--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 30% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuPompa wtryskowa - uszczelnienie
-
milyjarek
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Kod silnika: D20DTH
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Wrocław
- Otrzymał piwo: 3 razy
Re: Pompa wtryskowa - uszczelnienie
No właśnie, widziałem że komplet uszczelek kosztuje 55zł. To ciekaw jestem skąd ASO podało mi cenę 1500netto gdzie zawożą wymontowaną do firmy zewnętrznej. Dodatkowo ASO za robociznę bierze 800zł. Dziś za dnia zobaczyłem że po 200km zapoconą mam górną część, tragedii nie ma póki co a wyjazd konieczny. Muszę dziś wyjechać w trasę 1500km. Wrocław-Swinoujście-Geteborg- Horten-Stavanger. Będę kontrolował stan zapocenia po trasie. Zastanawiam się dlaczego w ASO powiedzieli że auto trzeba będzie zostawić na ok 5 dni. Ktoś pisał ze robił to 3,5 h
-
milyjarek
- Forumowicz
Trasa w jedną stronę zrobiona 1519km. Co 6 godzin zatrzymywalem się i wycieralem wyraźne zapocenie w górnej części. Co ciekawe ostatnie 4 godziny jazdy były drogami lokalnymi z prędkością 60 do 90km/H i dziś rano po otwarciu maski pompa była sucha. Teraz jestem spokojniejszy, za miesiąc powrót i uszczelnienie pompy. Najprawdopodobniej zlecę to we Wrocławiu w firmie Bosch. Jaki powinien być maksymalnie koszt usługi? Oczywiście demontaż i montaż zostawię im. ASO chciało pojazd na 5 dni. W jakim czasie tak naprawdę powinni się zmieścić?
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Koledzy pisali powyżej, że robili to w 3-3,5 godziny. Oczywiście to przy założeniu, że robimy to sami na miejscu i mamy do tego komplet uszczelek. ASO pewnie demontuje samo, ale zleca naprawę komu innemu (sama naprawa, 2x wysyłka, montaż/demontaż).
A koszt - ja bym więcej jak 500 zł nie dał.
A koszt - ja bym więcej jak 500 zł nie dał.
- Fede
- Użytkownik
- Auto: czarny sedan, 205KM
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 2 razy
W moim przypadku serwis Bosch w Warszawie chciał 850 zł za regenerację :O
Znalazłem na alledrogo inną firmę z Warszawy, która miała w ofercie już zregenerowane pompy za 500 zł. Kupiłem i od roku śmiga i wszystko jest ok. Kosztu wymiany nie znam, bo robiłem przy okazji wymiany rozrządu.
Znalazłem na alledrogo inną firmę z Warszawy, która miała w ofercie już zregenerowane pompy za 500 zł. Kupiłem i od roku śmiga i wszystko jest ok. Kosztu wymiany nie znam, bo robiłem przy okazji wymiany rozrządu.
-
milyjarek
- Forumowicz
Powiedzcie jeszcze Panowie. Czy jak wymieniany miałem rozrząd ok 6000km temu to zostaje on dalej czy pasek trzeba wymienić będzie? Oczywiście zakładając że będzie tam sucho.
- Rooff_
- Zapaleniec
- Auto: Insignia ST przedlif
- Kod silnika: A20DTR
- Miasto: Zagłębie Dąbrowskie
- Postawił piwo: 9 razy
- Otrzymał piwo: 128 razy
Jeśli dobrze zablokujesz koło pompy przed jej zdjęciem, to rozrządu nie potrzeba ruszać.
-
Mały1990
- Nowicjusz
- Miasto: Kutno
Polecam firmę spod Łodzi, jeśli zależy komuś na czasie to wysyłają swoją zregenerowaną tego samego dnia kiedy dotrze nasza. Cena za pełną regeneracje 400 telefon : 510686424
-
Tomek4136
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Miasto: Radom
- Postawił piwo: 1 raz
Panowie jak to jest z ta pompa czy jak wymieniam na inną to czy trzeba ja dostroić.
-
LubieLays
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Miasto: Kębłowo
Siemanko
Jestem po zabiegu uszczelnienia pompy, wykonałem to sam według opisu darek0808, wielkie dzięki bardzo dobry opis. Uszczelki kupiłem w intercars, koszt wyszedł coś koło 90zl cena w detalu. Śrubki typu torx na dekielkach dokręciłem momentem 28NM, od tylu miałem klucz. Nakrętke od strony rozrządu 55NM, przed odkręceniem zaznaczyłem sobie pisakiem i po dokręcaniu oznaczenia się zgadzały. Cała robota zajęła mi około 4 może 5h, nie jestem mechanikiem. Po tygodniu pompka sucha i w końcu nie śmierdzi ropą, a i spalanie spadło gdzieś o 0,5l. Nie wiem czy to od tego czy przypadek. Wesołych Świąt.
Jestem po zabiegu uszczelnienia pompy, wykonałem to sam według opisu darek0808, wielkie dzięki bardzo dobry opis. Uszczelki kupiłem w intercars, koszt wyszedł coś koło 90zl cena w detalu. Śrubki typu torx na dekielkach dokręciłem momentem 28NM, od tylu miałem klucz. Nakrętke od strony rozrządu 55NM, przed odkręceniem zaznaczyłem sobie pisakiem i po dokręcaniu oznaczenia się zgadzały. Cała robota zajęła mi około 4 może 5h, nie jestem mechanikiem. Po tygodniu pompka sucha i w końcu nie śmierdzi ropą, a i spalanie spadło gdzieś o 0,5l. Nie wiem czy to od tego czy przypadek. Wesołych Świąt.
-
Raftom
- Nowicjusz
- Kod silnika: A20DT
- Rok produkcji: 2010
Witam serdecznie, wyciek pojawił się i u mnie, na wstępie dodam, że sam się za to nie zabiorę bo nie mam zielonego pojęcia co z czym. Czy macie do polecenia Kogoś z okolicy Ząbek/Warszawy, kto jest w stanie uszczelnić to ustrojstwo? Z tego co zauważyłem cieknie od góry.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
milyjarek
- Forumowicz
Ja już swoją mam po naprawie. Niestety sam się za to nie brałem. Gratuluję kolegom którzy sami potrafią to ogarnąć. Zapłaciłem jedynie trochę mniej niż chciało ASO. Robiłem u znajomego w serwisie Bosch. Oni jedynie zdemontowali i wysłali do firmy która regeneruje. U mnie same uszczelki by nie pomogły. Zużyty był jeszcze jakiś wałek czy coś takiego w środku i koszt był większy o 300zł. W sumie zapłaciłem 2065zł, trochę dużo ale cóż, jest gwarancja i mam nadzieję że długo spokój.
-
LubieLays
- Nowicjusz
- Auto: Insignia A
- Miasto: Kębłowo
Wow, 2065 zł to jest mega dużo
niestety czasem tak jest, masz przynajmniej zrobione z gwarancją.
-
CargoHS
- Nowicjusz
- Auto: Insignia 2.0 Cosmo
- Kod silnika: A20DTL
- Miasto: Wadowice
Panowie czy po wymianie pompy na regenerowaną lub inną używaną musieliście płukać układ paliwowy ?
-
t0mi
- Nowicjusz
- Auto: Inisgnia
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Lublin
Cześć,
Moja Insignia stoi w ASO na uszczelnieniu miski olejowej - rok temu wymieniali uszczelkę smoka - tera miska się poci.
Przy okazji uszczelnienia miski serwis stwierdził nieszczelność pompy wtryskowej.
Wycenili naprawę na 2 tyś.
Nie mam problemu z autem, pali ok, nie czuję paliwa.
Czy zna ktoś jakiś warsztat w Lublinie, który podjął by się uszczelnienia i naprawy pompy - bez zdejmowania rozrządu (rozrząd wymieniony na wiosnę - komplet).
Moja Insignia stoi w ASO na uszczelnieniu miski olejowej - rok temu wymieniali uszczelkę smoka - tera miska się poci.
Przy okazji uszczelnienia miski serwis stwierdził nieszczelność pompy wtryskowej.
Wycenili naprawę na 2 tyś.
Nie mam problemu z autem, pali ok, nie czuję paliwa.
Czy zna ktoś jakiś warsztat w Lublinie, który podjął by się uszczelnienia i naprawy pompy - bez zdejmowania rozrządu (rozrząd wymieniony na wiosnę - komplet).
-
Rudkar
- Nowicjusz
- Auto: Opel insignia
- Kod silnika: A20DT
Szanowni,
Mam taki problem. pod inspiracją zabrałem się za uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia, wszystko zrobiłem, zamontowałem i najpierw nie chciał odpalić, zakupiłem używkę pompy z allegro i zamontowałem, wymiana akumulatora bo padł w międzyczasie, następnie sytuacja jest taka że samochód odpala na sekundę i gaśnie wyświetlając błąd p0088 (za wysokie ciśnienie w układzie paliwowym), co ciekawe jak poluzuję śrubę doprowadzającą paliwo do listwy tak że cieknie to samochód odpala ale sika z tego miejsca paliwo.
Gdzie szukać przyczyny czy w regulatorze paliwa na pompie czy na czujnikach na listwie - pytam bo listwy nie tykałem jedynie dotykałem pompy i przewodów?
Prośba o pomoc.
Mam taki problem. pod inspiracją zabrałem się za uszczelnienie pompy wysokiego ciśnienia, wszystko zrobiłem, zamontowałem i najpierw nie chciał odpalić, zakupiłem używkę pompy z allegro i zamontowałem, wymiana akumulatora bo padł w międzyczasie, następnie sytuacja jest taka że samochód odpala na sekundę i gaśnie wyświetlając błąd p0088 (za wysokie ciśnienie w układzie paliwowym), co ciekawe jak poluzuję śrubę doprowadzającą paliwo do listwy tak że cieknie to samochód odpala ale sika z tego miejsca paliwo.
Gdzie szukać przyczyny czy w regulatorze paliwa na pompie czy na czujnikach na listwie - pytam bo listwy nie tykałem jedynie dotykałem pompy i przewodów?
Prośba o pomoc.
- da_rek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Oleśnica
Witam.
Dołżę coś od siebie, od jakiegoś czasu mam problem z nieszczelną pompą niestety kapie na alternator (wyciek nie wielki ale...)kapie centralnie na alternator powodując uszkodzenie regulatora napięcia. Da się temat załatwić zestawem naprawczym czy konieczna jest wizyta u specjalisty?. Proszę o sugestie
Dołżę coś od siebie, od jakiegoś czasu mam problem z nieszczelną pompą niestety kapie na alternator (wyciek nie wielki ale...)kapie centralnie na alternator powodując uszkodzenie regulatora napięcia. Da się temat załatwić zestawem naprawczym czy konieczna jest wizyta u specjalisty?. Proszę o sugestie
- dare50
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 4x4 COSMO
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Wejherowo
- Postawił piwo: 30 razy
- Otrzymał piwo: 38 razy
Ale na pewno cieknie z pompy, mi np. cieklo z przewodów więc sprawdź najpierw dokładnie
- da_rek
- Nowicjusz
- Auto: Opel Insignia 2.0
- Kod silnika: A20DTC
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Oleśnica
Pewności nie mam ciężki dostęp nic nie widać, nie straciła na mocy nie pali jakoś więcej. Tak myślę że gdyby pompa to mogło wy ją osłabić czy powodować nie równą pracę. Cały alternator wilgotny, i spalił mi się regulator napięcia.
Dodano po 4 minutach 12 sekundach:
Tak dokładnie żeby to sprawdzić trzeba by rozkopać cały rozrząd a przynajmniej osłonę.