--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuCiśnienie oleju
- kubass22
- Forumowicz
- Auto: insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Sierpc / Eastbourne
- Postawił piwo: 4 razy
- Otrzymał piwo: 2 razy
Re: Ciśnienie oleju
A to tego nie wiedziałem, ja mam końcówkę roku 2011, nie bardzo ogarniam te oznaczenie np. My2012
-
xul
- Zapaleniec
- Auto: Insignia OPC
- Kod silnika: A28NER
- Rok produkcji: 2013
- Miasto: Katowice (okolice)
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 73 razy
my2012 - rok modelowy 2012, zazwyczaj produkowany gdzieś od połowy roku poprzedniego
- kubass22
- Forumowicz
I wszystko jasne , dzięki, tak czy inaczej pod koniec miesiąca wpada nowa pompa oleju , czysto zapobiegawczo
- kubass22
- Forumowicz
Nie, bo trzeba rurkę smoka skracać, spawać i przerabiać miskę, ciąć tą tackę plastikową, nowa pompa + tulejka zamiast uszczelki zrobi robotę
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Rok produkcji: 2010
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Pytanie natury niskie ciśnienie oleju.
Wszystko w tym temacie przerobione. Uszczelka wymieniona, panewki nowe, cisnienie sprawdzone, auto jezdziło na 5w30, potem zmieniłem olej na 5w40 i zaczął rzucać komunikatem. Ponownie uszczelka wymieniona, panewki sprawdzone, ciśnienei również trzyma, czujnik ciśnienia wymieniony. W losowych momentach pojawia się ten komunikat, niezależne od temperatury.
Czy ktoś miał podobny problem z olejem 5w40? Co jeszcze mozna zweryfikować? Jestem przed wymiana oleju i zastanawiam się nad powrotem do 5w30, aczkolwiek wolałbym zostać przy 5w40, bo auto po chipie i na autostradach mu nieodpuszczam. Ewentualnie można bezpieczenie wrócić do 5w30?
Auto z 2010roku, wiec jeszcze na starym oprogramowaniu, sprzed poprawek oprogramowania dotyczacych cisnienia. Wiec moze ciagle wina kompa a nie fizycznego braku cisnienia?
Wszystko w tym temacie przerobione. Uszczelka wymieniona, panewki nowe, cisnienie sprawdzone, auto jezdziło na 5w30, potem zmieniłem olej na 5w40 i zaczął rzucać komunikatem. Ponownie uszczelka wymieniona, panewki sprawdzone, ciśnienei również trzyma, czujnik ciśnienia wymieniony. W losowych momentach pojawia się ten komunikat, niezależne od temperatury.
Czy ktoś miał podobny problem z olejem 5w40? Co jeszcze mozna zweryfikować? Jestem przed wymiana oleju i zastanawiam się nad powrotem do 5w30, aczkolwiek wolałbym zostać przy 5w40, bo auto po chipie i na autostradach mu nieodpuszczam. Ewentualnie można bezpieczenie wrócić do 5w30?
Auto z 2010roku, wiec jeszcze na starym oprogramowaniu, sprzed poprawek oprogramowania dotyczacych cisnienia. Wiec moze ciagle wina kompa a nie fizycznego braku cisnienia?
- mcrace
- Użytkownik
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTJ
- Miasto: Kórnik / Poznań
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 10 razy
Mój Boże... @pawel_insignia - naprawdę Ci współczuje bujania się z tym problemem.
Też mam 2010 rok, dokładnie z kwietnia i takich problemów nie mam. Olej 5w40 Motul
Jeśli chodzi o aktualizację oprogramowania, to dla mojego auta jest tylko ta, eliminująca problemy z czujnikiem temperatury spalin. Więc może faktycznie u Ciebie jest to tylko kwestia softu.
Też mam 2010 rok, dokładnie z kwietnia i takich problemów nie mam. Olej 5w40 Motul
Jeśli chodzi o aktualizację oprogramowania, to dla mojego auta jest tylko ta, eliminująca problemy z czujnikiem temperatury spalin. Więc może faktycznie u Ciebie jest to tylko kwestia softu.
-
Texior
- Forumowicz
- Auto: Opel Insignia
- Miasto: Konin
- Postawił piwo: 3 razy
Dziś mierzyłem ciśnienie oleju, auto rozgrzane, choć chwilę stało zanim mechanik podłączył wszystko, ale olej nie gubi aż tak temperatury
uszczelka wymieniona przy 154 300 obecnie 164 800, dpf pilnuje i może raz zdarzyło mi się przerwać wypalanie w co wątpię ale dmucham na zimno 
Na jalowym 2bary
Na 3 tys obrotów okolice 5 barów
Co sądzicie dobre wartości czy przyjrzeć się pompie?
Na jalowym 2bary
Na 3 tys obrotów okolice 5 barów
Co sądzicie dobre wartości czy przyjrzeć się pompie?
-
Lepek
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Warszawa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Mierzyliście ciśnienie oleju po założeniu tej tulejki z dwoma oringami? Średnica w smoku po włożeniu tulei ewidentnie się zmniejsza. Zamierzam zastosować ten patent u siebie i ciekawy jestem jak się sprawdza u wyżej doświadczonych kolegów?
-
kizior11
- Użytkownik
- Kod silnika: A20DTE
- Rok produkcji: 2015
- Miasto: Raszówka
- Postawił piwo: 8 razy
Ogólnie jest ok. już pisałem o ciśnieniu w tym wątku. Jak masz zamiar to zrobić to kup tą za ok 200zł.
-
pawel_insignia
- Użytkownik
- Auto: Insignia 2.0 160KM
- Miasto: Gdańsk
- Postawił piwo: 5 razy
Ahhh szkoda gadać. Na początku stycznia jadę do auto pasji do Włocławka na sprawdzenie pompy, bo jest podejrzenie że przycina się zawór na pompie.
-
ravsawicki
- Nowicjusz
- Auto: Vauxhall Insignia
- Kod silnika: A20DTC
- Miasto: Isleworth
- Postawił piwo: 1 raz
-
P405
- Zapaleniec
- Auto: Insignia CDTI
- Miasto: Leszno
- Otrzymał piwo: 28 razy
Nie myślałem, że ktoś oprócz mnie jeździ 11 lat tym samym autem.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
- Zbyszek01
- Klubowicz
- Auto: Jag XE 2,0D ,MY2020
- Kod silnika: inny
- Rok produkcji: 2019
- Moje auto: https://insignia-club.pl/viewtopic.php? ... &start=280
- Miasto: DZA
- Postawił piwo: 27 razy
- Otrzymał piwo: 40 razy
Przed Insignią (5 lat) miałem podobnie bo 10 lat, jeszcze wcześniejsze chyba 7 lub 8.
Zmieniam w ten sposób że oddaje córce a ona dokonuje reszty aby moja zmiana była możliwa
Zmieniam w ten sposób że oddaje córce a ona dokonuje reszty aby moja zmiana była możliwa
-
magic13
- Nowicjusz
- Miasto: Zielona Góra
Witam,
Mam pytania z tego zakresu:
1. podczas rannego odpalania samochodu pojawił mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, mam przebieg ok 160 t km,
czy taki komunikat powinien pojawić się kilkukrotnie przy następnych uruchomieniach silnika , a może jednokrotne pojawienie się komunikatu nie zwiastuje jeszcze problemu ?
2. Słabszy akumulator może być przyczyną mniejszego ciśnienia oleju ? ( silnik odpalał trochę słabo )
3. Pojawienie się komunikatu powinno skutkować generowaniem błędu do odczytu ( po zaczytaniu błędów nie znalazłem takiego )
z góry dziękuje za pomoc
Mam pytania z tego zakresu:
1. podczas rannego odpalania samochodu pojawił mi się komunikat o niskim ciśnieniu oleju, mam przebieg ok 160 t km,
czy taki komunikat powinien pojawić się kilkukrotnie przy następnych uruchomieniach silnika , a może jednokrotne pojawienie się komunikatu nie zwiastuje jeszcze problemu ?
2. Słabszy akumulator może być przyczyną mniejszego ciśnienia oleju ? ( silnik odpalał trochę słabo )
3. Pojawienie się komunikatu powinno skutkować generowaniem błędu do odczytu ( po zaczytaniu błędów nie znalazłem takiego )
z góry dziękuje za pomoc
- kubass22
- Forumowicz
Magic13 akumulator nie ma nic do rzeczy, albo uszczelka smoka albo pompa, ja bym nie jeździł, dodatkowo panewy do weryfikacji