--------------------------------Zapraszamy do naszej Grupy na Facebooku - KLIK
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na Facebooku
--------------------
----------------------------carVertical historia pojazdu - rabat 20% dla ICP - LINK
--------------------
----------------
Zobacz nasz portal klubowy ---------------
Polub naszą stronę na Facebooku ---------------
Dołącz do naszej Grupy na FacebookuOlej do silnika 2.0T
-
norbi333
- Ekspert
- Auto: INNE
- Rok produkcji: 2020
- Miasto: Suwałki
- Otrzymał piwo: 39 razy
Re: Olej do silnika 2.0T
Pomijalnie to ile?
Bo ostatnio po przebiegu 9 tyś km ubyło na bagnecie 2 kropki i dolałem 200-250 ml.
Bo ostatnio po przebiegu 9 tyś km ubyło na bagnecie 2 kropki i dolałem 200-250 ml.
- kuba89
- Zapaleniec
- Auto: Insignia 2.0 T 4x4
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2009
- Miasto: Berlin
- Otrzymał piwo: 8 razy
Nht przez 5 lat nie zwróciłem uwagi żeby coś ubyło a zwracam uwagę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- wassermann
- Zapaleniec
- Auto: Insignia GSi 2.0T
- Kod silnika: B20NFT
- Rok produkcji: 2018
- Miasto: nec temere, nec timide
- Postawił piwo: 3 razy
- Otrzymał piwo: 42 razy
Między jedną a drugą wymianą, które wypadały co ok. 15 tys. km, dolewałem 0.5 litra po przekroczeniu 10 tys. km, żeby uzupełnić poziom do MAX.
Czyli na 15,000 km można by obyć się bez dolewek między wymianami, jeśli ktoś nie musi mieć na maxa. Ja tam wolę, bo tryb jazdy dość wymagający (miasto krótkie odcinki, częsty but, poza miastem zwykle szybciej niż znaki pozwalają...
)
U siebie na bagnecie nie miałem (i nie mam) żadnych kropek. W ogóle jego czytelność jest fatalna, ale mam swój powtrzalny sposób i do tego się odnoszę. Po 10 tys. km od wymiany zwykle ubywa oleju z maxa do ok. połowy odcinka min-max, a cały ten odcinek odpowiada 1 litrowi. Czyli jak ktoś chce, to może uzupełnić ok. 0.5 litra na 10 tys. km - średnio.
M.
Czyli na 15,000 km można by obyć się bez dolewek między wymianami, jeśli ktoś nie musi mieć na maxa. Ja tam wolę, bo tryb jazdy dość wymagający (miasto krótkie odcinki, częsty but, poza miastem zwykle szybciej niż znaki pozwalają...
U siebie na bagnecie nie miałem (i nie mam) żadnych kropek. W ogóle jego czytelność jest fatalna, ale mam swój powtrzalny sposób i do tego się odnoszę. Po 10 tys. km od wymiany zwykle ubywa oleju z maxa do ok. połowy odcinka min-max, a cały ten odcinek odpowiada 1 litrowi. Czyli jak ktoś chce, to może uzupełnić ok. 0.5 litra na 10 tys. km - średnio.
M.
-
norbi333
- Ekspert
U mnie są kropki.Ale to mało istotne.Ważniejsze to mam się martwić czy nie. Nie wiem ile serwis wlał przy wymianie .Wczoraj sprawdzałem to była jedna kropka czy kreska,a przynajmniej tak wyglądało. Dolałem do 3 kropki czy kreski.
W poprzednich nigdy nie sprawdzałem,a i aso nie krzyczało,że za mało było.Tu mnie podkusiło sprawdzić i teraz sam nie wiem.
W poprzednich nigdy nie sprawdzałem,a i aso nie krzyczało,że za mało było.Tu mnie podkusiło sprawdzić i teraz sam nie wiem.
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Nie przejmuj się i od dolewki kontroluj to będziesz wiedział. Serwis mógł nalać poniżej max.
... i nie pałuj na zimno to zmniejszysz prawdopodobieństwo poboru.
... i nie pałuj na zimno to zmniejszysz prawdopodobieństwo poboru.
-
norbi333
- Ekspert
Bez przesady.Na zimnym nigdy nie pałuję.Po prostu nigdy nie sprawdzałem oleju.Jak pod kusiło to mam problem czy ubywa czy nie i ile.Ale sprawdzę jeszcze raz zaleję do maxa i będę co jakiś czas obserwował
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Kod silnika: A20NFT
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Pomijalnie oznacza w moim przypadku, że różnicy nie widać bo jest tak mała na tym g%$%nym bagnecie.
-
Pati90
- Nowicjusz
- Auto: Insignia
- Kod silnika: A20DTH
- Rok produkcji: 2014
- Miasto: Warszawa
Jeżeli silnik spala komuś dużo oleju to polecam zrobić płukankę np. teciem. Ja robiłem i bardzo pomogła.
-
duty47
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bobowa
- Otrzymał piwo: 1 raz
Cześć, za niedługo będę wymieniał olej silnikowy i zastanawiam się nad zakupem oleju MILLERS CFS 5W40 NT+ NANODRIVE.
Sinik w mojej Insigni to a20nft, po chipie i zmianie układu dolotowego ma obecnie 300KM.
Czytałem wiele dobrych opinii o tym oleju, jednak nie wiem czy jest on odpowiedni dla tego silnika, proszę o pomoc.
Dzięki
Sinik w mojej Insigni to a20nft, po chipie i zmianie układu dolotowego ma obecnie 300KM.
Czytałem wiele dobrych opinii o tym oleju, jednak nie wiem czy jest on odpowiedni dla tego silnika, proszę o pomoc.
Dzięki
-
duty47
- Nowicjusz
- Rok produkcji: 2012
- Miasto: Bobowa
- Otrzymał piwo: 1 raz
No właśnie ja za bardzo nie znam się na tych normach, wydaje mi się że to jest dexos2. Zawsze mu lałem mobil 1 esp 5w30 i w sumie problemów nigdy nie było, jednak kusi mnie aby przetestować jakiś inny olej i sprawdzić jak na nim działa silnik.
Mam wersję przed liftem z 2012roku 4x4 Turbo, ale silnik był też wymieniany na nowy w 2016roku w ASO.
Mam wersję przed liftem z 2012roku 4x4 Turbo, ale silnik był też wymieniany na nowy w 2016roku w ASO.
-
mortoss
- Użytkownik
- Auto: Insignia AT 4x4
- Rok produkcji: 2013
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 2 razy
Zalej olej z nową normą. Np. millers, lm, motul.. cokolwiek byle dexos1 gen2
-
Bartol
- Zapaleniec
- Auto: INSIGNIA
- Kod silnika: A18XER
- Rok produkcji: 2010
- Miasto:
- Otrzymał piwo: 26 razy
Na froncie oleju ma być napis dexos1 gen2 i wiedza tajemna nie jest potrzebna
- SiDo
- Użytkownik
- Auto: Insignia A
- Kod silnika: A20NHT
- Rok produkcji: 2011
- Miasto: Nowy Sącz
mobil to jeden z najczęściej podrabianych olejów a po drugie setki razy w tym temacie było napisane że do 2.0T tylko dexos1 gen 2.
- dokia
- Ekspert
- Auto: Jaguar E-Pace 250hp
- Kod silnika: inny
- Miasto: z Mazur :)
- Postawił piwo: 262 razy
- Otrzymał piwo: 121 razy
- Kontakt:
Dokładnie. Używam tylko dexos1 gen 2. W środku czyściutko, żadnych nagarów. Zaglądano tam przy wymianie rozrządu i naprawdę jak nówka, a zawsze był lany tylko ten 1 olej. W dodatku to i chyba jest najtańszy i nie boli wymiana co 10tys km mimo że tam trzeba zakupić 6litrów. Chyba pora przestać wierzyć w nazwy, reklamy, czy inne garbate aniołki. Lać to co zalecane w instrukcji i nie wymyślać 
-
norbi333
- Ekspert
Kupuję w Intercarsie,więc nie martwię się o podrabiane.Poza tym: Od roku modelowego 2018 (produkcja od poł. 2017 r. kalendarzowego) wszystkie silniki benzynowe w osobowych Oplach wymagają już stosowania oleju Dexos1.Także jak tylko dexos 1 jak w 2014 czy 2015 nie było takiego oleju