--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------Obrazek Zobacz nasz portal klubowy ---------------Obrazek Polub naszą stronę na Facebooku ---------------Obrazek Dołącz do naszej Grupy na Facebooku

Błąd p0481 - wentylator uruchamia się cyklicznie, zwarty przekaźnik?

ODPOWIEDZ
fatall1ty
Nowicjusz
Auto: Insignia A
Kod silnika: inny
Rok produkcji: 2009
Miasto: Biala Podlaska
Postawił piwo: 3 razy

Błąd p0481 - wentylator uruchamia się cyklicznie, zwarty przekaźnik?

Post autor: fatall1ty » 28 paź 2020, o 22:17

Cześć,
jakiś czas temu padł mi akumulator i nie mogłem odpalić auta, myślałem, że to może któryś z bezpieczników/przekaźników i wyjmowałem każdy po kolei. Podejrzany wydawał mi się przekaźnik który zaznaczyłem na czerwono (0246, numer katalogowy). Auto chwilę jeździło bez niego, świecił się błąd komputera z kluczykiem i auto nie działała wskazówka temperatury. Kupiłem taki sam używany przekaźnik, ale od czasu wyjęcia auto dziwnie się zachowuje.
Po odpaleniu auta co jakieś 20 sekund załącza się wentylator na 5 sekund i miga kontrolka samochodzika z kluczykiem, potem wentylator zwalnia i błąd znika. Problem występuje cały czas niezależnie od tego czy auto jest zimne czy nagrzane. Ze skrzynki bezpieczników pod maską słychać tykanie jakby któryś przekaźnik się zwierał, ale sprawdzałem multimetrem i wydają się być ok. Ma ktoś jakiś pomysł? Bezpieczniki wentylatora (nr 42 i 45) są ok. Termostat dzisiaj wymieniony, nic nie pomogło

Obrazek

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Re: Błąd p0481 - wentylator uruchamia się cyklicznie, zwarty przekaźnik?

Post autor: Rooff_ » 28 paź 2020, o 23:35

Do wentylatorów są jeszcze 2 czy 3 przekaźniki - musiałbyś albo zdjąć zderzak, albo odsunąć nadkole po stronie kierowcy i za zbiorniczkiem do spryskiwaczy (patrząc od strony koła) jest taka mała puszeczka. Ona jest hermetyczna, ale może się otworzyła? Albo po prostu coś tam siadło.

Sprawdź też punkt masowy od wentylatorów - stojąc przodem do auta po prawej stronie pomiędzy linią zderzaka a wlewem do zbiorniczka do spryskiwaczy masz kilka nakrętek, którymi są przytwierdzone masy do karoserii. Tam też coś moze nie stykać (u mnie się rozleciała taka tulejka poprzez którą nakrętka dociskała oba punkty masowe).

Oczywiście nie można wykluczyć rezystorów, które są na obudowie wentylatorów - osobny dla każdego z nich.

https://workshop-manuals.com/vauxhall/a ... lu_or_luj/

fatall1ty
Nowicjusz

Post autor: fatall1ty » 29 paź 2020, o 07:26

Rooff_ pisze:
28 paź 2020, o 23:35
...
Dzięki za szybką odpowiedź, na facebooku dostałem jeszcze podpowiedź aby sprawdzić przekaźnik 13500114 (8385). Włożyłem w jego miejsce swój stary 13500112 (0246), bo ma taki sam schemat, ale nic to nie dało. Czy oprócz tego są jakieś przekaźniki w skrzynce żeby nie zdejmować zderzaka? Gdzie konkretnie znajdują się te przewody masowe? Czy widać je bez zdejmowania zderzaka? Czytałem, że problemem moze być też czujnik temperatury cieczy, po pracy spróbuję go odłączyć i zobaczymy czy wentylator będzie pracował cały czas. Czy możliwie, że przez wyciągniecie przekaźnika coś spaliłem? I ostatnie pytanie, czy dysponujesz może spisem przekaźników oraz schematem pinów wentylatora? Spróbowałbym go podłączyć na krótko. Wieczorem będę się też bawił opcomem, może zobacze jakieś anomalie
Ostatnio zmieniony 29 paź 2020, o 23:57 przez IBZI, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj posta pod postem. Regulamin forum.

Awatar użytkownika
Rooff_
Zapaleniec
Auto: Insignia ST przedlif
Kod silnika: A20DTR
Rok produkcji: 2012
Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
Postawił piwo: 9 razy
Otrzymał  piwo: 128 razy

Post autor: Rooff_ » 29 paź 2020, o 10:26

Te przyłącza masowe widać bez ściągania zderzaka. Bardziej dokładnie Ci chyba nie jestem w stanie napisać gdzie są

Zderzak to tylko do tych przekaźników - chociaż może się da do nich dojść od nadkola bez ściągania zderzaka.

Wysłane z mojego YAL-L41 przy użyciu Tapatalka

Bartol
Zapaleniec
Auto: INSIGNIA
Kod silnika: A18XER
Rok produkcji: 2010
Miasto:
Otrzymał  piwo: 26 razy

Post autor: Bartol » 29 paź 2020, o 11:16

Wg mnie sam sobie jesteś winny. Padł akumulator co sprawdza się miernikiem, a nie wyciąga przekaźniki pod napięciem. Jeśli wyjąłbyś po odpięciu akumulatora to komputer nie zapisałby problemu, a tak nie mając kontaktu z podzespołami uruchomił wentylator. Taka sama jest reakcja w przypadku błędnego lub braku odczytu np. czujników temperatury płynu- zabezpieczenie silnika przed przegrzaniem.
Wg mnie po usunięciu błędu powinno wszystko wrócić do normy.

fatall1ty
Nowicjusz

Post autor: fatall1ty » 12 lis 2020, o 20:13

Kasowanie błędów nic nie daje, przez jakieś 2-3 dni problem nie występował. tzn jeździłem normalnie, wentylator pracował normalnie, żadne błędy się nie paliły, ale teraz problem znowu wrócił. Już nie mam pojęcia co sprawdzać, termostat nowy, może czujnik w chłodnicy lub rezystor?

pawsta6410
Nowicjusz
Auto: opel insignia a
Kod silnika: A20NHT
Miasto: Gac warcka

Post autor: pawsta6410 » 7 mar 2026, o 22:28

Blad p0481 i nie włącza się klima

carvertical VIN check
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”