją.
Jeżeli nie masz podświetlenia panelu sterowania fotelami, to błąd komunikacji LIN będzie prawdopodobnie wynikać z braku zasilania. Myślę, że może to mieć też wpływ na grzanie foteli, bo z tego co widzę na schemacie jest to jeden moduł (K40).
Posprawdzaj zasilania, wg mnie w tym jest problem.
Fotochrom sterowany jest z lusterka wstecznego jak się nie mylę.
Resumując, wg mnie masz problem z zasilaniem modułu sterowania lusterek i sterowania foteli, w tym kierunku zacząłbym szukać.
Jeżeli nie masz podświetlenia panelu sterowania fotelami, to błąd komunikacji LIN będzie prawdopodobnie wynikać z braku zasilania. Myślę, że może to mieć też wpływ na grzanie foteli, bo z tego co widzę na schemacie jest to jeden moduł (K40).
Posprawdzaj zasilania, wg mnie w tym jest problem.
Fotochrom sterowany jest z lusterka wstecznego jak się nie mylę.
Resumując, wg mnie masz problem z zasilaniem modułu sterowania lusterek i sterowania foteli, w tym kierunku zacząłbym szukać.
-
KaienDemon
- Nowicjusz
Dzis rozbierałem drzwi kierowcy myślałem ze gdzieś w tapicerce będzie kabel uszkodzony ale odziwo drzwi mogę wykluczyć poszukam dalej , jak dojdę do tego który pin niema zasilania to będzie ok . Rozumiem ze panel pamięci fotela ma podświetlenie ?
-
xul
- Zapaleniec
Nie wiem czy jest podświetlenie, nie zwróciłem nigdy uwagi, ale wydaje mi się, ze powinno być. Stwierdziłeś, że nie działa Ci podświetlenie, to uznałem, że powinno być.
Każdy bezpiecznik powinien pokazać +12V/zaświecić próbnik. U góry bezpiecznika powinny być dwa metalowe pola, na obu powinno być +12V albo między polami 0V. Jak masz obiekcje, to wyciągasz i patrzysz, czy jest cały albo sprawdzasz przejście.
Uszkodzenie przewodu nie zawsze jest widoczne, trzeba "przedzwonić", żeby mieć pewność.
Każdy bezpiecznik powinien pokazać +12V/zaświecić próbnik. U góry bezpiecznika powinny być dwa metalowe pola, na obu powinno być +12V albo między polami 0V. Jak masz obiekcje, to wyciągasz i patrzysz, czy jest cały albo sprawdzasz przejście.
Uszkodzenie przewodu nie zawsze jest widoczne, trzeba "przedzwonić", żeby mieć pewność.
-
KaienDemon
- Nowicjusz
z tego co zauważyłem na schemacie który wczoraj znalazłem w internecie to na bezpieczniku F61 pod maską niema plusa tylko jest masa a kolor przewodu brązowo żółty
-
xul
- Zapaleniec
Nie wiem jak jest w przedlifcie, ale w polifcie od lusterek jest bezpiecznik F55 https://cardiagn.com/mirrors-insignia-13-17/. I ze schematu na stronie 4 wynika, ze komunikuje się ze sterownikiem siedzeń. Sprawdź, czy na czerwono-szarym przewodzie masz zasilanie od lusterek.
Ze schematów, które oglądałem dla VC/IA/AJ/ZC/AH nie zauważyłem, żeby jakiś bezpiecznik był na masowym przewodzie, co nie zmienia faktu, że tak może być.
F61 i F60 to może być podgrzewanie lusterek, strona 9 i on jest podpięty pod przekaźnik, a masa jest po elemencie grzejnym.
Ze schematów, które oglądałem dla VC/IA/AJ/ZC/AH nie zauważyłem, żeby jakiś bezpiecznik był na masowym przewodzie, co nie zmienia faktu, że tak może być.
F61 i F60 to może być podgrzewanie lusterek, strona 9 i on jest podpięty pod przekaźnik, a masa jest po elemencie grzejnym.
-
KaienDemon
- Nowicjusz
Według schematu do K40 idzie zielono brązowy , bezpiecznik f55 ma zasilanie wiec może gubi coś po drodze , tylko ciekawe czemu lusterko pasażera działa tzn składanie z pilota chociaż może to znów idzie z innego zasilania
-
KaienDemon
- Nowicjusz
Witam , na pinie 4 zasilanie jest a na 5 masa wiec zasilanie dochodzi , sprawdzałem ten pin zielono brązowy ale niewiem w której kostce szukać go w fotelu i czy ma ten sam kolor
-
KaienDemon
- Nowicjusz
Witam , wymieniłem panel sterowania lusterek na taki bez pamięci , lusterko kierowcy zaczęło działać można je ustawić i złożyć przyciskiem , nie składa się natomiast lusterko pasażera oraz nie da się nim sterować , chyba jednak musi być panel z pamięcią lusterek i przechodzi sygnał przez moduł fotela?
-
KaienDemon
- Nowicjusz
Witam.
Temat do zamknięcia , dołożyłem przewód między sterownikiem lusterek a przełącznikiem szyby pasażera a dokładnie komunikacja lin kolor zielono brązowy , mimo wszystko fotele nie grzeją
Temat do zamknięcia , dołożyłem przewód między sterownikiem lusterek a przełącznikiem szyby pasażera a dokładnie komunikacja lin kolor zielono brązowy , mimo wszystko fotele nie grzeją
-
Morgi
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A16LET
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Ziębice
Cześć.
Mam problem ze swoimi lusterkami. Mianowicie nie działa żadna funkcja(poza fotochromem) regulacja, grzanie oraz składanie (ani z przycisku na drzwiach, ani z pilota). Lusterka nie pochylają się też we wstecznym biegu. Dodam jeszcze że mam fotel z pamięcią ustawień który działa prawidłowo. Bezpieczniki są ok i nie znalazłem żadnych błędów. Do jakiego modułu podłączone są lusterka i gdzie go znajdę? Obejrzałem też wtyczki pod tapicerką Drzwi i nie zauważyłem nic co mogłoby być niepokojące.
Mam problem ze swoimi lusterkami. Mianowicie nie działa żadna funkcja(poza fotochromem) regulacja, grzanie oraz składanie (ani z przycisku na drzwiach, ani z pilota). Lusterka nie pochylają się też we wstecznym biegu. Dodam jeszcze że mam fotel z pamięcią ustawień który działa prawidłowo. Bezpieczniki są ok i nie znalazłem żadnych błędów. Do jakiego modułu podłączone są lusterka i gdzie go znajdę? Obejrzałem też wtyczki pod tapicerką Drzwi i nie zauważyłem nic co mogłoby być niepokojące.