--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Błąd P000B pozycja wałka rozrządu

maro85
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia 2.0 T
Kod silnika: B20NHT
Rok produkcji: 2015
Miasto: Ząbki

Re: Błąd P000B pozycja wałka rozrządu

Post autor: maro85 » 2 lis 2020, o 23:48

witam
mam pytanie na zaworkach o ktorych mowa w temacie na koncu sa takie plastiki. One musza byc? czy to sie zdejmuje?. zaznaczam na foto o co mi chodzi
Obrazek

imonfire
Nowicjusz
Auto: Insignia
Kod silnika: A20NHT
Rok produkcji: 2009
Miasto: ŚWIEBODZIN

Post autor: imonfire » 16 lis 2020, o 13:32

szynok pisze:
14 sie 2018, o 09:53
Jak wymiana zaworów nie pomaga, to poszło koło zmiennych faz rozrządu, od strony gdzie wywala błąd. Najczęściej przez wysoki koszt, przy wymianie rozrządu koła zfr zostają stare.
Cześć,

Podepne się pod temat. Robiłem ostatnio rozrząd - górny i dolny. Wariatory nie zostały wymienione bo ich koszt był spory a podobno były w dobrym stanie. Po zrobieniu rozrządu od razu zaczął wywalać ten błąd - po skasowaniu na komputerze pojawia się znowu po około 10km. Czy mozecie mi powiedzieć co można z tym zrobić? Czujniki już czysciłem - nie były brudne. Niestety nie umiem stwierdzić czy auto ma mniejszą moc po rozrząd był robiony przed rejestracją samochodu także nie pojeździłem.

Nemo
Nowicjusz
Auto: Insignia 2.0 Turbo
Miasto: Kielce

Post autor: Nemo » 15 maja 2022, o 12:24

Znalazłeś rozwiązanie, od zeszłego tygodnia identyczna usterka u mnie.

Tomaszenko
Nowicjusz
Auto: Opel Insignia
Miasto: Warszawa

Post autor: Tomaszenko » 24 wrz 2025, o 23:06

Cześć, odświeżam temat, bo mam P0341.
Insignia A20NHT jak dostawała mocnego przyspieszenia (wraz z turbo) to słychać było takie charakterystyczne cykanie oraz przy odejmowaniu gazu przy różnych obrotach "bujało" parę razy przód/tył (w serwisie powiedzieli, że to pewnie przegub). Doszedłem do tego, że to cykanie to był uszkodzony wtrysk i wymieniłem wszystkie, ale... potem autko gubiło zapłon, traciło moc, silnik gasł. Parę razy dał radę się przejechać (po rozgrzaniu), jednak ciągle na zimnym ledwo trzyma obroty. Na wszelki wypadek wymieniłem świece i problem dalej jest. Na zimnym ledwo chodzi i nawet gaśnie. Zczytałem z OBD i wyszło P0341 czyli czujnik wałka rozrządu. Pytanie, czy to jeden z tych co są pionowo w głowicy blisko łańcucha rozrządu? Czy są jakieś inne czujniki wałków rozrządu? A może to czujnik wału korbowego (nie znalazłem na schematach)?

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik benzynowy”