--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
-
adrianiwan1
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia A
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Chełmiec
Re: Ciśnienie oleju
Witam,
W mojej insigni z silnikiem a20dtr i maualem (rocznik 2015) zaczął ciec olej przy czujniku poziomu oleju (3 pin) oraz pojawiać komunikat o ciśnieniu oleju. Z tego co wyczytałem to muszę zakupić 2x oring uszczelniający czujnika oraz uszczelkę smoka. Tutaj nasuwa się pytanie, czy potrzeba zakupić jeszcze jakąś uszczelkę misy olejowej? Niestety nigdzie nie widziałem wzmianki o tym ani części tego typu. Jedynie w niektórych sklepach znalazłem masę uszczelniającą. Czy jeszcze muszę zakupić taką masę do miski olejowej czy tylko uszczelkę smoka i oringi do czujnika?
W mojej insigni z silnikiem a20dtr i maualem (rocznik 2015) zaczął ciec olej przy czujniku poziomu oleju (3 pin) oraz pojawiać komunikat o ciśnieniu oleju. Z tego co wyczytałem to muszę zakupić 2x oring uszczelniający czujnika oraz uszczelkę smoka. Tutaj nasuwa się pytanie, czy potrzeba zakupić jeszcze jakąś uszczelkę misy olejowej? Niestety nigdzie nie widziałem wzmianki o tym ani części tego typu. Jedynie w niektórych sklepach znalazłem masę uszczelniającą. Czy jeszcze muszę zakupić taką masę do miski olejowej czy tylko uszczelkę smoka i oringi do czujnika?
- mazmarcin
- Klubowicz
- Auto: Insignia ST
- Kod silnika: D20DTR
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: Wodzisław Śląski
- Postawił piwo: 18 razy
- Otrzymał piwo: 144 razy
Jaki Ty masz silnik?
W opisie masz dth tu piszesz dtr. Dtr ma czujnik dwupinowy raczej.
I tak serio nie doczytałeś o silikonie?
W opisie masz dth tu piszesz dtr. Dtr ma czujnik dwupinowy raczej.
I tak serio nie doczytałeś o silikonie?
-
adrianiwan1
- Nowicjusz
- Auto: opel insignia A
- Miasto: Chełmiec
Moja pomyłka, mam dth 195km. Późno było i podkręciłem wszystko
. Co do silikonu to tak, nie wiem czy powinna tam być uszczelka czy na silikon ma być klejone.
- kubass22
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Sierpc / Eastbourne
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Witma, koledzy przygotowywuję się do wymiany uszczelki na tulejkę oraz inspekcji panewek , większość potrzebnych rzeczy już mam , chciałbym tylko wyjaśnić kwestie tego co wyczytałem kilka stron wcześniej bo jestem lekko skołowany
Czy tam występują 2 oringi 55575125? w sęsie 2 szt?
byłem zamówić w ASO i powiedziano mi że występuje 1 sztuka, wydaje mi się że wymieniacie 1 oring 55575125 + 1 oring 55588013, chciałbym potwierdzić zanim wszystko rozbiorę

kolejne pytanie odnośnie posta na stronie 119 :
Oring wtyczki czujnika poziomu oleju (2 sztuki) GM 90542913
Czemu 2 stuki? najciekawsze jest to że Aso twierdzi żę w moim aucie A20DTH 2012R ten oring tam nie występuje, pomimo tego iż dałem im nr części wydrukowali mi schemat z EPC i twierdzą że tam nie ma żadnego oringu

Będę wdzięczny za odpowiedzi
- radek12
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C 2.0CDTI96kW
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Londyn/Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Panowie z ASO bazują na błędnej dokumentacji i widać, że nie mieli nigdy z tym do czynienia i nigdy nie rozbierali tego.
Jak widać na fotce są 2 oringi: Dokumentacja:
Część (2 oringi) o numerze GM55575125 występuje zawsze w opakowaniu z 2 sztukami oringów, nigdy z 1, chyba że sprzedawca otwiera woreczek, wyjmuje i sprzedaje je pojedyńczo. Qty(Quantity/ilość):2 Zakładanie oryginalnych, badziewnych oryginalnych GM oringów odradzam. Tu powinny być oringi tylko i wyłącznie z Vitonu(FKM-to samo co Viton tylko pod inną nazwą).
Co do oringów czujnika oleju to nie są potrzebne skoro nie ma czujnika. U mnie nie ma. W niektórych silnikach są a w niektórych nie ma. Trzeba rzucić okiem od spodu auta na miskę olejową czy jest czujnik i będzie wiadomo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2020, o 22:13 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.
- kubass22
- Forumowicz
Bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedż, jutro podjadę do ASO I się upewnię , ewentualnie zamówię jeszcze jeden, patrząc na dokumentację od Ciebie myślę że faktycznie żle mnie pokierowali
U mnie jest czujnik poziomu oleju, zamówiłem 2 oringi tak jak było w Twoim opisie na stronie 119.
Mieszkam w UK i pojęcia nie mam gdzie kupić oringi z Vitonu.
Jeszcze jedna prośba , masz może zdjęcie lub schemat pokazujący oring separatora oleju?(55588013) boje się że i tu Aso mogło wydrukować mi zły schemat
Ostatnio zmieniony 15 cze 2020, o 22:14 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
- radek12
- Nowicjusz
- Auto: Zafira C 2.0CDTI96kW
- Kod silnika: A20DT
- Miasto: Londyn/Bydgoszcz
- Otrzymał piwo: 7 razy
Rozumiem, że to ASO to angielski oddział Vauxhall-a z tego co widzę po dokumentacji(jedynka pisana po angielsku bez ogonka i dokumentacja dotyczy Vauxhall-a). Odradzam kupowanie oryginałów od Vauxhalla, za jakiś czas będzie ciekło i będzie powtórka z rozrywki czyli ponowne rozbieranie. Ostatnio pytałem o cenę jednego oringa i chcieli £12,za tą cenę kupisz kilkanaście Vitonowych. To bardzo dobrze, że mieszkasz w UK bo tu jest jeden z lepszych(z dużym osortymentem) sklepów wysyłkowych, mam nadzięję że nie podpadnę moderatorowi wlepiając link, chodzi o pomoc: https://www.polymax.co.uk/o-rings/rubber-viton-oring/
Musisz zamówić kilka albo kilkanaście sztuk, zwracaj uwagę na kolory, oring zielony albo brązowy z tego samego materiału może kosztować 2 razy drożej, unikaj FDA(Food Direction Application/Zastosowanie w kontakcie z żywnością). Napisz na private w jakich okolicach mieszkasz bo ja mam sporo tych oringów i jest szansa wysyłki albo odbioru.
Dziś rano jak wróce z pracy podeślę dokumentację którą chcesz.
Dodano po 6 godzinach 5 sekundach:
Musisz zamówić kilka albo kilkanaście sztuk, zwracaj uwagę na kolory, oring zielony albo brązowy z tego samego materiału może kosztować 2 razy drożej, unikaj FDA(Food Direction Application/Zastosowanie w kontakcie z żywnością). Napisz na private w jakich okolicach mieszkasz bo ja mam sporo tych oringów i jest szansa wysyłki albo odbioru.
Dziś rano jak wróce z pracy podeślę dokumentację którą chcesz.
Dodano po 6 godzinach 5 sekundach:
Rysunek oringa separatora oleju: Wykaz części:
- kubass22
- Forumowicz
@radek112 miałeś rację, te cwaniaki w Vauxhallu wyjęli 1 oring z opakowania i tylko tyle dostałem 
Kolejna ciekawostka to według informacji z ASO ta rurka wentylacyjna występuje w kilku rodzajach , zależy od rocznika , no cóż przekonam sie jak rozbiore
Kolejna ciekawostka to według informacji z ASO ta rurka wentylacyjna występuje w kilku rodzajach , zależy od rocznika , no cóż przekonam sie jak rozbiore
- kubass22
- Forumowicz
Ja już po zabiegu , przede wszystkim ogromne podziękowania dla radek12 za całą pomoc , rady i oringi z vitonu,
2012r przebieg 157tys (niepodważalny, auto praktycznie w jednych rękach od nowości) uszczelka smoka wymieniona 2 lata temu na 115tys, postanowiłem zamontować tulejkę , przy okazji rewizja panewek i taka niespodzianka

na szczęście żadnych rys na wale, kierując się opiniami innych użytkowników zamontowałem panewki King
Dodatkowo nowe oringi czujnika poziomu oleju, separatora oleju, rurki wentylacyjnej, oraz podstawy filtra,
Dla zainteresowanych nr.części ori uszczelek oraz zamienniki z vitonu
Rurka separatora oleju:

Rurka wentylacyjna

Czujnik poziomu oleju:

Podstawa filtra

2012r przebieg 157tys (niepodważalny, auto praktycznie w jednych rękach od nowości) uszczelka smoka wymieniona 2 lata temu na 115tys, postanowiłem zamontować tulejkę , przy okazji rewizja panewek i taka niespodzianka

na szczęście żadnych rys na wale, kierując się opiniami innych użytkowników zamontowałem panewki King
Dodatkowo nowe oringi czujnika poziomu oleju, separatora oleju, rurki wentylacyjnej, oraz podstawy filtra,
Dla zainteresowanych nr.części ori uszczelek oraz zamienniki z vitonu
Rurka separatora oleju:

Rurka wentylacyjna

Czujnik poziomu oleju:

Podstawa filtra

-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Panowie podpowiedzcie od czego zacząć.
Jestem po wymianie oleju, zmieniłem z 5w30 na 5w40 (na nowym przejechane jakies 2,5tyś km) + filtr mann.
W ostatnim czasie 2x pojawił mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, raz po przejechaniu 500km na nowym oleju, a drugi raz własnie dzisiaj po 2,5tys km. Auto jest garażowane.
Uszczelka smoka wymieniona w październiku 2018 + tulejka.
W zeszłym roku (jakoś w czerwcu 2019) wymieniony został czujnik ciśnienia oleju, bo też 2-3x wyskoczył ten komunikat, dodatkowo sprawdzone zostało ciśnienie na ciepłym silniku i na zimnym przy rozruchu z rana, wszystko było dobrze, trzyma parametry.
Wymienić na poczatku czujnik?
Czy rozebrać wszystko i sprawdzić pompę?
Czy może jeszcze raz wymienić filtr oleju?
Powinnismy stosować jakiś inny filtr do oleju 5w40? Czy nie ma znaczenia?
Jestem po wymianie oleju, zmieniłem z 5w30 na 5w40 (na nowym przejechane jakies 2,5tyś km) + filtr mann.
W ostatnim czasie 2x pojawił mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, raz po przejechaniu 500km na nowym oleju, a drugi raz własnie dzisiaj po 2,5tys km. Auto jest garażowane.
Uszczelka smoka wymieniona w październiku 2018 + tulejka.
W zeszłym roku (jakoś w czerwcu 2019) wymieniony został czujnik ciśnienia oleju, bo też 2-3x wyskoczył ten komunikat, dodatkowo sprawdzone zostało ciśnienie na ciepłym silniku i na zimnym przy rozruchu z rana, wszystko było dobrze, trzyma parametry.
Wymienić na poczatku czujnik?
Czy rozebrać wszystko i sprawdzić pompę?
Czy może jeszcze raz wymienić filtr oleju?
Powinnismy stosować jakiś inny filtr do oleju 5w40? Czy nie ma znaczenia?
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Jeszcze jedno pytanie, czy miał ktoś problem z tym komunikatem po wymianie oleju i filtra a potem wymienił jeszcze raz filtr i było dobrze?
Mam sytuację, że po odpaleniu auta wszystkie kontrolki zgasną i dopiero po 2sek pokazuje się komunikat o niskim ciśnieniu, ale kontrolka się nie zapala.
Mam sytuację, że po odpaleniu auta wszystkie kontrolki zgasną i dopiero po 2sek pokazuje się komunikat o niskim ciśnieniu, ale kontrolka się nie zapala.
-
skowronek83
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Myślibórz
Witam!
Jestem właśnie po wymianie uszczelki na tulejkę przykręcaną. Po zdjęciu miski ukazała mi się plastikowa osłona która posiada pęcherze czy ktoś z was spotkał się z takim czymś i co mogło być powodem. Obecnie założyłem z powrotem tę osłonę oskrobując popękane pęcherze. Ale muszę zamówić raczej nową. Dziwna sytuacja.
Jestem właśnie po wymianie uszczelki na tulejkę przykręcaną. Po zdjęciu miski ukazała mi się plastikowa osłona która posiada pęcherze czy ktoś z was spotkał się z takim czymś i co mogło być powodem. Obecnie założyłem z powrotem tę osłonę oskrobując popękane pęcherze. Ale muszę zamówić raczej nową. Dziwna sytuacja.
- kubass22
- Forumowicz
Wczoraj sprawdzałem panewy główne wiec wszystko myłem, u mnie czegoś takiego nie było
-
Krzsfs
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto:
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
Witam od dłuższego czasu borykam się z niskim ciśnieniem oleju tzn z komunikatem. Wymieniono 2x uszczelkę smoka, zmieniono olej na motul, zmieniono wiązkę czujnik komputer zmieniono dwa czujniki, nowe oprogramowanie w aso. Dziś zmierzyłem ciśnienie manometrem przy rozgrzanym 1.6-1.7 na jałowym oraz przy wzroście obrotów dochodzi do 6 barów prawie. Komunikat pojawia się na niskich obrotach, gaśnie przy dodaniu więcej gazu. Nadmieniam ze autem od 1go komunikatu zrobiłem 40 tys km![Obrazek]()
-
Krzsfs
- Nowicjusz
- Miasto:
A przy np przytartej panewce może być tak, ze traci od czasu do czasu ciśnienie?
- kubass22
- Forumowicz
Dare 1.6 to prawidłowe cisnienie ? Moge sie mylić ale wydaje mi się że troszkę juz słabe 
Krzsfs na Twoim miejscu sprawdziłby panewki główne
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
A ten pomiar manometrem robiłeś na rozgrzany oleju ?
Krzsfs na Twoim miejscu sprawdziłby panewki główne
Dodano po 6 minutach 17 sekundach:
A ten pomiar manometrem robiłeś na rozgrzany oleju ?
-
Krzsfs
- Nowicjusz
- Miasto:
Rozgrzany, ogólnie pojawia się komunikat tylko na rozgrzanym.. co proponujecie ?
- kubass22
- Forumowicz
Ja bym sprawdził panewki główne, który rok auta ? Pytam bo bodajże od 2012 lub 2013 jest dodatkowy czujnik w pompie oleju