--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Opony letnie

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec
Auto: Insignia 4x4 COSMO
Kod silnika: A20DTH
Rok produkcji: 2011
Miasto: Wejherowo
Postawił piwo: 30 razy
Otrzymał  piwo: 38 razy

Re: Opony letnie

Post autor: dare50 » 9 kwie 2020, o 18:01

Ale one dalej są nowe , i co Mu zrobisz :lol: , może rozumuje jak z autem używanym 10 letnim jak się kupuje w sumie nowe :D

Awatar użytkownika
Krzychu99
Użytkownik
Auto: Kura
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2020
Miasto: Bielsko-Biała
Postawił piwo: 11 razy
Otrzymał  piwo: 17 razy

Post autor: Krzychu99 » 9 kwie 2020, o 18:11

Nie do końca tak chłopaki jest, bo opony starzeją się w inny sposób zależnie od mieszanki z jakiej są zrobione. Mogą być 3 letnie opony będące śmietnikami, a mogą być 5 latki które jeszcze będą trzymać całkiem spoko. Teoria sprawdzona min w gruzie gdzie auto ze starymi dunlopami z tyłu i nowymi chińczykami z przodu prędzej gubiło trakcje na przedniej osi. To jak z kobietą jedna będzie miała 40 lat i będzie hot milfem, a druga będzie miała pępek między cyckami ;)

Gruz - e36 do upalania ;)

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec
Auto: Skoda Superb
Rok produkcji: 2017
Miasto: Warszawa
Otrzymał  piwo: 2 razy

Opony letnie

Post autor: coolmobil » 9 kwie 2020, o 18:14

Ok, zgadzam się z tobą. Koledzy pewnie tez, ale tutaj jedna osoba próbuje nas przekonać ze 10 letnia opona nadal będzie jak ta z bieżącego roku produkcji. Strach się bać ze ludzie maja taka wiedzę o tym co użytkują.
Ja wymieniam opony maks co 5 lat, nawet jak maja dużo bieżnika i nie widać na nich wieku.
Nie ufam takiej oponie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 18:14 przez coolmobil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mazmarcin
Klubowicz
Auto: Insignia ST
Kod silnika: D20DTR
Rok produkcji: 2018
Miasto: Wodzisław Śląski
Postawił piwo: 18 razy
Otrzymał  piwo: 143 razy

Post autor: mazmarcin » 9 kwie 2020, o 18:16

Teraz to to dobrze zobrazowałeś :lol: ;)

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 9 kwie 2020, o 18:30

@Krzychu99 zgadza się ale Ty piszesz o 3 lub 5 letniej , a kolega o 10 a to już różnica znacząca

Lock@
Forumowicz
Auto: Insignia ST 4x4 A35
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2010
Miasto: Częstochowa

Post autor: Lock@ » 9 kwie 2020, o 18:33

Wy rozumiecie co ja napisałem, czy tylko potraficie się nawzajem głaskać po brzuszkach?
Skąd collmobil wyssałeś
ze 10 letnia opona nadal będzie jak ta z bieżącego roku produkcji.
? Gdzie to wyczytałeś? Kto by zakładał, ba, kto by sprzedawał 10-letnie opony z gwarancją.

Opony 3 letnie, nie używane i właściwie przechowywane, nie tracą swoich właściwości. Nazywam je nowe, tak samo jak auto z poprzedniego rocznika modelowego kupione w salonie. I to nie jest moje widzimisie, tylko tak mówią badania i testy.
Opony używane są sprawne do 5 lat, oczywiście o ile bieżnik i stan techniczny na to pozwala, bo można i w jeden sezon zamęczyć opony.
Kupując nie używane, 5-cio letnie opony można na nich jeździć teoretycznie kolejne 5. Producenci to dopuszczają i jest to bezpieczniejsze, niż jazda na 1,5mm jednorocznych oponach.

Pomijam skrajne przypadki, jakieś kartofle chińskie czy wariacką jazdę albo używanie opon nie właściwych do pojazdu.

Ja tu nie szukałem rady, bo takich jak te nie potrzebuję. Jestem kierowcą i mechanikiem dłużej, niż część z was jest na świecie i oczywiście nie jestem wszechwiedzący, ale porady powinny być rozsądne a nie jakieś /cenzura/ w stylu - komputer wolno chodzi - sformatuj dysk.
Albo czytacie 5 słów i resztę pomijacie, albo ja nie umiem pisać.
dare50 pisze:
9 kwie 2020, o 18:30
@Krzychu99 zgadza się ale Ty piszesz o 3 lub 5 letniej , a kolega o 10 a to już różnica znacząca
gdzie???
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 18:34 przez Lock@, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek01
Klubowicz
Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
Rok produkcji: 2019
Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
Miasto: DZA
Postawił piwo: 27 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: Zbyszek01 » 9 kwie 2020, o 18:34

Teraz pytanie.
Jak byś się jeden z dugim czuł w piękną letnią pogodę przy temp. 30 °C na autostradzie przy prędkości 180 km/h?

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Opony letnie

Post autor: coolmobil » 9 kwie 2020, o 18:38

Lock@ pisze:Opony przechowywane odpowiednio nie tracą swoich właściwości i można ich używać 10 lat.
Lock@ pisze:Albo czytacie 5 słów i resztę pomijacie, albo ja nie umiem pisać.
Obstawiam to drugie, albo już się gubisz w tym co piszesz

Tak czy inaczej szkoda z tobą dyskutować.
Kiedyś cały świat myślał ze ziemia jest płaska a garstka twierdziła ze jednak to kula.
Ty nadal myślisz chyba ze ziemia jest płaska.

Ps. Napisz w którym warsztacie pracujesz to będę omijał szerokim łukiem.

Lock@
Forumowicz

Post autor: Lock@ » 9 kwie 2020, o 18:45

coolmobil pisze:
9 kwie 2020, o 18:38
Lock@ pisze:Opony przechowywane odpowiednio nie tracą swoich właściwości i można ich używać 10 lat.

A jeśli to o to chodzi to może nie wyraziłem się jasno, napisałem już wyżej ale napiszę jeszcze raz.

Życie opony może trwać 10 lat. Tzn. jeśli kupisz nową "ciepłą jeszcze to pojeździsz max 5 lat i tyle. Opona z 2020 do kosza max w 2025r.
Jeśli kupisz nie używaną z 2015 w 2020 (czego nie polecam, to teoria), to możesz nadal nią jeździć max do 2025 - i to jest te 10 lat.
A jak kupisz z 2012 w 2020 to już przegiąłeś według mnie grubo, ale testy mówią, że 2 lata możesz na niej jeździć.

Kupowania używanych nie polecam, choćby miały miesiąc, bo nie wiadomo gdzie były i to jest samobójstwo.
Obstawiam to drugie, albo już się gubisz w tym co piszesz

Tak czy inaczej szkoda z tobą dyskutować.
Kiedyś cały świat myślał ze ziemia jest płaska a garstka twierdziła ze jednak to kula.
Ty nadal myślisz chyba ze ziemia jest płaska.

Ps. Napisz w którym warsztacie pracujesz to będę omijał szerokim łukiem.
A ty myślisz, że jesteś /cenzura/ i wiesz co myśleli ludzie wieki temu, bo wyczytałeś w google.
Oczywiści, że szkoda z tobą dyskutować, bo nie masz żadnych argumentów do dyskusji.
NIe napisałem, że pracuję we warsztacie, ale cóż, lepiej sobie dopowiedzieć cokolowiek co pasuje do teorii

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 9 kwie 2020, o 18:58

No to wszystko jasne jeśli jesteś mechanikiem i nie pracujesz w warsztacie to Jesteś po prostu Janusz ze stodoły , i wszystko jasne , pokaż mi producenta który da gwarancję na 5 letnie nowe opony , sam zaczynasz się gubić i jakieś dziwne teorie snuć , szkoda czasu na Ciebie .

Lock@
Forumowicz

Post autor: Lock@ » 9 kwie 2020, o 19:07

No skoro takie wszystko dla ciebie jasne i twoim zdaniem wszyscy mechanicy pracuja w warsztacie to widocznie sam jestes ze stodoly.
Pokaz mi producenta ktory produkuje opony, ktore trzeba wyrzucic po 5 latach.
Gwarancja producenta na opony to zazwyczaj 60 miesiecy, jest rowniez cos takiego jak rekojmia i gwarancja sprzedawcy, moze slyszales. Rozumiem, ze wyrzucasz wszystko po gwarancji, lacznie z samochodem. Gratuluje, mnie nie stac.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 22:27 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 9 kwie 2020, o 19:11

Kolego co to znaczy zazwyczaj co Ty za przeproszeniem pierdzielisz , przeczytaj sobie najpierw warunki gwarancji no chyba że to Cię przerasta , po drugie wiesz co to rękojmia ? widać po gramatyce że Ci nerwy puszczają .

Awatar użytkownika
coolmobil
Zapaleniec

Opony letnie

Post autor: coolmobil » 9 kwie 2020, o 19:14

dare50 daj spokój. Równie dobrze byś mógł rozmawiać ze ściana.
Nasze słowa i tak wpadają w pustkę...
Nikt go nie przekona ze czarne jest czarne a białe jest białe

Lock@
Forumowicz

Post autor: Lock@ » 9 kwie 2020, o 19:19

No bez przesady, jesli myslisz, ze ta dyskusja mnie denerwuje to sie przeceniasz. Owszem ciezko sie z telefonu pisze, ale nie sadzilem, ze teraz sie gramatyki bedziemy czepiac, no ale jak nie ma argumentu to cos sobie trzeba znalezc.
A ty wiesz co to rekojmia czy tego tez nie wiesz? Sam poczytaj warunku gwarancji.
Widze, ze juz nie bedzie merytorycznie tylko chamowa i przepychanki.
Nie zycze nikomu zle, kazdy robi jak uwaza, ja uwazam, ze sie mylisz. Zycze szerokiej drogi i dobrych opon.

Dodam jeszcze 2 linki pierwsze z brzegu, choc tego nie lubie bo w internecie mozna znalezc potwierdzenie kazdej szalonej teorii. https://www.oponeo.pl/artykul/gwarancje ... roducentow
https://www.opony.com.pl/artykul/ile-la ... ne/?id=123
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2020, o 22:28 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o stosowanie zasad polskiej pisowni. Regulamin forum par.5 pkt.8

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 9 kwie 2020, o 19:39

Dobre dobre maks 5 lat daty produkcji i dalej twierdzisz że masz rację :lol: , po co te linki wrzuciłeś przeglądałeś je ? tylko jedna grupa daje do 10 ale przeczytaj uważnie usterka po 2 latach i tylko częściowa gwarancja(żadna) , więc widzę że coraz głębiej brniesz :lol:

Awatar użytkownika
wassermann
Zapaleniec
Auto: Insignia GSi 2.0T
Kod silnika: B20NFT
Miasto: nec temere, nec timide
Postawił piwo: 3 razy
Otrzymał  piwo: 40 razy

Post autor: wassermann » 9 kwie 2020, o 20:59

Zbyszek01 pisze:
9 kwie 2020, o 17:58
Zastanów się czy warto zaoszczędzać na własnym zdrowiu i życiu.
Żeby tylko na własnym, to pół biedy. Ale po tych samych drogach jeżdżą inni, jeździmy my.

No i ciekawe jak przez parę lat te opony były przechowywane w magazynie.

M.

norbi333
Ekspert
Auto: INNE
Rok produkcji: 2020
Miasto: Suwałki
Otrzymał  piwo: 39 razy

Post autor: norbi333 » 9 kwie 2020, o 21:13

Lock@ pisze:
9 kwie 2020, o 19:19
No bez przesady, jesli myslisz, ze ta dyskusja mnie denerwuje to sie przeceniasz. Owszem ciezko sie z telefonu pisze, ale nie sadzilem, ze teraz sie gramatyki bedziemy czepiac, no ale jak nie ma argumentu to cos sobie trzeba znalezc.
A ty wiesz co to rekojmia czy tego tez nie wiesz? Sam poczytaj warunku gwarancji.
Widze, ze juz nie bedzie merytorycznie tylko chamowa i przepychanki.
Nie zycze nikomu zle, kazdy robi jak uwaza, ja uwazam, ze sie mylisz. Zycze szerokiej drogi i dobrych opon.

Dodam jeszcze 2 linki pierwsze z brzegu, choc tego nie lubie bo w internecie mozna znalezc potwierdzenie kazdej szalonej teorii. https://www.oponeo.pl/artykul/gwarancje ... roducentow
https://www.opony.com.pl/artykul/ile-la ... ne/?id=123
Z Twojego linku:

Za oponę pełnowartościową uważa się nie starszą niż 36 m-cy (zgodnie z polską normą)

Jak jeździ się na 10-letnim ogumieniu i czy to w ogóle możliwe?

Tak. Główne różnice, to mniejsze bezpieczeństwo (mniejsza przyczepność w zakrętach, dłuższa droga hamowania itp.) oraz niższy komfort jazdy (guma twardnieje).

Lock@
Forumowicz

Post autor: Lock@ » 9 kwie 2020, o 21:57

Wybaczcie, ale nie chce mi się już pisać, mnie to jakoś specjalnie nie męczy kto jakie opony kupuje, a my się gdzieś nie rozumiemy, albo się zgrywacie.

Wszystko już jest napisane i nawet cytujecie, tylko interpretujecie tak jak wam odpowiada i wybiórczo.

Napisałem że "Opony 3 letnie, nie używane i właściwie przechowywane, nie tracą swoich właściwości."
ty cytujesz "Z Twojego linku:
Za oponę pełnowartościową uważa się nie starszą niż 36 m-cy (zgodnie z polską normą)" 36 miesięcy to jest ile lat? 3?

Ja napisałem "Gwarancja producenta na opony to zazwyczaj 60 miesiecy"
Ten mnie cytuje "Dobre dobre maks 5 lat daty produkcji i dalej twierdzisz że masz rację" 60 miesięcy to ile lat? Nie wiem jak w chińszczyznach, ale moje opony, od których zaczęła się ta farsa mają 5 lat gwarancji, więc tabelka trochę nie halo. Może się mylę, ale w klasie Premium chyba nikt nie daje obecnie mniej niż 60 miesięcy, ale nawet jeśli mniej, to nie oznacza, że opony po gwarancji należy wyrzucić.

Ja : "Kupując nie używane, 5-cio letnie opony można na nich jeździć teoretycznie kolejne 5."
Cytujesz "Jak jeździ się na 10-letnim ogumieniu i czy to w ogóle możliwe?

Tak. Główne różnice, to mniejsze bezpieczeństwo (mniejsza przyczepność w zakrętach, dłuższa droga hamowania itp.) oraz niższy komfort jazdy (guma twardnieje)." i czego to dowodzi? Że da się na nich jeździć i jest to dopuszczalne.
Czy ja to polecam? W życiu. Ja również nie założyłbym do insignii 10 letnich opon. Ale 5-cio letnie zakładałem, w zeszłym roku miałem 5-cio letnie i przejeździłem bez problemu cały sezon. A że bieżnik osiągnął znaczniki to wymieniłem.

Dajmy sobie spokój bo robimy tylko syf w temacie. Jeśli mamy sięgać po gdybanie, jak opony były przechowywane w magazynie, a jak są przechowywane w garażu, albo może w ogóle auto jest parkowane w rzece itd. to bez sensu.

Resoviak
Forumowicz
Auto: Opel Insignia
Kod silnika: B20DTH
Miasto: Rzeszów
Postawił piwo: 7 razy

Post autor: Resoviak » 10 kwie 2020, o 14:47

dare50 pisze:
9 kwie 2020, o 17:15
3 miechy to aż :lol:
żeby nie było że spamuje , sam jeżdżę na Dębicy i nie mam z nią problemu , a nie jeżdżę jak emeryt :lol:
Jak Ci sie jeździ na tych Dębicach? Polecasz? Masz Presto UHP czy UHP 2? Są pewne na autostradzie czy po mieście sie bujasz głównie?

Awatar użytkownika
dare50
Zapaleniec

Post autor: dare50 » 10 kwie 2020, o 15:07

UHP 2 , po mieście i po trasie , ogólnie jest dobrze tą (zimę :D ) też na nich przejeździłem , mam napęd na 4 i pewnie to pomaga ale nie w hamowaniu a tu też nie miałem problemu , mimo kilku ostrych hamowań , w zakrętach mogę naprawdę dużo żadnego bujania , mam indeks 100Y bo jednak Isia ciężka i pewnie to też w zakrętach pomaga bo opona sztywniejsza .
Jak to mówią za tą cenę będzie Pan zadowolony , ale tak nie zupełnie uważam że jak za ta cenę opony są bardzo dobre , dużo znajomych przerzuciło się na te opony i są zadowoleni , no chyba że ktoś jeździ jak Frog to co innego to trzeba kupić takie ze 1 tys. za sztukę .
Śmiem twierdzić że te czasy minęły kiedy opony np.Dębicy czy Kormorany to był szrot teraz to całkiem inne opony .

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Felgi i opony”