Dodano po 3 minutach 30 sekundach:
a u innych Panów jak jest z tą zmianą biegów?
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPanSowa pisze: ↑3 cze 2020, o 09:14Cześć,
Mój pierwszy post na forum.
Pacjent 2.0 CDTI Ecoflex, skrzynia F40, 2015. Mam auto od połowy maja.
Na początku skrzynka chodziła idealnie, leciutko i bez problemu. Po przejechaniu ok 1700 km, na zimnym silniku czuje wyraźny opór przy wbiciu 1go biegu. Zdarzyło się tez kilkukrotnie, że 2gi bieg wyskoczył samoistnie (czasem przy zmianie czuję jakby haczenie). Nic nie zatrzeszczało, po prostu wyskoczył. Przeczytałem w zasadzie wszystkie posty dotyczące tej skrzyni na forum. Z racji, iż lubię mieć dobrze odrobione lekcje przed rozmową z serwisem, to chciałbym się upewnić co myślicie. Czy będzie to kwestia regulacji wodzików ? czy też być może synchronizatorowi też trzeba się przyjrzeć? Trochę jak wróżenie ze szklanej kuli. W piątek robię serwis olejowy, może ktoś ma jakieś pomysły ? Plus jest taki, że auto ma gwarancję na 5k km i/lub 3msc, więc teoretycznie powinni mi to zrobić w jej ramach.
Spokojnego dnia dla wszystkich !
Kolego i jak uporałeś się z tym haczeniem, bo mam takie same objawy jak ty i @sychne napisz co dokładnie robiłeś i jak ci teraz działa ta skrzyniapawel_insignia pisze: ↑14 lis 2018, o 20:08Kolego bardzo dziękuję za rzetelny pakiet informacji. Takie właśnie miałem podejrzenia. Jak się uporam z problemem, to napiszę co i jak. @panek tobie też dziękuję!
Kolego i jak uporałeś się z tym problemem, bo mam takie same objawy jak typawel_insignia pisze: ↑6 lis 2018, o 16:10Zrobiłem mały test:
1) Na zgaszonym silniku biegi wchodzą płynnie: Wciskam sprzęgło i wbijam dowolny bieg bez najmniejszego problemu. Uruchamiam auto, puszam a nastepnie naciskam ponownie sprzęgło - nie mogę wbić nic (albo na siłę), wbijam 4 i dopiero po chwili moge kolejne biegi wbić i potem już płynie, aż do kolejnego puszczenia/wcisniecia sprzęgła. Gaszę auto, wciskam sprzęgło i wbijam wszystkie biegi bez problemu, wchodzą jak w masło.
2) Zrobiłem też ten drugi test. Na odpalonym aucie stałem na równej nawierzchni i próbowałem wbić jedynkę, w tym momencie auto kilka cm potoczyło się do przodu, wbijam wsteczny i potoczyło sie do tyłu.
\